Jump to content

Sistemul audio 3M sau MMM (Mp3 Moka pe Masina)


Recommended Posts

La cererea publicului aveti mai jos un tutorial pentru instalarea pe E39 (poate merge si pe alte modele) a unei intrari AUX.

 

:) ATENTIE! Procedura este testata si functioneaza fara probleme pe un E39 prefacelift cu sistem audio cu casetofon BMW Professional RDS. Pentru alte modele faceti operatiunea pe risc propriu!

 

Presupunand ca vreti asa ceva pe masina …

post-11870-1248170911_thumb.jpg

… urmati pasii urmatori si o sa aveti intrare AUX pe E39 fara cheltuieli <_<

 

Pasul 1. Se scoate prin tragere butonul de reglaj volum si cu un imbus mic (cred ca de 2) se roteste spre stanga 90 de grade si se trage din partea stanga MID-ul afara.

post-11870-1248170919_thumb.jpg

Pasul 2. Se da MID-ul deoparte si se scot cele 2 suruburi care fixeaza cass-ul (imbus de 2.5 parca). Se desurubeaza pana iese casetofonul.

post-11870-1248170930_thumb.jpg

Pasul 3. Tabla de deasupra casetofonului nu este prinsa in nici un surub, se scoate fortand usor cu o surubelnita mica.

Dupa scoaterea tablei aveti acces la mecanismul casetofonului si placuta cu preamplif-ul acestuia. Pentru realizarea intrarii AUX vom lipi 3 fire pe aceasta placuta. Cel mai simplu este prin taierea firului de la niste casti vechi la care mufa jack este buna. Se va folosi partea cu mufa jack si aprox 30cm. de fir. Sau se poate cumpara un jack nou si o bucatica de cablu de casti.

Pasul 4. Inainte de lipire treceti firul printr-o gaura din spatele casetofonului pentru ca firul sa iasa prin spate si sa nu incomodeze la instalarea ulterioara. In functie de locul in care vreti sa scoateti jack-ul afara, verificati prin ce gauri trebuie sa mai bagati acest fir. Dupa ce l-ati lipit o sa injurati daca vreti sa il mai intortocheati prin alte parti.

Pasul 5. Se lipesc firele cu un letcon direct pe placa. Pe placuta din cass-ul meu chiar scria L si R pentru stanga respectiv dreapta, iar masa este usor de gasit. Cele 3 puncte sunt unul langa altul si traseul pleaca mai departe in partea de amplificare din spatele casetofonului.

post-11870-1248170941_thumb.jpg

Pasul 6. Blocarea casetofonului

 

Sistemul audio va prelua semnal de pe firul instalat si il va amplifica in momentul in care se da drumul la casetofon. Metoda adoptata de mine presupune blocarea casetofonului pe pozitia “pornit” si oprirea respectiv pornirea intrarii AUX prin folosirea butonului MODE de pe MID.

Blocarea casetofonului se poate face in mai multe feluri.

1. O metoda ar fi cu o caseta cu banda taiata. Se taie banda la o caseta normala si se scoate astfel incat sa ramana doar rolele (sau se pot scoate si ele). La introducerea acestei casete se activeaza intrarea AUX si se va auzi in boxe semnalul din MP3 player. Avantajul acestei metode este ca se poate scoate oricand aceasta caseta iar cass-ul se poate folosi si cu casete audio. Dezavantaj: se strica o caseta.

2. A doua metoda (cea aleasa de mine) presupune blocarea casetofonului fara nimic in el. Pentru asta, cu casetofonul gol, se impinge parghia de actionare a mecanismului (in directia indicata in poza) pana cand sistemul incepe sa se miste singur pana ajunge pe pozitia “pornit”. Motorasele incep sa se invarta si se activeaza intrarea AUX.

post-11870-1248170949_thumb.jpg

Avantaj: nu se mai strica o caseta :bashwall: . Dezavantaj 1: nu se mai poate folosi casetofonul cu casete audio. Dezavantaj 2: daca apesi din greseala pe “Eject” trebuie sa desfaci iar utilajul sa blochezi mecanismul sau sa aplici metoda 1.

 

Ca sursa de semnal se poate folosi in principiu orice iesire neamplificata de la un dispozitiv audio. Daca folositi o iesire de casti va recomand sa folositi un volum de iesire mai mic si sa dati volumul dorit din butonul masinii. La semnal prea puternic (de exemplu o iesire de casti cu volumul dat spre maxim) amplificatorul masinii va distorsiona sunetul. Recomand de asemenea si anularea eventualelor egalizatoare din aparatul sursa si folosirea reglajelor de bass/inalte din aparatul masinii.

Eu folosesc ca sursa (si va recomand cu caldura) un mp3 player Sandisk Sansa Clip. Dupa parerea mea are un raport pret/calitate extraordinar, e mic, usor, are un ecram super iar calitatea redarii este grozava. La calitate eventual doar ipod rivalizeaza dar ala e de cateva ori mai scump. Iar Clip are si pe spate o clema cu care se poate atasa de usita aia de la casetofon unde sta foarte bine. Cu ecranul pe dos, dar deh, nu le poti avea pe toate…

In masura in care imi amintesc chestii o sa mai scriu…

Link to comment
Share on other sites

Am citit tot si m-am apucat de treaba numai ca nu am gasit ce trebuia in cass, eu am E39 facelift, cass-ul meu arata altfel inauntru desi este tot business si arata exact ca al tau :) , am placuta aia pe care ar fi trebuit sa lipesc L,R si G (left, right, ground) dar e pozitionata diferit si nu scrie absolut nimic pe ea, ai idee ce as putea sa fac in cazul asta sau unde as putea sa gasesc o schema ca sa stiu exact unde ar trebui sa ma leg cu firele?

 

Uite cum arata la interior cass-ul meu ( scuze de calitatea proasta, sunt facute cu tel).

 

 

 

 

 

Scuze, acum am citit mai atent ca este vorba despre sistemul Audio Bmw Professional RDS, my bad <_<.. daca tot am postat, are idee cineva cum se poate face aceeasi chestie la sistemul audio business?Multumesc!

Edited by GABITZA2007
Link to comment
Share on other sites

Se pare ce era prea frumos ca sa fie adevarat, si eu am tot Business. <_<

 

Se poate face si la business, m-am documentat pe net si am gasit 2 metode dar inca nu ma apuc de lipit fire,mai citesc pentru ca nu vreau sa stric nimic, daca demontezi cass-ul si scoti partea mecanica din el (e prins in 4 suruburi torx) o sa observi mai multe chip-uri pe placa de baza, cauta chip-ul care are scris pe el ceva de genul HA12161FP ( si are semnul dolby pe el).Daca o sa cauti pe google "HA12161FP" o sa gasesti un PDF cu toata schema de conectare a acestui procesor si o sa vezi ca are si intrare Aux si pe poti lega la Aux in Left , Aux in Right si exista un pin de Ground sau poti lua ground de pe placa de baza din alta parte.

 

Pentru cineva care se pricepe la electronica cred ca e o treaba foarte simpla.

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

De azi dimineata ma tot chinui sa leg un mp3 pe intrarile aux din spate dar nu merge de nici o culoare <_< . Asa ca ne apucam de desfacut...... :)

 

Se pare ca este diferit casetul meu fata de ce e in poza. Chiar nu imi vine sa cred....

Edited by Andrei T
Link to comment
Share on other sites

Si eu m-am chinuit sa folosesc intrarea auxiliara din spate dar nici un rezultat asa ca m-am apucat de desfacut, de azi de dimineata de cand tot stau cu cass-ul in fata, stai pe faza ca o sa vin si cu pozele, eu sunt aproape gata cu lipitul firelor dar trebuie sa montez cass-ul la loc si sa fac proba pe masina..o sa dureze ceva( intre timp cauta procesorul ala HA12161FP, e pe toate cass-urile business din cate am observat pe net).
Link to comment
Share on other sites

V-a gasit pe toti cheful de lipit fire ... <_<

Cred ca si la Professional sunt mai multi producatori de casetofoane.

Faza cu lipitul firelor pe integrat am gasit-o si eu pe net, dar mi s-a parut mai simplu sa nu desfac chiar tot.

Ca varianta se poate urmari si traseul firelor care pleaca din capul de redare de la cass. Alea intra intr-un preamplif si mai departe in amplificator...

Edited by tore
Link to comment
Share on other sites

Caseta adaptor nu cred ca are aceeasi calitate ca niste fire lipite direct.

 

Cine imi poate spune si mie de unde iau din portbagaj un +12V sa alimentez un subwoofer care sa se intrerupa cand scot cheia din contact?

 

Woofer activ?

Da, am un sub Pioneer activ care are si intrari hi si low, deci voi lua semnal direct din boxele spate.

Vreau sa gasesc un plus care sa nu ramana activ si sa imi consume sub-ul bateria...

Link to comment
Share on other sites

Eu in decurs de 2 zile am tot demontat cass-ul business de pe masina si am probat mai multe variante:

 

Varianta 1.

Din ce vazusem pe net, majoritatea s-au legat la chip-ul care e responsabil de repartitia surselor (play back, cd changer,FM, AM, AUX) si anume HA12161FP, m-am legat cu fire L si R ( alb si rosu) pe PB IN 1 si PB IN 2 , (PB=Play Back Input ) si am legat firul de minus pe un pin care figura ca fiind Ground (Grd).Toate datele le-am citit pe schema de montaj a chip-ului HA12161FP care se gaseste in format Pdf pe google.Precizez ca acelasi chip, in afara de pinii PB IN 1 si Pb IN 2 mai are si pini Aux In Left si Aux In Right si acelasi pin de Ground ca la Pb In.Cu toate ca am incercat ambele variante nu am obtinut absolut nimic, ba mai grav,desi aveam mufa de jack in Iphone si nu ar fi trebuit sa se auda nimic din el, tot sunetul se auzea direct pe iphone ca si cum nu aveam nici o mufa in el.Prin urmare lasati chip-ul la locul lui, nu are rost sa va legati de el, pierdeti timpul aiurea.

 

Varianta 2.

Am vrut cu orice pret sa-mi leg iphone-ul 3g la cass asa ca am incercat dupa cum a zis tore "Ca varianta se poate urmari si traseul firelor care pleaca din capul de redare de la cass" si chiar asta am facut, capul de redare are 5 fire din care unul este Groundul pentru celelalte 4, iar celelalte 4 sunt Left si Right Tape 1 si Left - Right Tape 2, va puteti lega la oricare din Tape 1 sau Tape 2, pinii sunt in felul urmator : Pin 1 este Ground.. 1,2,3,4,5= GRD,L,R,L,R se vede mult mai bine in poza atasata.Am reusit cu succes sa leg iphone-ul prin aceasta metoda insa calitatea sunetului era foarte prosta, firele de la jack fiind legate direct la preamplificare distorsiona urat de tot ( iesirea de la iphone e de 2V sau 4V daca nu ma insel iar pe intrarile de la Tape 1 sau Tape 2 unde ma legasem cu firele era nevoie de un semnal de 0,03V, de aici si distorsiunile la volum mai mare, bass urat de tot, parca erau difuzoarele varza toate).Am abandonat si ideea asta, pierdere de timp si nervi.

 

Varianta 3.

Am gasit schema cu pinii de la CD-Changer Input, la mine magazia invarte cd-urile dar nu primesc semnal de la ea asa ca nu o foloseam deloc, tocmai de aici toata nebunia cu demontatul <_<, am vrut sa ma leg direct la pinii de la cd-changer input dar n-am vrut sa lipesc direct pe ei ca sa nu le stric functionabilitatea in cazul in care o sa schimb vreodata magazia si o sa am nevoie de intrari exact asa cum sunt, m-am legat de pini prin interior dupa cum se vede in poza.In rest totul se deduce din poze, e nevoie de un cd in permanenta in magazie ca sa putem primi semnal de la Iphone/ipod/mp3 player.

Calitatea sunetului nu se compara nici macar cu cea de pe CD, pot sa spun ca am ramas placut surprins de claritatea sunetului, bass puternic si clar, nu distorsioneaza deloc chiar si la volum mare, ajuta mult si EQ din iphone :), sunt foarte multumit!

(mergea si pe AUX Input dar era nevoie de niste rezistente si niste diode ca sa selectezi AUX din MODE, am toata schema cu tot ce trebuie dar pe mine ma depasea la ora aia)

Pentru cei care vor sa pastreze si magazia de Cd-uri ca sursa si sa selecteze intre CD si Iphone, se poate monta un switch la surse dar si asta ma depaseste momentan :bashwall:

 

 

 

 

 

 

 

Multumesc tore pentru initierea acestui topic.

Link to comment
Share on other sites

Am reusit cu succes sa leg iphone-ul prin aceasta metoda insa calitatea sunetului era foarte prosta, firele de la jack fiind legate direct la preamplificare distorsiona urat de tot ( iesirea de la iphone e de 2V sau 4V daca nu ma insel iar pe intrarile de la Tape 1 sau Tape 2 unde ma legasem cu firele era nevoie de un semnal de 0,03V, de aici si distorsiunile la volum mai mare, bass urat de tot, parca erau difuzoarele varza toate).Am abandonat si ideea asta, pierdere de timp si nervi.

 

Multumesc tore pentru initierea acestui topic.

 

Am precizat clar ca e nevoie ca din sursa sa selectezi un volum mic. Si la mine incepe sa distorsioneze f. tare daca trec de 20% din volum de exemplu. Sunt sigur ca ar fi mers si la tine daca dadeai sursa mai incet.

La mine chiar m-a dezamagit initial pentru ca stiam ca playerul scoate foarte bine sunetul, dar dupa ce am dat mai incet s-a schimbat total situatia. Inainte de asta vroiam chiar sa schimb difuzoarele de pe masina dar dupa ce am auzit mp3-urile am hotarat ca deocamdata nu mai e nevoie. Doar ca am capatat cam moka un subwoofer si as vrea sa il montez.

 

Am intrebat mai devreme daca stie cineva un +12 in portbagaj care ramane fara curent cand se ia contactul. Cum nu a raspuns nimeni, intreb iar...

 

Imi pare bine ca v-am trezit interesul <_<

Link to comment
Share on other sites

Intradevar cu volumul dat la minim din mp3 se auzea ok dar la volum mai mare din cass se auzea un fasait specific tape-urilor, nu era calitatea pe care o cautam eu, sunt foarte multumit de cum se aude acum pe intrarile de la Cd-Changer <_< .

 

Si eu vreau un +12v,sau Remote cum ii zice,ar trebui sa fie si pe cass un astfel de fir care sa comande aprinderea amplificatorului, am si eu un amp care sta degeaba si vreau sa-l conectez in spate langa magazie :)

Link to comment
Share on other sites

(mergea si pe AUX Input dar era nevoie de niste rezistente si niste diode ca sa selectezi AUX din MODE, am toata schema cu tot ce trebuie dar pe mine ma depasea la ora aia)

 

Poti sa pui te rog schema? Ma intereseaza ca HU sa treaca in AUX la apasarea butonului MODE. Sau daca ai vreun link unde sunt explicate lucrurile astea.

 

Mai vreau sa intreb o chestie. Vreau sa fac modificarea asta fara sa deconectez HU de la sursa de curent, ca sa nu-mi ceara codul, pt ca nu-l am. Se poate lucra in siguranta?

 

PS. masina e cea din semnatura, AF '99

Edited by nautilixx
Link to comment
Share on other sites

Eu am schema in format Pdf dar nu stiu sa o atasez aici, da-mi pe PM o adresa de e-mail si iti atasez documentul cu schema.

 

O sa-ti fie foarte dificil sa lucrezi cu HU pe masina dar nu este imposibil, cel putin la mine la E39 cablul de alimentare este foarte scurt, adica scot HU si imi iese inca vreo 5cm de cablu ca mai apoi sa bagi mana si sa desfaci mufa din spate, daca la E46 ai cablul mai lung si iti permite sa il tragi un pic mai afara ca sa-l inclini in jos si sa faci lipiturile atunci se poate face dar cu mare grija.Daca nu vrei sa umbli deloc in HU, adica sa nu te apuci de lipit fire, trebuie sa ai macar o mufa de AUX ca sa te legi direct in spate fara sa mai desfaci cass-ul, o sa te uiti pe schema cand o primesti pe e-mail si o sa vezi ca nu ai nevoie sa desfaci HU pentru a face ce vrei tu.Astept o adresa de e-mail pe PM.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.