Jump to content

Alerta Coliziune - Front Collision Warning G20 / G21

Recommended Posts

Salut

Am achizitionat recent un BMW G21 si mi se pare ca sistemul de preventie pietoni si colisiune functioneaza absolut haotic… 

Am avut 2 “episoade” de netentie de 2 secunde cand m.am apropiat de masina care frana si mi.a piuit in bord si incepuse sa franeze ( este setat pe distanta maxima ), dar in alte situatii ba se aprinde ba nu se aprinde. M.am apropiat intentionat de masina din fata si am franat in ultimul moment fara sa intervina masina.

Mai am un mercedes CLA 2020 in familie si sistemul ma avertizeaza clar si exact la aceeasi distanta mereu. Nu exista sa ma lase 1 metru mai mult sau mai putin pana la avertizare.

La fel sistemul de mentinere banda. 
Am lasat intentionat volanul liber la 80 km/h cand eram singur pe sosea, s.a dus masina pe dreapta, a virat singura, apoi s.a dus pe stanga, a tinut banda putin appi s.a plictisit si m.a lasat sa ies de pe sosea. A zis ca daca am adormit sa nu ma mai trezesc…

La voi cum functioneaza ?

tot g21 front collision mi se pare ok, mai da rateuri , cand de exemplu vine o curba si este o masina parcata fix in curba pe traiectoria masinii

in rest am observat ca nu functioneaza daca ai deja piciorul pe frana

despre lane departure nu stiu multe ca il am dezactivat,atentie nu e lane asist ca si tina banda la nesfârșit, deci are limitarile lui, mari din cate am citit

Imi functioneaza in cele mai multe situatii, chiar si cu piciorul pe frana daca simte ca ma ma apropii prea repede de cel din fata, dar asta la viteze mai mari.
Ce ma enerveaza e ca nu imi franeaza singura daca merg in coloana cu 5kmh sau sub si pune frana brusc ala din fata, sau cand vreau sa parchez intr-un garaj sau oriunde altundeva cu fata si nu stiu exact cat loc mai am, fiind botul foarte lung, chiar daca pe camere imi apare ca nu mai am loc, tot mai am 20-30cm cand ma dau jos. In schimb daca parchez cu spatele si simte ca sunt ft aproape imi franeaza singura la vreo 10cm distanta. Am condus si o Toyota si in acelasi garaj imi punea singura frana si la 1-2km/h ca simtea ca dau in perete cu fata, asta se pare ca nu are asa ceva chiar daca are toate sistemele posibile puse pe ea, sau poate are si nu stiu eu. Intr-o zi conduceam linistit si s-a gasit un motociclist sa faca slalom printre masini si cand l-a detectat in dreptu meu mi-a tras singura de volan, crezand ca intra in mine.

Spunea cineva de lane departure, daca detecteaza ca esti aproape sa iesi de pe banda te pune pe mijloc la loc si preia contrulul directiei timp de vreo 5 secunde, la fel cum ar fi cruise control adaptiv cu functia de self driving. 

Edited by ivv21

On 6/21/2025 at 9:51 PM, wolf20 said:

Prea multă "asistență,"

Industria auto repeta greseala industriei aviatice. Daca aveti timp, parcurgeti articolul de mai jos (este din 2014):
https://www.newyorker.com/science/maria-konnikova/hazards-automation

Citat:
"A new study published by Casner and Schooler in Human Factors reveals that automation has also caused some pilots’ skills to atrophy. In the experiment, a group of 16 pilots, each with approximately eighteen thousand hours of flight time, were asked to fly in a Boeing 747-400 simulator. [...] At some point in the flight, they would disable the alert system without advising their subjects and introduce errors into the instrument indicators. [...] The pilots’ ability to make complex cognitive decisions [...] had suffered a palpable hit. Only one pilot had been able to complete the test without making a mistake.”

Da, si nu, asta e "trendul" odata ai legislatia care te obliga sa ai un minim, apoi fiecare constructor a zis hai sa mai bagam in plus, active cruise control,lande departure assist si nspe mii de asisturi, apoi cumparatorii au zis ia uite ba ce misto e sa merg in bara la bara si sa nu fac nimic 🙂 . Si asa s-a ajuns cum era in US de puneau Tesla pe pilot automat si ieseau cu ea pe camp .Treaba e ca noii soferi o sa vada sistemele astea ca fiind absolut normale(banale)