BMWClub: Cutii automate intretinere

Jump to content

View Other ContentSearch ArticlesRecent Comments


Board Statistics

Total Posts:
1922190
Total Topics:
110901
Total Members:
72630
Newest Member:
B666LOI 
Online At Once:
1184
16-January 20

Cutii automate intretinere *****

Feb 20 2011 12:40 | DOMI  in Tutoriale

M-am gandit sa adunam la un loc informatiile despre cutii automate care le avem, poate un moderator il face sticky . Apar tot timpul controverse, mai mult sau mai putin documentatate si se deschid topicuri nenumarate despre ele.
Totodata putem posta documentatii diverse care le avem cu tipuri de uleiuri, orice alte informatii utile care le avem, service-uri specializate etc. Nu vreau sa pornesc vreun versus daca se schimba uleiul sau nu. Exista nenumarate recomandari oficiale sa se schimbe. Cine crede altfel poate ignora complet informatia prezentata aici.

Cateva recomandari valabile pentru toti posesorii de cutii automate.
-o cutie automata intretinuta si exploatata corect, poate tine mult mai mult decat restul masinii la un loc, teoretic nu au voie sa cedeze. Sunt multe exemple de cutii care au tinut si tin, fara exagerare, milioane de km. Intretinute corect, pot aduce costuri mult mai reduse decat variantele manuale, mai ales la modelele de dupa 2000, datorita costurilor mari ale kiturilor de ambreiaj, volante-lor cu masa dubla, care costa de destul de mult si pica inevitabil.

Denumirile cutiilor automate BMW au un cod simplu care poate releva cateva informatii..
Sa luam un exemplu : A5S310Z Prima parte A5S - A automata, 5S-5 trepte de viteza, si important 310- 310NM cuplul maxim care il suporta. Aceasta cifra e importanta pentru intretinerea corecta si mai ales pentru amatorii de chip tuning.
Cu cat ridici cuplul mai aproape de valoarea maxima admisa, cu atat intretinerea devine mai problematica si probabilitatea sa o strici mai mare.
-uleiul din cutiile "lifetime" nu e lifetime, ci se schimba la intervale regulate. Pozitia oficiala ZF este 80-120.000 km in functie de cat de solicitata a fost masina etc. Eu personal as schimba la intervalul minim, chiar mai des. Am atasat un document care explica pozitia oficiala ZF.
-uleiul din alte cutii non-lifetime, folosit de regula la masini inainte de 1995, se schimba la 50-60k km.
-daca luati o masina second hand automata, fara un istoric de service clar, schimbul uleiului in cutie ar trebui sa fie printre primele lucruri care le faceti. Va poate scuti de costuri potentiale de mii de euro.
-costul schimbului si al kiturilor variaza intre 4 mil la o cutie mai veche cum e a mea, si maxim 20 la cutiile moderne, facut cu ulei si kit original(kitul contine de regula un filtru si o garnitura de schimb). Costul cel mai mare e uleiul,cel original BMW fiind extrem de piparat. Puteti reduce aceste costuri folosind ulei aftermatket. Uleiul trebuie ales cu atentie, verificat sa fie compatibil cu cutia, altfel poate conduce la distrugerea cutiei. In fisierele atasate veti putea gasi uleiuri echivalente pentru cel original.
Cantitatea de ulei variaza in functie de tipul cutiei. Daca schimbul nu e facut cu scule speciale in ateliere specializate, uleiul din convertizor nu poate fi schimba si cantitatea folosita la schimb e mai mica decat capacitatea cutiei.
Un exemplu : 5HP-18, nomenclatura BMW A5S325Z : capacitate totala 8.9L, fara convertizor 6.2L. Trebuie sa tineti cont de asta in functie de unde faceti schimbul, daca au pompa speciala sa faca schimb complet sau nu.
-cele mai mari solicitari in cutie apar la "liniute" cu plecare de pe loc, accelerat cu tinut frana, cerculete si alte figuri de impresionat adolescenti si fetele de la bufetul local. Acestea pot aduce costuri de 1500 de euro scurt. De banii astia puteti petrece o saptamana pe Coasta de Azur, in Nice, cu 2 fotomodele, mai ales ca e criza acum, asa ca faceti singuri calculele si vedeti daca merita.
-Toate cutiile pot fi reconditionate, costurile sunt in generala de la 1100 de euro in sus, in functie de model, in banii astia se da si garantie de regula, un an sau 50k km. Asta in ateleiere specializate, la reprezentanta BMW veti primi tot cutii RMFD, aceasi garantie si un pret de 4 ori mai mare.

La cumpararea unei masini sh e bine sa va asigurati ca transmisia e in regula. Asigurati-va ca a-ti mers in toate treptele, inclusiv in R. Cutia trebuie sa schimbe lin, fara socuri de nici un fel.Trecerea din D in R trebuie sa fie lina si ea. Cutia nu trebuie sa "patineze" in nici o treapta. Patinarea cutie se simte exact la fel ca si la una manuala, atunci cand ambreiajul e defect, cu deosebirea ca intr-o transmisie automata ea poate fi prezenta numai intr-o anumita treapta.


Probleme deosebite la BMW nu apar in general decat datorita politicii BMW "lifetime". IN diverse reprezentate veti primii informatii contradictorii, si pana acum, cel putin in Romania, chiar refuzau sa faca schimbul de ulei. In Statele Unite, datorita garantiei extinse, schimbul de ulei se face si la reprezentanta,si e recomandat de BMW. Politica oficiala BMW US nu e "lifetime" ca in Europa, datorita garantieie motor/cutie de 100.000 mile (aporx 160.000 de km). Ca sa nu intram in amanunte si discutii nesfarsite , pe scurt "lifetime"=perioada garantiei", combinata cu niste strategii de marketing si ceva foarte atractiv pentru clienti noi si manageri de flote, "low maintenace cost, long service interval" .. a dus la aceasta politica paguboasa.
Trebuie sa tineti minte ca BMW nu e implicat de loc in proiectarea cutiilor. Relatia lor cu furnizorii e ceva de genul : avem de nevoie de o cutie cu rapoartele astea, schimbarea sa o faca in X milisecunde si sa tina la cuplul Z", va rugam sa ne contactati cu oferte..
O reprezentat BMW de cele mai multe ori nu se implica in remediarea problemelor legate de cutie decat prin inlocuirea totala, care e extrem de costisitoare.
O sa incerc sa explic in cateva cuvinte de ce e necesar sa schimbati uleiul, si care a fost motivul politicii lifetime.
In mod normal, temperatura de operare a unei cutii automate tipice e 50 de grade. Caldura provine din convertizor in principal, de la frecari intre dversele roti dintate si alte mecanisme, si de la ambreiaje. Ambreiajele din cutii automate sunt "umede", adica sunt proiectate sa functioneze in imersie, care le sigura racirea si le protejeaza de uzura. Intr-o cutie tipica BMW intra de la 8 pana 12 L . Cine a vazut cat e un radiator de cutie automata stie ca de cele mai multe ori e o gluma. E ceva mic, simplu, nu are termostat sau alte nebunii ci face o recirculare simpla. IN general e capabil, in conditii normala sa coboare cam cu 10-20 % MAxim temperatura. Este important sa retineti asta, ca reduce temperatura produsa de conditiile de exploatare si nu tine o temperatura nominala constanta. Ce importanta are temperatura ? PAi are, ca fiecare 20 grade in plus injumatatesc timpul de oxidare al uleiului. Nefiind decat un circuit de racire simplu, in timp lucrurile escaleaza, geometric as spune. Pe masura ce gradul de oxidare creste, capacitatea de ungere scade. Cand scade capacitatea de ungere, automat caldura degajata deci temperatura de operare creste (tineti minte, radiatorul nu e in stare sa tina o temperatura constanta in circuit, ci doar o scade intr-o masura mai mica sau mai mare), care accelereaza oxidarea, care scade capacitatrea de ungere.. si vedeti cercul vicios. Temperatura mare si frictiunea intre discurile de ambreiaj inseamna uzura mare, conduce la producerea de particule de material in ulei si atunci cand incep sa patineze.. practic nu mai exista cale de intors.. cutia trebuie sa fie reconditionata. Se mai poate intampla, totodata, ca material desprins de pe discuri datorita lipsei de ungere corecta sa ajunga in blocul hidraulic si sa il blocheze, caz in care reconditionarea e si mai scumpa.
UN studiu facut de ATRA (Automatic Transmission Re-builders Association) arata ca 90% din defectiunile transmisiilor se datoreaza supraincalzirii si oxidarii uleiului .Au tot intereseul sa repare cutii, ca din asta traiesc. ATRA e cea mai mare asociatie de profil din lume la ora asta.

Foarte relevante mi se par faimoasele Class Action Suit de prin State. Acolo e vorba de bani seriosi de regula, si dovezile sunt examinate cu atentie. La cele legate de cedarea prematura a trasmisiei, in aproape toate cazuri s-a dovedit a fi vorba de temperaturi mai mari de operare decat cele nominale, datorate unor conditii specifice, proiectare proasta de cele mai multe ori, marirea intervalelor de service, care au dus la oxidarea prematura a uleiului si in final defectarea transmisiei.
O sa imi spuneti ca poate nu sunt BMW, si BMW e mai cu mot. Din pacate nu, sunt doi producatori mari in lume de cutii automate, si anume ZF si Gm, care fac transmisii pentru toti ceilalti fabrincanti de autoturisme. Ce poate fi diferit la o cutie pusa pe BMW ? pai de exemplu cuplul motor, racirea cutiei.. care tin de BMW.

Acum ca am inteles rolul foarte mare al temperaturii sa vedem ce o produce. Temperatura in orice transmisie poate creste in urmatoarele conditii.. urcat pante mari, acceleratii violente, schimbari foarte dese de viteza, care apar in trafic in oras, mers in coloana bara la bara etc, tractare de orice fel, mers cu viteze mari indelungat. Cand nu a apare amacar unul din acesti factori in exploatarea normala a unei masini ?
Trebuie tinut minte ca efectul e cumulativ, daca acum merg mai incet si nu o mai calc nu inseamnca ca gata, oxidarea uleiului e reversibila, si cutia e ca noua.

O mica paranteza, mi s-a parut foarte interesant ca in State exista oferte de montare unor radiatoare aftermarket pentru cutii, mai mari, pentru masinile care tracteaza remorcute utilitare in mod frecvent.
Sa revenim la probleme specifice BMW. In anii 93-94 au aparut primele cutii moderne la BMW. Au inceput sa fie controlate electronic, corelate cu alte sisteme, au devenit adaptive, si multe alte inovatii. In 1995 au aparut primele cutii "lifetime". E34 fost prima masina cu cutii lifetime, din cate stiu eu, desi la vremea respectiva nu erau denumite asa, Constructiv, ele erau identice cu cele vechi, deosebirea era prezenta unui filtru si tipul uleiului, Esso LT 7141. Acest ulei, la vremea respectiva, a fost revolutionar. Se stiu destul de putine despre el, dar am gasit o analiza facuta de un laborator rus, nu stiu cat e de credibila, dar se pare ca avea rezistenta la oxidare dubla fata de orice alt ulei prezent pe piata.(la vremea respectiva) Acest lucru precum si prezenta filtrului, care impiedica eventualele particule desprinse de pe discuri sa ajunga in blocul hidraulic, ajuta intradevar la marirea intervalului de service. Dar de aici pana la "lifetime" adica ani de zile si sute de mii de km mai e cale lunga.


Un caz particular il reprezinta tot ce inseamna BMW 3.0D facut intre 2000-2002. Cutia pusa pe aceste modele (330D, 530D, X3 3.0D) a fost A5S390 .. in timp ce motorul are 410 NM cuplu. Aviz amatorilor de chip tuning.. Cutia va pica fara discutie. Chiar si in conditii normale, cutia e suprasolicitiata in mod constat peste parametrii proiectati.. Numarul de cutii picate pe modelele mentionate e absolut ametior si cred ca ar fi fost primul class action suit cu dovezi clare si irevocabile din Europa. Dar se pare ca in Europa banii se fac mai usor si vinul bun din EU ajuta la inghitirea galustii servite de BMW fara mari probleme.
L.E. Am discutat cu cineva de pe forum, care se pare ca are o sursa la ZF :) Problema la aceste modele a fost partial rezolvata de soft. Cuplul fiind limitat eletronic in treptele inferioare. Totusi, ce am spus mai sus ramane valid, cutia de pe aceste modele merge la maximul tolerat si a fost si este predispusa la defectiuni premature.
Posesorii unor astfel de modele trebuie sa aibe grija speciala, si sa fac schimbul de ulei chiar mai des 80k km, si in general sa evite suprasolicitarile. Desi in opinia mea e doar o chestieune de timp pana aceste modele au inevitabil probleme cu cutia, indiferent de precautii.
Mai jos aveti o poza cu diversele cutii puse BMW, un fisier emis de ZF cu recomandarile lor si uleiuri echivalente, si un PDF gasit de mine cu uleiuri Valvoline si aplicatia lor la BMW si alte marci, interesant pentru cei care cauta variante aftermarket. Pe masura ce mai gasesc documentatii oficiale le voi adauga.
Tot ce v-am prezentat aici e compilat din diverse surse de incredere, incepand cu documentatii oficiale, consultari cu ingineri auto calificati si inclusiv recomandari obtinute de mine de la ingineri de la Fabrica ZF din Saarbrucken, cu ocazia unei vizite acolo. Daca am informatii gresite, va rog sa ma contactati pe PM pentru a corecta si modifica acest articol. Orice contributii valide vor completa informatia prezenta aici, si voi publica numele celor care au contribuit, cu permisiunea lor.
lista cutii bmw si ulei

View attachment: applicationhuiletrans.pdf
View attachment: TE-ML_11_en0700.pdf

lista compatibilitati aprobate OEM pentru Motul Multi ATF

http://www.motul.com....pdf?1290086772

Daca dati click aici puteti cauta dupa masina si tip, ei spun ca merge si in cutiile in 6 trepte de la ZF, prezente pe e90/ e60..
http://ew5.earlweb.c...rch.php?site=41


Am gasit o noua lista cu uleiuri compatibile. Frumusetea ei e ca da direct part. no de la BMW cu care e compatibil. Preturile par a fi mai mult decat decente.
http://www.fuchs-eur...ion_fluids.html
Au chiar si un ghid in alegerea uleiurilor, unde introduceti masina, anul de fabricatie etc si va apare lista. Au echivalenti si pentru cele mai noi uleiuri gen Lifeguard 6. Eu pentru Lifeguard6 stiam doar de Redline, acum mai exista unul vad.
L.E.
Cateva service-uri specializate, din pacate sunt cam rare:
Daca mai stiti de altele si aveti recomandari, in special din alte localitati in afara de Bucuresti, ca rog sa ma contactati pe pm si le adaug in lista.

http://www.reparatiicutiiautomate.ro/
De astia am auzit experiente pozitive.


SC GEAR TRANS REP SRL
Cod unic de inregistrare:
RO 13878276
Nr.ord.reg.com./an:
J40/4700/2001
Sediul:
B-dul Basarabia 256, sect 3
Astia ar fi autorizati ZF in ROmania, deci ar trebui sa fie cat de cat buni.

http://reparatiicutiiviteza.ro/
De astia nu stiu nimic.


Am inteles ca ar mai fi si in Timisoara un service specializat. Poate ne ajuta vreun coleg de acolo cu date de contact.Contributori :
DSF

911 Comments

  • 31 Pages +
  • « First
  • 29
  • 30
  • 31

florin1967 

10 June 2017 - 18:37

View PostOPaul, on 10 June 2017 - 18:27, said:

Am inteles , doar ca in ultimile zile la Constanta au fost 24 maxim 26 grade , si doar asa fata, fata prin oras si ma trezesc ca a fost oprint compresoru din motive de temperatura ridicata pe motor sau cutie. Nu am tras de masina mai mult ca inainte sau sa fac ceva incat sa solicit motorul sau cutia , este prima data cand vad eroarea asta, sper ca un sensor sa faca figuri sau ceva minor , cea ce nu cred ca este posibil :D


posibil si de la senzorul de temperatura sa ia o eroare sa inregistreze o temp. mare si de aici eroare, dar e bine sa urmaresti in continuare problema. Ar putea sa fie si de la compresor. Cand ai incarcat instalatia ultima data, posibil putin ulei in compresor, el se incalzeste mai tare si iti baga eroarea. Oricum trebuie urmarita problema.
0

OPaul 

10 June 2017 - 18:50
Sincer nu m-am atis de instlatia de climatizare , clima a functionat tot timpul si nu am avut nici un sunet dubios de la copmressor , cred ca ai dreptate , o sa merg sa imi faca un full de Freon si sa imi adauge ulei ...
0

manasse 

06 July 2017 - 19:34
Salut!

Recomandare pt firma de reparat cutii automate in Bucuresti? Nu stiu daca e problema de convertizor, cutie ori distributie. Am schimbat uleiul la cutie la vreo 230.000 km, fără sa fi dat vreun semn, a mers perfect pana la schimbarea distributiei, cand au început sa apară la cald oscilstii ale turatiei pe la 1400-1800 si 40-50 km/h ori 60-70 km/h, la accelerare constanta. In modul sport nu are nimic.

Multam mult!
0

Timberland 

06 July 2017 - 19:48
Salut manasse ! Filtru de motorina cand l-ai schimbat ultima data ?
0

manasse 

06 July 2017 - 22:09
In urma cu 25-30.000 km. Daca ar fi asta de vina, nu ar trebui sa se simtă si la alte turatii ori in modul sport?! Intreb si eu ...

Multam pt reply!
0

Tavicu 

23 July 2017 - 09:20

View Postmanasse, on 06 July 2017 - 22:09, said:

In urma cu 25-30.000 km. Daca ar fi asta de vina, nu ar trebui sa se simtă si la alte turatii ori in modul sport?! Intreb si eu ...

Multam pt reply!

Nu stiu daca sa rad sau sa plang :)

Mai merge inca pe atat filtru ;)
0

Daniel2030 

28 July 2017 - 17:38
La un F30 cu cutie automata ZF 8hp45 este recomandat ulei ATF3 sau uleiul de la cei de la ZF, 8hp?
0

adrian e46 

09 January 2018 - 22:08
Salutare! Detin un e46 320 d touring automat din 2004 si as vrea sa stiu daca e normal ca la accelerarile mai bruste sau kick down sa se simta un fel de vibratie , sau sa mearga perfect lin ? pana pe la vreo 80 90, treptele 1 , 2 si 3 dupa care merge lin... de precizat ca am probleme si cu injectoarele nu stiu exact ce si cum, dar a dat pe tester presiune rail prea mare. Multumesc !
0

calinus68 

09 January 2018 - 22:22
Vezi sa nu ai vibratia de la motor, la cutia asta nu prea are ce vibra, verifica flansa cardan, suporti motor.
0

Adrian Niga 

16 January 2018 - 17:25
Salut, Am si eu o serie de probleme cu cutia de viteze, poate a mai patit cineva similar cu mine. Am un X3 din 2007 (conform bimmer.work) model state X3 3.0si - USA. Cutia de viteze este GA6L45R in speta cea de GM. Problemele sunt: la plecarea de pe loc (motor pornit cam de 10 minute) socuri semnificative din treapta 1 in treapta a doua - inclusiv pe mod manual si socuri mai putin mari in treptele 2-3. La acceleratia in mod sport (motorul cald) ezitari in a schimba viteza superioara. Si, ultima, de 2 ori mi-a intrat in modul de avarie - prima oara la plecare de pe loc cu kickdown si a doua pur si simplu in mers, franand normal a intrat din nou in mod avarie.

Am sunat la cei de la cutieautomata.ro si mi-au spus ca tinand cont ca este o cutie GM (exotica) reconditionarea completa (problema cel mai probabil este mecatronica si ceva mecanica conform spuselor lor) este undeva la 12000 Ron fara TVA. deci undeva la vreo 15000 cu tot cu TVA.

Ceva pareri? Recomandari?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
0

calinbmw2000 

06 February 2018 - 20:31
0
You do not have permission to leave comments on this articol
  • 31 Pages +
  • « First
  • 29
  • 30
  • 31