Jump to content

Problema Subwoofer


Recommended Posts

Salutare tuturor, as dori si eu putin ajutor din partea celor priceputi in legatura cu urmatoarea problema: de ce subwooferul nu scoate bass-ul cum trebuie? Am incercat vreo 5 modele de subwoofere de la prieteni si al meu inclusiv si toate se aud foarte foarte rau la mine in masina in sensul ca niciunele parca nu scot bass-ul cum trebuie, nu stiu cum sa explic... nu este un bass adevarat, gros, tare, este un fel de bass care il scoate un difuzor din portiera masinii, ca si cum nu il recunoaste a fi subwoofer ci difuzor de muzica...

 

Precizez ca am incercat mai multe modele de amplificatoare si subwoofere, doar ca la mine se aud mult mai rau ca la altii in masinile lor...

 

Care ar putea fi problema? Oare sa fie din cauza ca nu am un player pt muzica ci am o navigatie Dynavin? Chiar nu stiu ce sa zic... sper sa ma puteti ajuta, multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

La Dynavin am 3 setari: Bass, Treble, Subwoofer, oricum m-as juca cu ele tot nu iese ce trebuie, pe departe a se auzi cum trebuie.

 

Tub bass Dibeisi

 

Diametru: 15 inch

Impedanta: 4 ohm

Banda frecventa: 30-2.5kHz (-3dB)

Putere: 500 W

Sensibilitate (1W/M): 98 dB (+- 3dB)

 

Proprietati

Cos: aluminiu

Magnet: 100 oz

 

Parametri T-S

Fs: 43.57 Hz

Re: 6.5 ohm

Qms: 2.8939

Qes: 0.554

Qts: 0.4648

Vas: 127.52 L

Sd: 0.0855 m2

EBP: 93.73

X-max: 7 mm

 

Amplificator: Sony Xplod 300w rms

 

Ideea e ca am incercat si cu alte Woofere gen Blaupunkt, Magnat, JBL si inca 2 statii mult mai puternice Magnat si da recunosc ca a fost o diferenta, se auzea mai tare bassul dar tot foarte foarte prost de zici ca era bassu unei boxe din masina nu bassul unui ditamai woofer...

 

Ideea e ca problema nu este amplificatorul si subwooferul, problema cred ca este alta dar nu stiu inca care...

Edited by Liviu95
Link to comment
Share on other sites

SI eu zic ca nu ai conectat ceva cum trebuie.

La Dynavin ai iesire separat pentru subwoofer. Pe iesirea aia ai doar un cablu RCA ( o singura mufa, subwooferul fiind mono), la care trebuie sa pui un splitter(sa faci dintr-o mufa rca, doua mufe, pt ca la intrarea amplificatorului ai nevoie de doua) si apoi sa conectezi cablul ala la amplificator.

 

La AMPLIFICATOR:

 

Vezi ce setari ai la Gain si la LPF.

LPF-ul (low pass filter) eu zic sa il setezi la 80Hz, apoi cu gain-ul dat la minim, dai din unitate (in cazul de fata Dynavin) la volumul maxim la care vrei sa asculti si apoi setezi gain-ul pana incepe sa distorsioneze subwooferul. Cand distorsioneaza, dai gain-ul putin mai mic si gata.

Setarile de genul Bass Boost eu zic sa nu le folosesti, lasa-le pe 0.

 

LE: Colegul de mai sus, a vrut sa scrie HU, nu HUI. HU= Head Unit = Cd player/Dynavin/etc.

 

LE2:

 

Din DYnavin, iesirea pt subwoofer e un cablu de genul (cu o singura mufa):

 

http://images.marketplaceadvisor.channeladvisor.com/hi/68/68411/cp9553.ug.2.jpg

 

Splitterul e asa:

 

http://hiviz.com/kits/images/components/RCA_splitter_450.jpg

 

http://cdn.head-fi.org/2/21/212b9cf0_aq_hard_rca.jpeg

Edited by Kenbobo
Link to comment
Share on other sites

Va multumesc inca odata amandurora pentru ajutorul acordat si sper sa ma ajutati si in continuare. Deci revin cu poze:

 

http://www2.picturepush.com/photo/a/13162125/img/E4666/aaaaaa.jpg

http://www4.picturepush.com/photo/a/13162127/img/E4666/aaaaaa2.jpg

http://www2.picturepush.com/photo/a/13162180/img/E4666/aaaa7.jpg

http://www3.picturepush.com/photo/a/13162121/img/E4666/aaaaa3.jpg

http://www5.picturepush.com/photo/a/13162123/img/E4666/aaaaa4.jpg

http://www2.picturepush.com/photo/a/13162115/img/E4666/aaa5.jpg

http://www4.picturepush.com/photo/a/13162117/img/E4666/aaaa6.jpg

 

Din Dynavin iesirea este facuta din fabrica pentru 2 mufe RCA dupa cum puteti vedea din primele 2 poze. Tot ce mi-a mai ramas din ceea ce ati spus voi e sa incerc sa setez LPF-ul pe 80Hz desi nu cred ca asta va fi o rezolvare la problema.

 

P.S: Nu luati in seama improvizatiile facute cu placa de lemn dar altceva mai inventiv de atat nu am gasit deoarece mi se rostogolea wooferul prin portbagaj in mers... si in legatura cu wooferul, acesta il aveam de mai demult si e foarte posibil sa il schimb cat de curand, statia la fel :)

Edited by Liviu95
Link to comment
Share on other sites

Se pare ca la modelul tau de Dynavin ai doua mufe RCA pt subwoofer, ceea ce e ok. Pe partea asta de semnal audio e ok. Cablurile de la amplificator la subwoofer imi par cam subtiri, dar nu ar trebuie sa fie de aici problema. Totusi, ti-as recomanda sa pui mai groase. Cam de 2,5mm^2 sau chiar 4mm^2.

 

In schimb, cablurile de alimentare sunt conectate cam aiurea.

Ar fi trebuit sa pui astfel de papuci:

 

http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/m1pP7o8LzpCXCJy2uqvTFmw.jpg

 

http://images.monstermarketplace.com/cost-effective-electronics-supplier/rc1123-spade-lug-12-10-awg-8-stud-yellow-nylon-insulation-500x500.jpg

 

Vad ca ai conectat subwooferul pe iesirea pt Rear (spate) astfel setarile tot pt partea aceea trebuie sa le faci.

 

Legat de LPF, daca il setezi la 80Hz, asta inseamna ca va taia/atenua toate frecventele peste aceasta. Altfel zis, ar trebui sa nu auzi deloc voce in subwoofer, ci doar bass.

 

Si inca o chestie. Tu zici ca subwooferul are 500w. Daca acestia sunt reali (rms) iar statia scoate doar 300w rms, banuiesc ca in total, si doar 150w pe canal, astfel tu amplifici subwooferul cu doar 150w in loc de 500w. Pe langa ca va distorsiona tare cum dai volumul ceva mai ridicat, nici nu profiti de tot potentialul acestuia, ci numai de putin din el.

 

LE: Daca te gandesti sa iti iei alt subwoofer + amplificator, iti recomand sa iei un amplificator mono, iar statia cu exact puterea care o necesita subwooferul sau chiar mai mare, astfel incat sa nu fi nevoit sa o ti la maxim -> scapi de distorsiuni.

 

LE2: Daca asculti muzica cu portbagajul deschis si stai in spatele masinii, se aude bassul cum trebuie? Pentru ca nu stiu daca sti deja sau nu, dar la e46 (sau BMW in general) este foarte bine antifonat portbagajul si daca nu ai sac de sky iti trebuie un subwoofer foarte puternic ca sa simti ceva si in masina.

Edited by Kenbobo
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Voce nu se aude in subwoofer deloc nici acum. Daca ai la calculator sistem 5.1 sau nustiu, subwoofer si boxe si incerci sa scoti wooferul din functiune si sa lasi doar o boxa vei observa ca si boxa respectiva are bassu ei inafara de muzica, ceva de genu e si bassu care iese din woofer doar ca nu iese si muzica, ci doar acel bass mult mai "ascutit" sa zic asa... care te intzeapa in stomac, nu e asa gros sau nustiu cum sa explic, sincer eu am in casa un mic woofer Genius si suna mai tare bassu ca in masina :))

 

LE: am incercat fix cu wooferul asta si o statie Magnat de vreo 1200 parca, stiu ca vroia pe ea vreo 3 milioane tipu respectiv, dar nu se auzea bassul decat cu maxim 15% mai tare, nicio diferenta sesizabila...

 

LE2: nu prea conteaza ca ii portbagajul deschis sau nu, ca am incercat si sa las bancheta din spate jos ca sa nu mai fie perete despartitor intre portbagaj si incinta masinii si tot asa se aude nu mare diferenta...

Edited by Liviu95
Link to comment
Share on other sites

Daca toate setarile sunt facute corect, eu zic ca problema ta ar putea fi de la firele prea subtiri care merg spre subwoofer si de la conectarea aiurea a firelor de alimentare la statie. Cauta papuci/conectori model cum ti-am aratat mai sus si vezi daca e vreo schimbare.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ok, am sa fac si treaba asta, mersi inca odata pentru ajutorul si timpul acordat.

 

A si inca ceva mi-a venit in minte o explicatie mai clara sa zic asa... deci un bass normal ar trebui sa fie ceva gen sa vibreze, sa scoata aeru calumea, dar la mine e ceva gen ca si cum bate cineva la tobe... ca si cum asculti drum and bass

Link to comment
Share on other sites

...sau ceva ĂŽn neregulĂŁ cu sub-ul. AÂşa cum zice Âşi Kenbobo, schimbĂŁ cablurile Âşi dacĂŁ crezi cĂŁ existĂŁ posibiltatea sĂŁ fi fost umblat (deÂşi micĂŁ.. ) la sub, desfa-l Âşi aruncĂŁ o privire la conexiunile interioare.

La Dynavin nu mai Âştiu cum e, dar are o setare pentru ieÂşirea de sub, e activĂŁ?

Ăntr-o altĂŁ ordine de idei, ĂŽncearcĂŁ inversarea RCAurilor ĂŽntre ele (cele din mufa de woofer).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

domnul KENBOBO are un set de aplauze de la mine pentru rabdare si felul concis si corect in care explica. apoi inca unul, pentru rabdare. :)

 

pentru LIVIU, din partea mea: ARUNCA tot, arunca statia, arunca putina aia de branza de-i spune subwoofer dibeisi, ia-ti ceva decent si dupa asta mai vorbim :)

nu poti face din tantar armasar. asta in conditiile in care si o instalatie cat de cat mai serioasa urmeaza sa te dezamageasca.

o sa vezi

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Kenbobo: Fix modelu asta

 

@Andy_KRT: Subwooferul nu are legatura, dupa cum spuneam am mai incercat si cu altele si tot acelasi fâs, iar despre inversarea RCA-urilor am incercat tot felul de variante pana am gasito pe cea mai buna. In orice caz, o sa incerc cu inlocuirea cablurilor dupa cum spunea si Kenbobo si poate o sa am parte de vreo inbunatatire si totodata cred ca o sa cumpar si o alta statie mai puternica cat de curand :)

 

 

LE:

@Similea: Mersi de raspuns si asa o sa procedez pana la urma dar deocamdata nu dispun de lovele, sa vedem la vara :)

Edited by Liviu95
Link to comment
Share on other sites

pe bune, ai sa te chinui aiurea. sunt patit.

fa reglejele si verificarile de care iti spun colegii, apoi, daca tot nu merge, lasa-l in plata domnului.

 

pur si simplu nu ai ce sa ceri la combinatia aia plus portbagaj de bmw

Link to comment
Share on other sites

Am gasit manualul.

http://www.manualowl.com/m/Sony/XM-440EX/Manual/60368

 

Aici scrie clar ca amplificatorul scoate 2 x 100w in 4 Ohmi, de unde rezulta ca amplifici subwooferul cu doar 100w.

Si daca o sa mearga totul ok, tot nu o sa ai mult bass. Oricum, refa conexiunile cum am zis, si daca tot nu esti multumit -> alta statie + subwoofer.

Link to comment
Share on other sites

Acuma totul e clar, asa o sa si procedez. Mersi Kenbobo si la restu :flowers:

 

Oricum in principiu bassul este destul de tare dar nu sa-ti rupa capul, pentru moment pana fac rost de lovele imi pot face damblaua cu el si asa :hairy:

Link to comment
Share on other sites

Am gasit manualul.

http://www.manualowl.com/m/Sony/XM-440EX/Manual/60368

 

Aici scrie clar ca amplificatorul scoate 2 x 100w in 4 Ohmi, de unde rezulta ca amplifici subwooferul cu doar 100w.

Si daca o sa mearga totul ok, tot nu o sa ai mult bass. Oricum, refa conexiunile cum am zis, si daca tot nu esti multumit -> alta statie + subwoofer.

ai facut vreun scurt la dinawin ? lasa-mi un nr de tel pt el ca sa vedem cum facem

Edited by egipt
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.