Jump to content

Incarcare masina din surse proprii


Bala

Recommended Posts

Buna seara tuturor,

 

La final de saptamana voi fi gata cu toata actele urmand ca Vineri sa le trimit catre firma cu care urmeaza sa colaborez pt cererea de instalare panouri prin programul Casa Verde (sperand ca se lanseaza acum la final de an).

 

Consumul actual este de aprox. 500 kwh lunar, deci un 6000 kwh anual, consumatori mari avand cuptor electric, pompa de apa gradina, hidrofor casa, masini de spalat & uscat, 2xfrigidere, 2xAC 9000 BTU, cuptor electric, centrala termica, becuri suficiente si alte acareturi.

In viitorul apropiat nu prevad schimbari majori in ceea ce priveste consumul de energie electrica, daca ar fi sa ma gandesc la o masina electrica mai devreme de 5 ani de zile nu cred ca se va intampla.

 

Eu ma gandeam sa instalez un sistem de 6kw trifazic, insa vreau sa ma consult si cu voi daca ar face sens sa instalez o putere mai mare. Dpdv acoperis am aprox. 200 mp cu mentiunea ca utilizabili (neobturati de copaci) sunt cam 160 mp orientarea fiind aprox Est - 40%, Sud - 20%, Vest - 40%.

 

Diferenta de pret de la 6 kw la 7,5 kw ar fi de 10.000 lei respectiv la 9 kw de 17.000 lei.

 

@CRg & @Bala cum ati proceda voi in cazul meu, ar merita sa ma duc la macar 7,5 kw putere instalata?

 

LE: am omis ca totusi o modificare la care ma gandesc pt viitor, sa instalez o pompa de caldura aer-aer pt a ridica cat de mult posibil temperatura agentulului termic astfel sa scada consumul de gaz a centralei termice pe timp de aer.

Edited by cornel
Link to comment
Share on other sites

Sunt mai multe aspecte aici:

 

1. eu as merge pe puterea maxima pe care o pot pune pe acoperis adica sa ocup cat mai multa suprafata. Pret pe kWp e mai mic daca pui instalatie mai mare. Apoi scoti mai repede banii + porneste instalatia la o lumina totala mai slaba (nu trebuie sa fie soare).

 

2. inainte de a face orice comanda as simula pentru ca depinde de locatie, inclinarea suprafetei si orientarea fata de sud. Solaredge are un tool super simplu, gratis si eficient cu care poti simula. El tine cont de timpul cat sta soarele pt maximul pe fiecare plan in care ai acoperisul.

 

Avantajele simularii:

- poate ai soare mai multe ore pe sud dar suprafata cea mai mare o ai pe vest deci cu vestul produci mai mult (e doar un exemplu pt a sublinia importanta simularii).

- in simulare poti pune si caldiri care iti fac umbra si e luata cladirea respectiva in calcul. Vezi pe zone cat de eficienta e suprafata. Poate unde ai mai multa umbra nu pui panou dar o vezi din simulare.

- invertorul NU se alege dupa puterea in kWp inmultind puterea unui panou cu numarul de panouri ! Asta e cea mai mare teapa. Din simulare vei vedea ca nu vei obtine niciodata puterea maxima cat timp ai mai multe orientari. Ai un singur soare si doar o parte va fi pe maxim. Daca pui 10kWp (totatul energiei teoretice) poti obtine poate maxim 7kWp. Pui invertor de 7 sau 8 depinde de producator. Dar dai banii degeaba pe unul de 10.

 

Pt. simulare: pui azimutul suprafetelor, dimensiunea suprafetelor (e ok si daca se vede din google earth de sus) si inclinatia. Daca stii, poti pune si modelul de panouri solaredge avand o baza de date foarte mare de tipuri de panouri. Simulezi energia obtinuta pe luni si pe suprafete si nu trebuie sa cumperi invertor solaredge!

 

3. dupa ce ai simularea, faci imparteala pe stringuri pt ca e aiurea sa ai un string est-vest. Ideal in cazul tau pare a fi invertor cu 3 stringuri dar probabil merge si cu doua dar asta rezulta din simulare.

 

4. Daca firma care iti face instalare in cazul tau nu vine cu simulare NU semna cu ei. Obtii foarte multe date din simulari. Optimizezi productia si costurile instalatiei.

 

La mine e pe sud garajul cu acoperisul orizontal si am sistem care face o inlinatie de 10 grade. Am 20 de panouri impartite cate 10 pe fiecare string. Pe un colt al garajului imi face o umbra o cladire in care sta o baba. Nu pot cere demolarea pana nu moare baba fiind caz social. Seara imi face un nuc umbra pe celalalt colt. Asa ca am pus un string care nu este umbrit deloc si un string care mai prinde umbra. Varful de putrere il obtii cand toate panourile au soare asa ca macar un string sa fie in permanenta in soare.

 

P.S. Daca imi trimiti pe PM adresa de mail, iti trimit sa vezi simularea de la mine. Sa vezi ce aflii din ea. Simularea in sine ia cateva ore (3,4 nu mai mult si merita din plin)

Link to comment
Share on other sites

Eu sunt la baza inginer electronist si la fosta firma a trebuit sa fac curs de instalare/proiectare panouri fotovoltaice pt a obtine diploma ca apoi sa participam la programe nationale cum ar fi electric-up. Proiectam incarcatoare pentru masini electrice si voiam sa le integram intr-un sistem cu panouri fotovoltaice. Sa vindem sistemul complet.

 

La curs am vazut ca din vreo 30 cati eram, doar vreo 2 intelgeau cum se proiecta. Restul doar sa instaleze si sa obtina diploma pentru ca firma lor sa poata instala prin program. Pe proiectare nu se facea aproape nimic sau spre zero. Cand explica profesorul, incepeau sa vorbeasca intre ei de salarii, de mutat la alta firma etc.

 

Eu aveam patron roman care s-a dovedit incet incet priceput la toate. Cum eu eram director tehnic dar "el stia mai bine" am iesit din domeniu si m-am reintors prin multinationale. Si mi-am facut si firma mea tot tehnic dar in alt domeniu.

 

Din program, cel mai probabil te iau cu romanisme ca stiu ei ce fac, ca au montat multe fara probleme etc. Dar nu cred ca optimizeaza decat foarte putini. Eu sunt foarte mandru ca de cand se lumineaza afara, chiar daca e foarte innorat, pana se intuneca nu consum mai nimic din retea. Cu frigidere, laptopuri, centrala pe gaz, tv. Doar cand pun masinile la incarcat trag ceva din retea sau cand merge masina de spalat rufe/vase. :pardon: Vara probabil ca nu voi mai trage deloc din retea pe timpul zilei.

 

Daca ai intrebari sau nevoie de orice sfat pls scrie aici ca ajut cu drag. Cum zicea Bundy (aprox): daca reusesc sa fac un barbat sa nu se insoare, mi-am atins scopul in viata. Asa si eu cu panourile si cu ev

Link to comment
Share on other sites

Daca vrei sa te inscrii in programul AFM, cel mai probabil instalatorul n-o sa stea sa faca simulari in momentul in care te inscrii la el. Asta pentru ca nu se stie sigur daca o sa prinzi loc, si la ei e o munca de volum partea de inscriere. Poate totusi ai noroc sa gasesti unul care are mai multi angajati ca sa faca si chestia asta.

 

Un alt considerent e ca la programul respectiv nu prea poti sa-ti alegi exact componentele sistemului, si e posibil sa ajungi de fapt cu altele. La mine asa s-a intamplat, am ales un tip anume de panouri si am primit altul. E drept ca au trecut si 2 ani de la inscriere la instalare, si ca instalarea s-a facut in criza de timp, si din cauza asta n-am mai facut scandal. In plus, preturile la sisteme prin programul asta sunt umflate, pentru ca decontarile de la stat se fac greu si instalatorii trebuie sa avanseze banii. Deci daca vrei sa-ti pui o capacitate mare, de genul 10 kWp, intereseaza-te si de preturi separate, fara program. Cine stie, poate iesi tot pe acolo si le instalezi si mai repede.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vecinul care si-a pus prin AFM, i-a chemat dupa un an si i-a rugat sa mai adauge cate 2 panouri pe fiecare parte (est-vest).

 

Nu se uitase nimeni la inceput ca pune un invertor care poate mult mai mult. Ei au propus, el a platit :pardon:

 

Si a platit a doua oara si deplasare si montare extra..

Link to comment
Share on other sites

Bala, fara nici un pic de ironie, pe cand un referat/curs/diy despre instalarea eficienta a unor panori solare!? Incluzand si ceva tricks and tips.. eu as plati pentru asa ceva; pentru munca depusa, explicatii, etc. etc.

 

Si mie imi "sta" capul sa pun ceva panouri, dar pe persoana fizica, fara racordare la retea.

Link to comment
Share on other sites

Pai pe persoana fizica isi pune toata lumea :)

 

Daca vrei sa spui ca iti pui tu cu un amic, se poate si asa si nu e complicat. Doar ca iti trebuie ori conexiune la retea, ori baterii pentru diferentele +/- intre productie si consum. Iar bateriile sunt destul de scumpe. Din cate am inteles, ar mai exista un singur model de invertor de la Easun care poate sa lucreze fara retea si fara baterii, dar nu stiu sa-l fi folosit cineva asa intr-un sistem.

Link to comment
Share on other sites

Stie careva de romanul din Canada care isi facuse casa complet "off the grid"!? Baiat destept ca stia doua lucruri importante si foarte bune la vremea lor (acum vreo 4-5 ani) stia un tip de baterie destul de scump cu cicluri de incarcare-descarcare mult mai largi si concepuse un modul de monitorizare a starii fiecarei baterii, astfel incat nu incarca (stresa) bateriilee aiurea.. concepuse si un program-cheta prin care daca cotizai la investitia pe un model mai performant de monitorizare iti trimitea modulul cand era gata finalizat..
Link to comment
Share on other sites

https://www.economica.net/parlamentarii-lovesc-dur-miile-de-mici-prosumatori-de-energie-electrica-compensarea-cantitativa-devine-o-gluma-proasta-oamenii-vor-plati-si-pentru-dezechilibre_548915.html

 

Doamne fereste. Pai eu cand bag in retea, bag eu si consuma primul vecin. Ce taxe de transport ca nu bag in Giroda si consuma in Petrosani. Bai frate ma lasi.

 

Japca direct. Eu cu 7.5kWp acum, nu injectez in reteaua nationala pt ca se va consuma local. Deci ce transport ?????????

 

Baterii si independenta suna. Dar astea duc la investitii... Pfff. Ce tara de jegosi... Niciun fel de gandire spre investitii sau spre energie verde. O ardem cu tva si transport general cand el nu exista.

 

P.S. Dupa ani de zile, ev-urile din RO au numere ca mizeriile de dpf_off si stage 106 desi e in discutie o lege de ani de zile ca numerele pentru EV sa fie verzi. Cum vedem in Austria, Ungaria etc. Dar pentru a consuma energia produsa in regim casnic de ordinul a zeci/sute de kWh, se dezvolta super rapid. Dar investitii in infrastructura, gunoiaele de enel si alte cele fac ceva????

Link to comment
Share on other sites

La noi, legile din energie au fost mereu strict in favoarea firmelor, nu a consumatorului. E un domeniu din care multi tovarasi fac multi bani si n-o sa se schimbe prea curand.

 

Pe de alta parte, legea contabila nu permite compensari de niciun fel, deci pe undeva as putea intelege partea asta de rationament. Tot e ceva, ca o sa plateasca energia la pretul la care o si vand, si nu la PZU de anul trecut.

Link to comment
Share on other sites

Cum sa ai consum 500 kWh lunar???

Am si eu ac, uscator rufe, mașina vase, rufe, centrala electricĂŁ, etc, plita electricĂŁ, etc, iar consumul este aprox de 100 kWh lunar.

 

Pe Cornel ĂŽl ĂŽntreb.

 

 

Am mai auzit de cifre din astea asa de mari.

Eu, 200, maxim, fara uscator si plita electrica. 100kw e in limita cealalta, :).

Link to comment
Share on other sites

Ăntr-adevĂŁr toate sunt cumparate anul asta, casa este fĂŁcutĂŁ anul asta, totul clasa energeticĂŁ cat mai mare.. sunt doar eu si soția, 200 mai ĂŽnțeleg deși nu avem cum sa ajungem nici acolo, hai 150 maxim, mai bag si dezumidificatorul minim 5-8 zile pe luna ( adicĂŁ merge vreo 180 ore pe luna cu siguranța ).

 

Dar 500 nu pot sa ĂŽnțeleg cum :))

Link to comment
Share on other sites

@Win60:

 

Chiar nu mi-am pus problema sa fac o comparatie si sa analizez consumul :) ... insa sunt multe device-uri prin casa si curte.

Vara irig si cate 10 mc de apa pe zi, unitatile de A/C merg min 12 ore pe zi, iarna merg becuri perimetrale pe casa si in curte cat e noaptea de lunga, masinile de spalat vase, rufe, uscator, cuptor electric le folosesc cel putin de cateva ori pe saptamana, frigidere, TV-uri, UPS-si, routere, laptops, etc etc

Ce cred eu este ca si de cand a venit pandemia si lucrez mult de acasa consumul a crescut intr-o anumita masura.

 

Revenind la subiect, am depus si eu dosarul pt Casa Verde. Foarte probabil sa ma duc intr-o putere instalata de 5-6kw (din calculele mele e optima la nivel de return of investment) considerand insa de la inceputuri designul solutiei pt a fi usor upgradabil in viitor (inverter mai mare de ex)

Link to comment
Share on other sites

Va urez succes cu AFM. Sunt curios cum iese.

 

Poate daca merg treburile bine cu AFM + stiu firma cu care sa colaborez si ma lasa sa-mi aleg eu componentele si sa le montez eu, aplic si eu. Pentru upgrade de la 7.5kWp la vreo 20kWp. Dar in cativa ani. Acum mi-e suficient.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.