BMWClub: Cutii automate intretinere

Jump to content

View Other ContentSearch ArticlesRecent Comments


Board Statistics

Total Posts:
1922190
Total Topics:
110901
Total Members:
72630
Newest Member:
B666LOI 
Online At Once:
1184
16-January 20

Cutii automate intretinere *****

Feb 20 2011 12:40 | DOMI  in Tutoriale

M-am gandit sa adunam la un loc informatiile despre cutii automate care le avem, poate un moderator il face sticky . Apar tot timpul controverse, mai mult sau mai putin documentatate si se deschid topicuri nenumarate despre ele.
Totodata putem posta documentatii diverse care le avem cu tipuri de uleiuri, orice alte informatii utile care le avem, service-uri specializate etc. Nu vreau sa pornesc vreun versus daca se schimba uleiul sau nu. Exista nenumarate recomandari oficiale sa se schimbe. Cine crede altfel poate ignora complet informatia prezentata aici.

Cateva recomandari valabile pentru toti posesorii de cutii automate.
-o cutie automata intretinuta si exploatata corect, poate tine mult mai mult decat restul masinii la un loc, teoretic nu au voie sa cedeze. Sunt multe exemple de cutii care au tinut si tin, fara exagerare, milioane de km. Intretinute corect, pot aduce costuri mult mai reduse decat variantele manuale, mai ales la modelele de dupa 2000, datorita costurilor mari ale kiturilor de ambreiaj, volante-lor cu masa dubla, care costa de destul de mult si pica inevitabil.

Denumirile cutiilor automate BMW au un cod simplu care poate releva cateva informatii..
Sa luam un exemplu : A5S310Z Prima parte A5S - A automata, 5S-5 trepte de viteza, si important 310- 310NM cuplul maxim care il suporta. Aceasta cifra e importanta pentru intretinerea corecta si mai ales pentru amatorii de chip tuning.
Cu cat ridici cuplul mai aproape de valoarea maxima admisa, cu atat intretinerea devine mai problematica si probabilitatea sa o strici mai mare.
-uleiul din cutiile "lifetime" nu e lifetime, ci se schimba la intervale regulate. Pozitia oficiala ZF este 80-120.000 km in functie de cat de solicitata a fost masina etc. Eu personal as schimba la intervalul minim, chiar mai des. Am atasat un document care explica pozitia oficiala ZF.
-uleiul din alte cutii non-lifetime, folosit de regula la masini inainte de 1995, se schimba la 50-60k km.
-daca luati o masina second hand automata, fara un istoric de service clar, schimbul uleiului in cutie ar trebui sa fie printre primele lucruri care le faceti. Va poate scuti de costuri potentiale de mii de euro.
-costul schimbului si al kiturilor variaza intre 4 mil la o cutie mai veche cum e a mea, si maxim 20 la cutiile moderne, facut cu ulei si kit original(kitul contine de regula un filtru si o garnitura de schimb). Costul cel mai mare e uleiul,cel original BMW fiind extrem de piparat. Puteti reduce aceste costuri folosind ulei aftermatket. Uleiul trebuie ales cu atentie, verificat sa fie compatibil cu cutia, altfel poate conduce la distrugerea cutiei. In fisierele atasate veti putea gasi uleiuri echivalente pentru cel original.
Cantitatea de ulei variaza in functie de tipul cutiei. Daca schimbul nu e facut cu scule speciale in ateliere specializate, uleiul din convertizor nu poate fi schimba si cantitatea folosita la schimb e mai mica decat capacitatea cutiei.
Un exemplu : 5HP-18, nomenclatura BMW A5S325Z : capacitate totala 8.9L, fara convertizor 6.2L. Trebuie sa tineti cont de asta in functie de unde faceti schimbul, daca au pompa speciala sa faca schimb complet sau nu.
-cele mai mari solicitari in cutie apar la "liniute" cu plecare de pe loc, accelerat cu tinut frana, cerculete si alte figuri de impresionat adolescenti si fetele de la bufetul local. Acestea pot aduce costuri de 1500 de euro scurt. De banii astia puteti petrece o saptamana pe Coasta de Azur, in Nice, cu 2 fotomodele, mai ales ca e criza acum, asa ca faceti singuri calculele si vedeti daca merita.
-Toate cutiile pot fi reconditionate, costurile sunt in generala de la 1100 de euro in sus, in functie de model, in banii astia se da si garantie de regula, un an sau 50k km. Asta in ateleiere specializate, la reprezentanta BMW veti primi tot cutii RMFD, aceasi garantie si un pret de 4 ori mai mare.

La cumpararea unei masini sh e bine sa va asigurati ca transmisia e in regula. Asigurati-va ca a-ti mers in toate treptele, inclusiv in R. Cutia trebuie sa schimbe lin, fara socuri de nici un fel.Trecerea din D in R trebuie sa fie lina si ea. Cutia nu trebuie sa "patineze" in nici o treapta. Patinarea cutie se simte exact la fel ca si la una manuala, atunci cand ambreiajul e defect, cu deosebirea ca intr-o transmisie automata ea poate fi prezenta numai intr-o anumita treapta.


Probleme deosebite la BMW nu apar in general decat datorita politicii BMW "lifetime". IN diverse reprezentate veti primii informatii contradictorii, si pana acum, cel putin in Romania, chiar refuzau sa faca schimbul de ulei. In Statele Unite, datorita garantiei extinse, schimbul de ulei se face si la reprezentanta,si e recomandat de BMW. Politica oficiala BMW US nu e "lifetime" ca in Europa, datorita garantieie motor/cutie de 100.000 mile (aporx 160.000 de km). Ca sa nu intram in amanunte si discutii nesfarsite , pe scurt "lifetime"=perioada garantiei", combinata cu niste strategii de marketing si ceva foarte atractiv pentru clienti noi si manageri de flote, "low maintenace cost, long service interval" .. a dus la aceasta politica paguboasa.
Trebuie sa tineti minte ca BMW nu e implicat de loc in proiectarea cutiilor. Relatia lor cu furnizorii e ceva de genul : avem de nevoie de o cutie cu rapoartele astea, schimbarea sa o faca in X milisecunde si sa tina la cuplul Z", va rugam sa ne contactati cu oferte..
O reprezentat BMW de cele mai multe ori nu se implica in remediarea problemelor legate de cutie decat prin inlocuirea totala, care e extrem de costisitoare.
O sa incerc sa explic in cateva cuvinte de ce e necesar sa schimbati uleiul, si care a fost motivul politicii lifetime.
In mod normal, temperatura de operare a unei cutii automate tipice e 50 de grade. Caldura provine din convertizor in principal, de la frecari intre dversele roti dintate si alte mecanisme, si de la ambreiaje. Ambreiajele din cutii automate sunt "umede", adica sunt proiectate sa functioneze in imersie, care le sigura racirea si le protejeaza de uzura. Intr-o cutie tipica BMW intra de la 8 pana 12 L . Cine a vazut cat e un radiator de cutie automata stie ca de cele mai multe ori e o gluma. E ceva mic, simplu, nu are termostat sau alte nebunii ci face o recirculare simpla. IN general e capabil, in conditii normala sa coboare cam cu 10-20 % MAxim temperatura. Este important sa retineti asta, ca reduce temperatura produsa de conditiile de exploatare si nu tine o temperatura nominala constanta. Ce importanta are temperatura ? PAi are, ca fiecare 20 grade in plus injumatatesc timpul de oxidare al uleiului. Nefiind decat un circuit de racire simplu, in timp lucrurile escaleaza, geometric as spune. Pe masura ce gradul de oxidare creste, capacitatea de ungere scade. Cand scade capacitatea de ungere, automat caldura degajata deci temperatura de operare creste (tineti minte, radiatorul nu e in stare sa tina o temperatura constanta in circuit, ci doar o scade intr-o masura mai mica sau mai mare), care accelereaza oxidarea, care scade capacitatrea de ungere.. si vedeti cercul vicios. Temperatura mare si frictiunea intre discurile de ambreiaj inseamna uzura mare, conduce la producerea de particule de material in ulei si atunci cand incep sa patineze.. practic nu mai exista cale de intors.. cutia trebuie sa fie reconditionata. Se mai poate intampla, totodata, ca material desprins de pe discuri datorita lipsei de ungere corecta sa ajunga in blocul hidraulic si sa il blocheze, caz in care reconditionarea e si mai scumpa.
UN studiu facut de ATRA (Automatic Transmission Re-builders Association) arata ca 90% din defectiunile transmisiilor se datoreaza supraincalzirii si oxidarii uleiului .Au tot intereseul sa repare cutii, ca din asta traiesc. ATRA e cea mai mare asociatie de profil din lume la ora asta.

Foarte relevante mi se par faimoasele Class Action Suit de prin State. Acolo e vorba de bani seriosi de regula, si dovezile sunt examinate cu atentie. La cele legate de cedarea prematura a trasmisiei, in aproape toate cazuri s-a dovedit a fi vorba de temperaturi mai mari de operare decat cele nominale, datorate unor conditii specifice, proiectare proasta de cele mai multe ori, marirea intervalelor de service, care au dus la oxidarea prematura a uleiului si in final defectarea transmisiei.
O sa imi spuneti ca poate nu sunt BMW, si BMW e mai cu mot. Din pacate nu, sunt doi producatori mari in lume de cutii automate, si anume ZF si Gm, care fac transmisii pentru toti ceilalti fabrincanti de autoturisme. Ce poate fi diferit la o cutie pusa pe BMW ? pai de exemplu cuplul motor, racirea cutiei.. care tin de BMW.

Acum ca am inteles rolul foarte mare al temperaturii sa vedem ce o produce. Temperatura in orice transmisie poate creste in urmatoarele conditii.. urcat pante mari, acceleratii violente, schimbari foarte dese de viteza, care apar in trafic in oras, mers in coloana bara la bara etc, tractare de orice fel, mers cu viteze mari indelungat. Cand nu a apare amacar unul din acesti factori in exploatarea normala a unei masini ?
Trebuie tinut minte ca efectul e cumulativ, daca acum merg mai incet si nu o mai calc nu inseamnca ca gata, oxidarea uleiului e reversibila, si cutia e ca noua.

O mica paranteza, mi s-a parut foarte interesant ca in State exista oferte de montare unor radiatoare aftermarket pentru cutii, mai mari, pentru masinile care tracteaza remorcute utilitare in mod frecvent.
Sa revenim la probleme specifice BMW. In anii 93-94 au aparut primele cutii moderne la BMW. Au inceput sa fie controlate electronic, corelate cu alte sisteme, au devenit adaptive, si multe alte inovatii. In 1995 au aparut primele cutii "lifetime". E34 fost prima masina cu cutii lifetime, din cate stiu eu, desi la vremea respectiva nu erau denumite asa, Constructiv, ele erau identice cu cele vechi, deosebirea era prezenta unui filtru si tipul uleiului, Esso LT 7141. Acest ulei, la vremea respectiva, a fost revolutionar. Se stiu destul de putine despre el, dar am gasit o analiza facuta de un laborator rus, nu stiu cat e de credibila, dar se pare ca avea rezistenta la oxidare dubla fata de orice alt ulei prezent pe piata.(la vremea respectiva) Acest lucru precum si prezenta filtrului, care impiedica eventualele particule desprinse de pe discuri sa ajunga in blocul hidraulic, ajuta intradevar la marirea intervalului de service. Dar de aici pana la "lifetime" adica ani de zile si sute de mii de km mai e cale lunga.


Un caz particular il reprezinta tot ce inseamna BMW 3.0D facut intre 2000-2002. Cutia pusa pe aceste modele (330D, 530D, X3 3.0D) a fost A5S390 .. in timp ce motorul are 410 NM cuplu. Aviz amatorilor de chip tuning.. Cutia va pica fara discutie. Chiar si in conditii normale, cutia e suprasolicitiata in mod constat peste parametrii proiectati.. Numarul de cutii picate pe modelele mentionate e absolut ametior si cred ca ar fi fost primul class action suit cu dovezi clare si irevocabile din Europa. Dar se pare ca in Europa banii se fac mai usor si vinul bun din EU ajuta la inghitirea galustii servite de BMW fara mari probleme.
L.E. Am discutat cu cineva de pe forum, care se pare ca are o sursa la ZF :) Problema la aceste modele a fost partial rezolvata de soft. Cuplul fiind limitat eletronic in treptele inferioare. Totusi, ce am spus mai sus ramane valid, cutia de pe aceste modele merge la maximul tolerat si a fost si este predispusa la defectiuni premature.
Posesorii unor astfel de modele trebuie sa aibe grija speciala, si sa fac schimbul de ulei chiar mai des 80k km, si in general sa evite suprasolicitarile. Desi in opinia mea e doar o chestieune de timp pana aceste modele au inevitabil probleme cu cutia, indiferent de precautii.
Mai jos aveti o poza cu diversele cutii puse BMW, un fisier emis de ZF cu recomandarile lor si uleiuri echivalente, si un PDF gasit de mine cu uleiuri Valvoline si aplicatia lor la BMW si alte marci, interesant pentru cei care cauta variante aftermarket. Pe masura ce mai gasesc documentatii oficiale le voi adauga.
Tot ce v-am prezentat aici e compilat din diverse surse de incredere, incepand cu documentatii oficiale, consultari cu ingineri auto calificati si inclusiv recomandari obtinute de mine de la ingineri de la Fabrica ZF din Saarbrucken, cu ocazia unei vizite acolo. Daca am informatii gresite, va rog sa ma contactati pe PM pentru a corecta si modifica acest articol. Orice contributii valide vor completa informatia prezenta aici, si voi publica numele celor care au contribuit, cu permisiunea lor.
lista cutii bmw si ulei

View attachment: applicationhuiletrans.pdf
View attachment: TE-ML_11_en0700.pdf

lista compatibilitati aprobate OEM pentru Motul Multi ATF

http://www.motul.com....pdf?1290086772

Daca dati click aici puteti cauta dupa masina si tip, ei spun ca merge si in cutiile in 6 trepte de la ZF, prezente pe e90/ e60..
http://ew5.earlweb.c...rch.php?site=41


Am gasit o noua lista cu uleiuri compatibile. Frumusetea ei e ca da direct part. no de la BMW cu care e compatibil. Preturile par a fi mai mult decat decente.
http://www.fuchs-eur...ion_fluids.html
Au chiar si un ghid in alegerea uleiurilor, unde introduceti masina, anul de fabricatie etc si va apare lista. Au echivalenti si pentru cele mai noi uleiuri gen Lifeguard 6. Eu pentru Lifeguard6 stiam doar de Redline, acum mai exista unul vad.
L.E.
Cateva service-uri specializate, din pacate sunt cam rare:
Daca mai stiti de altele si aveti recomandari, in special din alte localitati in afara de Bucuresti, ca rog sa ma contactati pe pm si le adaug in lista.

http://www.reparatiicutiiautomate.ro/
De astia am auzit experiente pozitive.


SC GEAR TRANS REP SRL
Cod unic de inregistrare:
RO 13878276
Nr.ord.reg.com./an:
J40/4700/2001
Sediul:
B-dul Basarabia 256, sect 3
Astia ar fi autorizati ZF in ROmania, deci ar trebui sa fie cat de cat buni.

http://reparatiicutiiviteza.ro/
De astia nu stiu nimic.


Am inteles ca ar mai fi si in Timisoara un service specializat. Poate ne ajuta vreun coleg de acolo cu date de contact.Contributori :
DSF

911 Comments

 • 31 Pages +
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Last »

DOMI 

10 March 2011 - 10:36
multumesc.Am adunat ceva fisiere. o sa le organizez putin si le adaug. Referitor la cuplul maxim suportat, la majoritatea se aplica regula care am mentionata-o in articol, e continut in denumirea cutiei. Dupa aparitia cutiilor in 6 trepte, pe e90 e60 de exemplu, au schimbat nomenclatura si datele sunt ceva mai greu de gasit, dar in principiu le pot afla si daca aveti vreo intrebare specifica o putei adresa aici.


0

c.sainz 

10 March 2011 - 13:32
Pai, ma intereseaza cat suporta cutia cu 6 trepte pusa pe E90 (177CP)? Multumesc
0

DOMI 

10 March 2011 - 13:34
zi-mi te rog part no de la ea, sau cum apare numele ei in realoem. . Daca nu stii poate imi poti trimite pe privat ultimele cifre din VIN si caut eu.


0

LYM 

14 March 2011 - 19:00
@c.sainz - cutia steptronic pt E90/177CP este proiectata sa suporte un cuplu maxim de 400 Nm
"GA6HP19Z (designed for maximum torque of 400 Nm)"
0

DOMI 

14 March 2011 - 19:15
nu neaparat, depinde de versiunea cutiei de asta i-am cerut part no.


0

CTS 

14 March 2011 - 19:27
inafara de schimbatul uleiului,ce alte metode de intretinere a cutiilor automate mai sunt?Domi,eventual daca ai timp si poti sa faci o lista analitica cu sfaturi utile.Felicitari pt documentatie!
0

DOMI 

14 March 2011 - 19:33
multumesc. Cat despre sfaturi in mare am scris acolo, pe langa schimbul uleiului, trebuie evitate liniute, cerculete etc..in general tot ce presupune accelerari violente de pe loc( 0 km/h), mai ales tinand frana..
In al doilea rand la primul semn de probleme mergeti la un diagnostic.. o problema prinsa din timp poate scuti multi bani. In multe cazuri pot fi niste simple tampoane, sau completat un pic uleiul, dar ne diagnosticate si mers in continuare gen "poate isi revine" poate duce la costuri mari de reparatie..
0

LYM 

14 March 2011 - 21:07

View PostDOMI, on 14 March 2011 - 19:15, said:

nu neaparat, depinde de versiunea cutiei de asta i-am cerut part no.

Cate versiuni de cutii steptronic s-au pus pe E90 LCI 2.0 177CP?
0

DOMI 

14 March 2011 - 21:37
informatii oficiale BMW dupa cum stii nu exista . Conform fisierului oficial ZF care il am scrie clar ca ZF 6hp19 are rating intre 350-400 NM in functie de versiune. Nu sunt diferente foarte mari dar sunt.
Daca te uti prin realoem o sa vezi diferente subtile la ani de productie de regula in care denumirea e aproximativ indentica, totusi part no poate diferi. Exista de regula o litera suplimentara, care poate indica rating-ul cutiei. Din pacate lipsa de transparenta a BMW face dificila chestia asta. Asa ca din informatiile care mi le-a dat nu pot spune precis..Daca imi dai part no al cutiei sau vin-ul masinii pot incerca sa aflu. Sau chiar mai bine, part no ZF, care e pe o eticheta foarte mica si difera de cel BMW.
Si 50 de NM e toleranta destul de mare daca vrea sa faca un chip tuning de exemplu, poate fi diferenta intre a fi in limitele de toleranta chiar cu o marja suficienta , sau a le depasi.

0

LYM 

14 March 2011 - 22:22
Omul are E90 320d LCI. Eu n-am auzit sa fie montat pe aceasta masina alt model de cutie decat GA6HP19Z, dar tu stii mai bine :)
http://www.realoem.c...093&hg=24&fg=05
0

wolf 

15 March 2011 - 00:42
Un ulei compatibil la cutiile ZF 5HP18 :http://www.starlubricants.ro/ro/produse/lubrifianti-auto/uleiuri-pentru-transmisii-automate/esso-atf-lt-71141
0

DOMI 

15 March 2011 - 10:52
7probabil nu am fost suficient de clar. In momentul in care BMW nu ofera nici un feld e date eu ma bazez pe ce spune ZF, si ZF spune despre cutia aia ca suporta intre 350-400NM IN FUNCTIE DE VERSIUNEA cutieI, nu masina pe carea fost folosita. Cutia asta in general e folosita pe o groaza de modele de BMW, dar in multe cazuri part no difera.

Daca te uiti aici..
http://www.realoem.c...=24&fg=05&hl=60

aceasi cutie si alt part no. Despre asta vorbesc.


Diferenta intre cele 2 versiuni, de 350 si 400 de NM ale cutiei consta intr-o singura piesa, convertizorul de cuplu . Neavand cod separat al piesei imi e greu sa bag mana in foc. De asta am cerut codul ZF de pe cutie, e cea mai sigura cale.
uite aici un link catre un document ZF, sa nu mai atasez 1 mil de pdf -uri ca nu mai am spatiu.
Totusi nu cred ca au pus ei pe 320D cutie de 400 Nm ca strica orzul pe gaste...

http://www.kingjs.co...description.pdf
0

max83 

15 March 2011 - 12:53

View PostDOMI, on 15 March 2011 - 10:52, said:

7probabil nu am fost suficient de clar. In momentul in care BMW nu ofera nici un feld e date eu ma bazez pe ce spune ZF, si ZF spune despre cutia aia ca suporta intre 350-400NM IN FUNCTIE DE VERSIUNEA cutieI, nu masina pe carea fost folosita. Cutia asta in general e folosita pe o groaza de modele de BMW, dar in multe cazuri part no difera.

Daca te uiti aici..
http://www.realoem.c...=24&fg=05&hl=60

aceasi cutie si alt part no. Despre asta vorbesc.


Diferenta intre cele 2 versiuni, de 350 si 400 de NM ale cutiei consta intr-o singura piesa, convertizorul de cuplu . Neavand cod separat al piesei imi e greu sa bag mana in foc. De asta am cerut codul ZF de pe cutie, e cea mai sigura cale.
uite aici un link catre un document ZF, sa nu mai atasez 1 mil de pdf -uri ca nu mai am spatiu.
Totusi nu cred ca au pus ei pe 320D cutie de 400 Nm ca strica orzul pe gaste...

http://www.kingjs.co...description.pdfSalut, am si eu o intrebare : cutia de 750 e38 Part number: 24 00 1 422 512 A5S560Z-PZ a fost steptronic? Nu stiu daca poti afla exact din ce an s-a pus pe e38 steptronic, din cate am gasit pe google si in manuale BMW, incepand cu 1996 dar nu sunt sigur.Am atasat si o poza cu schimbatorul...cu ce e diferita fata de automata standard? poti schimba din schimbator cand vrei pe + si - ? eu asta am inteles...Ai idee cam ulei e indicat ptr cutia asta? Multumesc.
0

LYM 

15 March 2011 - 12:54
Motorul de 177CP are 350 Nm, iar cel de 184CP are 380 Nm. De ce ti se pare exagerat sa puna cutie de 400 Nm?
1

max83 

15 March 2011 - 12:54

View PostDOMI, on 15 March 2011 - 10:52, said:

7probabil nu am fost suficient de clar. In momentul in care BMW nu ofera nici un feld e date eu ma bazez pe ce spune ZF, si ZF spune despre cutia aia ca suporta intre 350-400NM IN FUNCTIE DE VERSIUNEA cutieI, nu masina pe carea fost folosita. Cutia asta in general e folosita pe o groaza de modele de BMW, dar in multe cazuri part no difera.

Daca te uiti aici..
http://www.realoem.c...=24&fg=05&hl=60

aceasi cutie si alt part no. Despre asta vorbesc.


Diferenta intre cele 2 versiuni, de 350 si 400 de NM ale cutiei consta intr-o singura piesa, convertizorul de cuplu . Neavand cod separat al piesei imi e greu sa bag mana in foc. De asta am cerut codul ZF de pe cutie, e cea mai sigura cale.
uite aici un link catre un document ZF, sa nu mai atasez 1 mil de pdf -uri ca nu mai am spatiu.
Totusi nu cred ca au pus ei pe 320D cutie de 400 Nm ca strica orzul pe gaste...

http://www.kingjs.co...description.pdfSalut, am si eu o intrebare : cutia de 750 e38 Part number: 24 00 1 422 512 A5S560Z-PZ a fost steptronic? Nu stiu daca poti afla exact din ce an s-a pus pe e38 steptronic, din cate am gasit pe google si in manuale BMW, incepand cu 1996 dar nu sunt sigur.Am atasat si o poza cu schimbatorul...cu ce e diferita fata de automata standard? poti schimba din schimbator cand vrei pe + si - ? eu asta am inteles...Ai idee cam ulei e indicat ptr cutia asta? Multumesc.
0

DOMI 

15 March 2011 - 13:46
cutia ta e steptronic, ZF 5HP30 Daca te uiti la articol ai acolo linkuri cu ueliuri compatibile.


Uleiul original e esso LT 71141 (se vede clar in prima poza atatasata la articol)
aici ai niste varainte de la Fuchs.(link prezent in articol pe part no si ai si un OIL chooser unde bagi direct masina)
http://www.olyslager....asp?language=1

Tot in tabelul atasat la articol, cel cu uleiuri Valvoline, este specificat clar la masina ta e38 750I Valvoline MaxLife


Transmission, automatic ZF 5HP30 (A5S560Z)/1Capacity 5,5 liter
Use: With black gearbox ID shield TITAN ATF 3353
TITAN ATF 5005
TITAN ATF 4400


Use: With green gearbox ID shield TITAN ATF 3353
TITAN ATF 5005
TITAN ATF 4400
0

max83 

15 March 2011 - 14:02

View PostDOMI, on 15 March 2011 - 13:46, said:

cutia ta e steptronic, ZF 5HP30 Daca te uiti la articol ai acolo linkuri cu ueliuri compattibile.


Uleiul original e esso LT 71141 (se vede clar in prima poza atatasata
aici ai niste varainte de la Fuchs.(link prezent in articol pe part no si ai si un OIL chooser unde bagi direct masina
http://www.olyslager....asp?language=1

Tot in tabelul atasat, cel cu uleiuri Valvoline, este specificata clar la masina ta Valvolinwe MaxLife

Transmission, automatic ZF 5HP30 (A5S560Z)/1Capacity 5,5 liter
Use: With black gearbox ID shield TITAN ATF 3353
TITAN ATF 5005
TITAN ATF 4400


Use: With green gearbox ID shield TITAN ATF 3353
TITAN ATF 5005
TITAN ATF 4400Mersi mult, vazusem chart-ul si ma uitam ca chiorul ca nu gaseam A5S560Z/5HP30...deci in cutie intra 5.5l ptr ca nu are convertor ci...discuri ambreiaj?

Am retinut, A5S560Z esso LT 71141 :thumbsup:
0

DOMI 

15 March 2011 - 14:05
Toate cutiile automate au convertizor si discuri. Dupa cum scrie si in articol, daca nu faci la un service specializat fara pompa speciala de schimb, pe cel din convertizor nu il poti schimba. De aici si diferentele.. schimb normal intra 5.5L, schimb total 13.5 L.
0

max83 

15 March 2011 - 14:22

View PostDOMI, on 15 March 2011 - 14:05, said:

Toate cutiile automate au convertizor si discuri. Dupa cum scrie si in articol, daca nu faci la un service specializat fara pompa specaila de schimb, pe cel din convertizor nu il poti schimba. De aici si diferentele.. schimb normal intra 5.5L, schimb total 13.5 L.Am inteles. Multumesc!
0

cipsu 

16 March 2011 - 19:50
Nu vreau sa deschid "cutia" Pandorei dar trebuie sa intreb: UNDE schimbam uleiul? Si nu vreau sa discutam de reprezentanta pentru ca nu vor sa faca serviciul. Unde gasim un furnizor cu experienta, nivel tehnic rezonabil (experienta + scule - pompa), fara emotii de piese/uleiuri contrafacute?
1

DOMI 

17 March 2011 - 16:05
articolul asta e postat si sub forma de topic in forum, si in link -ul de mai jos, o sa vezi cateva service-uri specializate de care stiu eu.
Poate mai sunt si altele. Din pacate nu sunt foarte multe care sa aibe echipament complet.

http://www.bmwclub.r...te-intretinere/
0

cipsu 

17 March 2011 - 19:38
Multumesc!
0

DOMI 

18 March 2011 - 15:41
15 March 2011 - 12:54Motorul de 177CP are 350 Nm, iar cel de 184CP are 380 Nm. De ce ti se pare exagerat sa puna cutie de 400 Nm?Pentru ca BMW este o firma comerciala, pusa pe facut bani. Bani se fac printre altele reducand costurile. Pentru ca au mai facut-o de nenumarate ori, in special la cutii, si mai ales prin Europa.. vezi catastofele legate de tot ce a fost 3.0D la BMW in 200-2003. Pentru ca le merge, mai ales in Europa, din cauza garantiei mai mici si a faptului ca Europa nu e unita, inca, sunt 30 de tarisoare mai mari sau mai mici si consumatorii inghit orice rahat li se serveste de la marketing cu usurinta, fara sa aibe organizatii puternice sa le reprezinte drepturile cum se intampla in State. De asta zic eu ca e foarte posibil sa aibe cutia la limita, si pana cand BMW nu va fi mai transparent, cum era inainte, pornesc de la presupunerea asta. Asa cum au pus cutia cea mai mica si pricajita, la limita pe motoarele 3.0D, nu stiu de ce nu ar face-o si acum, ca 100k km tin oricum. Dupa garantie.. potopul.
0

LYM 

19 March 2011 - 23:39
Daca gandesti asa, inseamna ca toate companiile producatoare de autoturisme ar trebui sa faca la fel, ca toate sunt puse pe facut bani, nu? Si totusi, care este frecventa de cutii stricate la 320d?
...le merge in Europa din cauza faptului ca "Europa nu e unita", "sunt 30 de tarisoare mai mari sau mai mici"!? ...no comment :console:
0

DOMI 

20 March 2011 - 10:14
pai da, e foarte adevarat din pacate. Nu cred ca a fost in Europa vreun class action suit ca in State impotriva vreunei comapanii auto, datorita defectiunilor aparute prematur. Una e cand ai o piata de 300 de mil de omeni care vorbesc in aceasi limba si comunica imediat intre ei si se organizeaza usor, si alta e in Europa. Plus ca in US se fac de regula si km mai multi si din cauza asta si indicatiile de service sunt diferite.
Masini cu defecte majore care chiar omoara oameni.. sunt o surpriza pentru tine ? sunt nenumarate exemple... cel mai recent e Toyota.

Si cam fac si ceilalti, mai mult sau mai putin. Problema e ca un BMW nou costa o groaza de bani, oriunde in lume , si un client are ceva mai multe pretentii.. Si mai ales ca au facuta deja, cand nu numai ca au pus cutie la limita ci chiar sub limita, vezi tot ce a fost cu motor 3.0 D din 2000-2003, in afara de 730.D, care avea o cutie protrivita motorului.
Am gasit un document TIS, ei spun ca are rating de 400 NM
1

KYL 

21 March 2011 - 10:30
in cutia septronic de 320d e46 an 2000 cati litrii de ulei intra in total?
0

c.sainz 

21 March 2011 - 10:40

View PostDOMI, on 20 March 2011 - 10:14, said:

pai da, e foarte adevarat din pacate. Nu cred ca a fost in Europa vreun class action suit ca in State impotriva vreunei comapanii auto, datorita defectiunilor aparute prematur. Una e cand ai o piata de 300 de mil de omeni care vorbesc in aceasi limba si comunica imediat intre ei si se organizeaza usor, si alta e in Europa. Plus ca in US se fac de regula si km mai multi si din cauza asta si indicatiile de service sunt diferite.
Masini cu defecte majore care chiar omoara oameni.. sunt o surpriza pentru tine ? sunt nenumarate exemple... cel mai recent e Toyota.

Si cam fac si ceilalti, mai mult sau mai putin. Problema e ca un BMW nou costa o groaza de bani, oriunde in lume , si un client are ceva mai multe pretentii.. Si mai ales ca au facuta deja, cand nu numai ca au pus cutie la limita ci chiar sub limita, vezi tot ce a fost cu motor 3.0 D din 2000-2003, in afara de 730.D, care avea o cutie protrivita motorului.
Am gasit un document TIS, ei spun ca are rating de 400 NM


Salut, DOMI. Daca vorbim despre E90, 177CP si 350NM, nu cred ca max cutiei este de 400NM! Pentru ca, BMW are acest "upgrade" (Performance Power kit) care duce motorul la 200CP si 400NM. Si ofera garantie pentru tot! Deci, m-as mira sa fie DOAR 400NM, maximul de cuplu. Apoi, sunt multi tuneri consacrati care duc motorul de la 400 pana la aprox 450 NM si ....nu crapa nimic! Deci, cred ca limita superioara a cutiei de pe 320dA este ceva mai departe!
0

DOMI 

21 March 2011 - 12:55
am atasat documente clare de la ZF. Sunt doua versiuni, cea maxima care e pe BMW are 400NM.
Poti sa te uiti si in TIS, tot 400 NM au. Exista un 6hp19TU. care are niste chestii pe la solenoizi upgradate si schimba ceva mai repede, soft suplimentar pentru functia de Start - Stop, etc..

TUnerii consacrati ofera aceasi garantie cu a productorului, si daca masina este noua. iar ce imi spui tu doar imi confirma mizeria pe care BMW a facut-o cu 530D, X3 3.0 D in 2000.
Tu imi spui ce auzi, eu pun documente oficiale. In plus tunerii conscrati, mai recurg la niste artificii, gen limitare de cuplu in treptele inferioare, modifica si softul cutiei, introduc un fel de clutch delay, ca sa protejeze cutia. Dar nu orice musca face asta si nici nu e la indema tunerilor de scara blocului. Dar cu sigurantac a o astefel de cutie impinsa la limita nu va tine cu toata intretinerea corecta . Ori sunt eu nebun si vreau ceva mai mult de la o masina ori 150k km la o cutie e ceva accetabil si normal ..
Poate pachetul perfomance are alta cutie, pune un vin sau un part no te rog si vedem.

pentru fiecare om care tu mi-l aduci si zice ca a facut chiptuning la 320DA si zice ca a nu a avut nici pe dracul eu iti arat unul caruia ia crapat cutia.
Trebuurile sunt relative.. a facut chip tuning si se tarie cu masina cu medie de viteza de 19 km/h in Bucuresti 90% din timp, face 10k km/an.. normal ca nu are probleme. Uzura e cumulativa, nu se rupe in doua cum iesi cu ea din parcarea "tunerului", daca are asa ceva.

Asta imi arata si ce respnsabili sunt, habar nu au rating-uri de cutii dar dau garantii.. ca merge, ca au mai facut si nu se intampla nimic.. asta e garantia lor.

Si tehnic vorbind, daca Performance upgrade iti da 400 si cutia e la 400.. da. o sa tina fix cat e garantia.


Dar e putin probabil sa sara de 50k km cu chip si cuplu mai mare de 400 NM, cum sunt majoritatea "chipurilor" pentru e90 320D0

c.sainz 

21 March 2011 - 13:18
Dar eu nu am scris aici din ...auzite! Verifica si vei vedea ca e asa cum spun. Si, nu e vorba despre oferta unui TUNER (indiferent de calibrul sau), ci de oferta de UZINA - BMW!
Nu spun ca nu ai dreptate, dar eu scriu ce ofera BMW!
0

LYM 

21 March 2011 - 15:18

View PostDOMI, on 21 March 2011 - 12:55, said:

soft suplimentar pentru functia de Start - Stop, etc..

De cand se pune functia start-stop la masinile cu steptronic?
0
You do not have permission to leave comments on this articol
 • 31 Pages +
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Last »