BMWClub: Cutii automate intretinere

Jump to content

View Other ContentSearch ArticlesRecent Comments


Board Statistics

Total Posts:
1830097
Total Topics:
102718
Total Members:
61904
Newest Member:
FUK 
Online At Once:
853
02-February 16

Cutii automate intretinere *****

Feb 20 2011 12:40 | DOMI  in Tutoriale

M-am gandit sa adunam la un loc informatiile despre cutii automate care le avem, poate un moderator il face sticky . Apar tot timpul controverse, mai mult sau mai putin documentatate si se deschid topicuri nenumarate despre ele.
Totodata putem posta documentatii diverse care le avem cu tipuri de uleiuri, orice alte informatii utile care le avem, service-uri specializate etc. Nu vreau sa pornesc vreun versus daca se schimba uleiul sau nu. Exista nenumarate recomandari oficiale sa se schimbe. Cine crede altfel poate ignora complet informatia prezentata aici.

Cateva recomandari valabile pentru toti posesorii de cutii automate.
-o cutie automata intretinuta si exploatata corect, poate tine mult mai mult decat restul masinii la un loc, teoretic nu au voie sa cedeze. Sunt multe exemple de cutii care au tinut si tin, fara exagerare, milioane de km. Intretinute corect, pot aduce costuri mult mai reduse decat variantele manuale, mai ales la modelele de dupa 2000, datorita costurilor mari ale kiturilor de ambreiaj, volante-lor cu masa dubla, care costa de destul de mult si pica inevitabil.

Denumirile cutiilor automate BMW au un cod simplu care poate releva cateva informatii..
Sa luam un exemplu : A5S310Z Prima parte A5S - A automata, 5S-5 trepte de viteza, si important 310- 310NM cuplul maxim care il suporta. Aceasta cifra e importanta pentru intretinerea corecta si mai ales pentru amatorii de chip tuning.
Cu cat ridici cuplul mai aproape de valoarea maxima admisa, cu atat intretinerea devine mai problematica si probabilitatea sa o strici mai mare.
-uleiul din cutiile "lifetime" nu e lifetime, ci se schimba la intervale regulate. Pozitia oficiala ZF este 80-120.000 km in functie de cat de solicitata a fost masina etc. Eu personal as schimba la intervalul minim, chiar mai des. Am atasat un document care explica pozitia oficiala ZF.
-uleiul din alte cutii non-lifetime, folosit de regula la masini inainte de 1995, se schimba la 50-60k km.
-daca luati o masina second hand automata, fara un istoric de service clar, schimbul uleiului in cutie ar trebui sa fie printre primele lucruri care le faceti. Va poate scuti de costuri potentiale de mii de euro.
-costul schimbului si al kiturilor variaza intre 4 mil la o cutie mai veche cum e a mea, si maxim 20 la cutiile moderne, facut cu ulei si kit original(kitul contine de regula un filtru si o garnitura de schimb). Costul cel mai mare e uleiul,cel original BMW fiind extrem de piparat. Puteti reduce aceste costuri folosind ulei aftermatket. Uleiul trebuie ales cu atentie, verificat sa fie compatibil cu cutia, altfel poate conduce la distrugerea cutiei. In fisierele atasate veti putea gasi uleiuri echivalente pentru cel original.
Cantitatea de ulei variaza in functie de tipul cutiei. Daca schimbul nu e facut cu scule speciale in ateliere specializate, uleiul din convertizor nu poate fi schimba si cantitatea folosita la schimb e mai mica decat capacitatea cutiei.
Un exemplu : 5HP-18, nomenclatura BMW A5S325Z : capacitate totala 8.9L, fara convertizor 6.2L. Trebuie sa tineti cont de asta in functie de unde faceti schimbul, daca au pompa speciala sa faca schimb complet sau nu.
-cele mai mari solicitari in cutie apar la "liniute" cu plecare de pe loc, accelerat cu tinut frana, cerculete si alte figuri de impresionat adolescenti si fetele de la bufetul local. Acestea pot aduce costuri de 1500 de euro scurt. De banii astia puteti petrece o saptamana pe Coasta de Azur, in Nice, cu 2 fotomodele, mai ales ca e criza acum, asa ca faceti singuri calculele si vedeti daca merita.
-Toate cutiile pot fi reconditionate, costurile sunt in generala de la 1100 de euro in sus, in functie de model, in banii astia se da si garantie de regula, un an sau 50k km. Asta in ateleiere specializate, la reprezentanta BMW veti primi tot cutii RMFD, aceasi garantie si un pret de 4 ori mai mare.

La cumpararea unei masini sh e bine sa va asigurati ca transmisia e in regula. Asigurati-va ca a-ti mers in toate treptele, inclusiv in R. Cutia trebuie sa schimbe lin, fara socuri de nici un fel.Trecerea din D in R trebuie sa fie lina si ea. Cutia nu trebuie sa "patineze" in nici o treapta. Patinarea cutie se simte exact la fel ca si la una manuala, atunci cand ambreiajul e defect, cu deosebirea ca intr-o transmisie automata ea poate fi prezenta numai intr-o anumita treapta.


Probleme deosebite la BMW nu apar in general decat datorita politicii BMW "lifetime". IN diverse reprezentate veti primii informatii contradictorii, si pana acum, cel putin in Romania, chiar refuzau sa faca schimbul de ulei. In Statele Unite, datorita garantiei extinse, schimbul de ulei se face si la reprezentanta,si e recomandat de BMW. Politica oficiala BMW US nu e "lifetime" ca in Europa, datorita garantieie motor/cutie de 100.000 mile (aporx 160.000 de km). Ca sa nu intram in amanunte si discutii nesfarsite , pe scurt "lifetime"=perioada garantiei", combinata cu niste strategii de marketing si ceva foarte atractiv pentru clienti noi si manageri de flote, "low maintenace cost, long service interval" .. a dus la aceasta politica paguboasa.
Trebuie sa tineti minte ca BMW nu e implicat de loc in proiectarea cutiilor. Relatia lor cu furnizorii e ceva de genul : avem de nevoie de o cutie cu rapoartele astea, schimbarea sa o faca in X milisecunde si sa tina la cuplul Z", va rugam sa ne contactati cu oferte..
O reprezentat BMW de cele mai multe ori nu se implica in remediarea problemelor legate de cutie decat prin inlocuirea totala, care e extrem de costisitoare.
O sa incerc sa explic in cateva cuvinte de ce e necesar sa schimbati uleiul, si care a fost motivul politicii lifetime.
In mod normal, temperatura de operare a unei cutii automate tipice e 50 de grade. Caldura provine din convertizor in principal, de la frecari intre dversele roti dintate si alte mecanisme, si de la ambreiaje. Ambreiajele din cutii automate sunt "umede", adica sunt proiectate sa functioneze in imersie, care le sigura racirea si le protejeaza de uzura. Intr-o cutie tipica BMW intra de la 8 pana 12 L . Cine a vazut cat e un radiator de cutie automata stie ca de cele mai multe ori e o gluma. E ceva mic, simplu, nu are termostat sau alte nebunii ci face o recirculare simpla. IN general e capabil, in conditii normala sa coboare cam cu 10-20 % MAxim temperatura. Este important sa retineti asta, ca reduce temperatura produsa de conditiile de exploatare si nu tine o temperatura nominala constanta. Ce importanta are temperatura ? PAi are, ca fiecare 20 grade in plus injumatatesc timpul de oxidare al uleiului. Nefiind decat un circuit de racire simplu, in timp lucrurile escaleaza, geometric as spune. Pe masura ce gradul de oxidare creste, capacitatea de ungere scade. Cand scade capacitatea de ungere, automat caldura degajata deci temperatura de operare creste (tineti minte, radiatorul nu e in stare sa tina o temperatura constanta in circuit, ci doar o scade intr-o masura mai mica sau mai mare), care accelereaza oxidarea, care scade capacitatrea de ungere.. si vedeti cercul vicios. Temperatura mare si frictiunea intre discurile de ambreiaj inseamna uzura mare, conduce la producerea de particule de material in ulei si atunci cand incep sa patineze.. practic nu mai exista cale de intors.. cutia trebuie sa fie reconditionata. Se mai poate intampla, totodata, ca material desprins de pe discuri datorita lipsei de ungere corecta sa ajunga in blocul hidraulic si sa il blocheze, caz in care reconditionarea e si mai scumpa.
UN studiu facut de ATRA (Automatic Transmission Re-builders Association) arata ca 90% din defectiunile transmisiilor se datoreaza supraincalzirii si oxidarii uleiului .Au tot intereseul sa repare cutii, ca din asta traiesc. ATRA e cea mai mare asociatie de profil din lume la ora asta.

Foarte relevante mi se par faimoasele Class Action Suit de prin State. Acolo e vorba de bani seriosi de regula, si dovezile sunt examinate cu atentie. La cele legate de cedarea prematura a trasmisiei, in aproape toate cazuri s-a dovedit a fi vorba de temperaturi mai mari de operare decat cele nominale, datorate unor conditii specifice, proiectare proasta de cele mai multe ori, marirea intervalelor de service, care au dus la oxidarea prematura a uleiului si in final defectarea transmisiei.
O sa imi spuneti ca poate nu sunt BMW, si BMW e mai cu mot. Din pacate nu, sunt doi producatori mari in lume de cutii automate, si anume ZF si Gm, care fac transmisii pentru toti ceilalti fabrincanti de autoturisme. Ce poate fi diferit la o cutie pusa pe BMW ? pai de exemplu cuplul motor, racirea cutiei.. care tin de BMW.

Acum ca am inteles rolul foarte mare al temperaturii sa vedem ce o produce. Temperatura in orice transmisie poate creste in urmatoarele conditii.. urcat pante mari, acceleratii violente, schimbari foarte dese de viteza, care apar in trafic in oras, mers in coloana bara la bara etc, tractare de orice fel, mers cu viteze mari indelungat. Cand nu a apare amacar unul din acesti factori in exploatarea normala a unei masini ?
Trebuie tinut minte ca efectul e cumulativ, daca acum merg mai incet si nu o mai calc nu inseamnca ca gata, oxidarea uleiului e reversibila, si cutia e ca noua.

O mica paranteza, mi s-a parut foarte interesant ca in State exista oferte de montare unor radiatoare aftermarket pentru cutii, mai mari, pentru masinile care tracteaza remorcute utilitare in mod frecvent.
Sa revenim la probleme specifice BMW. In anii 93-94 au aparut primele cutii moderne la BMW. Au inceput sa fie controlate electronic, corelate cu alte sisteme, au devenit adaptive, si multe alte inovatii. In 1995 au aparut primele cutii "lifetime". E34 fost prima masina cu cutii lifetime, din cate stiu eu, desi la vremea respectiva nu erau denumite asa, Constructiv, ele erau identice cu cele vechi, deosebirea era prezenta unui filtru si tipul uleiului, Esso LT 7141. Acest ulei, la vremea respectiva, a fost revolutionar. Se stiu destul de putine despre el, dar am gasit o analiza facuta de un laborator rus, nu stiu cat e de credibila, dar se pare ca avea rezistenta la oxidare dubla fata de orice alt ulei prezent pe piata.(la vremea respectiva) Acest lucru precum si prezenta filtrului, care impiedica eventualele particule desprinse de pe discuri sa ajunga in blocul hidraulic, ajuta intradevar la marirea intervalului de service. Dar de aici pana la "lifetime" adica ani de zile si sute de mii de km mai e cale lunga.


Un caz particular il reprezinta tot ce inseamna BMW 3.0D facut intre 2000-2002. Cutia pusa pe aceste modele (330D, 530D, X3 3.0D) a fost A5S390 .. in timp ce motorul are 410 NM cuplu. Aviz amatorilor de chip tuning.. Cutia va pica fara discutie. Chiar si in conditii normale, cutia e suprasolicitiata in mod constat peste parametrii proiectati.. Numarul de cutii picate pe modelele mentionate e absolut ametior si cred ca ar fi fost primul class action suit cu dovezi clare si irevocabile din Europa. Dar se pare ca in Europa banii se fac mai usor si vinul bun din EU ajuta la inghitirea galustii servite de BMW fara mari probleme.
L.E. Am discutat cu cineva de pe forum, care se pare ca are o sursa la ZF :) Problema la aceste modele a fost partial rezolvata de soft. Cuplul fiind limitat eletronic in treptele inferioare. Totusi, ce am spus mai sus ramane valid, cutia de pe aceste modele merge la maximul tolerat si a fost si este predispusa la defectiuni premature.
Posesorii unor astfel de modele trebuie sa aibe grija speciala, si sa fac schimbul de ulei chiar mai des 80k km, si in general sa evite suprasolicitarile. Desi in opinia mea e doar o chestieune de timp pana aceste modele au inevitabil probleme cu cutia, indiferent de precautii.
Mai jos aveti o poza cu diversele cutii puse BMW, un fisier emis de ZF cu recomandarile lor si uleiuri echivalente, si un PDF gasit de mine cu uleiuri Valvoline si aplicatia lor la BMW si alte marci, interesant pentru cei care cauta variante aftermarket. Pe masura ce mai gasesc documentatii oficiale le voi adauga.
Tot ce v-am prezentat aici e compilat din diverse surse de incredere, incepand cu documentatii oficiale, consultari cu ingineri auto calificati si inclusiv recomandari obtinute de mine de la ingineri de la Fabrica ZF din Saarbrucken, cu ocazia unei vizite acolo. Daca am informatii gresite, va rog sa ma contactati pe PM pentru a corecta si modifica acest articol. Orice contributii valide vor completa informatia prezenta aici, si voi publica numele celor care au contribuit, cu permisiunea lor.
lista cutii bmw si ulei

View attachment: applicationhuiletrans.pdf
View attachment: TE-ML_11_en0700.pdf

lista compatibilitati aprobate OEM pentru Motul Multi ATF

http://www.motul.com....pdf?1290086772

Daca dati click aici puteti cauta dupa masina si tip, ei spun ca merge si in cutiile in 6 trepte de la ZF, prezente pe e90/ e60..
http://ew5.earlweb.c...rch.php?site=41


Am gasit o noua lista cu uleiuri compatibile. Frumusetea ei e ca da direct part. no de la BMW cu care e compatibil. Preturile par a fi mai mult decat decente.
http://www.fuchs-eur...ion_fluids.html
Au chiar si un ghid in alegerea uleiurilor, unde introduceti masina, anul de fabricatie etc si va apare lista. Au echivalenti si pentru cele mai noi uleiuri gen Lifeguard 6. Eu pentru Lifeguard6 stiam doar de Redline, acum mai exista unul vad.
L.E.
Cateva service-uri specializate, din pacate sunt cam rare:
Daca mai stiti de altele si aveti recomandari, in special din alte localitati in afara de Bucuresti, ca rog sa ma contactati pe pm si le adaug in lista.

http://www.reparatiicutiiautomate.ro/
De astia am auzit experiente pozitive.


SC GEAR TRANS REP SRL
Cod unic de inregistrare:
RO 13878276
Nr.ord.reg.com./an:
J40/4700/2001
Sediul:
B-dul Basarabia 256, sect 3
Astia ar fi autorizati ZF in ROmania, deci ar trebui sa fie cat de cat buni.

http://reparatiicutiiviteza.ro/
De astia nu stiu nimic.


Am inteles ca ar mai fi si in Timisoara un service specializat. Poate ne ajuta vreun coleg de acolo cu date de contact.Contributori :
DSF

911 Comments

 • 31 Pages +
 • « First
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • Last »

VeGe 

12 April 2016 - 23:42

View PostIovan Iorgovan, on 12 April 2016 - 23:29, said:

Mie îmi place sa o scot pe liber la semafor ca sa nu mai stau cu piciorul pe frana. Am un F11 530d cu ZF8HP.
Mi se pare ca si ansamblul motor cutie se detensioneza si fiecare merge mai lin in legea lui. Cand trec din N in D simt o vibratie foarte fina care mi se pare normală.

Intrebarea este daca vedeti vreo problema in a freca cutia prin D>N>D la fiecare semafor?


Da, o uzezi inutil. O lasi in D la semafor, oricum se decupleaza convertizorul dupa cateva secunde. Asa, sa o tot treci in N, apoi in D, si tot asa, exista mai multa "miscare" a mecanismelor interioare si ghici ce uzeaza componentele: fix miscarea lor!
2

harsh 

13 April 2016 - 21:39

View PostIovan Iorgovan, on 12 April 2016 - 23:29, said:

Mie îmi place sa o scot pe liber la semafor ca sa nu mai stau cu piciorul pe frana. Am un F11 530d cu ZF8HP.
Mi se pare ca si ansamblul motor cutie se detensioneza si fiecare merge mai lin in legea lui. Cand trec din N in D simt o vibratie foarte fina care mi se pare normală.

Intrebarea este daca vedeti vreo problema in a freca cutia prin D>N>D la fiecare semafor?


AutoHold ala e exact pentru asa ceva conceput. lasa masina in D si foloseste AutoHold daca nu vrei sa tii piciorul pe frana
0

Iovan Iorgovan 

13 April 2016 - 21:48

View Postharsh, on 13 April 2016 - 21:39, said:

AutoHold ala e exact pentru asa ceva conceput. lasa masina in D si foloseste AutoHold daca nu vrei sa tii piciorul pe frana

de acord cu tine doar partial.
Ori ca tin eu piciorul pe frana, orica o face calculatorul de ABS pentru mine prin AutoHold, tot incordata sta masina, si freci si frana de serviciu cu presiune maxima la fiecare semafor, dar intr-adevar e mai confortabil pentru sofer.
Simt masina incordata pana cand se decupleaza convertizorul, numai ca la mine nu dureza cateva secunde cum spunea VeGe, ci cel putin juma de minut. Atunci il simt ca o lasa mai moale si sistemul sta mai relaxat.

Dar am inteles lectia, mai bin in D decat s-o frec pe N tot timpul. Cred ca e mai ieftin sa uzezi frane decat parti mobile din cutia de viteze.
0

harsh 

13 April 2016 - 22:24
ma bucur ca ai inteles
tot legat de cutie: trage frana de mana cand opresti/parchezi masina, nu o lasa doar pe P, ajut-o si cu frana de mana de fiecare data cand o lasi in P si iesi din masina
0

GabiCJ 

01 July 2016 - 12:31
Buna ziua tuturor,

Felicitari pt acest articol.
Pe mine m-a convins sa imi schimb uleiul la cutia de viteze chiar daca cei de la reprezentanta au spus ca nu este necesar.
Dupa schimb se simte o diferenta foarte mare intre cum schimba inainte cutie si cum schimba acum. Mult mai lin si fara nici cea mai mica ezitare.

Masina este un 520d F10 - 2011 cu 154mii km. Eu am cumparat masina la 130mii km si am avut tot timpul parerea ca schimbatul vitezelor e senzational de fin fara de ale marci, totusi dupa schimb se simte o imbunatatire radicala.

Mersi inca o data pt articol.

Cu stima,
Gabi
1

Mircea-Si 

20 August 2016 - 21:17
TOP TIP

Daca nu ati citit manualul de utilizare al masinilor voastre care au cutii automate, cel putin pentru cele hidramate, se recomanda ca la semafor masian sa fie in N. Nu degeaba nu e nevoie sa apesi butonul de pe schimbator din D in N sau din R in N. Faptul ca tii masina in D la semafor are repercursiuni asupra franelor, articulatiilor si nu in ultimul ran asupra cutiei.

E de observat si modificarea ralantiului la trecerea din D in N, ceea ce duce la niste concluzii...
0

Mircea-Si 

23 August 2016 - 10:00
Salutare,

Am nevoie de ajutorul vostru, pentru GA6HP26Z - VI ce ulei bag in afara de cel oem care este exagerat de scump.
0

9iuli 

23 August 2016 - 11:07

View PostMircea-Si, on 23 August 2016 - 10:00, said:

Salutare,

Am nevoie de ajutorul vostru, pentru GA6HP26Z - VI ce ulei bag in afara de cel oem care este exagerat de scump.


ZF Lifeguard 6
Eu asta am pus si e ok
http://www.bmwclub.r...ost__p__2300239

http://i.imgur.com/xED3TaR.jpg
0

herman 

20 September 2016 - 06:47
Salutare tuturor si chiar dacă repet ce au spus alții, încă odată felicitări pentru topic. Sunt noul posesor al unui f11 2.0d xdrive din 2014 cu 180k in bord si vreau sa schimb uleiul in cutie. Problema mea este cam început sa m-a informez prea mult si după ce eram convins sa schimb uleiul într-un service la mine in oraș, am văzut un clip pe YouTube despre cutiile ZF 8HP si nu mai stiu ce sa fac, parca m-aș duce in reprezentanta. De ce spun asta? Dacă va uitați la clip, veți vedea ca tipul știe multe despre cutiile astea si spune ceva despre un sistem de răcire al uleiului din cutie cu ajutorul unui circuit, care trece prin bara din fata si care se deschide cu termostat. Oare cei de la noi care schimba ulei in cutii, gen Service Faur, unde aveam si eu de gând sa fac operațiunea, stiu de chestia asta? Oare știe cineva dacă si BMW are acest sistem de răcire ?
Merci.
0

herman 

20 September 2016 - 06:57
Am uitat sa pun clipul. Nu pot pune link pentru ca scriu de pe tableta da dacă scrieți pe YouTube " ZF 8hp transmission fluid level check- no dipstick" va da clipul de care vorbeam.

Ce părere aveți despre kitul acesta de filtru + ulei? http://www.pieseauto...1341804426.html
0

jimie 

20 September 2016 - 19:12
Salutare,

Poate intrebarea nu are chiar mare legatura cu topicul, poate stie cineva, cum faci cutia de viteze automata sa nu schimbe sub 2000 de turatii ? O accelerezi mai tare cand pleci de pe loc sau ?

Multumesc.
0

cristiduda 

10 October 2016 - 20:15
salutare.pentru un x3 f25 cutie zf 8 , uleiul si baia de la zf e ok?Daca nu se scoate si uleiul din convertizor e ok?Multumesc.
0

cristiduda 

14 October 2016 - 15:47
Chiar nimeni nu are nici-o parere?
0

adi v 

14 October 2016 - 16:58

View Postcristiduda, on 14 October 2016 - 15:47, said:

Chiar nimeni nu are nici-o parere?

Cutia este facuta de ZF nu de BMW.Deci este ok.Uleiul din convertizor nu se scoate(sau cel putin nu in Romania).
Dupa schimb se reseteaza adaptarile cutiei(s-ar putea sa nu poata pentru modelul tau de cutie-trebuie sa intrebi inainte).
0

cavaliere 

14 October 2016 - 18:19

View Postadi v, on 14 October 2016 - 16:58, said:

Cutia este facuta de ZF nu de BMW.Deci este ok.Uleiul din convertizor nu se scoate(sau cel putin nu in Romania).
Dupa schimb se reseteaza adaptarile cutiei(s-ar putea sa nu poata pentru modelul tau de cutie-trebuie sa intrebi inainte).


Ce sa reseteze cand la Faur nici nu au aparatura?
0

adi v 

14 October 2016 - 18:26

View Postcavaliere, on 14 October 2016 - 18:19, said:

Ce sa reseteze cand la Faur nici nu au aparatura?

Pai eu ce am spus?
Foarte multi de pe acest forum nu-si trec locatia la profil, deci nu stim de unde este colegu'.
p.s. nu numai la Faur poti schimba uleiul din cutie in Bucuresti,mai sunt si alte service-uri.
0

cristiduda 

14 October 2016 - 18:51
Sunt din Constanta ...greseala mea.Schimbul il voi face la un service unde merg cu celelalte masini ale mele....este primul bmw ptr mine!Resetarea o pot face eventual la AB??? Sau daca stiti vreu service in Constanta care ma poate ajuta raman dator! Multumesc ptr raspunsurile anterioare!
0

calinus68 

14 October 2016 - 18:58
Cauta un service care a mai facut asa ceva, nu te juca ca nu schimbi uleiul in fiecare zi, eu as merge chiar la Bucuresti doar 2 ore de mers, dar faci lucrarea corect.
0

cavaliere 

14 October 2016 - 19:23

View Postcalinus68, on 14 October 2016 - 18:58, said:

Cauta un service care a mai facut asa ceva, nu te juca ca nu schimbi uleiul in fiecare zi, eu as merge chiar la Bucuresti doar 2 ore de mers, dar faci lucrarea corect.


Dupa 200 mii km cutia capata anumite uzuri. Resetarea nu e tocmai indicata, intrucat o readuci la parametri teoretici de noua. Deci asta cu resetarea nu e chiar asa.
0

cristiduda 

14 October 2016 - 20:00
ok.Multumesc.O sa vb cu cei de la Faur sa vad ce imi pot spune!!!!
Nu vad de ce ar trebui resetatta cutia .....ata timp cat schimbi uleiul ...e ca si cum ai vrea sa resetezi motorul(daca are 150000km si sa-l faci sa aiba 50000km) Zic si eu...:)
0

Cookie 

14 October 2016 - 20:10
Se reseteaza adaptarile cutiei la schimbul de ulei.
0

cavaliere 

14 October 2016 - 20:15

View PostCookie, on 14 October 2016 - 20:10, said:

Se reseteaza adaptarile cutiei la schimbul de ulei.


Cei de la Zf Faur sunt de alta parere. La fel si cei de la Bavaria. Dar poate va pricepeti voi mai bine.
0

Cookie 

14 October 2016 - 20:29
Zf Faur scot doar 6 litri din 9.2 iar Bavaria zice ca uleiul nu se schimba fiindca, cutia se adapteaza la uzura uleiului. Sunt in urma rau ambele serviceuri. Nu as merge la ei nici daca mi ar face gratis.
3

adyxbn 

19 November 2016 - 22:44
am un bmw 530d e61 2007 cutie automata imi puteti spune cumva cat cuplu( nm) maxim ar duce cutia asta???.Masina cu setarile din fabricatie produce 500 nm as vrea sa Ii maresc cu vreo 83nm in plus duce???? periculos???
0

sergiu03 

03 January 2017 - 10:41
Salut si la multi ani!!

I-am contactat pe cei de la ZF Faur pentru a programa o revizie la cutia de viteze, intrebandu-i in acelasi timp si ce metoda folosesc ei pentru schimbarea uleiului, cat si pretul.
Nu stiu daca cineva a mai precizat aceste detalii pe acest forum, dar ma gandeam ca nu strica sa actualizam putin cu informatii constructive, asadar aveti mai jos raspunsul lor:

Quote

In ceea ce priveste procedura de schimbarea a uleiului, exista 2 metode:

1. Metoda "gravitationala" (cea mai des utilizata si recomandata de producatorul ZF) ceea ce implica scurgerea libera a uleiului din cutie si adaugarea uleiului nou prin procedura "overflow" (prea plin) la temperatura 30 - 50°C si parcurgerea secventiala a treptelor selectorului de pozitie. Atentie! Nu intotdeauna cantitatea de ulei ce se adauga este egala cu cea care se scurge deoarece cutia poate a mai pierdut ulei in functionare sau poate a fost supraumpluta cu ocazia unui alt schimb.
Scurgerea unei anumite canitati de ulei mai depinde si de tipul cutiei, configuratia etansarilor interioare, cantitatea de ulei ramasa in convertizor, comunicarile cu aerisitorii, reglajele din cuplaje si frane etc. De aceea nu se poate decat estima, in functie de tipul unei cutii, ce cantitate de ulei este necesara.
Este interzis a se scurge uleiul din transmisie cu motorul in functiune!
Este de asemenea foarte important a se aspecta uleiul ce se scoate din punct de vedere al mirosului, aspectului, culorii, existenta particule metalice (in ulei si pe magnetii de la baie), etc. ceea ce ne da o imagine a functionarii cutiei si a stadiului uzurilor interne.

2. Metoda de schimb prin extragere cu vid sau "flush", care extrage aproape toata cantitatea de ulei din transmisie.
Exista un agregat care lucreaza pe baza de vid, cunoscuta si ca “masina de flush” si acesta extrage aproape tot uleiul din transmisie (inclusiv cel din convertizor), inlocuindu-l cu aceeasi cantitate cu cea extrasa. Nivelul insa trebuie verificat insa tot prin overflow.
Referitor si la aceasta metoda exista niste comentarii:
Evident, este bine sa inlocuiesti toata cantitatea de ulei, insa in prescriptiile de mentenanta ale ZF Getriebe Saarbruecken se descrie, si accepta ca suficienta, metoda de inlocuire “gravitationala” a uleiului, aceasta prescriptie fiind valabila insa cand uleiul extras nu are un aspect si miros total ars, contaminat si continand particule metalice. In acest caz nefericit nici masina de flush nu mai poate sa faca minuni. Se impune in aceasta situatie demontarea si reparatia urgenta a cutiei intrucat pana la o defectare majora (si in consecinta cu costuri mai mari de reparatie) nu mai este decat un pas.
Apoi mai exista si posibilitatea ca la umplere, pe o perioada scurta de timp, cuplajele cu frictiune sa lucreze fara ulei (presiune de ulei scazuta in cilindri) ceea ce poate induce unele patinaje si uzuri.
Si nu in ultimul rand, trebuie mentionate cazurile in care, dupa schimbul prin flush, au existat plangeri privind functionarea defectuoasa a transmisiei, inainte aceasta functionand normal. Explicatia este urmatoarea: in distribuitoarele blocului de valve (mecatronica) incep sa apara uzuri deci majorari de ajustaje piston distribuitor – locas (alezaj) din bloc. Aceste uzuri (majorari) sunt uneori (partial) compensate de straturi foarte fine de pilitura micronica sau chiar mai mica rezultate chiar din uzuzrile interne ale transmisiei. Astfel etansarea distribuitorului respectiv este in continuare pastrata. Prin flush (spalare) se produce si spalarea acestor straturi de pseudo etansari (de compensare) si astfel odata cu incalzirea si subtierea uleiului (dar si cu uleiul rece) incep sa se produca pierderi de presiuni de comanda distribuitor prin ajustajele astfel largite si de aici comportamentul anormal al transmisiei (socuri, patinaje, etc.).

Aceasta operatie, conform metodei gravitationale, se poate efectua si in service-ul nostru, la preturi avantajoase si cu piese / ulei originale.


Iar ca idee de pret, aveti mai jos devizul pe care l-am primit eu:

Quote

Este recomandat a se schimba uleiul la cutia automata ZF la fiecare 80.000 km.
Preturile sunt:
- ulei ZF Lifeguard Fluid 8 – 98 lei + t.v.a. / litru x aprox. 6-7 litri, (nu avem pe stoc momentan)
- baie ulei cu filtru ZF 8 HP 45 – 488 lei + t.v.a.
- manopera – 250 lei + t.v.a.

Operatiunea de schimb ulei dureaza aprox. 4 ore, durata care se poate prelungi in cazul aparitiei altor situatii neprevazute / dificultati.
Ideal ar fi sa lasati masina la noi de seara pentru a scadea la tempereatura potrivita, iar dimineata, la prima ora, sa inceapa schimbul.
2

vladmury 

08 January 2017 - 23:39
Procedura nu e mare branza daca ai acces la elevator, eu la toate 3 bmw l-am schimbat acasa. Atata vreme cat urmezi pasii de umplere nu strici nimic.
https://www.youtube....h?v=ZRrgmfM8VlQ
2

malciu777 

09 January 2017 - 00:05
Aproximativ 4 ore schimbarea uleiului la cutie? Mi se pare exegerat. Probabil factureaza dupa orele lucrate,altfel nu-mi explic.
Eu am facut revizia la cutie in urma cu 3 saptamani si a durat maxim 1,5h.
0

ffr 

02 February 2017 - 14:28
Pot sa stiu pe baza VIN-ului ce model de cutie de viteza am la masina?
Exista ceva senzori care sa indice ca trebuie schimbat uleiul sau vreun comportament al masinii?
La mers nu am simtit nicio problema, dar masina are 115.000 KM.
Am un stil de condus mai prudent, deloc sportiv. Rar ajung la 3.000 de ture.
E vorba de un BMW X1 xDrive 18d cu transmisie automata.
Eu sunt de principiu sa nu intervin la lucrurile care merg.
Se poate lua o mostra de ulei din cutia de viteza si pe baza analizei acesteia sa se recomande sau nu schimbarea uleiului?

Mersi
-1

Stefan TheDog 

04 February 2017 - 09:49
Eu am cumparat sotiei un e46 316i automat fabricatie 08/2003. Nu am reusit sa aflu ce tip de cutie am dar stiu ca primul proprietar in Ro, cel de la care am cumparat-o mi-a spus ca nu a intervenit cu nimic la cutie adica nu i-a facut nici un schimb pt ca l-am intrebat (masina a fost folisita de sotia lui,pe numele ei fiind si masina). Cu vin decoder nu am gasit ce fel de cutie are. Bordul arata 170k - intrebarea mea este daca cineva din Iasi a fost la baiatul ala de la capat CUG, intrarea spre Ciurea pentru efectuarea schimbului de ulei la cutie?
-1

florin1967 

04 February 2017 - 16:45
@ffr, cam toti fabricantii de cutii spun ca uleiul se schimba intre 80-120.000 km. Ce monstra de ulei vrei sa iei, la tine uleiul este negru si cu multa pilitura de la frictiune, care o gasesti depusa pe magneti. A ta are 115.000 km., daca vrei sa astepti pana ai probleme, atunci asteapta!. Cand incep problemele, degeaba schimbi uleiul si filtrul.
@Stefan TheDog,

tu ai aceasta cutie: http://www.realoem.c...&diagId=24_0830

iar ulei uite aici, daca vrei original: https://www.pieseaut...1273796269.html
0
You do not have permission to leave comments on this articol
 • 31 Pages +
 • « First
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • Last »www.bmwclub.ro trafic.ro