Jump to content

BMW 320d e46


tudii

Recommended Posts

Salut.

 

In urmatoarele randuri va voi prezenta masina mea.

Este vorba despre un BMW 320d 136CP fabricat in 06.1998(printre primele bucati) cu 246.000km la bord(ma indoiesc sa fie reali).

 

Masina am achizitionat-o prin Octombrie 2010, asta dupa ce am vandut Fiat-ul Doblo cu 1.2 benzina pe care-l detineam(o masinuta super dealtfel).

 

De aici incepe distractiaaaaa...

 

Bucuria mi-a fost nemasurata in prima faza, pana am realizat ca masinuta de sub fund avea totusi mici imperfectiuni.

La nici 3 saptamani m-a lasat pompa de injectie in mijlocul drumului. Am gasit una la 400 de euro si am cumparat-o, pus-o sus si cheie sfert - a luat-o. Buuuuuunnnn.... :thumbsup:

 

Intr-o buna zi, mergand din directia Cluj-Napoca catre Alba-Iulia am auzit un zgomot asemanator unei pietre primite in plin in parbriz. Am avut ulterior surpriza sa aud, pe drum inapoi, acel sunet de diesel dar mai pronuntat caruia nu i-am dat prea multa importanta. Masina mergea bine.

 

In urmatoarele zile petrecute la Cluj, acea bataie se tot accentua afland in urma unei inspectii sub masina cu cutia de viteze si baia de ulei demontate ca arborele cotit este rupt la biela nr.4.

 

Masina a fost pusa pe dreapta, s-a dat jos motorul si s-a desfacut bucati.

Am cautat timp de vreo 2 saptamani un arbore cotit si nu am gasit, asa ca am luat de pe o masina de anglia acelasi tip de motor dar sub 150.000km (de aceasta data reali).

Asta se intampla undeva in februarie 2011.

 

A urmat o serie de plimbari intre casa si RAR pentru omologare...no words...

Prin martie daca imi amintesc bine inca era racoare afara, masina pornea tot mai greu pana la momentul la care am omorat bateria. am cumparat una de 88mAh si s-a comportat mai bine, dar pornea tot la a 4-a cheie...am constatat ca se dezamorsa circuitul peste noapte.

 

Gasirea punctului nevralgic a fost o adevarata aventura insotita de montari si demontari repetate pana cand un dealer Bosch a gasit problema - garnitura o-ring de la surubul de blocare al axului pompei rotative de injectie - era praf.

Am inlocuit-o si "k-boom" no more issues !

 

Nu au trecut bine cateva zile si sesizez ca atunci cand merg constat sub 1500 rpm si ating finut pedala de acceleratie se intampla ceva ciudat si anume: daca am nevoie de acceleratie si o calc nu se intampla nimic, masina intra in limp-mode si ma lasa fara turbo boost.

Automat ma gandesc la senzorul MAP(pe admisie in spate se afla el) - il comand il schimb, sesizez o schimbare in bine dar raman uimit cand patesc acelasi lucru.

Apoi trec la cele 2 electro-valve identice - cea pt EGR si cea pentru actuatorul de la VGT - le schimb(credeam ca nu mai comuta intre vaccum si presiunea atmosferica) evident m-am inselat, nu am rezolvat nimic...bani cheltuiti, motorina si teste aiurea. :no:

Sfarsesc prin a cheltui ca ultima idee banii pe un reglaj avans la pompa de injectie si surpriza...2 ore si 80 de euro mai tarziu masina merge brici. Dau si explicatia:

 

Aceasta pompa de injectie Bosch VP-44 are in dotare 2 tipuri de avans: electronic - controlat de ECU si mecanic - prinderea axului rotativ de pinionul aferent la lantul de distributie.

Acuma, presupunand ca exista punctul 0 - ideal pentru distributie, imaginati-va in felul urmator:

- pompa mea era mecanic avansata 4 grade.

- in momentul in care motorul pornea isi regla avansul electronic dupa aceasta valoare in asa fel incat sa functioneze optim - asta la relanti.

- cand eu ceream, prin intermediul pedalei de acceleratie, ceva de la ECU aceasta considera cele 4 grade avansate ale mele ca fiind punctul 0 ideal cele 2 valori adunate ( cea mecanica + cea electronic comandata ) ieseau astfel din plaja de functionare rezultand injectare inainte de a fi cazul, deci combustie proasta ---> limp mode.

 

Sper ca am explicat pe intelesul tuturor. Recomand celor care au pierderi de putere ocazionale + fum negru sau alte ghidusii sa isi faca un reglaj la pompa.

 

M-am luptat apoi cateva luni cu scurgerile de ulei. Majoritatea garniturilor unde am umblat la transferul noului motor s-au dus la scurt timp, necesitand alte demontari si remontari, dar le-am rezolvat ---> no more leaks :thumbsup:

Cand ma bucuram ca toate merg spre bine a inceput sa curga lichid servo pe undeva si sa pierd antigel in prostie.

Dupa o saptamana am sesizat un gaurica cat un varf de ac in unul din furtunele care duc de la pompa servo la racitorul din spatele radiatorului(schimbat furtun - rezolvat problema)

Cu antigelul m-am lamurit mai greu, abia dupa ce am desfacut tot sistemul de racire ca sa descopar carcasa termostatului cu un perete rupt la garnitura(schimabt carcasa+termostat - rezolvat problema)

 

Toate bune si frumoase...deja imi puneam intrebari cu privire la soarta mea si la scopul tuturor belelelor de mai sus cand...surpriza. Pocnete si trosnituri la oprirea masinii pe loc si la viraje.

Dupa o saptamana si jumatate descopar cele 2 suruburi care tin caseta de directie de puntea fata destranse ---> le strang si gata, nu mai poneste la oprire sau la virarea rotilor pe asfalt. Buuunnn...

Dar nu scap de trosniturile care se auzeau in mers preponderent in viraje...o rezolv si asta dupa ce demontez tot ce tine de suspensie si realizez ca pivotii care se prind in fuzeta(cei exteriori de la bratele inferioare) ramasesera vara ungere si scoteau sunete ciudate ---> rezolvat prin inlocuire brate + bucsi brat(cele mari - Meyle HD - sunt bune!)

 

Era deja iunie...

Stand masina la soare observ ca aproape de fiecare data cand ma urc in masina se aprind martorii de ABS si Handbrake... descopar dupa o vreme ca senzorii de ABS de pe partea dreapta sunt dusi( i-am schimbat si voila ---> problema solved) !!!! p.s La e46 senzorii de ABS de pe fata sunt identici cu cei de la e36 - diferenta mare de pret, deci nu cumparati pt e46 ci pt e36 !!!!

 

I-am montat...scurta mi-a fost bucuria. Ma plimb prin oras la un moment dat aud o bubuitura mare fum de sub capota opresc...explodase vasul de expansiune si imi rupsese si cotul de la radiator. Comandat radiator nou + vas expansiune, montat si ---> problem solved :goodjob:

 

Cred ca deja ajunsesem prin septembrie pe la inceput.

Masina mergea ok.

Dupa vreo saptamana vad ca nu mai ajunge la 90 de grade antigelul. Dupa masuratori, discutii si alte cele constat ca termostatul EGR nu functioneaza(da, sunt 2..unul principal si altul pe EGR -> bypass daca nu e bun) comand, schimb, e ok.

 

Intre timp mai schimb: placute de frana, bucsi bara stabilizatoare, tampoane motor, fulie arbore cotit(s-a rupt mi-a cazut in drum), 3 seturi de curele de accesorii(nu luati Gates si Dayco, nu respecta specificatiile originale. luati Continental Contitech), bucsa diferential, flansa cardan(guibo), filtre + uleiuri si lichide, sonda litrometrica(partea stanga in rezervor, imi arata cu 3L in plus la nivel), senzor nivel ulei(se aprindea galben la oprirea motorului), macara geam dreapta(suport de geam rupt la sina posterioara).

 

Cand nu ma gandeam ca mai pot schimba ceva pe masina asta...ma lasa debitmetrul...nu avea forta, smucea, relantiul avea fluctuatii majore. Cumpar altul, schimb, job done !

 

Colac peste pupaza am avut si norocul sa agat o domnisoara cu un Polo si sa-mi rezolv capota, farul si semnalizarea stanga. 1400 de lei mai tarziu era din nou in forma masina... :pardon:

 

 

Va spun cu mana pe inima ca atata mecanica ca in ultimul an si jumatate nu as fi invatat intr-o viata de mecanic auto, cu atat mai mult cu cat tot ce s-a facut la masina am facut eu, fara sa ma uit la bani si la timpul pierdut. :blush:

 

O iubesc, o urasc, as vinde-o dar cand vine clientul ii spun ca nu mai este de vanzare...asta sa fie oare pasiune sau nebunie ?! :nea:

 

Astept comentarii si pareri de la voi, dar si intrebari si va raspund cu placere.

 

Voi posta cateva linkuri cu poze, fiindca nu pot uploada aproape nimic. :cry:

 

 

Va multumesc,

Tudor

 

 

 

 

http://imageshack.us/photo/my-images/151/img0414sh.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/818/img0417s.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/684/img0424sy.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/191/img0429so.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/42/img0435sl.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/593/img0437sg.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/407/img0442si.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/708/img0445se.jpg/

Edited by tudii
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Stai linsitit ca am citit-o. :thumbsup: Mare om!

 

Ok. my bad. Multumesc !

 

Interiorul?

Arata bine, chiar mai bine decat unele facelift-uri mult mai tinere.

 

Mersi. Imaginea cu interiorul e postata si mai sus. :D

 

http://img684.imageshack.us/img684/4672/img0424sy.jpg

Link to comment
Share on other sites

apropo , eu as fi vandut-o :)

 

Nu esti singurul de parerea asta.

Iti dai seama ca m-am gandit de fiecare data ca e masina si toate se mai strica si ca nu va tine in ritmul asta la nesfarsit...m-am inselat :pardon:

Am uitat sa scriu in text si despre ambreiaj...trepida tare la plecarile de pe loc si la plecare in rampa prindea neregulat ambreiajul..ba mai sus, ba mai jos.

Imi comandase un mecanic inclusiv volanta ..2000 de lei, bine ca nu i-am platit-o. S-au rezolvat problemele cu montat kit Sachs(disc + placa + rulment), scos valva CDV, si montat clutch stop sub pedala(cursa prea lunga si lipsita de rost).

Acuma se comporta total diferit :drinks:

Link to comment
Share on other sites

Aia o vazusem, vroiam mai multe :)

Vezi cu caseta aia... scoate radio-ul inafara si trage cablul ala prin spate. Mufa o scoti prin sertarul ala de jos de la ochelari. Ai exact loc pentru mufa, in dreapta.

 

Mersi de pont - schimba caseta si fac chestia asta ->caseta actuala are ecou;

Sincer sa fiu vroiam sa schimb tot headunit-ul cu ceva aftemarket, kenwood sau alpine, dar interfata ptr comenzile de pe volan e undeva la 300 de lei si pierd si design-ul stock al bordului, si nu ma prea incanta ideea.

 

Doua poze foarte "profi" as you can see:

 

http://img137.imageshack.us/img137/8157/img0428sk.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/410/img0426s.jpg

 

Sa nu cumva sa nu va placa husa mea de volan ! E cam uzat si nu vreau sa il retapitez, la fel si nuca schimbatorului. Am vorbit la Autotransilvania Cluj pentru nuca, e undeva la 250 lei in piele OEM si volanul(doar covrig) pe la 1600.

Cu alte cuvinte, nuca o schimb, volanul sta bine asa cum e...poate daca gasesc vreun SH care sa fie rupt din soare il schimb. :shifty:

Link to comment
Share on other sites

merita un volan sport macar iesi de la 1000 la 1300 ron cu totul

sau mai ieftin , 100 euro d-ala sport dar pt nonfacelift

 

husa aia e cel putin dubioasa..cum naibi ai put sa alegi asa cevA ?! :)))

Edited by gelu_bmw
Link to comment
Share on other sites

merita un volan sport macar iesi de la 1000 la 1300 ron cu totul

sau mai ieftin , 100 euro d-ala sport dar pt nonfacelift

 

husa aia e cel putin dubioasa..cum naibi ai put sa alegi asa cevA ?! :)))

 

E cea mai fara modele, culori, cusaturi, flacari si alte bling-bling-uri husa pe care o poti gasi. Ba chiar se simte foarte bine in mana - pe cuvant.

 

Poti sa imbraci volanul si nuca, nu sare de 100 euro.

Am si eu o caseta d-aia, se aude perfect, nu se simte diferenta daca dau de pe CD pe caseta.

Cumpara si tu ceva mai bun.

 

Cat despre caseta, cred ca s-a dezlipit ceva prin ea, mergea bine la inceput.

Link to comment
Share on other sites

E cea mai fara modele, culori, cusaturi, flacari si alte bling-bling-uri husa pe care o poti gasi. Ba chiar se simte foarte bine in mana - pe cuvant.

 

 

iti trimit eu una mai simpla , perforata, neagra :D

 

uite ,la cora.. :D

 

http://www.produsecora.ro/products.php?product=Husa-volan

Edited by gelu_bmw
Link to comment
Share on other sites

Nu merge nici la mine link-ul.

 

Mie imi place mai mult volanul care il ai acum, cel clasic.

 

http://img98.imageshack.us/img98/6792/img1801xg0.jpg

 

Da, si mie.

L-as upgrada cu cel in 3 spite de FL dar costurile sunt prea mari.

Daca stau sa fac un calcul masina a fost 4500 in 2010 octombrie, 500 a fost taxa si au mai intrat in jur de 2800-3000 in masina...iar daca in ziua de azi iau 4800 pe ea am loc la loja !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.