Jump to content

DIY. Recuperare taxĂŁ de poluare.


VrajitoruldinOZ

Recommended Posts

Am observat că o mare parte din membrii forumului se întreabă cum se poate recupera taxa de poluare auto și ce acte sunt necesare acestui demers.

Consider că e timpul să “contribui” cu ceva comunității bmwclub.ro redactând un DIY simplu și ușor de urmat pentru recuperarea taxei de poluare (achitată din anul 2008 până în prezent).

 

Încep prin a menționa că sunt de profesie inginer, nu avocat :) iar experiența mea se limitează la acest proces. Documentele atașate postului sunt din dosarul procesului meu și pot fi foarte ușor adaptate oricui îi sunt utile.

 

Aceștia sunt pașii necesari:

 

1. Se face o cerere simplă la Administrația Finanțelor Publice din orașul unde s-a plătit taxa prin care se cere restituirea taxei de poluare de către ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI .............. (orașul unde s-a plătit taxa în cazul de față – orașul Petroșani). Subsemnatul…., posesor al auto…, vă rog să-mi restituiți taxa de poluare achitată la înscrierea auto personal întrucât contravine legislației Uniunii Europene. Data și semnătura. Răspunsul va fi unul de genul următor:

post-15919-0-40509700-1323464485_thumb.jpg

2. La pasul 2 sunt două posibilități:

a ) Dacă aveti în posesie decizia de calcul a taxei de înmatriculare se trece la pasul 3.

b ) Dacă nu aveți această decizie se cere prin cerere scrisă o copie a deciziei de calcul tot de la ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ..........................

În decizia de calcul se găsește exact calculul făcut de Administrația Financiară când s-a plătit taxa de poluare.

post-15919-0-63057500-1323464495_thumb.jpg

Cererile de la pașii 1-2 se pot face în același timp. În cazul meu ADM. FIN. a răspuns într-o săptămână și am ridicat personal cele 2 răspunsuri.

 

3. Pentru a demara procesul propriu-zis se depune următoarea “deschidere” la TRIBUNALUL HUNEDOARA – DEVA (reședință de județ Hd.) Secţia Contencios Administrativ alături de actele anexate în 4 exemplare. Procesele pentru taxa de poluare se judecă la tribunalul reședinței de județ. Deschiderea o atașez mai jos în format .doc pentru a putea fi editată iar datele cu caracter personal le voi înlocui cu .... . Se merge la Tribunal și la Registratură, se depune deschiderea+anexele în 4 exemplare într-un dosar și veți primi primul termen de judecată, de regula peste 1-2 luni, că doar funcționează perfect justiția în România.

actiunea-modificata.doc

4. După ce veți primi acasă CITAȚIA pe care este menționat dosarul Nr........ și data primei prezentări se achită la Primărie 39 lei TAXĂ JUDICIARĂ DE TIMBRU și 0,30 lei TIMBRU JUDICIAR la Poșta Română, care apoi se depun la dosar la prima prezentare.

 

5. A venit și ziua primei prezentări. De obicei sedințele de judecată încep în jurul orei 9:00 și se strigă dosarele în ordinea în care sunt afișate pe ușa sălii de judecată. În sala de judecată când va fi strigată cauza / dosarul nr. dvs. și veți spune judecătorului “Îmi mențin cele menționate în deschidere”. De asemenea judecătorul va da următorul termen de judecată (ar fi util să aveți la îndemână un pix și o foaie să notați ce mai zice judecătorul despre dosar și eventual acte care sunt necesare soluționării procesului).

 

6. Între timp, cele 3 organe ale statului date în judecată, vor depune întâmpinări prin care justifică faptul că taxa de poluare este legală și justificată iar noi, nemernicii, cum de îndrăznim să ne răsculăm împotriva stăpânirii.... au și avocații lor de lucru .

 

7. La următorul termen de judecată dacă toate decurg conform planului, judecătorul va anunța că toate actele au fost depuse, procedurile îndeplinite și veți primi sentința la domiciliu - prin poștă. La ultima prezentare am fost întrebat dacă doresc dobândă la taxa de poluare, la care am răspuns afirmativ și am adăugat în plus cheltuielile deplasărilor la proces (bonuri motorină).

 

8. Pentru calculul dobânzii am apelat la un expert contabil, care mi-a explicat cum se calculează dobânda conform dobânzii oficiale BNR, care se realizează destul de ușor. Calculul dobânzii trebuie depus imediat la dosar (2-3 zile) după ultima prezentare pentru a fi prins la hotărârea judecătorească. Mai jos anexez textul și tabelul excel pentru calcul simplu :) .

Calcul contabil taxa poluare-modificata.doc

9. După ce primiți sentința FAVORABILĂ acasă nu e încă momentul să ne bucurăm pentru că Finanțele vor face recurs care va mai dura 1-2 luni, dar cu același rezultat.

post-15919-0-90390200-1323464597_thumb.jpg

10. În fine, ultimul pas, după recurs sentința devine irevocabilă cu titlu executoriu și se merge la sediul Administrației Finanțelor Publice locale unde se cere suma datorată + cheltuielile de judecată.

 

 

Sper ca prin inițiativa mea să mobilizez colegii de forum, care de asemenea au recuperat taxa de poluare prin proces/au înmatriculat autovehicule fără plata taxei de poluare să ajutăm pe cât posibil pe ceilalții să facă acest lucru.

 

Spor la "dat în judecată" :thumbsup:

Edited by VrajitoruldinOZ
  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

am auzit de cazuri cand i-a dat in judecata inainte de a platii taxa auto. Nu stie nimeni cum se procedeaza ?

 

Este posibil sa inmatriculezi masina fara sa platesti taxa pe poluare dar din cate am inteles in unele judete se pot lua mai multe randuri de numere rosii cat timp dureaza procesul iar in altele nu. Procedura este in linii mari : se cere refuzul scris al Serviciul Inmatriculari de a ĂŽnmatricula masina fara taxa de mediu achitata iar apoi se demareaza procesul. Poate ne lumineaza unul din colegii care a procedat in acest mod.

 

Bv , cel mai util DIY in ultimul timp ! :)

 

Multumesc! :)

Link to comment
Share on other sites

Felicitari pentru efort, pe bune. Pentru un inginer asta chiar ca e o reusita, indiferent de termenii utilizati.

 

Dar, ca REALITATE, ce ai postat tu aici este, in cel mai bun caz, o naivitate. :) Din pacate practica nu e unitara, modelul oferit de tine are o serie de hibe usor de speculat, iar faptul ca tu ai avut putin noroc si-ai dat de un complet cam prea permisiv nu e decat pura bafta.

 

In orice caz, felicitari pentru efort. :)

Link to comment
Share on other sites

Buna ideea, macar ca si informatii utile.

 

As merge totusi pe mana unui avocat care are multe cazuri de genul acesta castigate si care in instanta presupun ca se cunoaste cu judecatorii. In sensul ca daca marti castiga un proces in fata unui judecator, joi n-are cum sa piarda un proces identic in fata aceluiasi judecator.

Link to comment
Share on other sites

Felicitari pentru efort, pe bune. Pentru un inginer asta chiar ca e o reusita, indiferent de termenii utilizati.

 

Dar, ca REALITATE, ce ai postat tu aici este, in cel mai bun caz, o naivitate. :) Din pacate practica nu e unitara, modelul oferit de tine are o serie de hibe usor de speculat, iar faptul ca tu ai avut putin noroc si-ai dat de un complet cam prea permisiv nu e decat pura bafta.

 

In orice caz, felicitari pentru efort. :)

 

Si care ar fi acele "hibe usor de speculat"? Exista atatea precedente incat nu vad de ce nu s-ar da castig de cauza, iar daca ai angaja un avocat, ce ar putea face in plus? Sa pledeze cauza mai bine? Cu aceleasi acte si demersuri un prieten a deschis proces si a castigat in judetul Alba cu putin timp inaintea mea. Cred ca sunt prea multe complete de judecata cam prea permisive ;).

Link to comment
Share on other sites

Tu uiti un lucru, dragul meu. Ca asta NU e stiinta de suruburi si piulite, sa se potriveasca intotdeauna unu' de 10 in gaura de 10. In plus, a-mi cere sa-ti explic hibele, cata vreme NU esti de meserie, ar fi redundant. E ca si cum eu ti-as cere sa-mi explici de ce intr-o baterie de telefon mobil, odata incarcata, fuge curentul ala in neant, desi n-am mai bagat-o in telefon. Tot n-as intelege, in veci amin, mi-ai spune ca am capul patrat. :)

 

Intradevar, un astfel de DIY (lol, asta chiar ca m-a amuzat) s-ar putea face (chiar al tau s-ar putea imbunatati) de cineva de meserie, insa AR FI TOT DEGEABA, pentru ca beneficiarul...

 

Ei, aici te las pe tine sa te gandesti ce-am vrut sa spun. :p

Link to comment
Share on other sites

@Similea: stim bine ca ''hibele'' cateodata ne costa foarte scump si desi se cunoaste asta, in majoritatea cazurilor nu ti se aduce in vedere....pe principiul ''da tu banii , c-apoi 'om vedea ce-a fi''.

Am intrebat si eu mai multi avocati in leg. cu taxa. Toti cereau onorariu fix + procent din valoarea taxei in caz de castig. Tot acesti avocati, la intrebarea mea referitoare la numarul cauzelor de acelasi fel castigate in ultimul timp, au cam dat-o-n diverse. Toti au inceput cu ''pai depinde''.....deci nimic negru pe alb. Majoritatea se multumesc cu onorariul fix de la multa lume fara prea multa bataie de cap in vederea castigarii cauzei. Cateodata imbunatatirea aia adusa de un avocat poate face diferenta intre a plati putin fara sa castigi nimic si a plati mult fara sa castigi nimic. Nu o lua ca pe ceva personal, n-am nimic vis-a-vis de tine sau de experienta ta.

 

E de apreciat initiatorul topicului pentru faptul ca a luat taurul de coarne (in spiritul ingineresc) si nu s-a lasat la mila sistemului. :goodjob: Poate in cazul lui imbunatatirea facea ca el sa piarda. S-a descurcat singur, a castigat. Singura imbunatatire a fost sa impartaseasca si celorlalti, in felul asta multi vor fi mai motivati sa demareze actiunea.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

eu am inceput demersul de 2 luni , inca astept nenorocita aia de hartie de la finante!

iar de acte am vb cu un avocat care doar daca o sa castige procesul o sa-si ia banii! pana acum a avut in jur de 10 castigate si banii recuperati deci imi comvine de minune!

 

Oricum felicitati initiatorului!

Link to comment
Share on other sites

eu am inceput demersul de 2 luni , inca astept nenorocita aia de hartie de la finante!

iar de acte am vb cu un avocat care doar daca o sa castige procesul o sa-si ia banii! pana acum a avut in jur de 10 castigate si banii recuperati deci imi comvine de minune!

 

Oricum felicitati initiatorului!

 

Mare lucru ca ai gasit unul fara onorariu fix+ procent. Bafta

Link to comment
Share on other sites

Mare lucru ca ai gasit unul fara onorariu fix+ procent. Bafta

 

o sa fie 500 de lei , deci undeva la 10% din toata treaba, dar, doar daca castiga!!!! si nu am umblat eu deloc, i-am dat doar copiile la chitanta, buletin, etc si tipa s-a apucat frumusel de acte! nici nu aveam cum sa ma ocup personal pt ca nu-s in tara!

Link to comment
Share on other sites

se poate si fara sa platesti taxa inainte...dar trebuie sa obtii acordul celor de la RAR in scris ca nu vor sa ti-o inmatriculeze fara taxa...apoi daca il obtii ii poti da in judecata dar dureaza pana la 1 an chestia asta...am un vecin care sta asa...a castigat dar trebuie sa ii vina sentinta definitiva si irevocabila. si pana acum a mers cu nr de franta

cred ca ma bate si pe mine gandul sa fac asa

Link to comment
Share on other sites

What??

Ce treaba au aia de la RAR cu inmatricularile si taxa auto? Ai vrut sa zici Prefectura prin Serviciul Inmatriculari, poate? :blush:

 

scz asa e...ca la rar facci identificarea si oricum ti-o face fara sa platesti taxa de poluare

dar si aia de la inmatriculari nu iti dau chestia asta in scris...iti dau cu flit

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.