Jump to content

Recuperare daune pe cale civila


töffefe

Recommended Posts

Salut,

Vinerea trecuta a avut loc, pe trecerea de pietoni, un accident intre un biciclist care a traversat pe bicicleta si un autoturism. In urma accidentului, autoturismul a lovit si masina parcata a tatalui meu. Politia l-a scos vinovat pe biciclist, acesta declarand nu are nimic fizic, deci nu e accident cu victime. Biciclistul lucreaza livrator de mancare la Tazz si se pare ca nu are vreo poilita de asigurare de raspundere civila, dar si-a inchis telefonul si evita clar raspunderea pe care o are. Noi ne gandeam sa ne intelegem omeneste la o suma de genul 1500 ron, chiar daca reparatia ar fi probabil pe la vreo 2500 ron, dar sa zicem ca acceptam sa mergem intr-un service mai fara pretentii, dar individul e clar pus pe teapa. Biciclistul e si tanar, pare un copil prost, in jur de 20 de ani, dar destul de smecher cat sa ne lase cu paguba.

Ne gandim sa facem o cerere de chemare in judecata, la care sa atasam un deviz si procesul verbal de la politie. Speta pare destul de clara, nici nu ne gandim sa mai bagam bani si in avocat, nu ar fi primul proces la care s-a dus taica-meu fara avocat ( in trecut a castigat un proces de mostenire fara avocat).

Ce parere aveti? Mai am alte metode pe care pot sa le incerc? Exista sanse sa pierdem un eventual proces din moment ce e clar cine e vinovatul?

 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Exista sanse sa pierdem un eventual proces din moment ce e clar cine e vinovatul?

Rezultatul unei actiuni in justitie este imprevizibil. Chiar daca tu tii dreptatea de coarne, justitia s-ar putea sa te lase perplex si sa decida ca e ciuta. Spre exemplu, este suficient un mic viciu de procedura, fie in actiunea in instanta, fie in procesul verbal al Politiei. Cu atat mai mult in Romania, o tara in care justitia nu este straina de controverse, incomptetenta, chiar mita.

As spune mai degraba ca exista sanse sa castigati procesul chiar si fara un avocat, dar ca sansele sunt semnificativ mai bune daca apelati asistenta juridica de specialitate.

  • Like 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nasol moment. Personal nu vad o solutie rapida de a recupera paguba. Chiar daca-l dati in judecata, pe langa durata procesului, daca spui ca omul este buzunare goale de unde o sa recuperati paguba, ii vindeti bicicleta? Trebuie sa vii cu executor, sa-i executi bunurile (daca are), daca nu sa-i puna poprire pe conturi (daca are), in speranta de a recupera pe viitor. Prea mare bataia de cap si nici nu e sigura treaba.

 

Cea mai rapida solutie e sa o reparati singuri ... ii spui tatalui tau ca l-ai convins pe ala sa-i plateasca dauna si i-o platesti tu, fara sa stie :)

 

ps: categoric exista sansa sa pierzi un proces chiar daca politia a spus ca ala e vinovat. Crede-ma pe cuvant, am pierdut cu legea in fata ce imi dadea negru pe alb dreptate, dar un judecator a facut el o interpretare in afara legii si m-a lasat in offside. Am ajuns la CEDO cu el, au trecut 6ani de atunci si inca nu e gata, doar ca idee asa, sa stii cam la ce orizont de timp sa te astepti :)

Eu am mers asa departe din ambitie, niciun om intreg la cap nu ar fi facut-o, altfel.

Edited by LYM
  • Like 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Au dreptate colegii, rezultatul poate fi imprevizibil in instanta insa acel dobitoc va crede ca daca acum a scapat, va scapa si din alta situatie si se va adauga inca o 0 VALOARE pe lista celor din Romania!

As paria ca o da la pace in secunda 2 in care primeste citatie de chemare in judecata!

Edited by akon
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

As paria ca o da la pace in secunda 2 in care primeste citatie de chemare in judecata!

Asa zic si eu. Ar fi varianta sa-l dea singur in judecata (nu-i trebuie avocat pt asta), doar ca in cazurile de procese civile cu cereri de daune va trebui sa plateasca un procent din dauna ceruta, in avans, ce nu poate fi recuperat in caz ca pierde sau renunta la proces. Depinde cat de dispus este sa-si piarda timpul si banii, posibil sa ajunga la concluzia ca timpul pierdut valoreaza mai mult decat cei 2500 Lei pt dauna.

Edited by LYM
Link to comment
Share on other sites

Da, mi-am cam facut o idee. Si eu mizez pe faptul ca o sa vrea sa o dea la pace in momentul in care ii vine citatia, altfel tinand cont ca rezultatul e imprevizibil, o sa mergem pe varianta chemarii in instanta fara avocat, in ideea ca nu prea are sens sa investim mai mult decat suma maxim posibil recuperata. Oricum trebuie mai intai ca cererea de chemare in instanta sa treaca de camera preliminara. Daca nu rezolvam nimic, asta e, am incercat, macar il invatam ca orice actiune are consecinte.

 

Va tin la curent. Am gasit niste exemple de cum se completeaza cererea de chemare in judecata pentru cazul asta. Sper ca luna viitoare cel tarziu sa o depunem.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ănțeleg ca biciclistul a fost lovit pe trecerea de pietoni, iar mașina implicata ĂŽn coliziune a lovit apoi autoturismul parcat. De aici s-ar putea ĂŽnțelege ca era parcat neregulamentar... BĂŁnuiesc ca nu se afla la 25 m de trecerea de pietoni, cum scrie ĂŽn codul rutier, nu?

Și un alt aspect: mașinĂŁ parcata n-a fost lovita de biciclist, prin urmare ai grija pe cine dai ĂŽn judecata.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da, nu era parcata chiar regulamentar, dar accidentul a fost provocat de biciclist. Asta a constatat poliția, noi practic inițiem cererea de chemare in judecatĂŁ pe baza procesului verbal eliberat de poliția rutierĂŁ.

 

Acum ceva ani, vreo 3, un bețiv a mi-a lovit mașina ĂŽmpreuna cu alte 4 masini. Mașina care se afla in stânga masinii mele a fost lovitĂŁ de mașina mea, nu de mașina bețivului, dar el fiind vinovat a plĂŁtit prin RCA-ul lui toate daunele, chiar dacĂŁ nu a fost contact direct. DacĂŁ așa a decis Poliția, nu vĂŁd cum as putea sa ĂŽl dau in judecatĂŁ pe celĂŁlalt.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eu ti-am semnalat 2 aspecte ce nu au fost remarcate de nimeni pana acum. Ai o masina parcata ilegal si chemi in judecata o persoana ce nu ti-a avariat masina. In plus vrei sa faci asta cu costuri minime, fara avocat, completand niste acte dupa cum scrie pe internet.

 

Tu evident faci cum crezi de cuviinta... Succes!

Edited by C a t a l i n
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da, ĂŽnțeleg ce spui și ms pentru observație. Totusi de cum era parcata mașina trebuia sa se lege poliția, cu o amenda eventual. Pur și simplu se putea ĂŽntâmpla sa fie defecta și lĂŁsatĂŁ acolo pana la venirea unei platforme, asta nu inseama ca oricine poate intra in ea fĂŁrĂŁ consecințe. Și intr-adevĂŁr nu biciclistul in sine a lovit mașina, dar el a provocat accidentul, dupĂŁ cum a constatat poliția. Ăl vom da in judecata in baza procesului verbal.
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Acel PV al Politiei pare destul de subred. Sigur, e usor de vorbit fara sa stim exact ce scrie in el si cum s-a intamplat exact accidentul, insa, in instanta, daca vii si spui ca soferul nu are nicio vina, pe trecerea de pietoni, e putin probabil sa ramana asa... In apropierea trecerii de pietoni Codul Rutier specifica o limita de viteza si un mod de a circula, astfel incat sa eviti orice pericol.

Sigur, biciclistul nu are ce cauta calare pe trecere, insa oricand poate veni si invoca faptul ca masinile parcate neregulamentar in zona trecerii i-au obstructionat posibilitatea de a se asigura (lucru valabil si pentru sofer).

 

PV poate fi usor atacat si uneori chiar rasturnat in instanta, pe buna dreptate.

 

Dupa umila mea parere, fiecare dintre cei 3 (TREI) protagonisti au partea lor de vina.

Edited by C a t a l i n
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mașina era după trecere pe o strada cu sens unic, chiar nu îl încurca cu nimic prezenta masinii, mai ales ca mașina era pe partea dreapta, iar biciclistul a venit din stânga.

 

Sincer e și asta o idee de a ataca procesul verbal și a încerca stabilirea unei culpe comune.

 

La partea cu partea de vina, nu sunt de acord. Poziționarea masinii nu a provocat accidentul. Cel mult se putea da o amenda pentru parcare. Și dacă nu era mașina acolo, tot s-ar fi întâmplat.

Edited by toffefe
Link to comment
Share on other sites

Era singura masina parcata ilegal acolo? Banuiesc ca erau si alte masini parcate astfel, atat inainte cat si dupa trecere, eventual si pe stanga si pe dreapta, deci pot fi invocate ca motiv de obstructionare a vizibilitatii...

 

Și dacă nu era mașina acolo, tot s-ar fi întâmplat.

 

Nu, daca nu era parcata ilegal, nu ar fi fost avariata in acest accident.

Edited by C a t a l i n
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Era singura, acolo e o intersecție și trecerea e f aproape de colț. Oricum cel cu mașina venea pe același drum și biciclistul venea din stânga lui, neputând fi alte masini parcte pe partea stânga. Mașina lui taica-meu era pe dreapta, după trecere. Chiar nu ii lua din vizibilitate.

 

Ms pentru părere, pe de o parte și noi credem ca mai cinstit ar fi fost sa ii fi scos culpa comuna le cei doi, fiindcă șoferul nu pare sa fi încetinit in apropierea trecerii de pietoni. Dar cum poliția nu a venit sa facă măsurători, deși erau obligați, nu avem dovezi, de aceea nu credem ca avem mai sanse atacând procesul verbal.

 

Apoi, legat de faptul ca e posibil sa nu dam pe cine trebuie in judecata, asta o sa aflam in camera preliminara. Mașina oricum ar fi tot pe banii lui taica-meu se va repara in prima faza. Iar cum eventual beneficiu pe care l-am avea dacă am angaja avocat și l-am da in judecata pe celălalt e mai mic per total decât cheltuiala in cazul in care pierdem, preferam sa ii dam fără avocat împotriva biciclistului.

 

Desigur lucrurile se pot schimba, in seara asta am depus o cerere de audiență la poliția rutieră, sa vedem ce părere au ei de cum a acționat colegul lor care era de serviciu. Iar o scurta consiliere de la un avocat, nu e chiar scumpă, deci avem si asta in vedere.

 

Ca idee, i-am zis lui taica-meu sa ss gândească și la varianta in care își asuma cheltuiala ca o amenda pentru prostia de a parca acolo, deși știa ca e o zona in care se întâmpla accidente frecvent.

Edited by toffefe
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

update: in urma consultarii sumare cu un avocat, se pare ca raspunsul a fost in mare la fel cum a indicat si colegul Catalin, ca ar trebui atacat PV-ul. A ramas de stabilit exact pe ce baza, dar se pare ca cea mai buna sansa e de aduce la lumina partea de vina a soferului, mai ales ca el e cel care a tras voluntar de volan si a intrat in alta masina, si modalitatea defectoasa in care a tratat Politia Rutiera cazul.

Pana atunci, devizul estimativ la service e de 1400 RON fara TVA, asa ca in prima faza masina va fi reparata de noi si vom pastra factura. In functie de ce mai zice avocatul vom lua o decizie.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca scrie in lege de vreo limita, este exact ca la distanta dintre masini, are dreptate @LYM

De exemplu sunt localitati unde este ridicata limita la 70 iar in dreptul trecerilor este redusa la 50.

Edited by akon
  • Like 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Are dreptate Luciosu, exista, insa doar in niste cazuri anume, si doar cand pietonul (biciclistul calare nu e pieton) intentioneaza sa se angajeze in traversare.

 

Art.123

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, în următoarele situații:

h) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare;

Edited by LYM
  • Like 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.