Ghid inmatriculare auto - 2016... (View original topic)X X L

Posted 22 July 2016 - 13:29

In urma cu vreo 2 ani si ceva, va prezentam un scurt ghid de inmatriculare auto, in care lucrurile erau, sa zicem, destul de clare... umblai putin, dar in 2 zile aveai masina inmatriculata.

Intre timp, guvernantii nostri s-au straduit sa reduca birocratia la nivelul administratiilor locale si centrale cu OUG 41/2016, dar in realitate procedurile au devenit mai anevoioase si chiar uneori putin hilare, gen "n-ai stampila pe timbru".

Iata in ce hal a ajuns procedura de inmatriculare a unei masini din import...


(click pe imagine pt detalii)

http://www.bmwclubmagazine.com/cutenews/data/upimages/ghid-inmatriculare_mic.JPG


enJOY !

Andrei_Snk

Posted 22 July 2016 - 14:21

Te doare mintea, pe cuvantul meu.
Noi romanii, mereu a trebuit sa fim mai catolici decat Papa.
Eu nu inteleg cum de se poate ca in alte tari sa vinzi masina fara sa mergi la notar, sa vinzi masina fara sa dai "fiscal" sau alte balarii.
Suntem muuuult prea departe de orice tara civilizata din punct de vedere al modului in care alegem sa ne traim viata mai frumos si mai relaxat.

Dan_316i

Posted 22 July 2016 - 14:49

Bun ghidul ce l-ai postat acum cativa ani. L-am folosit cu succes la cateva inmatriculari, chiar cu mare bafta, la 7.30 plecat de acasa si la 14.00 cu numerele pe masina :p

Mircea-Si

Posted 22 July 2016 - 14:54

Noroc ca la masinile deja inmatriculate nu se mai face autentifcarea RAR.

skyflm

Posted 23 July 2016 - 09:36

Sau platesti la un birou de copiat acte si se ocupa ei de tot. Din tot pomelnicul ala de plimbari ramane doar sa mergi la RAR si la inmatriculari... Costa 50 de lei in Craiova.

X X L

Posted 23 July 2016 - 12:28

In Bucuresti se schimba toata discutia, mai ales cand vine vorba de plata timbrului de mediu ANAF

Myx

Posted 23 July 2016 - 12:52

Zeci de persoane , birouri , care trebuie sa ia un salariu . Nu se vrea ceva simplu pt ca sigur se poate .. Sanatosi sa fim , nervi de otel sa avem si bani de masini .

B69YMC

Posted 23 July 2016 - 18:21

Exact, cine a inmatriculat masina la bulgari stie ca se poate, intri cu masina intr-o hala si cand iese pe partea cealalta are numerele puse...

X X L

Posted 23 July 2016 - 21:03

asa ar trebui sa fie intr-o tara civilizata, dar cum birocratia e la putere in Romania... :pirate:

skyflm

Posted 24 July 2016 - 07:27

Sa vedeti cum e sa casezi o rabla... Drumuri peste drumuri la inmatriculari, taxe locale si evidenta populatiei.

CaraMarin

Posted 31 July 2017 - 14:57

Salutare!

La inceputul anului 2017 s-au schimbat cateva lucruri referitor la inmatricularea unei masini si cand a fost nevoie sa-mi inmatriculez masina adusa din Belgia, pe net nu am gasit informatiile updated si nici toate la un loc corecte si nu a fost cel mai usor lucru de facut.
Din dorinta de a-i ajuta pe cei aflati in aceeasi situatie ca si mine (masina am inmatriculat-o in iulie 2017), o sa reiau mai jos tips&tricks si pasii facuti de mine pentru inmatricularea in Bucuresti a unei masini second-hand cumparata de la persoana fizica din UE, Belgia in cazul meu.
O sa intru si in detalii pentru a fi cat mai clar si pentru cei care sunt la prima inmatriculare si nu au mai trecut prin procesul altor inmatriculari.
Masina este un F30 320d din 2013 si topicul ei de prezentare este aici.

0. La cumpararea masinii, pe langa celelalte acte pe care mi le-a mai dat vanzatorul, cele de care am avut nevoie la institutiile din tara si nu iti recomand sa pleci fara ele, au fost:
- Contractul de vanzare cumparare in original
- Talonul masinii (acesta a fost in doua exemplare aproape identice, unul pentru a fi tinut in masina si unul pentru a fi tinut in casa – de ambele exemplare in original a fost nevoie la politie la inmatricularea permanenta)
- Certificatul de conformitate in original cu sigla BMW in coltul dreapta sus (de el a fost nevoie la RAR)
Pentru numere provizorii in Belgia trebuie platit undeva la 250 euro, astepti o zi sa ti se elibereze si poti circula cu ele 30 zile si nu e nevoie de vigneta in tarile din UE – eu am evitat acest cost pentru ca vanzatorul masinii m-a lasat sa plec cu numerele lui, cu conditia sa i le trimit inapoi cat de repede posibil.

1. Odata ce totul este sigur referitor la achizitie, aveti actele de cumparare pe numele vostru, primul pas important este sa faceti programarea la RAR pentru a va fi eliberata cartea masinii, se va efectua verificarea tehnică și se va certifica autenticitatea masinii – programarea se face online aici sau la numarul de telefon 021.9672 – va trebuie seria de sasiu a masinii.
Eu m-am programat la reprezentanta din Voluntari si din ce am observat, locuri disponibile sunt in general cam peste o luna. D-asta e important ca imediat ce aveti actele de cumparare, sa va programati deja la RAR, chiar inainte sa ajungeti in tara, pentru a castiga timp.
Lucrurile la RAR s-au intamplat super organizat – in Voluntari, inca de la poarta baietii au o lista cu programarile, trebuie sa ai numarul de programare la indemana, iti dau si cererea de activitate RAR, dupa care esti directionat catre una din porti. Dupa verificarea masinii, trebuie sa platesti la casieria din cladirea de unde vei lua si cartea masinii si actele RAR, iar in cazul meu am avut de plata 440 lei si se poate plati si cu cardul.
Eu am avut programarea la 8:30 si la 11:30 am fost gata cu totul. In sala de asteptare esti strigat cam dupa o ora jumate de cand inginerii RAR termina treaba si te trimit in sala sa astepti actele.
Acte necesare:
- Actul tau de identitate (original si copie)
- Cerere activitate RAR (cererea se completeaza olograf de către tine si va fi semnată în prezența inginerului RAR care face verificarea masinii – am primit un exemplar de la baietii de la poarta)
- Talonul masinii cu care masina este inmatriculata in UE (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Contractul de vanzare cumparare (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Certificatul de conformitate in original cu sigla BMW (original si copie)

Intre momentul in care ai facut programarea si pana cand mergi la RAR, ar mai fi cateva lucruri de facut:

2. E important sa ai traduceri in romana autorizate pentru talonul de Belgia si pentru contractul de vanzare-cumparare – pe mine m-au costat 22 lei pe pagina. Talonul o pagina si contractul inca o pagina, deci 44 lei.

3. Trebuie sa inchei RCA – eu l-am facut direct pe un an pentru ca am luat si numere provizorii pentru a merge cu masina pana la inmatricularea definitiva si e nevoie de RCA sa poti merge cu masina, iar odata ce ai inmatriculat masina, broker-ul poate reemite RCA-ul cu noul numar de inmatriculare trecut pe el – pretul RCA-ului a fost de 909 lei.

4. Eu odata ce am ajuns cu masina in tara, am verificat disponibilitatea numarului pe care mi-l doream aici - trebuie sa iti faci cont pentru a verifica disponibilitatea unui anumit numar de inmatriculare) si am inscriptionat deja oglinzile (stau in Militari si se cam fura oglinzi).
Mi-am asumat inscriptionarea oglinzilor pentru ca in acea luna pana am inmatriculat-o se putea da numarul meu, dar nefiind un numar ”special”, a fost inca disponibil si la inmatriculare si il am acum pe masina. Din pacate rezervarea numarului nu este disponibila.

5. Dupa cum spuneam, am luat si numere provizorii, rosii, pentru ca am trimis placutele proprietarului in Germania si am vrut sa merg cu masina pana la inmatricularea definitiva – le-am luat pentru 60 zile ca sa fiu sigur.
Nu e nevoie de programare si nu a fost coada deloc – am mers direct la inmatriculari in Pipera si trebuie sa iei bon de la aparatele de acolo si sa urmaresti ghiseele si tabela unde vei vedea cand iti vine randul si la ce ghiseu trebuie sa mergi. Acte necesare:
- Cererea de autorizatie provizorie – poate fi descarcata de aici
- RCA-ul (original si copie)
- Actul tau de identitate (original si copie)
- Talonul masinii cu care masina este inmatriculata in UE (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Contractul de vanzare cumparare (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Taxa pentru autorizatia de circulatie si placutele rosii se platesc la ghiseu si costa 53 lei

6. Pentru inmatricularea definitiva iti poti face programare online aici sau te poti duce direct la ghiseu si sa stai la traditionala coada. In unele judete stiu ca nu mai exista posibilitatea sa mergi direct la ghiseu si este obligatorie programarea online. Chiar si in Bucuresti iti recomand sa iti faci programare online – termenul disponibil este tot de aprox o luna insa exista un ghiseu special pentru programarile online unde nu e coada deloc si daca mergi la ora conform programarii, nu astepti deloc (eu am fost cu aprox 45 minute inainte de ora din programare si agentul de la ghiseu m-a luat inainte pentru ca nu era nimeni in fata) – foarte important este ca programarea de la inmatriculari sa o faci cu cel putin o saptamana, 5 zile lucratoare dupa programarea de la RAR de unde vei lua cartea masinii pentru ca vei avea nevoie de aceste 5 zile pentru ANAF, detalii la punctul 7 de mai jos.

Dupa ce ai fost la RAR si ai cartea masinii, ar mai fi de facut urmatoarele:
7. Pentru masinile achizitionate din UE care au mai mult de 6.000 km (cele sub 6.000 km se considera a fi noi si se plateste TVA chiar si pentru persoane fizice) trebuie eliberat un certificat de la ANAF (in cazul meu pentru Sector 6, am fost la sediul din Str. Popa Tatu, Nr. 7 la etajul 1) care sa ateste ca nu datorezi TVA. Acesta se elibereaza in 5 zile lucratoare de la depunerea actelor (eu am fost cu o zi inainte de termen si era gata si l-am putut ridica).
Acte necesare:
- Cererea completata olograf (o au la ghiseu – pe cerere scrie ca e nevoie si de un timbru de 2 lei dar de fapt nu a fost nevoie)
- Cartea masinii eliberata de RAR (original si copie)
- Contractul de vanzare cumparare (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Talonul masinii cu care masina este inmatriculata in UE (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Actul tau de identitate (original si copie)

8. Ultimul pas inainte de vizita la politie pentru inmatricularea definitiva este la Taxe si impozite unde masina va fi luata in evidenta pe numele tau si unde nu vei plati nimic, impozitul calculandu-se anul viitor cand vei plati impozit. Aici lucrurile se intampla pe loc – eu am fost la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 6, pe Soseaua Virturii nr 1-3. Am observat ca dimineata este foarte aglomerat, asa ca iti recomand sa mergi undeva la pranz..
Tot acolo este si un birou de acte unde iti poti face Fisa de inmatriculare care costa 15 lei. Poate fi deasemenea completata olograf cu datele tale si datele masinii din cartea acesteia (aici este fisa de inmatriculare).
Trebuie sa iti iei bon de ordine de la aparatul de acolo si sa urmaresti tabela pe care se va afisa ghiseul la care esti alocat.
Acte necesare:
- Declaratie auto completata olograf de tine (o poti lua direct de acolo)
- Actul tau de identitate (original si copie)
- Cartea masinii eliberata de RAR (original si copie)
- Contractul de vanzare cumparare (copie si original, traducerea lui in original si doua copii pentru ca una o vor pastra ei si una o va viza si o vei primi pentru inmatriculari)
- Talonul masinii cu care masina este inmatriculata in UE (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Fisa de inmatriculare pe care deasemenea o vor viza

9. Pentru inmatriculari, in Pipera, ai nevoie de urmatoarele acte, original si copie puse una dupa celalalta:
- Pagina cu numarul de rezervare si ora pe care o vei primi pe mail dupa ce faci programarea (doar daca ai facut programare online)
- Cererea de inmatriculare (o poti downloada de aici si trebuie completata de tine olograf)
- Fisa de inmatriculare vizata de taxe si impozite (in original)
- Cartea de identitate a vehiculului (original și copie)
- Contractul de vanzare cumparare (copie si original, traducerea lui in original si copie)
- Actul tau de identitate (original si copie)
- Certificatul de la ANAF (original si copie)
- RCA-ul (original si copie)
- Certificatul de autenticitate al vehiculului impreuna cu dovada efectuării ITP-ului, ambele eliberate de RAR odata cu cartea masinii (original si copie pentru amandoua)
- Talonul masinii cu care masina este inmatriculata in UE (copie si original, traducerea lui in original si copia vizata de Impozite si Taxe)
- Placutele de inmatriculare din Belgia – eu le-am trimis inapoi proprietarului, asa ca am scris direct la ghiseu o declaratie pe propria raspundere ca sunt in Belgia
- Certificatul de inmatriculare si taxa pentru placute le vei plati direct la ghiseu (122 lei cu numere preferentiale, 77 lei fara numere preferentiale)

Îndrumarul de mai sus este pe baza experientei mele si pentru Sectorul 6 Bucuresti unde locuiesc si pentru o masina cumparata de la o persoana fizica din Belgia pe numele meu.
Sper sa ajute.

X X L

Posted 16 August 2017 - 10:59

cam asa ceva...

doar ca mai exista o postare similara (ceva mai acida decat a ta) :thumbsup:

http://www.bmwclub.r..._1#entry2357080

Danyro

Posted 22 August 2017 - 10:20

multumim pt procedura detaliata si actualizata.

in cazul in care masina a fost luata de la o firma si nu persoana fizica, tot contractul de vanzare trebuie sau este ok si factura de tradus in vederea inmatricularii?

CatalinP

Posted 22 August 2017 - 13:32

Factura.

Hila

Posted 22 August 2017 - 16:39

Ce certificat Anaf ? Pe persoana juridica ce mai trebuie in plus?

Danyro

Posted 22 August 2017 - 17:18

Banuiesc ca pasul 7 e doar pt cele cumparate pe firma din diverse scopuri.

Caramarin - ai luat o pe firma de ai mers la anaf? Ca e important de precizat si aspectul acesta.

CatalinP

Posted 22 August 2017 - 18:35

Trebuie mers la ANAF indiferent daca masina e cumparata pe PF sau PJ.

Hila

Posted 22 August 2017 - 19:00

Bun ma duc si ce le zic , ce trebuie sa cer de acolo, cum adica nu am TVA de plata ? Mai precis ce certificat sau ce cer? Multumesc

CatalinP

Posted 22 August 2017 - 19:26

Scrie mai sus foarte clar - certificat care sa ateste ca nu datorezi tva.

X X L

Posted 23 August 2017 - 07:36

View PostHila, on 22 August 2017 - 19:00, said:

Bun ma duc si ce le zic , ce trebuie sa cer de acolo, cum adica nu am TVA de plata ? Mai precis ce certificat sau ce cer? Multumesc

da, e exact cum spune colegul mai sus... aberant, dar asa este... chiar si PF trebuie sa demonstreze ca nu datoreaza TVA la stat. :popcorn:

CaraMarin

Posted 23 August 2017 - 10:11

Salutare!

@Danyro: Daca masina este cumparata de la o persoana juridica din afara, din ce stiu, factura inlocuie acel contract de care vorbeam pentru ca ei vand masina prin factura. Masina a fost cumparata pe numele meu, pe persoana fizica, am spus asta.
@Hila: Certificatul se numeste exact ”Certificat pentru achiziții intracomunitare pentru care nu se datorează/ se datorează TVA în România” - cei de la ANAF stiu despre ce e vorba, e foarte populat acest certificat si cu siguranta te vor directiona la ghiseul potrivit.

Aici gasiti toata procedura:
https://static.anaf....xa327052009.pdf

Danyro

Posted 05 September 2017 - 13:59

pt cei care locuiesc in sectorul 2, pasii de sus sunt f ok. nu m am impiedicat la nicio insititutie sa imi lipseasca vreo copie/act etc.
doar ca la unele etape difera un pic procedeul - ex. la ditl mi-a pus stampila pe factura tradusa in loc de talon cum a fost la colegul.

dar urmand pasii de aici, nu veti avea probleme. masina cumparata din germania pe 20.08, pe 31 ar fi fost inmatriculata daca nu plecam in concediu.
la politie in pipera nu mai sunt cozi. am luat bon de ordine la 7:15 si la 8:30 am iesit. de preferat sa se vina pe la 6-7 seara. este program 7-21.

@CaraMarin - multumim inca o data!

CatalinP

Posted 20 September 2017 - 07:29

Cateva observatii in legatura cu procedura de mai sus:

-la RAR in Prahova nu a fost nevoie de niciun document tradus.
-Luarea in evidenta la Administratia Financiara Locala trebuie facuta in termen de 30 zile si NU este necesara Cartea de Identitate a Vehiculului pentru asta. Daca asteptati sa faceti intai RAR-ul, si programarea e la mai mult de 30 zile de la cumpararea autoturismului, veti plati o amenda cuprinsa intre 70 si 269 RON atunci cand veti ajunge la AFL.

X X L

Posted 20 September 2017 - 08:12

View PostCatalinP, on 20 September 2017 - 07:29, said:

Cateva observatii in legatura cu procedura de mai sus:

-la RAR in Prahova nu a fost nevoie de niciun document tradus.


nicaieri la RAR nu se cer traduceri, doar actele masinii in original.

Quote

-Luarea in evidenta la Administratia Financiara Locala trebuie facuta in termen de 30 zile si NU este necesara Cartea de Identitate a Vehiculului pentru asta. Daca asteptati sa faceti intai RAR-ul, si programarea e la mai mult de 30 zile de la cumpararea autoturismului, veti plati o amenda cuprinsa intre 70 si 269 RON atunci cand veti ajunge la AFL.

corect :thumbsup:

adi_fox07

Posted 26 September 2017 - 16:01

Salut,

Am sunat la DITL Sector 2 si mi-au spus ca nu se poate declara un mijloc de transport, fara Cartea de Identitate a Vehiculului.

Daca perioada dintre semnarea contractului de vanzare cumparare si obtinerea CIV este mai mare de 30 de zile, trebuie depusa la registratura o declaratie pe propria raspundere in acest sens, insotita de copia CI si de copia contractului de vanzare cumparare (tradus). Se obtine un numar de inregistrare pe aceasta declaratie, care ulterior va fi depusa cu celelalte documente, cand este gata si CIV.

Asta pentru a evita amenda de nedeclarare in termenul de 30 zile.