Jump to content

Incarcare masina din surse proprii


Bala

Recommended Posts

Salut,

 

Cat mai mult, dar asa cum a mentionat si Bala, avand orientari diferite, merg supradimensionate panourile. Eu am 8kwp panouri est-vest si 6kwp invertoare.

 

Cu trifazic nu o sa faci o optimizare prea buna a autoconsumului, o mare parte din productie urmand sa fie injectata in retea, motiv pentru care (pentru moment) am optat pentru monofazat. Dar, aici vine un mare dar, trebuie sa vad daca am si consumatori care sa preia injectia de pe faza respectiva. Teoretic nu am emotii pentru ca nu am vecini cu panouri solare si sunt la capat de linie. Vedem in aprilie-mai.

 

Pentru panourile partial umbrite se pot pune optimizoare, care vor opri productia daca ea trage in jos productia totala. in mod normal aceste optimizoare sunt produse de acelasi producator ca si pentru invertor, astfel incat sa existe o comunicare fara emotii intre componentele sistemului.

 

Personal nu ma opresc aici, pentru ca si eu doresc ca in viitor sa ajut gazele cu o pompa de caldura. Mai am loc pe acoperis, dar inca nu sunt elucidat daca raman pe injectie separata monofazata sau voi fi nevoit sa trec pe trifazic. Daca de exemplu bateria ar sti sa preia din mai multe invertoare, as ramane pe mono, dar stiu ca ea comunica cu un singur invertor, cel master, deci varianta asta cred ca pica. In consecinta peste 5 ani cand se termina afm-ul lui peshte, posibil sa trec si eu pe trifazic plus marire capacitate baterii. De fapt cred ca daca nu iese treaba cu compensarea cantitativa mai pun 5kw in primavara.

 

Succes maine!

Link to comment
Share on other sites

Merci de sfaturi amandurora CRG & Bala, si ca sa dezvoltam subiectul nitel, cu siguranta voi supradimensiona nr de panouri, care e valoare optima ramane de vazut.

 

In ceea ce privete "problema" cu trifazicul "dezechilibrat" as vedea urmatoarele solutii:

 

1. Optez pt un sistem monofazic (Pro&Cons care ar fi pe long run?)

 

2. Am instalat deja in casa un UPS trifaziz de 10 kVA (cu baterii normale Pb ce ma tin si cateva ore fara sa am conumatori mari) si ma gandesc ca daca eu il alimentez trifazic cu ceea ce produc panourile & inverterul ar trebui sa am un feed uniform in casa dupa UPS pe cele 3 faze si sa pot eficientiza la maxim distributia consum intern vs export in retea.

 

Voi cum vedeti optinea asta?

Link to comment
Share on other sites

Daca poti sa stochezi & automatizezi cat mai mult din productie, atunci mergi pe trifazic. E si fara batai de cap la operatorul de distributie (o sa iti dea ATR fara meciuri), faci si o impartire a consumatorilor pe faze. Totodata ai emotii mai putine cu preluarea surplusului de productie primavara si vara. Eu sunt deocamdata restrictionat in 2 puncte: 1. financiar (am bagat deja cam 11Keur in sistem) si 2. AFM, o parte din lucrare fiind facuta cu fondurile lor.

 

Alternativ, sistemul monofazat iti permite o optimizare imbunatatita a autoconsumului, fara prea mari eforturi de automatizare sau de supraveghere. Eu asa am si ma descurc super ok. Singurul drawback la varianta mono este ca nu poti sa alimentezi consumatori mari, cum ar fi o pompa de caldura.

Link to comment
Share on other sites

Eu nu as merge cu monofazat. Monofazat se termna pe la 7kW. Orice faci, bagi, scoti din retea, esti limitat la puterea asta mica.

 

Eu am avut monofazat si toata casa am pus-o pe faza a 3-a. Garajul l-am pus pe faza 2 iar incarcatorul este legat astfel incat Leaful sa traga 6.6kW pe faza 1.

 

Un invertor monofazat va trebui sa-l schimbi cu totul daca mai tarziu treci la trifazic.

 

Nu este capat de tara daca pe doua faze bagi in retea si pe a3-a tragi din retea. Contorul merge pe suma celor 3 faze, nu independent.

Link to comment
Share on other sites

Doar traim in Romania, in plm:

 

Suspendarea ĂŽnscrierilor ĂŽn aplicația informaticĂŁ dedicatĂŁ Programului Casa Verde Fotovoltaice

 

 Având ĂŽn vedere cĂŁ aplicația informaticĂŁ nu a funcționat corespunzĂŁtor nici la reluarea ĂŽnscrierilor de astĂŁzi, 22 decembrie 2021, ora 16.00, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, LĂłrĂĄnd-ĂrpĂĄd FĂLĂP, a luat decizia de a suspenda din nou ĂŽnscrierile persoanelor fizice de cĂŁtre instalatori.

 Reluarea ĂŽnscrierilor va fi stabilitĂŁ și comunicatĂŁ ulterior pe site-ul instituției.

 Ne cerem scuze pentru situația creatĂŁ!

Link to comment
Share on other sites

Hahaha, ba de cand se fura in tara asta, ba de sute de ani se fura, si tot mai are balta peste, pamantul rod si padurea lemn, frumoasa tara asta pacat ca e locuita

 

Lorand arpad, udmr, tg mures, oiei, uite de aia n-are ursu coada, ca a vrut sa fie autonom si sa pescuiasca singur peste

 

https://www.stiripesurse.ro/video-eful-de-la-fondul-pentru-mediu-a-demisionat-dupa-esecul-programului-casa-verde-am-gresit-si-imi-asum_2157135.html

Edited by BOASKA
Link to comment
Share on other sites

Lorand ala a dat cu mucii in fasole rau de tot. Mai si zice ca a facut doua facultati - IT si comunicare, si ca vine din mediul privat unde a fost IT-st. Gizas fockin' Christ!

 

Deci:

- platforma a dat fail imediat

- in loc sa comunice ceva oficial, el a dat pe contul lui de feisbuc intai.

- ce a dat el pe feisbuc a fost intai in maghiara, dupa aia in romana

- dupa aia a reusit sa dea un video pe feisbuc in care zicea ca angajatii din it sunt de vina, ca el a avut incredere in ei. Dar ca "isi asuma"

 

Deci coloana vertebrala zero, management zero, tehnic zero, comunicare zero. Om de nadejde, o fi dintre specialistii aia promisi. Dar nu-l lasa tovarasii, ii gasesc ei altceva pe undeva..

Link to comment
Share on other sites

A postat azi un coleg pe grupul de EV Owners o informare primita de la Electrica Furnizare prin care il informeaza ca pretul pe kWh va fi de... de... de... 3.41374 RON, pret care nu include transport, certificate verzi, cogenerare si TVA.

 

Cum bai nene asa ceva? Pai de la zona de 0.25RON / kWh la 3 si ceva? CUm sa scumpesti de 15 ori? WTF?

 

La pretul asta ma bucur ca am o anexa langa garaj si direct bag baterii. NU numai masina dar nici casa nu prea mai e decent sa o tii la retea la pretul asta.

Link to comment
Share on other sites

Mi a venit si mie acum de plata 134 kw = 100 lei cu vreo 20 lei compensare din partea statului, ar fi fost 120 lei. , dar e ok deocamdata.

 

De aia am si zis, care e avantajul unei mașini electrice, când o sa se scumpeascĂŁ si mai mult curentul va fi un dezavantaj total, clar se va scumpi si mai mult.

 

Bala poate pe viitor ai vrea sa ma ajuți pentru a depune un dosar pentru accesarea unor fonduri in vederea montĂŁrii unor panouri solare, inclusiv cu baterii si tot ce trebuie. M am mutat de curând in Mosnita Noua si m am gandit ca intr un an sau doi sa fac asta. Știu ca ești in domeniu si ai putea sa ma ajuți cu sfaturi si informații cu tot ce trebuie sa fac.

Edited by WIN60
Link to comment
Share on other sites

Cu accent pe "deocamdata". Cine are panouri instalate nu isi mai pune problema cresterii pretului. In consecinta, costul combustibilului va deveni o variabila irelevanta in calculul achizitiei unui EV. Eu mi-am dat seama rapid ca cei 3kwp instalati cu AFM sunt de hobby, ca nu am cum sa sustin si consumul casei, si cel al masinii cu aceasta capacitate. Am ajuns la 8kwp panouri (est-vest) si 6kwp invertoare si mai am loc pe acoperis. Nu de alta, dar cred ca va trebui sa trecem la pompe de caldura mai devreme decat am crede...
Link to comment
Share on other sites

Crg sa ĂŽnțeleg ca ala este un calcul total pentru ce ai tu acasa ca sa poatĂŁ sa ĂŽți ținĂŁ 500 kw consum in fiecare luna, iar costul instalației tale este de 54.000 lei?

 

Ăntreb ca vreau si eu in viitorul apropriați ca si idee eu as vrea la maxim jumĂŁtate , adicĂŁ sa imi ținĂŁ 200 kw-250 maxim, consumând acum pe luna 100-140 kw.

Link to comment
Share on other sites

Consumul casei si productia panourilor variaza. Ma ajuta destul de mult bateria de 5kwp, care are rol de buffer dar si pentru a acoperi consumul de noapte. Fara ea nu as putea sa am un autoconsum atat de mare. Poate doar pe timp de vara, dar nici atunci nu as putea sa sar de 55% autoconsum. Stiu asta pentru ca am montat bateria la sfarsitul lunii septembrie si nu am avut-o pe timp de vara. In loc de baterie se mai pot face automatizari sau sa se cumpere o statie de incarcare EV care sa incarce doar surplusul injectat (vezi Myenergi Zappi). Sau un divertor de apa calda gen Fronius Ohmpilot, dar si astea inseamna tot investitii pana la urma. Avantajul bateriei e ca acopera variatiile, gen soare care intra in nori sau consumator aditional (hidrofor, pompa, MSR etc). Deci pot astfel sa renunt la automatizari costisitoare si sa iau o amarata de priza cu wi-fi si o rezistenta electrica bagata in boiler. Acum cu pretul explodat la gaze orice aport de energie (de ex incalzire ACM cu panourile foto-) este binevenit.

 

Cei 54000 ron sunt compusi din 5000 ron aport personal program AFM (statul a subventionat cu 20,000), 18000 baterie si BMS aferent si 31000 upgrade de la 3kwp la 8kwp (invertor de la 3kwp la 6kwp).

 

 

Dar ca sa rezum, in cazul Dvs pentru 140kwh consum mediu lunar va sunt arhisuficienti 3kwp panouri & invertor. Si vedeti pe parcurs ce mai e de facut. Cu siguranta vara nu o sa mai aveti problema caniculei.

Link to comment
Share on other sites

A postat azi un coleg pe grupul de EV Owners o informare primita de la Electrica Furnizare prin care il informeaza ca pretul pe kWh va fi de... de... de... 3.41374 RON, pret care nu include transport, certificate verzi, cogenerare si TVA.

 

Cum bai nene asa ceva? Pai de la zona de 0.25RON / kWh la 3 si ceva? CUm sa scumpesti de 15 ori? WTF?

 

La pretul asta ma bucur ca am o anexa langa garaj si direct bag baterii. NU numai masina dar nici casa nu prea mai e decent sa o tii la retea la pretul asta.

 

 

Pare a fi pret pentru gaze naturale. Chiar si cu cel mai mic pret din piata, adevarata problema si crestere de pret o reprezinta gazele si nu electricitatea. In cazul meu, Enel mi-ar fi cerut de la 1 ianuarie pentru gze 0.592 RON/kwh plus taxe de distributie si transport, adica inca aprox 0.16 ron/kwh. Pretul final la Enel (pe kwh, atentie) ar fi cam 0.76 RON/Kwh, ceea ce convertit in metri cubi de gaz (prin inmultire cu 10.9) ar insemna 8.27RON/mc. Pai eu anul asta am cam 1.5ron/mc, deci o crestere de 5 ori? WTF???

 

https://www.enel.ro/enel-muntenia/ro/gaze-naturale-myenel.html

 

Varianta de avarie, marea promotie, a fost sa ma mut la Eon cu "numai" 0.33ron/kwh pret de pornire, adica 0.44ron/kwh pret final, adica 4.78 ron/mc, deci o

crestere de "numai" 3 ori. Asta e zona unde trebuie umblat pe viitor pentru ca te frigi in primul an, dar dupa aia trebuie sa faci ceva. Iar mutarea naturala

pentru incalzirea casei devine astfel pompa de caldura, fie ea si aer-apa, care incalzeste pana pe la -15grade. Implicit ai nevoie de cat mai multe panouri pe casa, cat te lasa acoperisul. Asta bineinteles daca si te lasa operatorul de distributie sa injectezi in retea cat poti tu sa produci...

 

https://www.eon.ro/produs-gaze-naturale

Link to comment
Share on other sites

Pare a fi pret pentru gaze naturale. Chiar si cu cel mai mic pret din piata, adevarata problema si crestere de pret o reprezinta gazele si nu electricitatea. In cazul meu, Enel mi-ar fi cerut de la 1 ianuarie pentru gze 0.592 RON/kwh plus taxe de distributie si transport, adica inca aprox 0.16 ron/kwh. Pretul final la Enel (pe kwh, atentie) ar fi cam 0.76 RON/Kwh, ceea ce convertit in metri cubi de gaz (prin inmultire cu 10.9) ar insemna 8.27RON/mc. Pai eu anul asta am cam 1.5ron/mc, deci o crestere de 5 ori? WTF???

 

https://www.enel.ro/enel-muntenia/ro/gaze-naturale-myenel.html

 

Varianta de avarie, marea promotie, a fost sa ma mut la Eon cu "numai" 0.33ron/kwh pret de pornire, adica 0.44ron/kwh pret final, adica 4.78 ron/mc, deci o

crestere de "numai" 3 ori. Asta e zona unde trebuie umblat pe viitor pentru ca te frigi in primul an, dar dupa aia trebuie sa faci ceva. Iar mutarea naturala

pentru incalzirea casei devine astfel pompa de caldura, fie ea si aer-apa, care incalzeste pana pe la -15grade. Implicit ai nevoie de cat mai multe panouri pe casa, cat te lasa acoperisul. Asta bineinteles daca si te lasa operatorul de distributie sa injectezi in retea cat poti tu sa produci...

 

https://www.eon.ro/produs-gaze-naturale

 

de curiozitate am verificat ce spui , eu am la engie , consumul meu de gaz la 100 m si 1 etaj (apartament) 1388Kwh luna trecuta , cost factura 235 ron 0,16 ron kwh la eon 0,33 dublu factura .E ceva ce-mi scapa sau am eu un contract mai vechi de 1 an

Edited by Myx
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.