Jump to content

Accident calea Turzii


Beriba

Recommended Posts

Oricum pe inspector il doare la bascheti ca dai firma in judecata. Cu atat mai bine, trece problema de la el la cei de la legal.

 

Eventual sa ii zici ca dai si firma si pe el in particular pentru ca nu ti-a oferit o solutie corecta. S-ar putea sa se linisteasca.

Edited by mmneg
Link to comment
Share on other sites

Da, am contractul din Germania pe 5200 euro. Le-am dat atunci si copie dupa contract.

 

Am cerut sa vad cum au calculat pentru ca vreau sa stiu daca au socotit faptul ca are M-Packet si restul optionalelor sau nu.

 

Si eu cred ca se va ajunge la instanta. Daca nu era diferenta mare nu faceam nimic, insa asa ma deranjeaza foarte tare. Mai ales pentru ca nu am dat un pret exagerat fata de pretul pietei pe masina.

Link to comment
Share on other sites

Valoarea pare cam mica intr-adevar.

Modalitatea de calcul este stabilita prin norme, fiind În esenÞã urmãtoarea: se obtine valoarea de nou dintr-un catalog de specialitate (sunt 2 mari cataloage folosite de asiguratori schwacke si apia. probabil la tine au folosit catalogul apai care e prost si are valori mai mici care nu tin cont de echiparea masinii), ulterior se calculeaza valoarea de depreciere (un procent pentru fiecare an de folosinÞã. aici e o chestiune importanta procentul poate fi mai mare, adica masina s-a depreciat mai mult daca are mai mult de 15 000 km pe an ).

 

Nu are importanta pretul cu care ai cumparat masina , fie si cu 3 zile ĂŽnainte de eveniment.

 

DacĂŁ le ceri modalitatea de calcul nu Ăži-o vor da petru cĂŁ e "document intern". Am ĂŽncercat eu sa obtin calculatia Âşi nu mi-a fost pusĂŁ la dispoziĂžie , deÂşi am fĂŁcut cerere scrisĂŁ Âşi motivatĂŁ.

 

Dacã ajungi pe instanÞã, se va face expertiza tehnicã, se va stabili valoarea autoturismului de nou, se va calcula deprecierea si se va stabili valoarea de despagubire. Dar asta te costã timp ºi bani .

 

Ce poti face acum este sĂŁ mergi la un dealer bmw si sa obtii o hartie din care sĂŁ reiasĂŁ care este valaorea de nou realĂŁ. sĂŁ citesti normele si sa calculezi deprecierea Âşi sa le faci cerere de despĂŁgubire cu suma pe care ai calculat-o tu.

 

Degeaba mergi la ei cu avocat/mediator, cel mai important este sã le faci toate cererile În scris, sã iei numãr de Înregistrare ºi sã le depui documente din care sã rezulte faptul cã au calcuat greºit. Dacã te duci ca o floricicã ºi te plângi nu are niciun efect pentru cã persoana care stabileºte despãgubirea nu are pe ce se baza cand modificã valoarea.

Link to comment
Share on other sites

Torvalds, valoarea pe care mi-au oferit-o e calculata dupa noua norma, 23/2014, care spune ca se ia valoarea de piata. Nu se mai calculeaza dupa catalog. Daca era calculata dupa catalog, valoarea masinii mele era la 5500 euro conform Autotransilvania.

 

Ei au obligatia se pare ca sa imi arate cum au calculat.

 

In accident, prima masina care a fost lovita a fost un Peugeot 307 din 2005. La fel, dauna totala. Lui i-au dat 2600 euro plus epava socotita la 1000 euro. Asta in conditiile in care pe piata nu am gasit un Peugeot 2005-2006 la peste 3500 euro.

 

Avand asta in vedere, eu eram destul de linistit ca despagubirea va fi undeva intre 4500 si 5000. Nici in cele mai negre vise nu ma gandeam la 3000 din care sa imi dea 75%.

 

Astept raspunsul lor si cred ca ii voi da in judecata. Problema e ca as vrea sa vand epava. Daca mai sta 1 an pe tusa va fi buna doar de fier vechi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Salut suna la numarul asta de telefon si spunele problema ta ei te vor ajuta

ASF Relatii 0800825627

Eu am avut tot dauna totala si nu a fost asa de rau , am primit 3200 e plus masina

Dupa ce am facut reclamatie scrisa la ASF B=bani am primit in mai putin de 6 zile

Incearca si vorbeste cu ei (ASF)

Edited by valy
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ai dreptate s-a modificat norma.

 

Mai jos este conĂžinutul exact

 

Art. 52

(1)Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileºte pa baza valorilor de piaÞã ale unor vehicule de aceeaºi marcã, tip, model, caracteristici tehnice ºi dotãri, an de fabricaÞie, având un parcurs În kilometri ºi o stare de ÎntreÞinere comparabile.

(2)Valoarea de piaÞã a unui vehicul se stabileºte pe baza sistemelor de specialitate pentru evaluarea vehiculelor Înmatriculate permanent În România, precum ºi În baza oricãror documente prezentate de cãtre partea prejudiciatã În dovedirea prejudiciului suferit.

(3)Ăn cazul vehiculelor ĂŽnmatriculate ĂŽn alte state sau al celor care nu sunt ĂŽnmatriculate permanent ĂŽn România, valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileÂşte pe baza valorilor de piaÞã din statul ĂŽn care vehiculul este sau a fost ultima datĂŁ permanent ĂŽnmatriculat, precum Âşi ĂŽn baza oricĂŁror documente prezentate de cĂŁtre partea prejudiciatĂŁ ĂŽn dovedirea prejudiciului suferit.

 

 

Art. 74

Prezenta normã se publicã În Monitorul Oficial al României, Partea I, ºi intrã În vigoare la data de 1 ianuarie 2015.

 

 

InteresantĂŁ normĂŁ, deci dacĂŁ eu vreau sa fac un ban, cumpar un f30 rĂŁsturnat, il repar pe genunchi ii dau km ĂŽnapoi, il vand unui interpus cu o valoare aproape de cea de nou si cu respectivul contract ma duc la asigurator :)).

 

Si mai interesant este ca nu existĂŁ sistemul de specialitate pentru evaluarea vehiculelor inmatriculate permanent in romania.

 

Pe scurt nu existĂŁ o procedurĂŁ obiectivĂŁ cum era cea dinainte. Chiar sunt curios cum justificĂŁ asigurĂŁtorul calculul unei anumite valori.

Link to comment
Share on other sites

FelicitĂŁri valy asta ĂŽnseamnĂŁ sĂŁ ne ajutĂŁm ĂŽntre noi. :good:

 

Cei de la ASF cer dosarul de la firma de asigurari, analizeaza si ei daca exista nereguli vor primi amenzi usturatoare plus un calcul corect la dosarul cu pricina.

Link to comment
Share on other sites

Vad ca se mai dau unele sfaturi pe aici dar respectivii nu sunt la curent cu legislatia.

 

Incepand cu 01.01.2015 despagubirile pe RCA sunt reglementate prin Norma 23/2014 a ASF . In aceasta norma despagubirea la dauna totala nu se mai face plecand de la pretul de nou (Schwacke) la care sa se aplice un grad de uzura ci se face in functie de pretul de pe piata . Oricum legislatia asta noua este foarte prost gandita si lasa loc de tergiversari din partea asiguratorului . Mai mult ca sigur se va ajunge la instanta in mult mai multe cazuri.

 

Redau mai jos fragmentul din Norma care reglementeaza situati asta :

 

Art. 52. – (1) Valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileÂşte pa baza valorilor de piațĂŁ ale unor vehicule de aceeași marcĂŁ, tip, model, caracteristici tehnice și dotĂŁri, an de fabricație, având un parcurs ĂŽn kilometri Âşi o stare de ĂŽntreĂžinere comparabile.

(2) Valoarea de piațĂŁ a unui vehicul se stabilește pe baza sistemelor de specialitate pentru evaluarea vehiculelor ĂŽnmatriculate permanent ĂŽn România, precum Âşi ĂŽn baza oricĂŁror documente prezentate de cĂŁtre partea prejudiciatĂŁ ĂŽn dovedirea prejudiciului suferit.

(3) Ăn cazul vehiculelor ĂŽnmatriculate ĂŽn alte state sau a celor care nu sunt ĂŽnmatriculate permanent ĂŽn România, valoarea vehiculului la data producerii accidentului se stabileÂşte pe baza valorilor de piațĂŁ din statul ĂŽn care vehiculul este sau a fost ultima datĂŁ permanent ĂŽnmatriculat, precum Âşi ĂŽn baza oricĂŁror documente prezentate de cĂŁtre partea prejudiciatĂŁ ĂŽn dovedirea prejudiciului suferit.

 

Atat si nimic mai mult . O bulibaseala totala iese din asta .

 

In caz de informatii suplimentare ma poti contacta la consultanta@amdauna.ro . Am din ce in ce mai putin timp de intrat pe forumuri .

Link to comment
Share on other sites

Salutare

 

Revin cu noutati. Azi am primit oferta de la Generali, imi ofera 2200 euro plus epava, care e socotita la 800 euro.

Pentru ei asta este pretul pietei, dar pentru mine nu e suficient sa iau nici macar un 318i cu m-packet chel si sincer mi se pare jignitor. Preturile se invart undeva la 5000 euro pt o masina cum aveam eu.

 

Le-am cerut sa imi arate cum au ajuns la aceasta valoare.

 

 

incredibil ce jeguri de oameni, daca e M pachet mie mi se pare chiar putin 5200, in aceiasi perioada am vandut o si eu pe fosta cu 4400 fara taxa si fara dotari ca ale tale...trebuie actionati in instanta parerea mea!

Link to comment
Share on other sites

@kosfunny - ai dreptate , spre rusinea mea eu nu stiam cĂŁ s-a modificat norma , am verificat Âşi m-am repliat, cred cĂŁ scriam ĂŽn acelaÂşi timp.

 

Probleme vor fi si pe instanta, deoarece va ramane in seama expertului sa calculeze , care numai obiectiv nu este.

 

@valy - tu erai pe norma veche de anul trecut, in care se calcula cum am spus eu mai sus.

Link to comment
Share on other sites

Cu reclamatia la ASF rezolvi destul de mult, in ideea ca sunt sanse mari sa iti faci dreptate si sa urgentezi plata. Eu am avut un caz de amanare si refuz de plata de la UNIQA, iar pe vremea respectiva functiona CSA. Reclamatie scrisa la CSA, in max 10 zile am primit raspuns. Uniqa i-a aburit putin, am demonstrat cu acte ca sunt mincinosi. Iar dupa o sapt aveam banii in cont si satisfactia ca jegosii de la UNIQA Sibiu au luat si o amenda de 30 mil.
Link to comment
Share on other sites

In speta asta ASF-ul este pierdere de timp. Se poate face totusi si reclamatie dar asta doar pentru a arata ca a fost parcurs si acest pas.

ASF-ul ar trebui bombardat pentru ca ei au dat articolul asta idiot fara sa reglementeze mai bine procedura .

 

Cum am spus si pe topicul meu e indicat sa se ajunga la negocieri cu cineva de la juridic , nu cu inspectorul de daune .

Edited by kosfunny
Link to comment
Share on other sites

Am trimis mail inapoi la Generali in care am cerut sa imi arate cum au calculat valoarea de piata.

 

Asa au facut si cei cu Peugeot-ul din acelasi accident si au primit ca raspuns un document cu 5 pagini dintre care 4 erau cu dotarile masinii, iar pe ultima era o valoare minima si o valoare maxima. Suma primita de ei a fost media intre cele doua.

 

Asa ca vreau sa vad daca ei au tinut cont sau nu de dotarile masinii. Intre timp, vorbesc si cu un avocat. Voi suna si la ASF, din cate inteleg e un fel de protectia consumatorului, nu ?

Link to comment
Share on other sites

incredibil ce jeguri de oameni, daca e M pachet mie mi se pare chiar putin 5200, in aceiasi perioada am vandut o si eu pe fosta cu 4400 fara taxa si fara dotari ca ale tale...trebuie actionati in instanta parerea mea!

 

inspectorii sunt niste javre care trag sa iti dea cat mai putin pentru ca vor sa isi pastreze locul de munca, eventual sa avanseze.

 

este iesita din calcul varianta unui proces cu compania cu atat mai mult un proces civil cu inspectorul pentru ca in cazul in care o sa castigi (desi nu cred) o sa dureze muuuult timp si o sa te saturi.

 

am avut si eu problema asta odata si la fel, vroia sa imi aloce nush cat oricum era putin. si eu i-am explicat de la om la om ca situatia de fata ma afecteaza pe plan personal, si el este principalul factor care imi afecteaza viata in perioada aia. si apoi l-am facut sa inteleaga ca daca el ca si persoana imi afecteaza mie viata, o sa fac cumva sa i-o afectez si eu lui (m-am exprimat cat se poate de decent) dar i-am dat de inteles ca daca nu ne intelegem o sa consider ca este ceva personal si in cazul ala o sa am si eu ceva personal cu el. si cu-asta basta, dupa cateva zile ne-am inteles ok.

Link to comment
Share on other sites

De ce este exclusa varianta unui proces ?

 

Nu cer 10.000 euro, cer valoarea de pe piata noastra. Ca valoarea de pe piata din Germania ma avantajeaza si mai mult. Insa ei imi dau preturi de pe o piata fictiva a lor.

 

Nu aveam nicio problema daca puteam sa imi iau un e46 ca al meu cu 3000 euro. Dar nu e posibil, primul 318i cu m-packet incepe de la 4500 euro fara taxa. Si trebuie sa aiba xenon, 4 geamuri el, scaune incalzite, harman-kardon, oglinzi rabatabile electric, senzori lumina/ploaie/parcare, bancheta rabatabila, etc. Sa nu mai vorbim ca sunt masini aduse cu 250.000 300.000 km si modificate la pragul psihologic de 150.000 km.

Edited by Beriba
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.