Jump to content

Marele Premiu al Chinei


ionatan

Recommended Posts

Schumacher crede inca in sansele la un nou titlu

 

Chiar daca momentan Red Bull, Ferrari si McLaren par sa se fi detasat de restul plutonului si implicit de Mercedes GP, Michael Schumacher crede in continuare la sansele sale in lupta pentru un nou titlu in Formula 1.

 

Fernando Alonso a declarat in aceasta saptamana ca septuplul Campion Mondial Michael Schumacher este inca in carti pentru titlul pus in joc in acest sezon. Intrebat inainte de Marele Premiu al Chinei din acest weekend daca este de acord cu spusele lui Alonso, Michael Schumacher a confirmat: "Da, intr-adevar, sunt de acord."

 

"Daca luam in calcul sistemul de punctaj actual si posibilele abandonuri, precum a avut Fernando in Malaiezia - ni se poate intampla la fiecare dintre noi. Eu am terminat prematur in Malaeizia si la un moment in sezon 'norocul' ii va lovi pe cei care lupta pentru titlu. Astfel ca daca vom avea un ritm de dezvoltare rapid, nu exista niciun motiv pentru care n-am putea lupta pentru Campionat" a continuat Michael.

 

Chiar daca rezultatele din primele etape ale sezonului n-au fost cele scontate pentru noul team Mercedes GP, Schumacher nu este deloc dezamagit in acest moment al Campionatului: "In ceea ce priveste rezultatele, n-au fost atat de grozave precum se astepta lumea si chiar si mie insumi mi-ar fi placut sa obtin rezultate mai bune, dar competitia este acerba. E normal ca din partea media sa nu exista o reactie la fel de pozitiva ca in trecut, dar stiu ceea ce am facut si n-am niciun motiv sa fiu dezamagit."

 

"Sunt in continuare foarte fericit si daca celorlati le place sau nu, sunt liberi sa creada ce vor" a incheiat Michael Schumacher.

 

Ferrari vor testa propriul sistem F-duct introdus de McLaren

 

Surse apropiate Scuderiei au confirmat pentru autosport.com faptul ca italienii vor testa in antrenamentele libere de vineri, in China, propriul sistem de 'ventilatie' F-duct.

 

McLaren Mercedes au introdus pentru prima data in acest sezon un sistem de tubulatura interioara care ajuta la imbunatatirea vitezei de varf, iar rivalii l-au studiat indeaproape dupa ce Hamilton sau Button au reusit sa atinga viteze mult superioare pe liniile drepte. Singurii care au copiat pana acum sistemul McLaren sunt cei de la Sauber, insa elvetienii n-au apucat sa-l evalueze foarte bine si sa-l imbunatatesca din cauza problemelor de fiabilitate.

 

Felipe Massa a declarat in acesta saptamana ca McLaren vor fi avantajati pe circuitul Shanghai datorita acestui sistem: "Este un circuit interesant unde avem o linie dreapta extrem de lunga care duce catre un viraj strans, ceea ce inseamna oportunitati de depasire. Totusi, in acest an trebuie sa fim foarte atenti pe liniile drepte, caci am vazut, mai ales la McLaren, viteze de varf foarte ridicate, asa ca in cazul unei lupte stranse va trebui sa fim atenti si sa ne aparam pozitia."

 

Coechipierul brazilianului, Fernando Alonso, este si el de acord spunand ca sistemul le-ar prinde bine si celor doua monoposturi Ferrari: "Ar fi un avantaj, fara indoiala. Este una dintre cele mai lungi linii drepte din Campionat si stim cat de eficienti au fost cei de la McLaren pe liniile drepte si ce viteze de varf au inregistrat in primele trei etape."

Edited by ionatan
Link to comment
Share on other sites

Un tur de pista la Shanghai cu Robert Kubica

 

 

Polonezul Robert Kubica ne vorbeste despre circuitul din China.

 

Circuitul Shanghai este un loc impresionant. Exista o infrastructura uluitoare, cladiri imense, foarte mult spatiu, chiar daca nu esti pe deplin constient de toate acestea in cockpit-ul masinii.

 

Este un circuit tehnic, caci ai nevoie de o masina care functioneaza foarte bine in virajele lente si in cele de mare viteza. O buna viteza de varf este de asemenea importanta, ca si stabilitatea pe zonele de franare. Asadar, este dificil sa gasesti set-up-ul ideal si trebuie sa faci compromisuri in ceea ce priveste balansul aero. Cei mai multi piloti prefera sa aibe mai multa apasare si sa sacrifice viteza de varf pe liniile drepte.

 

Startul turului este o provocare tehnica - e vorba practic de un cerc in adevaratul sens al cuvantului. Mi se pare dificil, caci este un viraj foarte lung, care se ingusteaza si nu poti vedea apex-ul. Lungimea virajului face ca la un moment dat sa accelerezi si sa franezi in acelasi timp pentru a putea continua cu o viteza cat mai ridicata. Masina subvireaza de asemenea foarte mult, si astfel poti iesi larg din viraj si te poti regasi in afara liniei ideale pentru virajul 2.

 

Circuitul are mai multe viraje de mare viteza, cum ar fi cele cu numarul 7 si 8. Acestea sunt foarte aproapiate si este important sa iesi bine din virajul 7 pentru intrarea in 8. Linia aleasa in virajul 7 poate fi putin diferita in functie de cat de mult subvireaza masina, insa majoritatea pilotilor urmeaza aceeasi trasa in aceasta succesiune de viraje.

 

Virajele 11 si 12 sunt lente, dar iesirea din virajul 12 este foarte dificila. Trebuie sa accelerezi cat mai devreme, caci virajul se deschide practic in virajul inclinat cu numarul 13, cel care duce catre linia dreapta din 'spatele' circuitului. Trebuie sa fii atent la supravirarea brusca ce apare in virajul 12, dar odata ce apesi acceleratia nu mai vrei sa ridici piciorul. Totusi, de obicei masina subvireaza in virajul 13, lucru care poate afecta foarte mult viteza pe linia dreapta ce urmeaza. In masina te simti ca si cum linia dreapta din 'spatele' circuitului nu se mai termina niciodata si este greu sa gasesti punctul de franare perfect tur de tur in cursa.

 

Virajul 16, ultimul, iti da senzatia ca este unul facil, insa poti gresi cu usurinta aici. Trebuie sa accelerezi devreme, dar este o mica denivelare chiar la mijlocul virajului care iti poate strica petrecerea.

Cateva precizari din partea celor de la Williams:

 

 

 

Orar weekend:

Vineri, 16 aprilie

05:00 - 06:30 antrenamente libere 1

09:00 - 10:30 antrenamente libere 2

 

Sambata, 17 aprilie

06:00 - 07:00 antrenamente libere 3

09:00 Calificari

 

Duminica, 18 aprilie

10:00 Cursa

 

Inside GP TV - China:

 

 

Al patrulea castigator?

 

 

 

Dupa primele trei etape ale Campionatului Mondial de Formula 1 avem trei castigatori diferiti; atat la piloti, cat si la echipe; chiar daca Ferrari sunt din ziua unu pe primul loc la general (piloti si contructori), nimeni nu s-a detasat in castigator si totul se joaca - incepand cu acest weekend, in China.

 

Shanghai este orasul care in acest sfarsit de saptamana va gazdui ultima etapa F1 dinainte de venirea in Europa si, prin urmare, reprezinta ultima sansa de a scoate maximum din debutul de sezon; odata cu Spania toate echipele vor avea masini mult modificate si oricui ii prinde bine sa inceapa sezonul european din postura de lider la general sau din cea de "contam si noi in lupta pentru campionat".

 

Titlurile ce prefigureaza lupta pentru victoria din China se invart in jurul a trei team-uri; Red Bull au demonstrat in fiecare etapa ca au un ritm excelent, iar in urma cu doua saptamani l-au si concretizat prin dubla din Malaiezia; unde mai pui ca, anul trecut, au obtinut de asemenea o dubla pe circuitul unde se va alerga in aceasta a patra etapa a anului. In ciuda problemelor de fiabilitate - nu mai mari decat cele din tabara Red Bull - Ferrari sunt de asemenea creditati cu sanse mari la victorie, in timp ce lunga linie dreapta din spatele circuitului pare sa fie proiectata pentru sistemul F-duct implementat pe masinile McLaren. Si totul nu se opreste aici, caci am face bine sa ne amintim despre performantele extrem de apropiate intre team-urile imediat urmatoare: Mercedes, Renault sau Force India.

 

FIA a ridicat ceata de pe subiectul presupuselor sisteme de ajustare a garzii la sol [interzise]; cei de la Red Bull s-au grabit sa raspunda ca nu au asa ceva pe masini cu aceeasi viteza cu care au castigat toate cele trei pole position-uri din tot atatea etape disputate pana acum, in timp ce McLaren au admis ca trebuie sa modifice sistemul pe care-l gandisera ca o replica la cel pus pe masinile pilotate de Vettel si Webber. Ramane astfel de vazut daca si de data asta RB6-ul va fi de neatins in calificari, iar daca nu, atunci putem si noi macar sa speram la o posibila lupta stransa pentru prima treapta a podiumului - poate daca Ferrari sau McLaren reusesc sa tina ritmul, vom vedea care sunt posibilitatile reale ale celor de la Red Bull.

Circuitul

Marele Premiu al Chinei va fi organizat pe Shanghai International Circuit aflat in imediata apropiere a celui mai mare oras al tarii. Etapa inaugurala s-a desfasurat in anul 2004 dupa ce intregul complex a fost construit extrem de rapid pe o suprafata de trei kilometri patrati, in locul unei mlastini.

 

Proiectantul este binecunoscutul Hermann Tilke, neamtul folosind in desing-ul pistei simbolul

'shang' - ceea ce inseamna 'mai sus', 'deasupra'. In lugime de 5,451 km, pista este constituita din 16 viraje, mai multe oportunitati de a face depasiri, un prim viraj de aproape 180 de grade, cu mai multe apex-uri, si o linie dreapta extrem de lunga. S-a intamplat deseori ca la ora cursei sa-si faca aparitia si cate-o furtuna, iar Marile Premii organizate aici au fost, de cele mai multe ori, interesante si au oferit batalii stranse; faptul ca din 2004 pana acum niciun pilot nu are mai mult de o victorie aici, spune totul despre acest circuit.

 

http://2.bp.blogspot.com/_QVX4RurH4Y0/S8diBne2U6I/AAAAAAAAJYI/fZtoBN4FcWo/s1600/shanghai-china-10-circuit.jpg

China 2010 circuit guide

 

 

Prima cursa: 2004

Mari Premii: 6

Tururi: 56

Lungimea unui tur: 5,451 km

Distanta cursei: 305,066 km

Viraje: 16 (9 la dreapta, 7 la stanga)

Pneuri disponibile: Soft / Hard

 

Viteza medie: 203 km/h

Viteza medie in viraje: 129 km/h

Acceleratie la podea: 55% [dintr-un tur]

Uzura franelor: medie

Zone de franare: 8 [2 de la peste 300 km/h]

Timp petrecut pe franare: 13% [dintr-un tur]

Uzura pneurilor: medie

Nivel de apasare aero: mediu [7/10]

Probabilitate Safety Car: medie de 0,7 per cursa [scazuta]

Link to comment
Share on other sites

Se pare ca McLaren e pe val in China, cele doua antrenamente de azi i-a avut ca cei mai rapizi piloti pe Button in prima parte si Hamilton in cea de-a doua, totusi sper in revenirea celor de la Ferrari si Red Bull in frunte.Din pacate Alonso a avut iarasi o problema la motor reusind sa parcurga doar 6 tururi in prima sesiune, motorul care i-a facut probleme fiind cel schimbat dupa calificarile din Bahrain, motor despre care el a declarat ca se stia ca mai devreme sau mai tarziu va ceda.In a doua sesiune sa clasat al 10-lea, avand un program de testare a noilor componente aerodinamice cum ar fi o noua aripa spate, sistemul f-ducts si alte componente aerodinamice.

Prima sesiune de antrenamente a fost marcata de accidentul lui Buemi care in virajul 14 a ramas fara cele 2 roti care pur si simplu s-au desprins de monopost in timpul franarii masina oprindu-se in barierele metalice , din fericire pilotul nu a avut de suferit in urma accidentului, ulterior el nu am mai luat parte la cea de-a doua sesiune de antrenamente.

Clasament in primul antrenament:

1 J. Button McLaren 1:36.677 15

2 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:36.748 17

3 L. Hamilton McLaren 1:36.775 19

4 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 1:37.509 14

5 S. Vettel Red Bull 1:37.601 20

6 R. Kubica Renault 1:37.716 17

7 V. Petrov Renault 1:37.745 25

8 M. Webber Red Bull 1:37.980 17

9 A. Sutil Force India F1 1:38.008 13

10 F. Massa Ferrari 1:38.098 19

11 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:38.161 19

12 K. Kobayashi Sauber 1:38.375 21

13 P. de la Rosa Sauber 1:38.421 19

14 N. Hulkenberg Williams 1:38.569 20

15 P. di Resta Force India F1 1:38.618 26

16 R. Barrichello Williams 1:38.678 17

17 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:39.939 5

18 J. Trulli Lotus F1 1:41.531 22

19 H. Kovalainen Lotus F1 1:41.779 23

20 T. Glock Virgin Racing 1:41.830 20

21 L. Di Grassi Virgin Racing 1:42.181 27

22 B. Senna HRT F1 Team 1:43.875 23

23 K. Chandhok HRT F1 Team 1:43.949 20

24 F. Alonso Ferrari no time

 

Rezultatele din a doua sesiune de antrenamente libere:

 

1 L. Hamilton McLaren 1:35.217 26

2 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 1:35.465 22

3 J. Button McLaren 1:35.593 26

4 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 1:35.602 28

5 S. Vettel Red Bull 1:35.791 30

6 M. Webber Red Bull 1:35.995 29

7 A. Sutil Force India F1 1:36.254 31

8 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:36.377 43

9 R. Kubica Renault 1:36.389 29

10 F. Alonso Ferrari 1:36.604 33

11 F. Massa Ferrari 1:36.944 36

12 V. Petrov Renault 1:36.986 27

13 P. de la Rosa Sauber 1:37.421 32

14 K. Kobayashi Sauber 1:37.431 33

15 R. Barrichello Williams 1:37.657 30

16 V. Liuzzi Force India F1 1:37.804 31

17 N. Hulkenberg Williams 1:37.867 29

18 J. Trulli Lotus F1 1:39.624 35

19 H. Kovalainen Lotus F1 1:39.947 30

20 T. Glock Virgin Racing 1:40.233 27

21 K. Chandhok HRT F1 Team 1:41.008 32

22 L. Di Grassi Virgin Racing 1:41.107 28

23 B. Senna HRT F1 Team 1:41.345 28

24 S. Buemi Scuderia Toro Rosso no time

Link to comment
Share on other sites

Un incident ciudat pentru F1 in antrenamente sesiunea 1

 

 

Sesiunea a fost oprita cand mai erau doar sase minute pana la final din cauza ruperii, la propriu, a suspensiei fata la Toro Rosso-ul pilotat de Sebastien Buemi; evetianul frana pe denivelarea ce precede virajul 14 de dupa linia dreapta principala. Ambele roti fata s-au desprins de masina, iar Buemi a continuat sa se deplaseze pana la zidul de protectie, atigandu-l usor.

Edited by ionatan
Link to comment
Share on other sites

China, rezultat calificari

 

 

O noua dubla Red Bull in calificarile contand pentru Marele Premiu al Chinei; Sebastian Vettel in pole.

 

Sebastian Vettel si Mark Webber vor ocupa prima linie a grilei de start in cursa de maine urmati de Fernando Alonso si Nico Rosberg; linia a treia apartine celor doi piloti McLaren.

 

Shanghai, China - Calificari - 17.04.2010

Pilot Echipa Timp Gap Tururi

1 Sebastian Vettel Red Bull 1:36.317 1:35.280 1:34.558

2 Mark Webber Red Bull 1:35.978 1:35.100 1:34.806

3 Fernando Alonso Ferrari 1:35.987 1:35.235 1:34.913

4 Nico Rosberg Mercedes GP 1:35.952 1:35.134 1:34.923

5 Jenson Button McLaren 1:36.122 1:35.443 1:34.979

6 Lewis Hamilton McLaren 1:35.641 1:34.928 1:35.034

7 Felipe Massa Ferrari 1:36.076 1:35.290 1:35.180

8 Robert Kubica Renault 1:36.348 1:35.550 1:35.364

9 Michael Schumacher Mercedes GP 1:36.484 1:35.715 1:35.646

10 Adrian Sutil Force India 1:36.671 1:35.665 1:35.963

11 Rubens Barrichello Williams 1:36.664 1:35.748

12 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:36.618 1:36.047

13 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:36.793 1:36.149

14 Vitaly Petrov Renault 1:37.031 1:36.311

15 Kamui Kobayashi Sauber 1:37.044 1:36.422

16 Nico Hulkenberg Williams 1:37.049 1:36.647

17 Pedro de la Rosa Sauber 1:37.050 1:37.020

18 Vitantonio Liuzzi Force India 1:37.161

19 Timo Glock Virgin 1:39.278

20 Jarno Trulli Lotus 1:39.399

21 Heikki Kovalainen Lotus 1:39.520

22 Lucas di Grassi Virgin 1:39.783

23 Bruno Senna HRT 1:40.469

24 Karun Chandhok HRT 1:40.578

 

Red Bull de neoprit; o noua dubla in calificari

 

Dupa patru sesiuni de calificari disputate in 2010, cei de la Red Bull se pot lauda cu tot atatea pole position-uri trecute in dreptul lor; Sebastian Vettel a fost cel mai rapid in calificarile de astazi cu un ultim tur de exceptie - al treilea pole pentru neamt in acest an si al optulea al carierei.

 

Chiar daca sesiunile de antrenamente, si chiar primele doua parti ale calificarilor de la Shanghai, au facut din McLaren un pretendent cert la pole position-ul de astazi, tot monopostul RB6 al celor de la Red Bull Racing s-a dovedit a fi cel mai rapid cu putin combustibil la bord; si asta dupa ce FIA a 'cercetat' bolidul de posibile sisteme de reglare a garzii la sol. McLaren au sfarsit prin a ocupa doar a treia linie a grilei de start, cu Button chiar in fata unui Hamilton extrem de dezamagit - o ultima incercare in Q3 foarte slaba pentru Lewis.

 

Partea intai

Cu noile echipe, Q1 se rezuma la lupta dintre acestea si la eliminarea unui singur nume din afara noului grup; astazi cei de la Virgin Racing au fost mai bine pregatiti si au reusit sa-i bata pe rivalii galben-verzi, iar omul eliminat odata cu team-urile debutante a fost Liuzzi; italianul a dat vina pe trafic - pe un circuit unde totul este urias, in toate cele trei dimensiuni.

 

Hamilton castiga usor prima parte a calificarilor, iar Red Bull inca par departe de pole, cu Webber si Vettel pe pozitiile trei, respectiv sase.

 

Partea a doua

Acum lupta se inteteste, iar Michael Schumacher trece mai departe prin niste urechi de ac - trei sutimi de secunda i-au lipsit lui Barrichello sa-l elimine. Hamilton este iarasi cel mai rapid, in timp ce Red Bull se apropie incet - Webber termina cu al doilea timp si Vettel cu al cincilea; Rosberg si Alonso sunt intre ei.

 

Partea a treia

Trebuia sa fii nebun sa crezi ca Hamilton, sau McLaren in general, vor fi undeva dincolo de top trei la finalul celor 10 minute; daca Alonso sau Vettel ies in pista avand combustibil doar pentru un singur tur cronometrat, McLaren il trimit pe Hamilton cu un rezervor care sa-i permita sa termine sesiunea. Vettel este cel mai rapid dupa prima incercare si va urma o lupta foarte interesanta pentru pole.

 

Fara a mai fi nevoit sa alimenteze [doar in garaj se mai poate face asta in 2010], Hamilton gaseste o pista libera la a doua incercare; greseste mult insa si-si ia adio de la pole, fiind invins pe parcurs si de Button [uluitor dupa felul in care a pilotat Lewis pana acum in weekend]. Webber isi invinge coechipierul in ultimul tur cronometrat, Alonso este imediat dupa australian, Massa nicaieri (ca si Michael s-ar putea adauga), insa Vettel nu-i lasa sa se bucure nici de aceasta data si executa un tur fara greseala.

 

A fost practic prima sesiune din weekend la sfarsitul careia neamtul s-a clasat pe prima pozitie; recidiva s-ar putea spune, caci anul trecut, tot in China, n-a avut nevoie decat de un tur cronometrat pentru a fura pole-ul!

 

Hamilton a vrut pole!

 

Lewis Hamilton s-a declarat dezamagit dupa locul sase obtinut astazi in calificarile din China - se astepta sa lupte pentru pole position. Jenson Button spera sa ploua maine la ora cursei.

 

Pilotul McLaren a aratat un ritm foarte competitiv atat in antrenamentele libere, cat si in primele doua parti ale calificarilor, insa atunci cand a contat, in Q3, timpul reusit de el n-a fost deloc pe masura celor de la Red Bull Racing.

 

"Sunt putin dezamagit - am vrut pole position-ul astazi, si credeam ca putem reusi - si nu prea stiu unde am pierdut timp in ultima parte a calificarilor" a spus Hamilton dupa calificari. "Pneurile erau in regula - s-au comportat, mai mult sau mai putin, la fel ca in Q1 si Q2, cand masina a fost excelenta - dar in Q3 (masina) a inceput sa piarda aderenta si se simtea ca si cum puntea fata lovea asfaltul. Am fost rapizi intregul weekend, dar locul sase a fost maximum a ceea ce am putut face in Q3."

 

Chiar daca se astepta la un rezultat mai bun, Hamilton spera sa poata recupera in cursa de maine, asa cum a facut-o si cu alte ocazii in acest debut de sezon: "Cred ca ar fi trebuit sa ne clasam mai sus pe grila - dar vom lupta in pluton cat de mult se poate maine. Sunt sigur ca va fi o cursa buna."

 

Clasat al cincilea, coechipierul acestuia, Jenson Button, da vina pe reglajele nereusite ale monopostului MP4-25: "Masina parca a fost alta in ceea ce priveste balansul; a trebuit sa ma joc cu setarile diferentialului si cu cele are aripii fata pentru a o 'simti'. N-a fost un tur rau, insa este frustrant ca ne-a luat atat de mult timp in calificari pentru a obtine un balans potrivit."

 

Button a adus aminte si despre faptul ca maine si-ar putea face aparitia si ploaia: "Probabil ca maine va ploua oricum, asa ca set-up-ul pe care-l avem s-ar putea dovedi numai bun pentru conditii de pista uda."

In tabara Mercedes cun ochi rade altul plange

 

Daca locul patru obtinut de Nico Rosberg in calificarile de la Shanghai reprezinta o supriza placuta pentru Mercedes GP, nu acelasi lucru se poate spune de pozitia a noua ocupata de Michael Schumacher.

 

Septuplul Campion Mondial a reusit sa se califice in Q3 cu destul de multa dificultate astazi, iar apoi nu l-a putut invinge decat pe Adrian Sutil in lupta din top 10; neamtul acuza problemele de set-up si faptul ca intregul weekend n-a reusit sa gasesca cele mai bune reglaje pentru pachetul pe care-l are deocamdata la dispozitie.

 

"Sunt evident dezamagit de cum au decurs calificarile in ceea ce ma priveste. N-a prea iesit nimic astazi" a spus Michael dupa calificari.

 

"In anumite locuri ale circuitului pur si simplu n-am fost suficient de rapid, iar la cateva iesiri din viraje am avut probleme cu aderenta pe puntea spate. N-am reusit sa gasesc balansul potrivit intregul weekend. E greu sa fii optimist pentru maine ocupand acest loc pe grila, dar am avut cateva starturi bune in ultima perioada si in cursele de Formula 1 se pot intampla foarte multe. Inca putem castiga puncte bune si in mod sigur voi da totul pentru asta."

 

Este foarte clar ca Mercedes nu se asteptau la un ritm foarte bun in China, caci Rosberg se declara foarte multumit de rezultat: "Locul patru reprezinta o surpriza destul de placuta si sunt foarte fericit ca am progresat, s-ar parea, in acest weekend. N-am crezut ca ne vom clasa atat de sus pe grila de start, caci ne-am chinuit in antrenamentele de dimineata in comparatie cu McLaren, si e foarte satisfacator faptul ca am reusit sa venim la acelasi nivel cu Ferrari si putin mai aproape de Red Bull" a declarat Rosberg.

Link to comment
Share on other sites

Ca sa-mi dau si eu cu parerea:

 

Echipele de Q3 sunt evident: RedBull , McLaren, Ferrari si Mercedes deci primele 8 locuri si cu cate o masina reusesc sa intre cei de la Renault prin Kubica si cei de la Force India ori in un Williams

In esantionul 2 sunt cei de la Renault, Force INDIA, Williams sa zicem si Toro Rosso/Ferrari iar restul echipelor fac parte dintr-un peisaj dar au rol de decor.

 

SIntetizand ar putea fi intocmite 3 divizii cu cate 4 echipe:

 

1. RedBull , McLaren, Ferrari si Mercedes

2. Renault, Force INDIA, Williams si Toro Rosso

3. BMW Sauber, Lotus/Cosworth, HRT/Cosworth, Virgin/Cosworth

 

Asta ar fi in mare tabloul calificarilor permanent daca nu ar exista si elementul surpriza asa cum a fost cel din etapa trecuta.

Edited by ionatan
Link to comment
Share on other sites

China, statistici calificari

 

 

- China 2009 a insemnat primul pole reusit de Sebastian Vettel pentru Red Bull Racing; primul pole din scurta istorie a echipei de asemenea

- in cele sase Mari Premii disputate pana acum in China, de patru ori a castigat pilotul din pole position

- Sebastian Vettel este, cu cele 8 pole-uri, al 33-lea in clasamentul pole position-urilor obtinute in intreaga istorie de un pilot F1. In ceea ce priveste pilotii activi, Rubens Barrichello este tinta urmatoare pentru Vettel

- dintre pilotii activi, exceptandu-i pe Schumacher si Hamilton, Vettel are cel mai mare procentaj la obtinerea pole position-urilor in raport cu starturile luate; Vettel insa n-a castigat pana acum niciun titlu

 

 

Pilot Pole-uri % per GP

1 SCHUMACHER Michael 68 26.98

2 ALONSO Fernando 18 12.68

3 HAMILTON Lewis 17 30.91

4 MASSA Felipe 15 12.82

5 BARRICHELLO Rubens 14 4.86

6 VETTEL Sebastian 8 17.39

 

- in clasamentul Constructorilor activi, Red Bull sunt pe locul al cincilea

 

 

Constructor Pole-uri

1 Ferrari 203

2 McLaren 145

3 Williams 125

4 Renault 51

5 Red Bull 9

 

 

- Red Bull sunt acum la al patrulea pole position consecutiv; cel mai bun astfel de rezultat a fost inregistrat de Williams: 24 de pole-uri consecutive - Franta 1992/Japonia 1993

 

- singurele echipe care au ajuns de fiecare data in acest sezon cu ambele monposturi in top 10 sunt Red Bull si Mercedes

- singurii piloti care si-au invins de fiecare data in calificari coechipierul sunt Rosberg, Kubica, Sutil si Glock

Fotografii din calificari

 

http://www.flickr.com/photos/12384272@N06/4527664505/

Link to comment
Share on other sites

China, rezultat cursa

 

Dubla McLaren la Shanghai; Jenson Button la a doua victorie din 2010.

 

Jenson Button a devenit cel de-al saptelea castigator diferit in Marele Premiu al Chinei dupa o cursa cu multa ploaie si multe rasturnari de situatie - care e foarte posibil sa nu se fi terminat inca - mai mult ca sigur vor exista penalizari dupa aceasta cursa; ramane de vazut de ce natura vor fi.

 

Shanghai, China - rezultat cursa - 18.04.2010

1 J. Button McLaren

2 L. Hamilton McLaren 0:01.530 - 4 pit stop-uri

3 N. Rosberg Mercedes 0:09.484 - 2 pit stop-uri

4 F. Alonso Ferrari 0:11.869 - 5 pit stop-uri

5 R. Kubica Renault 0:22.213 - 2 pit stop-uri

6 S. Vettel Red Bull 0:33.310 - 4 pit stop-uri

7 V. Petrov Renault 0:47.600 - 2 pit stop-uri

8 M. Webber Red Bull 0:52.172 - 4 pit stop-uri

9 F. Massa Ferrari 0:57.796 - 4 pit stop-uri

10 M. Schumacher Mercedes 1:01.749 - 4 pit stop-uri

11 A. Sutil Force India 1:02.874 - 4 pit stop-uri

12 R. Barrichello Williams 1:03.665 - 4 pit stop-uri

13 J. Alguersuari Toro Rosso 1:11.416 - 6 pit stop-uri

14 H. Kovalainen Lotus +1 tur - 2 pit stop-uri

15 N. HĂźlkenberg Williams +1 tur - 6 pit stop-uri

16 B. Senna HRT +2 tururi - 4 pit stop-uri

17 K. Chandhok HRT +4 tururi - 4 pit stop-uri

18 J. Trulli Lotus +30 tururi - 5 pit stop-uri

19 L. di Grassi Virgin +48 tururi - 1 pit stop

20 P. de la Rosa Sauber +49 tururi

21 S. Buemi Toro Rosso +56 tururi

22 K. Kobayashi Sauber +56 tururi

23 V. Liuzzi Force India +56 tururi

24 T. Glock Virgin +56 Rnd.

Link to comment
Share on other sites

Declaratie Button

 

Jenson Button a catalogat cea de-a noua victorie a carierei sale, obtinuta astazi in China, drept cea mai buna.

 

Campionul Mondial in exercitiu a plecat al cincilea de pe grila de start, iar decizia de a ramane mai mult in pista cu pneurile slick luata la inceputul cursei a fost hotaratoare in victoria de astazi.

 

"Dupa mine, aceasta este cea mai buna victorie - fiecare victorie devine cea mai buna atunci cand o realizezi, dar aceasta a fost obtinuta in conditii destul de dificile" a spus Button imediat dupa cursa.

 

Totusi, ceea ce-l bucura foarte mult pentru britanic este regimul de cursa pe care a reusit sa-l impuna monopostul MP4-25: "Cel mai important lucru este acela ca am avut un ritm foarte bun astazi. N-a fost vorba doar de deciziile cu privire la vreme, am avut un ritm bun. Spre final am fost cu doua secunde mai rapizi decat restul pilotilor. Nu stim unde ne aflam in regim de pista uscata, dar in acest moment putem sa uitam putin acest aspect."

 

Dupa ce a luat decizia corecta in Marele Premiu al Australiei, prima sa victorie pentru McLaren, o cursa cu ploaie ca si cea de astazi, Jenson Button spune ca victoria din China nu a fost reusita doar multumita norocului: "Nu prin noroc am fost primii astazi. Am facut alegerile corecte in functie de conditii. La start, cand am ramas pe slick-uri a fost o decizie extrem de importanta care a facut cursa. Daca n-ar fi fost acel Safety Car mai tarziu, pentru curatarea pistei, am fi fost mult mai departe. Safety Car-ul i-a ajutat pe cei care au oprit pentru intermediare."

 

 

 

 

 

 

 

 

Button castiga pentru a doua oara in 2010; dubla McLaren

 

McLaren au reusit dubla in Marele Premiu al Chinei plecand de pe pozitiile 5 si 6 ale grilei de start, intr-o cursa in care putini le-ar mai fi acordat o sansa la un asemenea rezultat. Echipa a riscat insa si a luat cele mai potrivite decizii, astfel ca Jenson Button a castigat din nou in acest an, tot pe o cursa cu ploaie, si McLaren vor pleca din China, atunci cand le va permite norul de cenusa, cu maximum de puncte.

 

Cu mult inainte de startul weekend-ului prognoza meteo anunta ploaie, insa dupa primele doua zile din China o cursa pe pista uda parea cel putin incerta; cu doar cateva zeci de minute inainte de startul de astazi norii au inceput insa sa se scuture deasupra Shanghaiului pregatind, evident, o cursa cu multe rasturanari de situatie.

 

Plecand de pe prima linie a grilei de start, Red Bull isi doreau o cursa cat mai banala, insa odata ce ploaia a intrat in jocul GP-ului, fiecare pilot dintre cei 24 aflati pe grila a capatat o sansa. Unii dintre ei au apucat-o au ambele maini, in timp ce altii au scapat-o printre degete. Primul din grupul al doilea a fost Fernando Alonso care a anticipat startul si dupa primul viraj era pe prima pozitie, spulberandu-i pe cei doi piloti Red Bull - penalizare cu trecere pe la boxe care-l trimite in coada plutonului.

 

Spaniolul are insa noroc, caci odata ce ploaia se inteteste cartile sunt amestecate si poate totusi sa salveze cateva puncte; face chiar mai mult si, in ciuda penalizarii, Alonso isi umileste din nou coechipierul si termina pe pozitia a patra, cu un loc mai jos decat cel de pe care plecase in cursa deci. In timp ce Massa abia-abia intra in puncte - locul 9.

 

Sunt putini cei care risca sa ramana in pista cu pneurile slick (chiar varianta soft pentru cei din top 10), insa acestia vor fi cei mai raplatiti odata ce vor ajunge la steagul in patratele; Rosberg, Button, ambii piloti Renault si de la Rosa [din nou probleme la motorul Ferrari] continua cu pneurile de pista uscata, iar restul se imbulzesc la boxe pentru a pune intermediarele. Astfel, cele doua Red Bull-uluri care ieri dominau plutonul se amesteca acum in mijlocul lui si nu vor mai reusi sa iasa de-acolo.

 

In timp ce Button trecea de Rosberg in lupta pentru prima pozitie, Hamilton lupta cu Vettel atat pe pista, cat si la boxe; comisarii au anuntat investigarea dupa cursa a doua evenimente produse de cei doi. Primul la intrarea la boxe, cand Hamilton a fortat oarecum, iar al doilea la parasirea garajelor, cand cei doi au mers paralel pe linia boxelor. Cel mai probabil britanicul va fi panalizat de conducerea cursei, insa lupta dintre cei doi a fost una extrem de spectaculoasa si poate ar fi pacat ca pilotilor sa li se taie elanul - sa avem incredere in conducerea cursei care l-a avut la carma in acest weekend pe Alexander Wurz.

 

Au fost nenumarate depasiri in cursa de astazi, imposibil de trecut in revista fara a pierde macar cateva din vedere; printre cei mai activi la acest capitol a fost din nou Lewis Hamilton, insa mai mult ca sigur si-ar dori si el o cursa 'simpla', fara batai de cap - pana una alta noul sau coechipier are deja doua victorii. Ar trebui amintit, de asemenea, si chinul lui Michael Schumacher care n-a fost practic iertat de nimeni - mai ales cand a avut pe careva in retrovizoare, dar si rezultatul foarte bun reusit de Renault. Francezii au terminat cu ambele monoposturi in puncte multumita riscului asumat la inceputul cursei.

 

Urmatoarea etapa se va disputa peste trei saptamani, iar Formula 1 va reveni in Europa avandu-i in fruntea celor doua clasamente pe cei de la McLaren Mercedes.

 

 

NU sunt penalizari, doar mustrari

 

Atat Lewis Hamilton cat si Sebastian Vettel au primit mustrari din partea conducerii cursei pentru pilotaj periculos in Marele Premiu al Chinei

 

Intr-o cursa afectata de conditiile meteorologice precum cea de astazi din China, era imposibil sa nu asistam si la manevre foarte apropiate de limitele regulamentului. Una dintre acestea a fost cea in care Hamilton si Vettel au dus o lupta acerba chiar si pe linia boxelor.

 

In cele din urma Lewis Hamilton a iesit castigator din lupta cu Vettel, caci neamtul a terminat doar al saselea, iar britanicul a urcat pe podium, iar rezultatele celor doi vor ramane aceleasi - comisarii cursei n-au impus nicio penalizare dupa analizarea evenimentelor, ci doar i-au mustrat considerand ca au pilotat intr-un mod periculos.

 

Michael Schumacher e deprimat dupa cursa din China

 

 

Michael Schumacher a admis ca a trebuit sa faca fata prea multor 'emotii negative' pe durata Marelui Premiu al Chinei, etapa a patra a sezonului in care a fost doar al zecelea.

 

In timp ce Nico Rosberg a reusit al doilea podium pentru Mercedes GP, Michael Schumacher a avut un ritm destul de slab in cursa de astazi si a fost nevoit sa cedeze pozitie dupa pozitie, adunand doar un singur punct la finalul celor 56 de tururi. Dupa primele patru etape Michael are o zestre de doar 10 puncte, de cinci ori mai putine decat a reusit sa adune coechipierul sau, Nico Rosberg.

 

"Asa cum va puteti imagina, au fost cateva emotii pozitive, dar din pacate au fost si mult prea multe emotii negative" a spus Michael pentru BBC imediat dupa cursa. In ciuda faptului ca a avut cateva lupte interesante, septuplul Campion Mondial recunoste ca weekend-ul din China n-a fost deloc unul bun. Principala problema a sa au fost, s-ar parea, pneurile, caci acestea s-au uzat mult prea rapid si l-au lasat victima sigura, mai ales spre final.

 

"A fost una dintre acele curse de care nu vrei sa-ti mai amintesti, de fapt intregul weekend a fost asa. N-am reusit sa exploatez mai bine pneurile, sub nicio forma. Strategia mea, in privinta pneurilor, n-a fost foarte impresionanta, caci in ultimele 10 tururi pneurile erau terminate si pareau mai mult slick-uri decat intermediare. Am avut cateva lupte frumoase, dar facand ultima oprire prea devreme, la final n-am mai putut face nimic si lupta mea era practic fara speranta."

 

Michael l-a felicitat pe Rosberg pentru un nou rezultat bun: "Felicitari lui Nico care a urcat pe podium; astfel, macar unul dintre noi a adunat puncte importante. Astept cu nerabdare sa ajung acasa acum, dar sa vedem daca reusim!"

Link to comment
Share on other sites

Statistici dupa Shanghai

 

 

 

* A fost cel de-al saptelea Mare Premiu al Chinei; Button este de asemenea al saptelea castigator la Shanghai, caci niciun pilot nu a reusit sa urce pe prima treapta a podiumului mai mult de o singura data aici

 

* La echipe Ferrari au trei victorii, McLaren doua, iar Renault si Red Bull cate una

 

* Button a devenit insa primul pilot care castiga mai mult de o cursa in 2010; a fost cea de-a noua victorie a carierei si cea de-a patra reusita pe o pista uda

 

* McLaren au castigat pentru a 166-a oara in Formula 1, iar China a reprezentat de asemenea victoria cu numarul 79 pentru Mercedes ca si constructor de motoare

 

* Podiumul a fost populat in exclusivitate de motoare Mercedes; nu s-a mai intamplat asta din 1955

 

* Dupa doar patru curse, avem deja un record de trei echipe care au reusit duble - Ferrari, Red Bull si McLaren

 

* Pentru McLaren, China 2010 a insemnat dubla cu numarul 45, ultima astfel de reusita datand din anul 2007 - Alonso/Hamilton/Italia

 

* Red Bull raman regii calificarilor, insa statistica nu este de partea incoronatilor de acest gen - nicio cursa din 2010 n-a fost castigata din pole pana acum

 

* Petrov a devenit primul rus care castiga puncte in Formula 1; primele sale puncte au venit in prima etapa care nu se incheie printr-un abandon

 

* singura echipe care a terminat in puncte cu ambii piloti cursa de cursa in 2010 a ramas McLaren; sefia de la general se datoreaza si acestui rezultat

 

* Rosberg, Kubica, si Buemi sunt singurii piloti care si-au batut coechipierul in fiecare etapa

 

* Kobayashi si Glock n-au trecut niciodata pe sub steagul in patratele in acest an

 

China GP: Team by team

 

 

McLaren Mercedes

 

Inca de vineri McLaren anuntau un rezultat bun in cursa, insa balonul s-a spart in calificari cand Hamilton, varful de lance al echipei pana atunci, a fost invins de Button, si nu in lupta pentru pole; tutusi, forma buna aratata in antrenamente si in primele doua parti ale calificarilor s-a transformat duminica in rezultatul perfect pentru echipa: dubla in etapa cu numarul patru a sezonului, castigarea sefiei in ambele clasamente generale.

 

Button a luat din nou cele mai bune decizii [el si jumatatea sa de garaj] si a 'inscris' a doua oara alaturi de McLaren; inainte de startul sezonului ai fi pariat pe asa ceva? Trebuia sa fii la fel de nebun ca el in momentul in care a ales sa imparta cu Hamilton acelasi loc de joaca; nimeni n-ar fi crezut ca-i va lua celui de urma jucaria preferata [echipa?]. Lewis are o problema in acest moment si va trebui sa reactioneze pana cand nu e prea tarziu. Dupa Spania s-ar putea ca termenul sa fi expirat deja.

 

E evident faptul ca MP4-25-ul are colti mult mai ascutiti in mana lui Hamilton, insa Button este cel care musca de unde trebuie; iar asta pentru ca la el nu agresivitatea este punctul forte - ba dimpotriva, felul in care reuseste sa menajeze pneurile. Aici trebuie sa-si studieze Hamilton coechipierul.

Mercedes GP

 

Dupa patru etape de revenire a lui Michael in Formula 1, septuplul Campion Mondial a fost invins de coechipier de fiecare data; atat in calificari, cat si in cursa. Ultima victorie a lui Schumi se intamplase pe acelasi circuit pe care acum, la patru ani de-atunci, a fost net surclasat de Rosberg si neiertat de ceilalti pusti. El este omul care detine recordul de 91 de victorii in F1 - cu 16 mai multe decat au toti ceilalti piloti de pe grila la un loc. In astfel de conditii nimeni nu-l va ierta pe Michael; nici rivalii, nici media. Poate doar cei care inteleg faptul ca acest om, care nu mai avea nimic de castigat, a ales sa revina in sportul pe care-l urmarim si sa-l readuca in actualitatea multora.

 

Lasand de-o parte insuccesul lui Schumacher, Mercedes trebuie sa faca ceva; masina nu este suficient de competitiva - ca doar nu ultima treapta a podiumului era vizata de acest super-constructor pentru revenirea in F1. Spania si update-urile care vor debuta la Barcelona e musai sa insemne mari pasi inainte.

 

Si in aceasta echipa s-au luat decizii diferite in cele doua jumatati de garaj; Rosberg a ramas pe slick-uri in prima parte a cursei, in timp ce Michael s-a afundat in clasament trecand repede la intermediare.

Red Bull Racing

 

Regii calificarilor au spulberat din nou concurenta cand a venit vorba de gasirea acelor sutimi de secunda necesare pole-ului, sutimi pe care Vettel reuseste sa le transforme in zecimi cu o usurinta dezarmanta. Daca sambata au blocat prima linie a grilei de start, in cursa nu s-au putut tine de McLaren-uri si au invatat o lectie importanta: punctele mari se castiga duminica. Orice s-ar spune, Red Bull au gresit ceva in cursa, caci acel monopost trebuie sa fie extraordinar de vreme ce pe un singur tur cronometrat n-a pierdut nicio batalie pana cum - si s-au purtat patru astfel de lupte, pe patru terenuri [total?] diferite.

 

In cursele normale singura problema a celor de la Red Bull pare sa ramana fiabilitatea, insa acum trebuie sa se gandeasca cineva si la cum a terminat Hamilton pe doi cu aceeasi strategie ca si Vettel care a fost al saselea - si putini sunt cei care mai pun la indoiala talentul Wunder kid-ului.

 

Ferrari

Incepe sa se complice situatia Scuderiei, caci dubla din prima etapa a sezonului este din ce in ce mai departe. Pare-se ca Alonso, caci de Massa nici macar nu se pune problema pentru moment, are nevoie de ghinionul rivalilor pentru a castiga. Ca si Hamilton, Fernando isi umple timpul cu cate ceva cursa de cursa - gen, cum ar fi daca m-as regasi in spatele/mijlocul plutonului si ar trebui sa lupt apoi pentru fiecare centimetru de pista; acum a fost vorba de anticiparea startului, moment pe care nu l-am mai vazut de ceva vreme in F1.

 

Alonso a reusit sa salveze cat de cat situatia si in acest weekend; victoria lui a fost reprezentata de faptul ca Vettel a terminat undeva in spatele sau. Ferrari par sa aiba mai multe probleme: daca Red Bull sunt indestructibili in conditii normale, iar McLaren reusesc maximul atunci cand natura intervine, Ferrari nu s-au aratat de nebatut in niciunul dintre cazuri. A doua problema este Massa - nu doar ca nu tine pasul cu Alonso, dar ii mai taie si elanul. Iar a treia, indiferent de cat de mult o minimalizeaza echipa, fiabilitatea motoarelor - Alonso a 'prajit' un alt motor in antrenamentele de vineri, iar Sauber [de la Rosa]... chiar in cursa.

Edited by ionatan
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.