Jump to content

Plata despagubire RCA


max83

Recommended Posts

Salut, acum 3 saptamani am avut un accident, pe scurt, eu eram acasa ma uitam la meci, la 11 seara, iar un idiot a intrat cu masina in a mea si in masina parcata in fata mea (lateral,legal).

 

am fost la politie, asigurari, s-a facut constatarea, eu mi-am adus deviz estimativ de la MHS (ptr regie proprie), pe 24 august s-a intocmit dosarul si trimis ptr avizare in centrala lor , eu asteptam banii in cont (si suma aprobata).

 

Au trecut 20 de zile, si inca nu am primit nici un raspuns, un nene rau de la ei imi spune scarbit ca in max 90 de zile se poate aproba dosarul.

 

Eu am sesizat si CSA-ul in legatura cu dosarul meu, dar nu ca o reclamatie, ci ptr a ma consulta cu ei in privinta sumei pe care ar trebui sa o primesc, avand in vedere devizul estimativ (care app l-am facut fara demontare si reconstatare).CSA-ul mi-a raspuns, si cred ca i-a sesizat si p astia de la Uniqa, de sunt ei asa acrii si jegosi.

 

Intrebarea mea este : in cat timp trebuie aprobat/rezolvat un dosar RCA cu despagubire in regie proprie (sa imi dea mie banii)? din momentul intocmirii dosarului si pana la avizare.plata stiu ca se face in max 15 zile.

 

mentionez ca in ordinul 5/2010 nu am gasit nimic referitor la vre-o limita de timp/termen.

 

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

din cate stiu nu au o data limita dar eu stiind multi prieteni care au patit la fel au stat foarte mult cu dosarele pentru niste sume mici 500ron 1500ron, am facut la CSA reclamatie imediat dupa ce aveam nr. de dosar si in maxim 2 saptamani am avut 2400euro bani in cont si epava. Verdictul fiind dauna totala.
Link to comment
Share on other sites

tipul asta sictirit mi-a spus totusi sa revin luni dimineata sa vorbesc cu alt nene, probabil un sef mai mare, si daca nici cu ala nu ma inteleg, reclam la CSA.

 

N-as vrea sa ma tiganesc cu ei, in cazul in care e pe bune chestia cu 90 de zile, tre' sa imi fac masina cat de curand.

Link to comment
Share on other sites

Cum n-ai gasit niciun fel de termen in Ordinul CSA ?

 

 

 

Art. 36. - (1) Despãgubirea se plãteºte de cãtre asigurãtorul RCA În maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii rãspunderii ºi cuantificãrii daunei, solicitat În scris de cãtre asigurãtor, sau de la data la care asigurãtorul a primit o hotãrâre judecãtoreascã definitivã cu privire la suma de despãgubire pe care este obligat sã o plãteascã.

 

(2) AsigurĂŁtorul RCA poate desfĂŁÂşura investigaĂžii privind producerea accidentului, ĂŽn termen de cel mult 3 luni de la data avizĂŁrii producerii evenimentului asigurat, ĂŽn condiĂžiile ĂŽn care respectivul accident nu face obiectul unor cercetĂŁri efectuate de autoritĂŁĂžile publice.

 

(3) AsigurĂŁtorul RCA are obligaĂžia sĂŁ comunice ĂŽn scris asiguratului Âşi pĂŁgubitului intenĂžia de a desfĂŁÂşura investigaĂžii privind producerea accidentului, ĂŽn termen de maximum 10 zile de la data avizĂŁrii daunei.

 

(4) In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de cĂŁtre partea prejudiciatĂŁ ori de cĂŁtre asigurat, asigurĂŁtorul RCA este obligat:

 

a) fie sã rãspundã cererii pãrÞii solicitante, formulând oferta de despãgubire potrivit propriilor investigaÞii cu privire la producerea evenimentului asigurat, În cazul În care se dovedeºte Îndeplinirea condiÞiilor de asigurare ºi producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;

 

B) fie sĂŁ notifice pĂŁrĂžii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, ĂŽn totalitate sau parĂžial, pretenĂžiile de despĂŁgubire.

 

(5) AsigurĂŁtorul RCA este obligat sĂŁ elibereze asiguratului/utilizatorului, ĂŽn termen de 15 zile de la ĂŽnregistrarea solicitĂŁrii acestuia, un certificat privind daunele ĂŽnregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relaĂžii contractuale, sau absenĂža acestor daune.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

din cauza nervilor cred ca am sarit direct la art. 64 plata despagubirilor.mersi :thumbsup:

 

ok, din art 36 reiese ca daca nu se face plata despagubirii in termen de 10 zile, trebuie sau trebuiau sa ma anunte in acest termen daca se fac alte investigatii.nu?

 

pe mine nu m-a anuntat nimeni nimic.

 

iar investigatiile din cate inteleg eu, au ca scop si reper, producerea accidentului, nu daunele mele (costuri), iar din moment ce politia a eliberat in prima faza constatarea si avizul de reparatii, alte investigatii ar fi cardeala, tragere de timp.

Link to comment
Share on other sites

Trebuie sa iti dea banii in 10 zile de la data depunerii dosarului sau daca nu sa te anunte in aceste 10 zile asupra faptului ca se fac investigatii suplimentare timp de pana la 3 luni.

Daca au trecut deja 10 zile si nu te-au anuntat in scris ca fac investigatii suplimentare, cred ca acest lucru se poate constitui ca motiv de plangere catre CSA.

Link to comment
Share on other sites

update:

 

astazi am vorbit cu cineva de la uniqa, se pare ca si-au schimbat tonul, dosarul cica a fost la juridic ptr analiza asupra regresului fata de soferul vinovat (acesta ffind baut 0.21) iar dosarul s-a intors de la juridic iar astazi se va finaliza, urmand a primi un raspuns in cursul zilei de astazi.wish me luck!

Link to comment
Share on other sites

da...2650 ron. s-au recalculat : pretul manoperei 80 ron, materiale vopsit, capota doar 50%, manopera vopsit..si din 7300 au ajuns la 4700 parca si au mai scazut 40%....

 

daca nu sunt de acord cu suma, ce pot sa fac? iar tiganeala, imi repar masina pe banii mei si apoi astept pan' la pastele cailor?

 

ideea e ca tre' sa mi-o repar, ca daca as fi avut bani sa mi-a fac, ma tiganeam cu ei, dar asa, ma apuca iarna...

Link to comment
Share on other sites

da...2650 ron. s-au recalculat : pretul manoperei 80 ron, materiale vopsit, capota doar 50%, manopera vopsit..si din 7300 au ajuns la 4700 parca si au mai scazut 40%....

 

daca nu sunt de acord cu suma, ce pot sa fac? iar tiganeala, imi repar masina pe banii mei si apoi astept pan' la pastele cailor?

 

ideea e ca tre' sa mi-o repar, ca daca as fi avut bani sa mi-a fac, ma tiganeam cu ei, dar asa, ma apuca iarna...

 

eu m-as duce iar la CSA , de unde au scos calculele astea ,

Link to comment
Share on other sites

aa, si ptr acceptul din partea mea, nu ar trebui sa semnez ceva, cum ca sunt de acord cu oferta lor? mie mi-a zis tipul ala ca le pot confirma cu reply la un mail...?! numarul de cont il au deja de pe cererea de despagubire.

 

eu am mai fost despagubit acum 2 ani la carpatica, si tin minte ca atunci am fost se semnez acceptul de plata.

Link to comment
Share on other sites

Si eu am avut de-a face cu Uniqa. Intr-adevar o lungesc cat pot cu plata, dar in cazul meu doar am fost insistent si pana la urma mi-am primit banii. N-a fost nevoie sa fac reclamatie la CSA. M-am dus intr-adevar documentat cu legea in brate, printat si incercuit articolele din ordinul acela care imi erau favorabile. In cazul meu era insa dauna totala, caz in care e mai clar cuantumul despagubirilor conform legii. In cazul tau mi se pare ca nu scrie clar ce inseamna respectivele daune si cum se calculeaza.

Mai arata-le o data devizul de la MHS si explica-le ca n-ai cum sa-ti faci masina cu ce bani ti-au dat ei. Refuza oferta lor, ai dreptul asta. Si vezi ce semnezi!

Bafta!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Scriu aici ca sa nu mai deschid un nou thread.

 

As avea nevoie de cateva sfaturi cand vine vorba de despagubire privind asigurarea auto.

 

Am avut un accident acum cateva luni (aproape 4).

 

Persoana care a fost de vina avea asigurarea pe Germania (numere de tol).

 

Am fost la politie, am dat toti declaratiile, s-au facut toate actele dupa care, dupa o buna bucata de vreme, a venit agentul constatator care reprezinta firma din Bucuresti (AVUS) care la randul ei reprezinta firma din Germania (Basler cred ca e).

A facut dosarul si l-a trimis la Bucuresti pentru solutionarea problemei.

 

De atunci am luat legatura de cateva ori cu intermediarii de la Bucuresti (AVUS) dar ma tot taraganeaza.

 

In ultimul mail primit de la ei zice asa "Prelucrarea dosarului de dauna cu elemente de extraneitate (in acest caz asiguratorul este din Germania) poate dura pana la 3 luni, sau se poate prelungi daca nu sunt intrunite elementele necesare regularizarii daunei.

 

Noi am dispus efectuarea constatarii avariilor autovehiculului dumneavoastra, pentru a prezerva prejudiciul.

 

Vom reveni imediat dupa primirea unui raspuns."

 

Asta a fost acum o luna si jumatate. De atunci nu mi-au mai scris nimic.

Au trecut 3 luni de zile de la data intocmirii dosarului iar eu inca nu am fost despagubit.

 

Le-am scris inca un mail acum cateva zile dar inca nu mi-au raspuns.

Daca eram in Bucuresti stateam toata ziua pe capul lor dar asa (avand in vedere locatia) nu pot.

 

Va rog, cei care aveti cunostinte in domeniu sau ati mai trecut prin asa ceva, as aprecia foarte mult ajutorul vostru.

 

Multumesc anticipat tuturor!

Link to comment
Share on other sites

Multumesc frumos pentru sfaturi!

 

max83: Multumesc! O sa le dau un mail daca nu ma contacteaza cei de la asigurare saptamana aceasta.

 

ex0rcistu: Se pare ca a fost un caz fericit.

 

O sa revin aici cu informatii dupa ce se va rezolva problema.

 

Pana atunci mai astept sfaturi/indrumari/sugestii daca cineva stie ce e de facut.

 

Va multumesc.

Edited by Slick-
Link to comment
Share on other sites

Am primit confirmare in cele din urma de la AVUS ca asiguratorii din Germania au confirmat valabilitatea asigurarii celui care m-a accidentat.

 

Eu am cerut despagubire in regie proprie asa ca ei mi-au spus ca trebuie ca compania lor sa calculeze costurile de reparatie pe baza dosarului de constatare intocmit de agentul lor (Agentul care mi-a facut dosarul acum 3 luni de zile).

 

Urmeaza ca "maine" sa trimita dosarul la cei care se ocupa cu estimarea costurilor si apoi sa-mi comunice prin mail ce si cum mai departe.

 

Oricum ma indoiesc ca se va rezolva ceva anul acesta fiindca in data de 16 Decembrie isi ia concediu agentul care se ocupa de dosarul meu.

 

In urma celor spuse mai sus v-as cere ajutorul privind despagubirea in sensul sumei de bani care urmeaza sa-mi fie alocata.

 

Ce trebuie sa fac in cazul in care suma este prea mica si nu reusesc sa-mi repar, readuc masina in starea initiala?

 

Astept sfaturile voastre.

 

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.