Jump to content

Montare difuzoare portiere spate e90


chico

Recommended Posts

Salutare dragi colegi, am un e90 320d din 2006, are sistemul audio hi fi cel cu 8 difuzoare dar ma cam nemultumeste. Mi se pare fad rau de tot, nu are inalte de loc. Suna ca o conserva, ma rog exagerez. Mi-as dori mai multe inalte, mai multa spatialitate. De bass si de medii sunt multumit, nu am ce zice. In prima faza ma gandisem sa cumpar 2 boxe hertz sau focal sa le inlocuiesc pe cele de pe spate. Din ce stiu hertz si focal stau foarte bine pe inalte, la fosta mea masina un opel astra gtc montasem niste focal pe spate, care aveau niste inalte si o spatialitate super ok pentru gustul meu.

Dar m-am gandit, oare pot monta 2 boxe in usile spate? Tin sa mentionez ca eu in usile spate nu am lacas cel putin in fata de usa, oare exista lacasul sub fata de usa?? As putea decupa plasticul ala sa bag 2 boxe de 10 cm acolo?? Credeti ca e posibil??? Nu doresc ceva wow, pur si simplu vreau sa ii mai aduc niste inalte. Credeti ca ar fi posibila ideea mea, multumesc.

Edited by chico
Link to comment
Share on other sites

Numai daca dai fata usii iti poti da seama daca acolo este loc de difuzor in cadrul interior al usii sa poti decupa fata. Nu este greu sa dai fata unei usi jos..

 

Pe de alta parte, banuiesc ca stii ca auzitul "inaltelor" este foarte directional, adica se propaga si se aud cel mai bine daca stai in fata tweeter-elor, sau daca sunetul dat de ele se reflecta intr-o suparafata dura ca geamul masinii.

 

Nu ai tweetere pe stalpii masinii? As incerca asta mai intai.

Edited by bimmer90f30
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

locasurile pt woofer si tweeter sunt deja in usa; trebuie doar sa decupezi fata de usa si sa adaugi capacul de boxa sau sa faci rost de o fata de usa cu boxa.

 

dar asta nu iti va rezolva problema; mai degraba ar trebui sa schimbi amplificatorul masinii cu unul aftermarket cu dsp inclus, gen match sau audison; dar te va costa minim 5-600 euro.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Singurul sunet decent intr-un E90 este cel de Harman Kardon/LOgic 7/DSP/ Individual. Nu stiu cum suna ALPINE, dar si aia parca fac sisteme audio pt BMW. Cred ca fetele usilor se pot decupa, nu sunt sigur. Pt asta trebuie sa dai fata usii jos si sa verifici.

Pentru sistem audio Harman Kardon am impresia ca trebuie sa pui si cablu MOST de fibra optica si sa cumperi toate boxele, amplificator, etc (cost undeva la 3100 ron https://www.olx.ro/oferta/sistem-audio-bmw-e60-e61-e90-e91-pro-logic-7-harman-kardon-top-hi-fi-ID7noMa.html#ed4ce23474 ). Vorbeste cu SKW de pe forum, e ft priceput la tehnica BMW si stie exact ce ai nevoie. Fa-ti bine calculele inainte si vezi daca mai vrei sa faci modificarea. S-ar putea sa te coste mult rau....

Link to comment
Share on other sites

Dupa cum am spus nu ma intereseaza sa pun sistemul pro logic, ca sa fiu sincer l-am ascultat pe alt bmw si nu ma da pe spate. Se aude tare, bass, dar totusi parca este tot fad. Pentru vremurile alea poate ca era ceva dar eu unul nu sunt fan bass, mie imi place mai mult sa ascult muzica cu inalte, ascult house, electronica, etc. Plus ca daca as lua acel sstem, as fi in aceasi dilema, unde as monta restul de boxe. Dar sa bag 1000 de euro doar in muzica, nu se merita, nu stau 8 ore pe zi in masina, Cu 1000 de euro as pune masina la punct bine de tot, sau as pleca intr-o vacanta, deci clar nu as baga banii astia.

Sambata am montat niste boxe focal cu un prieten de al meu, in a sa masina, un Peugeot 307 din 2004. La peugeotul ala, muzica era chiar jalnica, la modul ca parca se auzea ca la pickup-ul lui tataie din anii 70. Pur si simplu am pus boxele pe fata, in locul celor fata, iar cele fata puse pe spate. Muzica sa transformat radical, nu ceva wow, ca nici nu avea din ce. Dar nu mai suna deloc ca la pickup, problema este ca la volum peste 20 vibreaza tabla pe masina trebuie antifonate usile. Dar diferenta se simte, este mult schimbat sunetul fata de cum era.

Cam acelasi lucru as vrea si la mine, dar sa fac in usile spate, problema ar mai fi ca ar trebui trase si fire, mai exact de unde trebuie trasele firele?Amplificatorul de il am pe masina, ar putea duce inca 2 boxe??

Link to comment
Share on other sites

Salut. Cauta in newtis.info informatii despre sistemul tau audio . Apoi iti dai seama ce ai putea sa faci .

 

Daca nu gresesc , gasesti aici pt E90-ul tau:

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/wiring-functional-info/body/audio-video-telephone-navigation-most-ring/sound-output/hifi-loudspeaker-system/XFsZYZ0

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-320d-lim/wiring-functional-info/body/audio-video-telephone-navigation-most-ring/sound-output/hifi-loudspeaker-system/kYGYVtv

 

De obicei , primul pas ar fi schimbarea difuzoarelor existente cu unele compatibile . Toate amplificatoarele HIFI(676) mai recente au DSP .Ca nu e acelasi DSP ca la L7 sau High End e alta treaba . De asemenea nu ai posibilitatea sa controlezi DSP-ul si setarile sale ca in cazul celor high end.

Documentatia spune ca ai 7 iesiri , deci una nefolosita. Poti sa pui doua difuri in cele doua usi din spate pe iesirea aia, ca un singur canal , dar nu stiu ce rezultat vei avea. Probabil mai indicat ar fi un dif central pe bord ca la F10 HIFI .

Mai poti sa te joci cu codarea amplificatorului in high end/L7 . Nu am facut la E90, dar am facut la F10 si schimbarea sunetului e dramatica.

Edited by seaman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

daca spui ca nici L7 nu te da pe spate, nu stiu ce poti face cu sistemul actual si inca doua inalte in usile spate.

fetele de usi se decupeaza, exista loc marcat pt asta, dar fara un amp DSP nu faci absolut nimic.

 

in consecinta, ori treci la L7, ori o lasi asa.

 

Iti spun din experienta, pt ca am avut sunet standard pe fostul E90, am avut HI-FI pe actualul E91 si am trecut la L7. Si sa spui de L7 ca e fad, inseamna ca ai pretentii pe care nu le poti satisface sub 1000 de euro.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc tuturor pentru idei, sincer te saturi de a mai intreba pe forumuri. Bai frate, vreau sa Montez 2 boxe doar, atat. Nu ma intereseaza logic 7, o iei razna pe bune. Bine ca nu trebuie sa imi cumpar F30 nou ca e terminat e90-ul. Unde citesc pe toate forumurile, numai de asta dai, baga ba logic 7, da-mi 1000 de euro ca il bag acum. Dar chiar nu se poate limita doar la subiect, Vreau sa Montez 2 boxe in usile spate, se poate sau nu? Daca stii cum se face scrii, daca nu, nu trebuie sa postezil si sa insisti sa insisti cu logic l7 si cu ideile fixe... Toti stim ca e mai bun logig7, dar eu vreau sa pun 2 boxe de 200 de lei, nu boxe de 5000 de lei.

 

Imi cer scuze ca mi-am iesit din minti, dar m-am saturat de tampenii de genul, ti-ai luat bmw, nu ai bani sa ti-l intretii si alte chestii. Daca cineva vrea sa isi puna abtibild cu nokia pe luneta sau pe parbrtiz, face cum vrea el. Ca e cocalar, ca nu e, e fix problema lui, pune pe masina lui, atata tot. Asa si eu, vreau sa Montez 2 boxe de 200 de lei pe masina mea. Ca iese de rahat, ca nu iese, voi vedea.

 

Alex_wly nu sunt deloc pretentios, in al meu cazan, vreau sa mai pun 2 boxe, atata tot, Daca nu va iesi bine, am dat 200 de lei pe ele, voi zice da-le dracu, mi-am facut o dambla, aia e... Si da ce te contrariaza atat de mult ca am ascultat logic7 si nu m-a dat pe spate, fata de bose de la audi sau alta marca de la mercedes?? Ma rog nu trebuie sa imi raspunzi, vorbesc singur, nu ma lua in seama, bafta.

Edited by chico
  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ca sa-ti raspund exact la ceea ce te intereseaza - raspuinsul este NU.

Daca ai sistem hi-fi inseamna ca ai doi basi sub scaune, patru medii - doua in usile fata si doua pe polita spate si 4 tweetere - doua pe usile fata si doua pe polita spate si amplificatorul in portabagaj

Daca tu mai vrei sa legi doua boxe la acest amplificator, practic nu ai unde, trebuie legate de la mediile fata sau spate si lucru asta ar schimba impedantele boxelor si vei arde amplificatorul pe canalele respective

Daca vrei sa faci un upgrade mai ieftin decat logic 7, incepe cu scimbatul boxelor iar daca tot nu iti place, poti schimba si amplificatorul cu unul mai bun

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Extraordinar, ce ai cerut tu. In primul rand foloseai functia search, gaseai 100% informatiile necesare.

In al doilea rand, ce ai cerut tu nu este imposibil. Poti pune si motor de Logan pe E90...orice se poate.

In al treilea rand, sfaturile au venit in baza experientei noastre. Rezultatul fiind zero, toti ti-au recomandat sa faci o treaba ca la carte sau sa renunti.

E atat de simplu pt unii si atat de greu pt altii....

Link to comment
Share on other sites

Schimba woofer-ele si tweeter-ele pe fata pastrand impedanta pe canal . Spatele il auzi prea putin daca nu umbli la fader . Daca esti multumit de imbunatatire , schimbi si pe spate. O sa ai un sunet mai clar decat cu difuzoarele originale , probabil mai pe placul tau in ce priveste inaltele .

Difuzoarele in usile din spate(impreuna cu DSP-ul), amplifica doar spatialitatea sunetului , dar nu o sa auzi prea multe inalte de la difurile alea.

Link to comment
Share on other sites

Pe site-ul asta https://www.bavsound.com/Stage-One?utm_source=mdecoder&utm_medium=ppc&utm_campaign=speakers poti introduce datele masinii actuale pe care o conduci si vezi ce upgrade plug & play iti dau ei. Costa undeva la 500 usd. Varianta de calitate mai buna (peste Logic 7) plug & play, etc nu exista. Cred ca pe Alibaba vei gasi boxe cu 200 ron, dar nu stiu ce calitate vor avea. Spor la treaba si anunta-ne pentru ce varianta ai optat!
Link to comment
Share on other sites

Amplificatorul hifi de pe E90 are doar 7 canale - 2 usi fata, 2 polite spate, 2 subwoofere, 1 boxa centrala; nu poti pune inca 2 boxe pe acest amp, trebuie sa le amplifici separat; sau sa muti boxele din politele spate in usile spate, dar mare lucru nu castigi; cablaj nu exista in usile spate, trebuie tras.pe de alta parte.

 

Pt locurile din fata conteaza cum este sunetul generat din zona fata - adica usi fata + subwoofer; ce vine din spate e doar pt spatialitate si volum, mai putin pt detalii.daca vrei detalii si spatialitate mai buna, ai nevoie de un dsp & amplificator.cele mai bune boxe pt BMW sunt cele OE de pe Individual / Bang&Olufsen; am testat pe pielea mea vreo 4 variante, si nu se compara cu astea; le poti gasi pe ebay cu 60-70 euro perechea de woofere, 70-80 euro perechea de tweetere

 

Si la subwoofere e similar, e de preferat sa iei unele de individual sau macar de HK, au raspuns in frecventa 40-200Hz, spre deosebire de cele aftermarket care de obicei au raspuns in frecventa 40-120Hz (boxele din usi nu prea suna grozav daca lasi filtrul sub 200Hz, sunt prea mici pt asemenea frecvente). cu rabdare gasesti o pereche de subwoofere Individual cu 200-250 euro.

 

Pt sound stage bun, ai avea nevoie macar pe fata de acelasi tip de boxa - adica ti-ar trebui 3 woofere + 3 tweetere de Individual + 2 subwoofere - cost estimat 4-500 euro; mai adaugi un dsp de 5-600 euro (poate gaseesti pe ebay un match pp 82dsp la 4-500 euro sau un match up 7BMW la 6-700 euro care are si conector pt HiFi - practic e plugnplay).

 

Si eu am incercat sa imbunatatesc gradual sunetul la F11 (pornind tot de la HiFi), dar pana la urma m-a costat mult mai mult decat daca as fi pus din prima setup-ul curent (boxe Individual/Bang&Olufsen, amp&DSP Helix).in concluzie, sub 1000 euro nu prea ai ce imbunatatire semnificativa sa obtii.

Edited by wolfenstein99
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mai baieti, omul vrea calitate B&O cu 200 ron per total :thumbsup: Nu mai indrugati prostii cu H&K, Individual sau alte balarii......reteta e simpla: eftin si bun :popcorn:

nu-l supara, ca te ia la 11 metri...noi suntem idioti, ma...el vrea doar sa ii spunem merge sau nu merge sa puna difuzoare in usile spate!?

MERGE!!!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Cu tot respectul cum am zis mai sus te saturi de a mai posta pe forum. Am specificat de jde mii de ori ca vreau doar sa Montez 2 boxe frate, atat, 2 boxe in usile spate, daca este posibil, daca nu, pa si la gara.

Alex_wly tu te plictisesti grav este?? Te crucesti de ce gasesti pe forumurile astea, te duci de exemplu sa schimbi o boxa si apar enspe cellentano de forumuri care vin sa te certe, ba esti prost, pai tu pui 2 boxe de 200 de lei pe bemveu. Pai nu se face asa, se ia frumos un sistem de minim 5000 de lei si se monteaza pe masina. Ca doar noi nu suntem prosti sa iti recomandam degeaba. Dar tu esti un milog parlit si vrei tu cu 200 de lei sa fii ciumeg si sa ai calitate cu 200 de lei, saracule.

Oare cate frustari poti avea incat sa continui pe aceasi idee fixa, ca harman kardon, ca B&O ca logic7, ca mii de lei ca altfel nu obtii ceea ce trebuie. Intreb si eu, cumva am afirmat ca vreau sa fac tzatza de matza cu 200 de lei si va voi da eu clasa voua astora cu logic 7 si mai stiu eu ce retrofituri???

La fel acum ceva vreme mai ma certau unii ca sunt milog ca mi-am luat bemveu si eu vreau sa curat filtru de particule, pai nu am bani sa imi iau alt filtru nou, la dracu. Ma daca ziceam ca vreau sa il scot, deja maturau cu mine pe jos, ca balenele din antartica, pinguinii de la polul nord, floarea de colt din peru, ornitoringii din minessota si cine stie ce coral din Australia vor disparea din cauza mea.

Ce sa mai, multumesc celentanilor de forum ca mi-au spus si mie ca B&O, HK sunt mai bune decat boxele mele de 200 de lei, chiar nu credeam ca e posibil, Eu ziceam ca voi da clasa cu boxele astea de 200, deja ma vedeam scotand o afacere, retrofit muzica bemveu la 200 de lei.

P.S ca sfat, poate pe viitor cand nu va mai plictisiti si nu mai cautati atentie, reusiti sa raspundeti si la subiect, in rest, multa bafta.

Edited by chico
  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ba se pot monta in usile spate boxe de diametru mic,pentru a reda banda de frecvente medii-inalte fiecare in serie cu un condensator de 10uF/50v.

Difuzoarele le montezi pe iesirile de inalte ale amplificatorului. Dar ceace se aude bine pentru tine ( inaltele) nu o sa le placa celor de pe bancheta din spate.

Nu este adevarat ca se vor arde amplificatoarele daca pui sarcini suplimentare. Toate amplificatoarele chinezesti au protectie la suprasarcina si la scurt-circuit.Doar cele foarte vechi au probleme.

Bafta.

Link to comment
Share on other sites

Amplificatorul nu are iesire de inalte si iesire de joase, are 6 iesiri, 4 medii si doua subwoofere, nu mai dezinforma

Eu mai sus am spus altceva , tu spui ce difuzoare are masina.

Asta inseamna ca colegul chico are dreptate, inaltele nu se percep in difuzoarele de medii. De aceea vrea sa-si monteze 2 difuzoare de medii-inalte de diametru mic pentru a reda putin mai bine frecventele inalte.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eu mai sus am spus altceva , tu spui ce difuzoare are masina.

Asta inseamna ca colegul chico are dreptate, inaltele nu se percep in difuzoarele de medii. De aceea vrea sa-si monteze 2 difuzoare de medii-inalte de diametru mic pentru a reda putin mai bine frecventele inalte.

 

Eu spun ce iesiri are ampliful, citeste bine ce am scris

Masina are 8 difuzoare pe langa cele sase enumerate mai sus mai mai are 4 tweetere legate in paralel cu mediile cu niste filtre

Nu are ce sa mai monteze

Link to comment
Share on other sites

Pana la urma cate difuzoare are sistemul asta hifi??? DIn ce vad eu are 4 medii ( 2 usi fata 2 polita spate) 2 tweetere usi fata si 2 subwoofere sub scaunele fata... Dar am vazut ca unii mai spun ca mai sunt in 2 tweetere pe spate, cel putin la mine nu vad alea 2 tweetere in spate.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.