Jump to content

Articol: Prețul rĂŁzbunĂŁrii


Romulus

Recommended Posts

n am zis ca n avem specialisti in general,ci doar ca in domeniul de stat nu exista suficient interes sau resurse umane si de aceea se pierd foarte multe proiecte.normal ca ue monitorizeaza la sange in ultima vreme dupa cate smenuri s au facut...compara putin cu domeniul privat unde procentul de acordare a creditelor nerambursabile e net superior...acolo poate fi interes??

 

Eu cred cĂŁ mai degrabĂŁ statul a beneficiat cel mai mult de proiectele europene Âşi mai puĂžin domeniul privat.

Link to comment
Share on other sites

Mult mai putin decat oriunde in tarile civilizate.

Mult pentru noi, dar solutia e sa ne alegem mai bine conducatorii...

Cu prima propozitie nu sunt de acord. Defineste tara civilizata ;) Poate daca ai sa faci un calcul vei avea surpriza sa afli ca in Germania platesti mai putine taxe sau cuantumul lor e mai mic decat in Romania.

 

Cu a doua afirmatie, da, asta da. Merita pusa drept motto. :goodjob:

Link to comment
Share on other sites

Cu prima propozitie nu sunt de acord. Defineste tara civilizata ;) Poate daca ai sa faci un calcul vei avea surpriza sa afli ca in Germania platesti mai putine taxe sau cuantumul lor e mai mic decat in Romania.

[...]

 

Am facut calcule si pentru Germania si pentru USA si imi mentin afirmatia.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Interesante comentarii :).

 

Nu am mai avut rabdare sa citesc dupa primele 3 pagini ca s-a auzit fass la un moment dat ( era un fel de bascalie intre voi ca ala face ceva, dar de fapt e doar pentru el .. ma rog ).

 

Facusem cu un coleg un calcul al pretului de la pompa din care reiesea intr-adevar o accizare de aprox 60% poate mai mult (corectati-ma daca gresesc ).

 

Spre stupoarea mea este ( daca este adevarat ) ca in pretul de la pompa este si un fel de taxa de solidaritate pentru pacalitii FMI - care daca se numeste asa e o bataie de joc la adresa noastra pentru ca solidaritatea este ceva ce accepti voit si din proprie initiativa si nu ,,manipulat" - daca vrei sa beneficiezi de x are inclus si y ...

 

Alta chestie ce ma intriga este tva-ul pe acciza , am citit ceva articole de blog e adevarat (deci nu stiu daca sunt veridice informatiile ) , acciza o ia statul, tva-ul il ia statul - teoretic e corect numai ca e vorba de acelasi beneficiar ( poate cei care au firme stiu exact ).Oricum daca este adevarat atunci ne meritam soarta cu alesii neamului :(.

 

Din ce m-am documentat (variatii pret/baril, modificare accize ) modul in care se stabileste pretul la noi este haotic si probabil se doresc multe lucruri sa fie stabilite asa pentru ca mascheaza MULTEEE interese personale. Fara sa mai deviez, de prin 2008 pana acum acciza a fost marita de i-a mers fulgii ca sa zic asa :), si chit ca prin pretul barilului pretul la pompa trebuia sa scada, marirea accizei a rezolvat astfel incat sa nu mai scada :(. Din acest motiv pe perioada acestor 2 ani pretul a explodat urcand vertiginos , si va mai urca , pentru ca ... din pacate se poate.

 

Ca si concluzie sunt de parere ca ne meritam soarta, multe din problemele care le avem acum sunt exclusiv din cauza guvernarilor nu proaste ci foarte inteligente si orientate spre propasirea ( spre dezamagirea multora ) doar a unora asa ca :

- nu vad rostul in a va agita cu maruntis pe la pompe si sa nu mai alimentati de la statia nu stiu care, pentru ca pretul nu e stabilit de Petrom exlusiv sau decisiv; si chiar daca l-ar stabili, daca normele care trebuiesc respectate ar fi in regula pretul real era cel corect si pe care il visam.

 

Personal acuz statul care poarte cea mai mare vina, daca e sa ma duc sa protestez contra lui merg si nu contra statiilor de peco.

 

Scuze de OFF dar e in stransa corelatie.

 

@ciupanezu - daca nu te confund , iti sunt cunoscute initialele SB , BB :p

 

 

Cel care ai GPL pe masina - nu stiu ce face celalalt nene modest insa solutia aleasa de tine e cea mai la indemana si pe care ar trebui sa o adoptam toti cei care dorim sa mai circulam cu masinile , sa cautam solutii alternative :( pacat ca pentru diesel instalatia GPL e scumpa inca .

 

In rest cand aveti de gand sa boicotati la chelios si la boBOC sa ma chemati si pe mine , pana atunci ori revolutie ori sa se descurce fiecare cum poate.

 

CHeers !

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
De vorbit toata lumea se pricepe vad, dar sa facem ceva e greu tare. Cred ca ce citesc pe aici e ceva caracterisctic romanilor, ne place mult sa comentam sa dezbatem dar cam atat. Eu cred ca daca jumatate din membrii acestui forum s-ar fi mobilizat am fi putut incepe un protest destul de amplu. Macar sa aratam ca ce se intampa ne deranjeaza. Sincer sa fiu mi se face rau cand vad ca inca se mai comenteaza pe tema asta.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
si apropo de fluctuatia pretului la conbustibili in Germania de exemplu vezi azi un pret la pompa spre ex la disel de 1.36 e/L iar maine alt pret de 1.29 sau 1.42 SI KIAR CATEODAT DIMINEATA UN PRET IAR DUMA-AMIAZA ALT PRET cred ca in functie de bursa de valori nu stiu dar cert este ca macar sunt si perioade in care scade kiar cu 15 centi la litru in decursu a 2-3 zile dar ce este cert ca in germania nu cred ca pretu se duce numai in sus . Ce este adevarat ca in decursul a 2 ani de cand merg mai des pana in momentul actual pretul a ramas la fel aproape cu o diferenta de un 6-7 centi cu plus fata de acum 2 ani dar la noi de acum doi ani a crescut cu 60 centi.si la ei au fost periode cand alimentam cu 1.56 dar intro luna doua pretul a revenit la normal DAR SE POATE SI CRED SAU TIND SA CRED CA FFF MULT CONTEAZA INTERVENTIA STATULUI. si cum la noi se "vrea" asa ceva ....si in nici un caz nu se face nici un efort ptr stoparea furtului din buzunarele noastre , furt care nu se rteflecta numai in benzina motorina ....DAR ASTA ESTE SKANTEIA SI RESTUL PRETURILOR BUBUIE----- LE PRIESTE GUVERNANTILOR NE DISTRAG ATENTIA CU GRIJA ZILEI DE MAINE SI EI ISI FAC TREABA LINISTITI" ca daca ar fi vrut cu adevarat nea BASE ar fi pus mana pe telefonu MOV si ar zice cateilor lui " BA , DE MAINE INTR-O SAPTAMANA NU VREAU SA MAI VAD O BENZINARIE CU ADAOSUL PUS DE CAPU LOR SI CORELAT LA INFLATIE ASTFEL SA NU DEPASEASCA 4 lei litru " si apoi si OMW si petrom si altii ori inkid se ori se ADAPTEAZA
Link to comment
Share on other sites

In final pretul benzinei in Romania este mai mic ca in multe tari din Europa. M-am intors de curand din concediu si dupa ce am pus benzina in Italia cu 1.65-1.75 euro, in Austria cu 1.55-1.60 euro, in Ungaria cu 420 de forinti, nu mi se mai pare chiar asa scumpa benzina in Romania.

Preturile se refera la benzina de 98-100, care la noi costa maxim 6.05 lei = 1.42 euro.

 

Faptul ca tara noastra are petrol sau ca redeventa platita de OMV este prea mica sunt alt subieect.

Link to comment
Share on other sites

Da intradevar pretul este mai mic...dar te`ai gandit la diferenta ENORMA intre salariu mediu pe economie al unui roman si al unui italian.austriac,neamt samd?E o diferenta enorma.Cu un salariu in RO ti`ai permit poate 150 L dar cu un salariu in strainatate poate peste 1000L...asa ca hai sa nu ne bucuram ca avem benzina mai ieftina si de mai proasta calitate :angry2:
Link to comment
Share on other sites

Cu benzina de proasta calitate nu sunt de acord. Cel putin nu in totalitate. In Romania pun doar de la Petrom sau OMV de 98-100 si niciodata nu am avut de ce sa ma plang. Oricum nu s-a simtit nicio diferenta intre benzina autohtona si cea din afara.

 

Referitor la raportul dintre salariu si pretul benzinei, acelasi raport defavorabil este si in cazul unei masini BMW, de exemplu.

Aici trebuie actionat asupra clasei politice, nu asupra producatorilor.

Link to comment
Share on other sites

Nu sunt de acord cu ceea ce spui.

 

Am avut 2 cazuri concrete in care benzina de proasta calitate (petrom baneasa) mi-a influentat consumul cu vreo 4-5litri in plus de imi dadea rateuri in motor si tot asa.

 

Nu suporta comparatie benzina romaneasca cu cea austriaca germana etc,se vede si la range si al felul cum merge motorul.

 

In pretul benzinei de la nemti nu ai sa gasesti fel si fel de accize ascunse care alaturi de TVA-ul marit ajungi sa dai o mica o mica avere la pompa.

 

Cand o sa ai nevoe de serviciu medical politie sau mai stiu eu ce URGENTA ,iar acestia nu vor avea bani de benzina pentru ca este cum spui tu, atunci nu cred ca vor plange ei .

 

Benzina noastra nu are nici o legatura cu cotatiile internationale pentru ca ma repet de 1000 ori , este PRODUSA aici la brazi si rafinarii mai sunt.

 

Suntem in acelasi caz ca si arabii, numai ca la ei lumea prospera dupa urma combustibililor nu se ajunge sa se infometeze ca la noi.

 

Numai iei in calcul ca in functie de pretul benzinei se determina si pretul celorlalte alimente,paine,rosii,care determina un cost de productie mai mare care se adauga la pretul final impreuna cu tva si tot asa.

 

Gandirea asta mi se pare asa invechita ca de fiecare data cand o aud mi se intorc toate cele pe dos.

Edited by Stefan_e46
Link to comment
Share on other sites

Gandirea asta mi se pare asa invechita ca de fiecare data cand o aud mi se intorc toate cele pe dos.

Mai @ Stefan_e46, du-te si te controleaza daca ti se intorc toate pe dos, probabil ai o poblema. Cel putin una de atitudine si de limbaj daca nu si una fizica.

 

Si daca tot vorbim de gandire, exact ceea ce spui tu e invechit si aduce a mentalitate comunista.

La benzina ca si la alte produse, pretul il regleaza piata. Si nu doar piata din tara noastra. Doar in comunism se pleca de la premisa ca statul trebuie sa duca o politica interventionista in economie. Capitalismul are alte principii.

 

Orice companie din lumea asta urmareste profitul. Aceasta este ratiunea ei de a exista. Actionarii ei fac presiuni pentrtu obtinerea unui profit maxim. Si va incerca sa faca profit maxim atata vreme cat i se va permite.

 

Este complet nerezonabil ca sa te astepti ca, daca costul de productie al benzinei este aici sa zicem de 10 centi, o companie sa nu incerce sa o vanda la pretul maxim posibil. Daca prin absurd nu ar putea sa o vanda in Romania la 1.4 euro, o va exporta si o va vinde afara cu 1,5 euro.

Aceasta este economia de piata, asa functioneaza orice companie din lume.

 

Oricine are alte asteptari e doar un visator.

 

De ce nu te revolti si contra Coca Cola de exemplu. Coca Cola e facuta din apa amestecata cu un concentrat, nu costa la pret de productie mai mult de 30-40 de bani si totusi se vinde cu mult mai mult. Si nici macar nu are accize ca si benzina.

 

Nu sunt de acord cu ceea ce spui.

 

Am avut 2 cazuri concrete in care benzina de proasta calitate (petrom baneasa) mi-a influentat consumul cu vreo 4-5litri in plus de imi dadea rateuri in motor si tot asa.

 

Nu suporta comparatie benzina romaneasca cu cea austriaca germana etc,se vede si la range si al felul cum merge motorul.

Eu am zis doar ca eu nu am avut probleme cu calitatea benzinei cumparate din Romania in ultimii ani. Si ca nu am simtit nicio diferenta in plus sau minus cu benzina din Austria sau Germania. Si cu asta nu ai cum sa nu fi de acord :).

 

In pretul benzinei de la nemti nu ai sa gasesti fel si fel de accize ascunse care alaturi de TVA-ul marit ajungi sa dai o mica o mica avere la pompa.

Accize, TVA si chiar si alte taxe se regasesc in benzina vanduta in orice tara din lumea asta, probabil cu exceptia catorva tari mari exportatoare de petrol.

Ar fi cu atat mai grav daca la nemti nu s-ar regasi aceste taxe in benzina, avand in vedere ca pretul benzinei la ei este mai mare ca la noi.

 

Benzina noastra nu are nici o legatura cu cotatiile internationale pentru ca ma repet de 1000 ori , este PRODUSA aici la brazi si rafinarii mai sunt.

 

Suntem in acelasi caz ca si arabii, numai ca la ei lumea prospera dupa urma combustibililor nu se ajunge sa se infometeze ca la noi.

Trecem peste faptul ca cei la care faci tu referire sunt mari producatori si exportatori de petrol, iar Romania nu-si acopera din resurse interne nici macar consumul propriu.

In Romania se incaseaza aceste taxe TVA, accize, depinde doar de statul roman unde anume le distribuie. Nivelul lor este mare, chiar foarte mare.

 

Referitor la pretul benzinei la pompa, o sa reiau un post mai vechi de al meu, din februarie 2011, cand pretul benzinei la pompa era de aproximativ 5.08 lei. Pretul benzinei a crescut, proportiile insa nu s-au modificat semnificativ.

In prezent, pretul efectiv al benzinei este de ordinul a 1.58 lei. Restul pana la 5 lei sunt taxe si accize.

 

Uite aici un calcul mai aproape de realitate:

-accizul :twoup: este de 467 EUR / 1000L

-taxa de drum este de 125 EUR / 1000L

-benzina are pretul de aproximativ 370 EUR / 1000L

 

Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina:

370+467+125=962 EUR /1000l (taxe si accize)

La asta se adauga TVA de 24 % adica 230.88 EUR

Totalul este de 1192.88 EUR/1000l

Un litru de benzina ajunge la pompa pe la 1.192 EUR (aproximativ 5.08 lei)

 

Deci benzina in sine costa doar 1.58 lei, dar ajunge la pompa la 5.08 lei datorita accizului si a taxelor!

Asa ca domnul @Stefan_e46, care vorbiti fara sa aveti habar despre ce vorbiti, producatorul - fie el OMV, Rompetrol sau oricare altul, incaseaza din pretul benzinei doar aproximativ 1.58 de lei, adica o singura treime, in vreme ce statul incaseaza 3,5 lei, adica aproximativ doua treimi.

 

Singurul in masura sa faca ceva ar fi statul Roman. Si solutia NU ar fi fortarea reducerii pretului benzinei cu o diferenta prea mare fata de restul tarilor din uniunea europeana, ci solutia ar fi marirea redeventelor platite de cei ce extrag petrolul romanesc si folosirea cu celeritate a banilor suplimentari obtinuti astfel.

 

Problema a fost generata de clasa politica si poate fi rezolvata tot doar de ea. A plecat de la guvernarea Nastase care e cedat cu prea mare usurinta si pe nimic petrolul romanesc catre OMV si a continuat cu cea Tariceanu care a concesionat cu aceeasi usurinta petrolul din jurul Insulei Serpilor. Daca vrei sa urli la cineva, incepe cu astia.

 

Daca s-ar forta reducerea exagerata a pretului benzinei (prin reducerea taxelor sau prin orice alte metode), probabil ar inflori imediat comertul cu benzina catre tarile din jur si populatia Romaniei nu ar obtine niciun avantaj.

 

Pe de alta parte nici uniunea europeana nu ne-ar da voie sa reducem prea mult pretul combustibilului.

Nu trebuie sa uitam situatia cu gazele naturale, cand preturile au fost si inca sunt majorate artificial, deoarece uniunea europeana nu vrea ca firmele romanesti sa aibe vreun avantaj ca urmare a unor materii prime mai ieftine. Efectiv a fortat marirea pretului, si banii au picat ca o pleasca in conturile companiilor de gaze.

Link to comment
Share on other sites

Total de acord.Eu nu ma atac ca altii.

 

Dar astea sunt provesti de adormit copii sa crezi ca producatorii trag din pretul total doar 20-30%.

 

Toate preturile sunt raportate la vest,de asta sunt si preturile mari.

 

Petrom a facut in an criza profit de 2-3 miliarde, nu-mi spune ca a facut-o cu 20-30 % din valoarea produsului.Poate 200-300%.

 

Nu vorbesc in necunostinta de cauza,pana nu de mult procuram benzina de curse de la una din rafinariile care alimenteaza cu benzina multe statii din tara.

 

Costul productiei este unul exagerat de mic,acciza este doar un pret care sa umfle cu japca valoarea produsului.

 

Nici o statie de benzina din tara asta nu iese pe minus, au mereu de castigat .

 

Mi se pare jenant sa aplici accize si taxe cu fortza intr-o tara unde salariul minim pe economie te face sa razi.

 

E adevarat ca au vandut astia tot,dar cum am zis in Romania e atat petrol incat sa se vanda la pretul ala care ai zis prima data 1.50 lei care e cam asemanator cu ce e la arabi.

 

Problema in sine va fi si mai usturatoare cand se va ajunge la 7-8/lei litrul de benzina,nici acum nu exista justificare pentru pretul exorbitant de mare.Atunci chiar sunt curios care vor mai fi explicatiile.

 

Pentru ca faza cu cotatiile barilului de petrol la nivel mondial sunt fix 0.

 

Clasa politica nu va schimba nimic in cel putin 20 de ani.Singura solutie este emigrarea catre un trai mai bun , desi si tarile din vest au cam inceput sa schioapete.

 

Daca ma apuc sa insumez cam cati bani las lunar la statiile de benzina ma ia durerea de cap si numai pe mine cred.

Edited by Stefan_e46
Link to comment
Share on other sites

Dar astea sunt provesti de adormit copii sa crezi ca producatorii trag din pretul total doar 20-30%.

 

Petrom a facut in an criza profit de 2-3 miliarde, nu-mi spune ca a facut-o cu 20-30 % din valoarea produsului.Poate 200-300%.

Profitul l-au facut doar din cei 1.58 lei pe litru, asta e clar. Restul pana la pretul la pompa sunt taxe si accize. Sunt trecute in codul fiscal, nu este nicio cale ca sa fie altfel sau sa nu le incaseze statul. Poate pe vremuri, cand se putea fenta plata accizei prin diverse inginerii.

 

Nu e nicio problema sa faci profit de miliarde din cei 1.58 de lei. Daca pe tine te costa sa produci benzina doar 50 de bani, nu e mare inginerie.

Link to comment
Share on other sites

Pai asta e un adevar, daca eu am cumparat benzina de curse nu la un pret foarte mult mai mare fata de aia de pompa .

 

Cand am auzit de volumele care se vehiculeaza nu mi-a venit sa cred, in fza de productie unde se rafineaza petrolul este dus la o temperatura unde aproape isi dubleaza volumul.

 

De aici incolo socotiti voi daca profitul la dublarea volumului este doar de 1.50 lei si restul sunt accize.

Edited by Stefan_e46
Link to comment
Share on other sites

nici mie numi se pare cu adevarat mai proasta benzina din ROmania. Eventual mai simt ceva la relanti, foarte rar. Cred ca o singura data a fost ceva de genul si pusesem un OMV de 95.

Cat despre consum in functie de ce pui tine mai curand de motor si tipul aditivilor. Aral din Germania nu e o benzina proasta, totusi de exemplu cand puneam Aral, aveam medie cu 1.5l mai mare lejer, fara vre-un plus de performanta sesizabil. Dar asta nu inseamna ca e foarte proasta, ci nu se pupa cu ce motor am eu...

Combustibili foarte ieftini nu inseamna decat irosire de resurse. Cum era cu caldura subventionata, plateai 2 lei pe iarna si deschideai geamul ca doar ti se rupe de cost, in loc sa mai inchizi robinetul ala la calorifer.

Din partea sa fie si 1.63 euro/L benzina ca in Germania, dar sa faca ceva cu banii aia, de exemplu niste autostrazi ca in Germania....

Aici e drama...

Edited by DOMI
Link to comment
Share on other sites

....

 

Eu am zis doar ca eu nu am avut probleme cu calitatea benzinei cumparate din Romania in ultimii ani. Si ca nu am simtit nicio diferenta in plus sau minus cu benzina din Austria sau Germania. Si cu asta nu ai cum sa nu fi de acord :).

...

 

 

Eu de din 2008 de cand aveam 318d-ul ,am bagat motorina Evo Diesel de la MOL cu regularitate biblica si NU am bagat niciodata din alta parte, nici eu nu am avut ce sa reprosez calitatii motorinei de la MOL dar nu inseamna ca nu se fac smecherii, de exemplu o cunostinta de a mea a facut plinul la o statie MOL din cluj si cand a pornit masina, noapte buna, in rezervor era concentratie de 60-70% apa, explicatia una f simpla, cisterna cu combustibil care umple benzinaria nu a mai avut cantitatea de combustibil necesara sa "puste" in raport si cu completat cu apa, problema e ca apa respectiva nu a apucat sa se amestece cu benzina si astfel ghinionistul om s-a ales cu masina pe butuci, a chemat Politia, OPC etc, asa timp de 1 saptamana in cluj s-a facut culegere "probe" combustibil aleatoriu la mai multe statii de benzina si au fost duse la analiza, se stia despre razia asta iar in cluj in perioada respectiva puteai alimenta fara problema ca benzina era benzina, sa nu mai vorbim despre socrumi-o care face plinu tot la 3 sapt de la o cisterna care alimenteaza Petrom-ul de pe E60 jud Brasov, e clar ca domnu sofer tre sa completeze cumva cei 50l minus de benzina + alti litrii (ca presupun ca nu doar la socrumi-o a dat benzina), deci cu ce credeti ca se completeaza minusul de benzina din cisterna...de aia simtim noi ca "trage altfel" sau ai consum mai mic cand bagi benzina/motorina de dincolo, pt ca acolo faci puscarie direct la asa ceva si nu-si risca aia cativa ani din viata pt 200-300euro, apropos seful statiei MOL cel cu 70% concentratie apa, a fost demis...ATAT, nu puscarie nu urmarire penala nimic si sa fim seriosi, cand vine o cisterna sa alimenteze o pompa is toti acolo inclusiv seful statiei fara de care nu se misca NIMIC. Paul tu, eu sau altii care am avut noroc alimentand din Romania si neavand probleme nu putem spune ca nu exista asa ceva doar pentru ca noi nu am intampinat probleme, ele sunt si crede-ma ca nu sunt doar la MOL pe str Pietroasa in CLuj, ele sunt in toata Romania doar depinde de seful statiei daca se risca sa invarta ceva pe langa salar sau nu.

 

 

P.S. Nu ma plang de pretul motorinei/benzinei desi ar trebui...doar ma plang de calitatea "marfii" platite la pret de bunã si cand colo ea s-ar putea sa-mi puna masina pe butuci.

Edited by MscleMike
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.