Jump to content

cocoon

Members
  • Posts

    27
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by cocoon

  1. Am mai discutat cu colegul si e foarte incantat de calitate si rezultat. Un mare plus in tot sistemul este DSP-ul! Nu a mai folosit ampliful OEM, ci doar MATCH-ul. Despre trecerea din BASIC - nu ignora sfatul meu de mai sus: inainte de instalare amplif aftermarket codeaza masina in HiFi. Daca nu ai scule sunt multi care o fac pe net remote (iti trebuie doar cablu) sau sunt altii care se ocupa de diagnoza si au si cablu/program pt coding (sau iti cumperi device si program bimmercode si o codezi singur de pe telefon). Ideea e ca diferenta in calitate semnal dintre BASIC si HiFi este uriasa. Daca vrei sa pastrezi BASIC iti trebuie convertor hi-low care afecteaza mult calitatea semnalului - se va auzi naspa rau dupa aia (am aflat chestia asta dupa ce am aruncat banii catre niste escroci nepriceputi). Pt woofere ar trebui sa pui macar pe cele din HiFi care au 20cm (alea de pe BASIC sunt niste pocnitori de 16cm). In incinta celor de BASIC se pot instala si alte branduri insa trebuie dezlipite incintele cu un pistol cu aer cald. Succes la upgrade!
  2. Nu sunt foarte sigur dar parca HiFi L7 de pe E90 si E60 echivala cu HK de pe F30 iar pe E60 parca Bang&Olufsen era cea mai de sus echipare (cum azi pe G30 peste HK mai exista Bower&Wilkins; pe F10 a existat Bang&Olufsen si HK in paralel iar in final doar HK). Oricum HiFi de pe F30 clar este o echipare de calitate slaba - mi s-a parut similara cu echiparea audio Basic + nav Professional pe care am avut-o pe E90: la partea de fidelitate si bass similare - doar volumul urca mai mult pe F30 HiFi. Iar despre F30 cu BASIC no comment - este putin peste sonorizarile oferite pe masinile anilor 2000 (la inceput) ((( Foarte placuta si echilibrata mi s-a parut sonorizarea pe F10 LCI - tot cu HiFi - este la ani lumina peste HiFi de pe F30. Singurul repros ar fi un pic de volum in plus la amplificare - in rest f ok pt gustul meu. Din procesare urca si aportul bass-ului la volum mic (un LOUDNESS care chiar isi face treaba) si in general se umple foarte frumos habitaclul cu un sunet placut distribuit (bass-ul ajunge si in spate, speakerele din spate au tweeter separat si au claritate f ok). Probabil pe langa calitatea mai ok a componentelor (amplif/DSP/speakere) conteaza si amplasarea speakerelor si forma habitaclului. Dupa +1500E investiti am ajuns la o concluzie trista: pentru a evita timp/bani/nervi pierduti e totusi de preferat a alegeti de la inceput echiparea TESTATA care va satisface gusturile. La masina noua 1100E extra pentru HK probabil merita fata de majoritatea retrofit-urilor pe sume echivalente (chiar daca multe pareri spun ca la HK platesti fidelitatea insa are o oarecare lipsa de bass si unii nu sunt incantati de tentativa de surround in habitaclul de F30). Pentru masina second e loteria mai mare - greu de gasit masina ideala (cu tot pachetul de dotari pentru gustul propriu) dar poate merita platit mai mult pentru una care are tot ce vrem. In cazul meu (ALPINA F30 D3) fostul proprietar (62ani) a pus minim de dotari pe masina (bineinteles sonorizare BASIC) dar am luat masina cu ochii inchisi fiind singura disponibila la pretul ala si la numai 10.000km. De cate ori ma sui in masina sotiei (Peugeot 307CC din... 2006) ma bufneste 'rasul-plansul': pentru anii aia e incredibil cum suna pachetul JBL cu care a venit masina. Are basi in usi jos, 2 tweetere pe bord iar in spate 2 basi cu tweeters coaxiali si amplif; cu exceptia unor inalte (pt gustul meu) usor plafonate sunetul e incredibil de echilibrat si distribuit perfect in toate masina - un bass care aduce clar a subwoofer. Concluzia mea de mai sus se bazeaza si pe auditia unor masini upgradate (inclusiv pachetul de varf al celor de la audiofile-incar din UK) care nu pot spune ca suna cat pentru 2300E Asta e - lesson learnt pt viitor :getlost:
  3. Din ce stiu Match-ul plus 'harness' elimina din schema amplificatorul OEM din HiFi (care are si el inclus un procesor); oricum ar fi complicat de folosit amandoua, eventual unul din amplif-uri pt woofere. La orice upgrade de la BASIC recodeaza intai masina la HiFi; mai scriam ca headunit-ul din BASIC are inclusa egalizare la greu pentru a compensa speakerele OEM de calitate scazuta. Amplificator peste headunit BASIC va fi suna nasol si iti va trebui un procesor de calitatea ca sa scapi de acele egalizari. La mine dupa codarea in HiFi si instalarea JL XD600 calitatea a crescut simtitor dar mereu mai e loc de imbunatatiri. Headunit codat in HiFi necesita amplif care stie de intrari 'diferential-balanced' (toata gama JL e compatibila dar mai sunt si altele). Inca ceva: dupa codare HiFi daca amplifici doar fata (woofere si mid/tweeters) o sa ai volum destul de mic in boxele din spate pe avertizorul sonor PDC (chiar si cu GONG la max). Ori te obisnuiesti sa tii cont de asta ori amplifici si spatele... Succes!
  4. Dupa parerea mea pt F30 cu sistem BASIC cea mai la indemana varianta este codarea in HiFi - mult mai lejer decat instalarea unui DSP. Sistemul BASIC vine default cu headunit cu multe egalizari aiurea facute pentru a compensa calitatea deplorabila a boxelor OEM din BASIC; practic vor sa pacaleasca urechea ascultatorului de rand, nepretentios. Pe BASIC folosirea DSP va ajuta la eliminearea egalizarii inutile. La mine desteptii care au facut instalarea au zis ca nu are rost sa ne complicam cu recodarea, instaland convertorul Hi/Lo care face minuni insa realitatea e ca doar 'fura' mult din fidelitate - l-au instalat ca le era mult mai la indemana ( Pe de alta parte sistemul codat in HiFi nu are neaparat nevoie de DSP. Trebuie intr-adevar un amplif capabil sa preia intrari 'diferential-balanced' asa cum ies din headunit-ul HiFi (clasa JL xD*** este una dintre optiuni). DSP pe HiFi este util in special pentru time alignment insa asta e valabil pentru cei care merg singuri in masina. In testele facute Sambata la baietii de la http://www.audiofile-incar.co.uk m-am convins de beneficiile unui time aligment facut ca la carte - instrumentele se auzeau clar in laterale (cu sincronizare perfecta dreapta/stanga) si vocea parea ca vine din speakerul central (care era dezactivat oricum); in momentul in care insa te muti de pe scaunul soferului avantajul dispare si atunci trebuie sa schimbi setarea de timing pe standard... Iar acest time aligment il simti la anumite melodii - multe din cele testate sunau apropiat de masina mea... DSP mai ajuta si la modelarea unor frecvente nedorite/neplacute dar pe un sistem care suna deja ok nu cred ca face minuni - cel putin dintr-un semnal de intrare de slaba calitate (mp3 codat slab) nu cred ca-l urca la calitate de FLAC ))) . La instalarea initiala nu mi-au pus izolatie in usi desi cerusem - au facut un fel de treaba romaneasca - se grabeau in pragul Craciunului sa inchida cat mai multe comenzi - ma rog, nu mai discut de ei ca ma enervez inutil ( Oricum mai desfac o data usile ca sa modific filtrele cu tweetere setate pe max - poate imi fac atunci singur izolarea cu Dynamat (usile si capitonajele), eventual si pe cele din spate daca am timp...
  5. Salutare, Intervin cu cateva sfaturi si recomandari din ciclul 'asa nu' pentru altii care se pregatesc de upgrade sistem audio pe F30 - asta in ideea de a evita experienta mea, adica bani aruncati si nervi: - am venit in tara de sarbatori si, marea mea greseala, din lipsa de timp atat pentru instalari dar si pentru documentare riguroasa, am apelat la o firma relativ renumita din Bucuresti pt upgrade-ul sistemului audio BASIC de pe masina actuala. Pe langa alte surprize gen fire taiate (desi imi garantasera ca nu are rost sa imi comand harness fiindca ei folosesc kit-uri direct compatibile BMW la conectica) am avut o mare dezamagire la capitolul calitate sunet. Practic le-am dat aproape 1000E pe seturi complete MB.Quart usi fata/spate plus woofere plus amplif (Crunch) plus vestitul convertor Hi/Lo (Vibe) pentru a obtine o crestere de volum insa la capitolul calitate sunet rezultatul a fost cam dezastruos (( . Din pacate trebuia sa plec din tara ca altfel stateam pe capul lor sa-si ia castroanele inapoi si sa-mi instaleze ceva mai sus calitativ sau sa returneze banii. O lectie cam dura pe care am invatat-o din episodul asta: nu mai fac investitie majora in nimic fara auditie in prealabil (normal, ideal pe aceeasi caroserie pentru a compara mere cu mere si a sti la ce rezultat sa ma astept pentru masina mea). - m-am 'chinuit' cam o luna cu muzica la calitatea descrisa - practic inaltele erau foarte stridente iar bass-ul era 'spart, trancanit' - foarte enervant si deranjant. In final, dupa ceva documentare si auditii pe alta masina, am recodat sistemul de la BASIC la HiFi si am instalat un harness de la Tehnic plus un amplif JL XD600/6v2 (eliminand convertorul Hi/Lo care fura mult din fidelitate). Calitatea sunetului a crescut considerabil - inalte mult mai clare, bass mai pronuntat si coborat in frecventa. Comparativ cu un F10 al unui amic cu echipare HiFi - la mine acum fidelitatea inca este usor sub - urmeaza sa mai desfac usile pentru a regla filtrele pe setare 'tweeter plus' (acum sunt pe mediu) si sa vad daca se mai imbunatateste ceva. O alta problema mai enervanta este ca la volum mare cu setarile de bass mai pronuntate dupa 2-3 melodii wooferele degaja un miros groaznic de incins (bobinele), asa ca urmatoare investitie va fi in woofere. Oscilez intre Earthquake SWS 8Xi si Audison AP8. - Sambata trecuta am vizitat atelierul unor profesionisti adevarati (http://www.audiofile-incar.co.uk/) - patronul are un X5 M50 folosit ca masina demo. Ce sa zic - ma oftic groaznic ca nu am aflat de ei mai din timp. Sincer acum ma cam doare sufletul de banii aruncati in RO pe upgrade ca sa mai investesc acum inca aproape 2000E pe sistemul celor de la audiofile-incar. Lucrau la un Ferrari caruia i-au dat tot bordul jos pentru a putea instala tweetere etc ) . - dupa n forumuri vizitate, mailuri schimbate si diverse auditii de proba - daca as da timpul inapoi fie as merge la baietii de mai sus, fie mi-as instala singur: in usile fata Focal (modelul de varf ES100K) sau Eton, eventual si BAV sound (mai greu de adus in Europa). Woofere Earthquake, Audison sau Eton. Boxe spate - Focal coaxiale sau poate tot ES100K (cu adaptare in fetele de usi pt tweetere). Amplif tot JL XD600/6v2 plus harness Technic. Pentru procesor oscilez intre Helix DSP.2 si Audison Bit 10 (D). - o chestie interesanta - am observat ca sistemul HiFi de pe F30/F80 este mult sub cel de pe F10 ( . Nu stiu daca ampliful (cu procesorul incorporat) este acelasi pe cele 2 modele (posibil sa fie din diferenta evidenta de fidelitate) insa boxele spate clar sunt diferite, F10 are difuzoare cu 2 cai si pe spate si, in plus, amplasarea lor la luneta creeaza o distributie mai uniforma a sunetului in habitaclu comparativ cu amplasarea in usile spate. Nu m-a dat pe spate Harmann Kardon pe F30 - cel putin dupa parerea mea tenativa de a crea surround in masina nu prea reuseste, ca sa nu mai zic de lipsa contentului surround audio in masina. - revin cu concluzia de mai devreme, nu mergeti doar pe recomandari etc - incercati pe cat posibil sa testati sistemul target-at pentru a nu avea surprize cand e prea tarziu (dupa achizitie, instalare etc). Ca la orice capitol, si la muzica totul tine de gusturi si perceptie si ce pare cuiva 'wow' si il recomanda cu caldura altuia probabil i se pare de calitate mediocra. Bafta la instalari!
  6. Merci. Masina e ok, sta foarte bine pe sosea si pe viraje dar si la viteza. Poate e chestie de gust dar mie mi se pare mai ok la tinuta de drum decat M3, cel putin pentru 'day-by-day drive' (echilibrul intre stabilitate/sportivitate/confort de departe in favoarea ALPINA). Pana la 911 insa mai e cale lunga, mai ales la directie care pe Porsche mi se pare incredibila: nu foarte dura (nici chiar pe sport +) insa fara cea mai mica tendinta de deviere de la traiectorie chiar si la denivelari la viteze mari. Bine, comparatia nu-si are rostul, Porsche era 4x4 si 4 wheel steering, deci e din cu totul alta clasa. In rest ALPINA este faina, pentru mine este un compromis f bun intre sportivitate si confort, mai ales ca merg doar in afara orasului pe trasee lungi. La +90% din drumuri merg cu familia dar suspensia si zgomotul sunt ok si pentru sotie/copil. Cum era de asteptat, consumul a crescut - nu numai fiindca e mai mare din 'dopajul' motorului dar mai ales pentru ca si stilul de condus s-a modificat in pas cu noile specificatii ale masinii ))) . Deranjanta e mai degraba scaderea autonomiei, mai ales ca la F30 au micsorat si rezervorul cu inca 4L fata de E90. Ma rog, asta e problema minora... )
  7. S-au mai dat si filtrele, arcurile, placutele toate si discurile.
  8. Clarificat la telefon intre timp. Trimis detalii pe PM.
  9. Nu s-au dat, voi posta update-uri cand se vinde cate ceva.
  10. Ha, ha - poveste lunga. Dupa discutiile cu tine si cu alti membri din diverse forumuri ma hotarasem sa investesc ceva bani in 330 ca sa-l fac mai aproape de gustul meu. Aveam pe lista suspensie (brate, bucsi punte, amortizoare si arcuri etc), scaune sport, ceva tuning mai profi pe la motor, muzica mai profi, un kit aerodinamic de la Alpina etc. Ideea e ca modificarile se ridicau catre 10.000E - o suma foarte mare comparativ cu valoarea masinii dar pe care eram dispus sa o dau ca sa aduc masina la nivelul asteptarilor si sa o tin 3-4 ani. Din toata ecuatia cel mai complicat era cu alergatura la diverse ateliere pe la care sa fac toate modificarile - aici aveam dubiul cel mai mare. Intre timp am inchiriat cate un weekend un 911 si apoi un M3 (ambele 2017), lucru care m-a zgandarit si mai rau fie catre modificari rapide pe 330D actual sau catre schimbat pe altceva care sa nu aiba nevoie de nicio modificare. De fapt dintre cele doua sincer sa fiu am fost destul de dezamagit de M3 - destul de brutal (mai ales cutia de viteze) dar cel mai mult m-a deranjat ca pe ploaie usoara la mers nu neaparat agresiv a intrat de 2-3 ori in derapaj (dansat din fund) pe la 160-180 si-ti cam piere cheful de viteza. Pe mers virajat e altceva, intra in drift chiar si cu DSC on (intervine destul de tarziu) - am fost tentat sa ma joc cu DSC off insa in contractul de inchiriere era prevazut clar ca daca la scanarea facuta la predarea masinii se identifica DSC off se pierd 800E din garantia lasata initial . Comparatia cu 911 e nedreapta - era Carerra 4S (4x4), normal ca tinuta de drum/pe traiectorie era alta; ciudat ca, desi avea scaune scoica, overall confortul era clar superior celui din M3. Iar 911 nu era limitat si m-am jucat un pic si cu viteza maxima (mi-a iesit poza doar la 296 ) ). Oricum, dupa cele 2 rachete de mai sus am gasit intamplator si o Alpina D3 la un dealer apropiat, am mers la drive-test si, dupa 2 saptamani nedormite si mii de calcule etc, am si luat-o. Am avut noroc ca mi-a primit 330D-ul meu ca avans; oricum overall a fost o investitie mult peste ce aveam in plan dar macar nu imi mai doresc altceva acum de la masina, 350 cai plus diversele imbunatatiri 'by Alpina' (directie sport, cutie sport, suspensie modificata si reglabila, jante, kit aerodinamic, frane M etc) imi ajung . Cel putin o perioada )))
  11. Mai jos codul, sper ca se vede ceva: Raspuns intre timp pe PM.
  12. Salut, Cam dificil de trimis prin curier, le am la niste prieteni in Prahova in zona cu preturi mari la curierat. Eventual vorbesc cu ei cand/daca au drum spre Bv (sunt vreo 60km de la ei). Bafta.
  13. Se vand urmatoarele piese noi cumparate pentru fostul meu 330D - E90 LCI (2011); toate piesele au fost achizitionate in Decembrie 2016 cand am cumparat masina (am copie facturi ) - set arcuri EIBACH ProKit E10-20-014-04-22 - 350lei (au costat 790 pe factura de la Customtuning din Bucuresti) - set bare antiruliu EIBACH E40-20-013-01-11 - 750lei (au costat 1740 pe factura de la Customtuning din Bucuresti) - filtru ulei OEM - 50lei (124lei a costat la Bavauto) - filtru aer OEM - 90lei (217lei a costat la Bavauto) - placute frana fata ATE ceramic (pt frana performance - disc de 348mm) - 150lei (au costat 110E) - placute frana spate ATE standard (pt dimensiune disc 336mm) - 80lei (au costat 250lei de la Autokarma) - set discuri frana spate ATE (336mm) - 250lei (au costat 450lei) - set presuri interior cauciuc OEM (varianta fara xDrive) putin folosite - 100lei (au costat 435lei la Bavauto) Pt achizite 'la pachet' inca un discount consistent
  14. La multi ani tuturor! Scriam mai sus despre problema repetata la frane in cazul masinii mele: apareau trepidatii in masina (nu neaparat in volan) la franari in special in intervalul 80-160 dar erau perceptibile si la viteze mai mari. Am schimbat discurile originale ale masinii (87.000km) cu un set ATE care dupa 1000km au generat aceeasi problema. Apoi am montat un set original BMW (discuri si placute) la reprezentanta si dupa 1000km aceeasi problema. In final am montat un set Brembo cu placute ATE DAR am schimbat si rulmentii fata. Desi nu aveau nimic (nu jocuri sau zgomote de rulare) - rulmentii sunt corp comun cu flansa pe care se aseaza discul; din diverse cauze (cea mai comuna strangerea neuniforma a rotii - direct cu pistol compresor sau cu maner de forta in loc de dinamometrica nerespectand recomandarea de strangere la cuplu si 'in cruce' a prezoanelor rotii) flansa rulmentului se deformeaza usor iar discul, la franari mai agresive se incinge si se deformeaza dupa conturul flansei de rulment, cauzand vibratiile de care vorbeam. O alta cauza ar putea fi (nu a fost cazul meu) montarea discurilor noi fara a curata temeinic flansa de asezare a discului pentru ca acesta sa lucreze perfect paralel cu flansa de rulment. Daca stiam la inceput de aceasta posibila cauza as fi scutit multi bani, timp si nervi . Deci tineti cont la astfel de simptome - cereti mecanicilor sa verifice planeitatea flansei rulmentului (cea pe care se aseaza discul de frana) - la cea mai mica ondulare a acesteia (vorbim de zecimi de mm aici) veti strica inutil setul de discuri Oricum intre timp grijile mele referitoare la modificarile pe care le aveam de facut la E90-ul meu 330D au trecut - dupa exact 1 an si 46.000km rulati de mine fara alte probleme (in afara de frane si chestiile deranjante de stabilitate etc) l-am vandut si am trecut la Alpina Pentru cei interesati de piesele noi cumparate si nemontate pentru E90 330D (arcuri si bare stabilizatoare Eibach, placute etc etc) dati-mi PM, le-am trimis in tara si le las la un pret 'prietenesc' , nemaiavand ce face cu ele. La multi km!
  15. Stiu, ai dreptate - la inceput am insistat pe comparatie fiindca eram usor revoltat de discrepanta intre imaginea creata despre E90 din discutii cu posesori, forumuri etc etc si cea reala pe care o afli dupa cateva sute de km (si nu intr-un scurt drive-test cu dealerul stresat in dreapta ta ). Iar despre N47 si probleme - o mare parte dintre cumparatori sunt cei care cumpara masina ca le place cum arata, cum trage (unii cumpara doar pentru imagine si emblema ca 'da bine pe farcebook') - sunt foarte putini cei care se intereseaza de problemele specifice modelului, rezolvare, costuri etc. Oricum am trecut peste dezamagirea initiala, probabil m-am obisnuit cu unele din minusuri - focusul acum este sa rezolv problemele care tot apar la frane.
  16. Multumesc de sfaturi; partea cu bratele ranforsate si amortizoare cred ca o mai aman pana e cazul de schimbat 1-2 brate (parca nu ma indur sa le schimb acum cand sunt inca impecabile). Prioritatea este sa rezolv problema foarte enervanta cu trepidatia la franare. In cazul meu (cutie manuala) nu apare de la franare intensa si apoi stat cu piciorul pe frana cand masina este in 'drive' (scenariu frecvent la cutiile automate) - caz in care se transfera material din placute pe discul incins si se deformeaza local discul. Tot cotrobaind pe forumuri despre problema similara (trepidatii care reapar la franare la 1000-max5000km dupa schimbarea setului nou de discuri) se pare ca o cauza frecventa este deformarea butucilor fata (cei pe care se aseaza discul de frana si care sunt corp comun cu rulmentul - cel putin la cele fara xDrive). Daca asta e cauza reala si in cazul meu rezolvarea implica un nou set de placute si discuri dar... si de rulmenti fata cu butuci. Prin Septembrie incerc sa-i abordez pe cei la de service-ul BMW din Germania la care am schimbat in primavara discuri&placute fata sa vad daca ofera intr-adevar garantie si ar trebui sa scot din buzunar doar costul rulmentilor si montajul (suportand ei discuri/placute/montaj).
  17. Nu stiu din ce motive nu primesc notificarile referitoare la update-uri pe acest topic (desi m-am abonat la thread). Incerc sa raspund comentariilor primite Merci pentru sfatul referitor la amortizoare, am amanat schimbarea arcurilor (pe care le-am achizitionat deja in iarna) pana cand am ocazia sa merg cu o masina similara ca sa ma conving de efecte pozitive versus negative (tinuta de drum imbunatatita versus confort vizibil scazut). Despre arcurile pe care le-am luat am primit pareri contradictorii despre compromisul confort/stabilitate si cum pe aici nu mi-e chiar la indemana sa schimb arcurile daca nu imi plac: da-le jos pune-le iar pe alea OEM etc (timp, putine service-uri care se baga la lucrari din astea in zona mea, bani etc) prefer sa fac o proba cu alta masina inainte ca sa ma conving ca sunt ce-mi trebuie. La fel si despre upgrade-ul de amortizoare Bilstein, as prefera sa vad intai cum sta o masina similara pe sosea inainte sa fac pasul. Roti pe 17'' am - si sa vreau la 330D nu pot pune pe 16 - nu incap din cauza discurilor de frana foarte mari Oricum sincer intre timp s-au adunat de cand am luat-o din Decembrie 27.000km si m-am obisnuit/resemnat cu suspensia/stabilitatea, ma bate gandul sa nu mai umblu deloc la suspensie Ca tot am adus vorba de 'fleacurile' aparute in cei 27.000km de cand o am - dupa cum spuneam mai sus problema de trepidatie la franare a reaparut in 10-12.000km - dealer-ul de la care o luasem montase discuri si placute ATE (Made in Germany scria pe ambalaj, mai multe nu stiu). Pana la 20.000km problema trepidatiei s-a agravat si am hotarat sa merg la reprezentanta BMW in Germania pentru urmatoarele probleme/upgrade-uri: 1) trepitatie frana - au schimbat discurile si placutele fata; 2) o alta problema specifica E90-urilor cu faruri adaptive - trepidatie Xenon la viteza (observi cum vibreaza lumina pe bara masinilor din fata si pe indicatoarele rutiere reflectorizante - e foarte deranjant pentru masinile din fata ) - au montat un kit de ranforsare a fixarii farurilor; 3) schimb ulei, filtre (inclusiv motorina); lichid frana, antigel; 4) achizitiona/vopsit/instalat eleron OEM la cererea mea. Lucrarea de mai sus m-a usurat de 2000E dar am fost multumit de rezultate (mai putin la faruri la care nu s-a rezolvat nimic cu kitul de 120E). Din pacate insa dupa 5-6000km problema la frane a revenit exact cum spui si tu mai sus si asta chiar si cu discuri OEM : (( . Oricum e foarte enervanta problema - se manifesta in special intre 100-160 - la viteze mai mari se mai estompeaza un pic dar una peste alta, pe langa pericolul de a deterioara piese din suspensie si directie din cauza vibratiilor, pierzi mult din eficienta franei - lucru nu foarte incurajator pentru mine care merg preponderent la 200+ ... Dupa concediul din vara o sa imi iau din nou liber sa merg la ei, poate reusesc sa rezolv ceva fara alti bani - teoretic am garantie pentru piese si lucrare - va tin la curent cu ce si cum mai rezolv... Dupa cum am scris intre timp, pe langa rulmenti au mai aparut si alte zgaibe - nu neaparat grave dar te shicaneaza iar dupa cum vezi deloc usoare pentru portofel (chiar daca ma pregatisem sufleteste pentru preturi BMW cand am achizitionat-o ). Iar aparitia acestor zgaibe o compar cu experienta masinilor anterioare cu mult mai multi ani vechime si mult mai multi km dar care au avut mai putine probleme... Despre circuit - daca mergi la Nuerburgring vei vedea ca alearga pe acolo multi amatori cu toate natiile de masini (inclusiv Mercedes clasa S : ))) ) iar eu am mers pentru distractie, nu neaparat ca sa bat recorduri pe cei 21km virajati. De asta m-am ferit de 530D, era mai greoaie (si erau si mult mai rare cele cu cutie manuala). In Ungaria am mers cand era liber si la limitare (249km/h pe gps) insa nu-mi propun sa conving pe cineva sau nu consider a fi vreun motiv de lauda; fiecare merge dupa propriile aprecieri referitoare la pericole, conditii, familiar cu masina si increzator in ea etc etc. Sunt portiuni de autostrazi in Ungaria mult mai bune calitativ decat cele din AT, FR, DE iar daca stii amplasarea camerelor/politiei si e liber se poate merge tare fara probleme. Incerc sa nu mai continui polemica si comparatia 330D/406 - totul a pornit de la dezamagirea fata de 'cata masina primesti' pentru banii pe care ii dai pe 330 versus o masina infinit mai ieftina pe care am avut-o si de care am fost multumit la multe capitole. Ca o ultima paranteza - urmatoarele modele de la Peugeot dupa 406 au dezamagit mult la calitate iar despre al meu 406 sunt convins ca a fost printre cele alergate de pe piata ))) Despre vanzare - nu prea mi-e la indemana - am cumparat unul din cele mai scumpe 330D de pe piata ca sa am garantia unui numar mic de km, uzuri minime confirmate de TUV si reprezentante BMW din Germania; dupa investitiile facute deja mi-as bate joc de bani la cat as pierde la revanzare dupa numai 6 luni de la achizitie. In general imi iau masini in stare f buna (implicit mai scumpe decat media modelului pe piata) cu care merg min 200.000km (km facuti de mine) iar apoi la revanzare pierderea nu mai e asa relevanta. Vezi mai sus, inchid subiectul 406, a fost o comparatie nefericit aleasa care incerca sa ilustreze cam ce calitati am primit la suma de X fata de Y euro si dezamagiri la anumite capitole... Are toate scuturile OEM in regula, suspensia a fost verificata, la fel si geometria si anvelopele. Scriam mai sus ca intre timp m-am mai obisnuit/resemnat, am ajuns acum la alte capitole - probleme repetate frane etc. Dar sincer pentru asta nu acuz BMW neaparat, cochetasem ca alternativa cu A4 si am amici care pe A4 la an si km similari au alte probleme deranjante - cam asta e calitatea masinilor care se fac in ziua de azi...
  18. Salutare, Promisesem sa revin cu un update dupa schimbare arcuri si bare stabilizatoare. Ei bine, din pacate la vizita in tara am fost pe fuga si nu am reusit sa le schimb; de fapt facusem programare la un service renumit BMW din Buc (nu dau nume, nu vreau sa fac reclama/contra-reclama) dar dupa o discutie in contradictoriu in care au incercat sa ma convinga ca pentru schimb bare antiruliu nu e nevoie sa dai puntea spate jos ('stim noi mai bine' etc) mi-am dat seama ca nu are rost sa continui polemica si lucrarea cu ei, nu aveam chef sa-i vad cum experimenteaza o lucrare pe care, daca era mai cald si aveam timp suficient, o faceam singur la un nivel de calitate satisfacator pentru mine dar ma rog, asta e alt subiect. Revenind - intre timp am mers cu masina 12.000km cu urmatoarele observatii: 1) dupa trecerea la cauciucuri Michenlin non-RFT confortul s-a imbunatatit vizibil - nu mai clantane dintii la orice groapa si, mai important, a disparut aproape complet fenomenul de tramlining (verificat si geometria dupa montare); 2) cum era de asteptat - sensibilitatea la vant lateral a ramas neschimbata . Inainte de revelion am plecat din tara si toata Ungaria am prins-o cu vant lateral puternic. Fiind soseaua destul de libera am mers in ritmul obisnuit (180-240) insa bineinteles erau necesare corectii permanente din volan pentru mentinerea traiectoriei (la trecerea pe langa tiruri masina devia brusc chiar peste 0.5m). Nu era un fenomen incontrolabil (cel putin eu sunt obisnuit cu asa ceva de la motocicleta in conditii similare si nu m-au luat prin surprindere rafalele) insa ma temeam la un moment dat sa nu sune careva la 112 pe motiv ca as fi suspect de alcool la volan si nu pot 'stapani masina' . Sper totusi sa reusesc sa montez cat mai curand arcurile Eibach pentru coborarea garzii la sol (cam greu pe aici - la reprezentata nu lucreaza cu arcuri after-market, atelierele cam reticente la asa lucrare - probabil ramane tot pe urmatoarea vizita in RO) plus montarea unui eleron OEM - acestea impreuna ar trebui sa aduca o oarecare imbunatatire pentru problema asta. 3) la abordarea in viteza a unor curbe largi care au usoare denivelari problema instabilitatii a ramas (nu ma asteptam la vreo imbunatarire doar din cauciucuri). Ma refer aici la o usoara tzopaiala a puntii spate/oscilatii ale caroseriei care dau o senzatie de nesiguranta (desi tehnic suspensia este in stare perfecta). E clar ca e o problema de conceptie. Inevitabil revin si pentru problema asta dar si pentru cea de mai sus (sensibilitate la vant lateral) la comparatia stupida cu 406-le: asta avea punte spate cu 4 brate (nu cu 5 ca la 330D), o forma aerodinamica teoretic inferioara si cu toate astea statea mult mai bine pe sosea atat pe curbe denivelate la viteza dar mai ales de neclintit la vant lateral si viteza. Ce sa zic - rusine BMW 4) in cei 12.000km parcursi in posesia mea a cedat un rulment spate si asta la drumuri doar pe autostrada (teoretic uzura minima) - schimbat in Germania cu 300E. Sper ca e un caz izolat - oricum dezamagitor pentru masina cu 99.000km... 5) la achizitia masinii a fost verificata tehnic la BMW Stuttgart si apoi i s-a facut inspectia TUV. Ambele verificari au avut ca recomandare schimbarea placutelor de frana spate/fata (seturile originale pe masina) - in rest totul ok (bineinteles si km validati). Am negociat cu dealer-ul sa imi schimbe si discurile pe fata in pret - toate bune si frumoase doar ca dupa acesti 12.000km am inceput la franare sa am vibratii in volan si pedala de frana (prima cauza in situatii asemanatoare ar fi discurile fata). Ce sa mai comentez - pot incerca sa cer remedierea pe motiv ca discurile sunt, teoretic, in garantie insa implica timp (libere de la serviciu ca sa merg 800km pana la acelasi dealer etc) - mai ingrijorator este de ce au cedat discurile in numai 12.000km (vizual si discurile si placutele arata perfect). OK, intr-adevar am un stil sportiv de condus dar acelasi stil l-am avut cu toate masinile de pana acum fara surprize din astea. Mai am o 'speranta' ca problema sa fie cauzata de ceva jocuri aparute la directie (capete de bara, bielete) - spun speranta fiindca daca sunt discurile de vina sper sa nu ajung sa le tot schimb la fiecare 12.000 ... Una peste alta dupa cei 12.000km am un gust amar: cumulate investitiile in arcuri, bare stabilizatoare, inmatriculare, achizitionat accesorii interior care ar fi fost standard intr-o masina de bun simt si de 51.000E noua (buzunare spatare scaune, parasolare, covorase OEM, spatii depozitare etc etc) costul masinii a depasit 20.000E. Pretul a fost asa ridicat fiindca am preferat sa iau un 330D cu km cat mai putini (ca sa il tin 3-4 ani) si in stare perfecta (ma rog, stare tehnica evaluata de mine si apoi validata de BMW Stuttgart si TUV). Cu toate astea concluzia este ca am platit un pret urias pentru un motor foarte puternic si... cam atat. Dotarile sunt de bun simt dar confortul lasa mult de dorit - inteleg ca suspensia este rigida pentru imbunatatit stabilitate in defavoarea confortului insa nu reuseste deloc sa-si faca treaba. Stabilitatea mi se pare total inacceptabila pentru o masina cu pretentiile astea (m-am convins ca asta e conceptia, nu este o problema doar cu masina mea) - mai ales ca BMW se lauda prin nu stiu cate reclame cu puntile lor de ultima generatie care imbina confortul ridicat cu o tinuta de drum de exceptie. Bullshit! Si mi-e clar ca nu sunt prea pretentios din moment ce problemele de care ma plang nu le intampinam la 'batranul' 406 (masina conceputa cu 10 ani inainte, dimensiuni ampatament/ecartament/greutate asemanatoare); ma asteptam de la 330 la un nivel mai mare sau in cel mai rau caz egal la capitolul confort dar mai ales stabilitate, in niciun caz mult inferior. Si mi-e greu sa cred ca 406 este o exceptie sau un etalon la compromisul suspensie suficient de confortabila/stabilitate&tinuta de drum perfecta la viteze mari. M-am orientat catre 330D fiindca pe 406 nu prea mai aveam rezerva de crestere suplimentara peste cei 180 de cai deja tunati si parca era loc de mai bine (=more power ) ) ; mai ieseam cu el pe circuit si o masina cu tractiune spate (propulsie de fapt) ar fi fost mult mai fun; intr-un an de folosire in afara tarii 406 a parcurs 45.000km si a necesitat 2-3 reparatii minore de 600E total - ma gandeam ca la 330 (87.000km si 10 ani mai noua) sunt suficiente 1-2 revizii normale pe an fara sa am alte suprize (se pare ca m-am inselat amarnic). Ca sa nu mai zic ca dupa problemele de mai sus (in special rulment defect fara motiv) mi-e clar ca planul meu cu iesitul pe circuit va implica niste reparatii suplimentare la o masina neasteptat de sensibila. Pacat ca fiind extra-sezon (Nuerburgring inchis) nu am apucat macar o tura pe circuit inainte sa inceapa defectiunile si sa ma descurajeze total. Pe scurt parerea mea despre masina - un mare fas, doar ca eu am aflat-o 'the hard way'. Mi-este foarte clar acum ca daca aveam ocazia sa fac un drive-test extins (2-300km pe diverse trasee singur, nu 10km cu dealerul in dreapta care era stresat la fiecare manevra mai agresiva) nu faceam acest pas. Si nu ma intelegeti gresit, scopul meu nu e sa denigrez marca BMW sau sa-i jignesc pe ceilalti posesori, doar imi arat dezamagirea strict raportat la ce ma asteptam de la marca/model/pretul platit si ce am primit insa tinand cont si de stilul meu de mers, drumurile pe care le fac etc (probabil in conditii standard de mers majoritatea posesorilor sunt incantati). Dar acum daca am intrat in hora jucam in continuare , cu stabilitatea ne resemnam si poate 'surprizele' de mai sus nu vor mai fi urmate si de alte zgaibe tehnice. Numai bine.
  19. Sper ca in sfarsit s-a incheiat si polemica RFT versus standard... Revenind la discutia despre imbunatatiri tinuta de drum, modificari suspensii etc (@vladmury, qwert84 & Kenbobo): - intr-adevar, la mine posibil sa se fi simtit o schimbare semnificativa in bine doar dupa schimb anvelope si geometrie dar m-am tot temut ca nu este suficient. Si tinand cont ca pentru modificarile de suspensie nu ma descurcam singur in parcare - imi trebuie scule pe care nu la am in afara tarii si nici nu merita sa mi le cumpar pentru o operatiune 'one-time' ca sa nu mai zic de preturile la manopera pe la ateliere pe aici plus reticenta la modificari non-OEM plus timp pierdut etc - am preferat sa profit de vacanta de iarna in tara si sa schimb atunci arcurile si barele anti-ruliu (de asta le-am comandat in avans). Daca m-am grabit si poate nu se justificau, ramane de vazut; - despre modelul ProKit de la Eibach asta citisem si eu - ca ar fi cele mai 'blande' (cu putin mai dure decat suspensia OEM), beneficiul lor fiind in special coborarea garzii la sol. Asta si urmaream si sper sa ajute in special la diminuarea sensibilitatii la vant lateral (sau cand treci pe langa TIR-uri, SUV-uri etc); - H&R am inteles ca sunt mai inteligente - sunt arcuri progresive (cred ca ar concura cu SportLine de la Eibach) - dar cu toate astea sunt totusi mult mai dure decat suspensia OEM si overall confortul este afectat destul de mult. Iar pentru comportament in curbe am comandat oricum si bare anti-ruliu ranforsate. Revin cu un update dupa ce la montez si dupa ce ajung din nou pe drumurile 'cunoscute' ca sa vad ce s-a imbunatatit
  20. Inlocuirea RFT cu anvelopa standard implica un risc de pana pe care si-l asuma fiecare sau nu. Oricum citisem prin carte ca si RFT trebuie inlocuit dupa ce ai mers cu el pe pana (a patit si un amic asta la X1 ). Deci banii pe anvelopa oricum ii dai, ramane sa decida fiecare daca isi asuma riscul de plata platforma sau nu. Probabil disconfortul este mai mare cand o patesti in locuri mai izolate (drumuri secundare, munte etc). Citisem pe undeva ca treptat pneul 'self-sealing'(anvelopa normala cu un strat interior care poate face fata unei gauri de cui, surub etc fara sa lase aerul afara) se va ieftini si va deveni o alternativa viabila pentru RFT. Ramane de vazut...
  21. @WIN60 - si tu si ceilalti care au atras atentia aveti dreptate, nu este o comparatie justa, nu comparam mere cu mere. Partea cu downgrade la capitolul confort etc mi-am asumat-o cand m-am orientat catre 330D - intr-adevar, m-a surprins neplacut capitolul tinuta de drum. Desi am testat 3 x 330D inainte de achizitie, nu iti poti face o parere obiectiva in 10km de drive-test cu dealerul in dreapta. Si da, la capitolul performante (principalul motiv al achiztiei) nu incape comparatie, mai ales de la 190 in sus (incerc postez la un moment dat niste filmulete cu comparatia). @SONE - dupa cum spuneam mai sus, si eu am facut deja pasul catre non-RFT - revin cu detalii dupa teste mai detaliate, sper sa se comporte masina la fel ca in cazul tau...
  22. Multumesc tuturor pentru raspunsuri si urari. Si acum cateva commenturi in ordinea reply-urilor dar si cateva poze: RunFlat - pana sa mentionez in acest topic despre ele stiam clar (din auzite si de pe internet, nu din experienta personala) ca afecteaza negativ in special confortul (datorita peretilor laterali ranforsati) dar si tinuta de drum (fara o explicatie clara). Din raspunsurile voastre vad ca parerile sunt impartite PRO/CON - eu oricum am facut pasul: masina este in RO, asteapta cuminte finalizarea procedurii de inmatriculare si am incaltat-o deja cu anvelope Michelin iarna standard (nu RunFlat). Inainte sa o 'abandonez' in RO saptamana trecuta am mers cu ea doar vreo 5km cu noile anvelope (de la vulcanizare pana la garaj) si pot spune clar ca nu mai simteam orice gropita de pe drum. Despre partea cu deviatia de la traiectorie - ramane de vazut. Din pacate urmarind dezbaterile de pe forum (mai ales de problema asta la seria 5 - F10 dar si la F30 etc) inteleg ca sunt multi care se vaita de simptome insa rezolvarile sunt diverse (anvelope, geometrie, caseta directie, articulatii etc) - nu este o reteta clara pentru rezolvarea problemei. Si inca un pas pe care l-am facut deja de cateva zile - am comandat arcuri Eibach ProKit (teoretic cele mai 'prietenoase' si cu coborarea cea mai mica) si bare stabilizatoare ranforsate. Le montez cand ajung din nou in RO de sarbatori (ocazie cu care, dupa cum mentionasem, vreau sa anulez si CDV-ul). Ramane sa vad daca am gresit total (si cu anvelopele si cu arcurile si barele anti-ruliu) sau se va simti vreo imbunatatire. Dupa coborarea garzii la sol sper sa scap sau macar atenuez tendinta de deviere la viteze mari cu vant lateral. Si desigur, dupa modificari este in plan si o geometrie : ) Interesant e ca in primavara am testat in RO masina cumnatului (un F30 320D LCI xDrive) cu 300km la bord - am mers doar vreo 50km pe un drum secundar (Valenii de Munte - Cheia) si am observat acest fenomen de deviere/aruncare din santurile longitudinale create in sosea de traficul greu. Inevitabil fac comparatia cu masina mea de la acel moment (406-le) care nu suferea de asa ceva. Din moment ce la 320-ul nou nu se punea problema de unghiuri dereglate (masina noua de nicio saptamana) am pus comportamentul pe seama anvelopelor (mai late: 225 fata de 205, mai joase: 45 fata de 60 si mai dure - RunFlat fata de Standard Iarna). Si daca dam crezare si la ce ne spune Wikipedia despre 'tramlining' reiese ca problema este asociata 100% cu anvelopele (si in special cu RunFlat-urile): 'Vehicles with large and wide low profile tires are more prone to the effects as well as vehicles which have wheels fitted that are larger than the manufacturers recommendation or have reinforced sidewalls.' Despre recomandarea de seria 5 - scrisesem prin topic inca din faza de cautari ca l-am eliminat (constient ca pierd la partea de confort) fiindca mai ies si pe circuit si E60/F10 mi se par foarte greoaie pentru asa ceva. Nu am mers cu vreunul pe circuit, doar le-am vazut 'in actiune' dar clar nu prea incape comparatie cu E90. Oricum sunt curios cum se comporta E60/F10 la viteze mari si vant lateral - teoretic masini (mult) mai grele insa si mai inalte decat E90... F30 versus cutie manuala - enumerasem de la inceput criteriile de alegere a masinii: berlina, Diesel mare si cutie manuala. La F30 pe versiunea 330D deja se pune doar cutie automata - la asta ma refeream cand am spus ca Diesel-urile mari/puternice cu cutie manuala sunt pe cale de disparitie... Iar despre comparatia cu fostul 406 - am tot facut paralele cu o usoara nota de dezamagire la capitolul tinuta de drum. Probabil am pornit de la inceput cu asteptari prea mari de la 330D dar totusi din datele de pe hartie (ampatament, ecartamente, inaltime, latime) ar fi trebuit sa reiasa o masina mai stabila. La fel si puntile spate similare (multi-brat) si fata McPherson. Ca sa nu mai spun de cei 10ani distanta intre proiectarea celor 2 modele sau de diferenta de pret (cca 4000E la 406 cu toate imbunatatirile fata de 18.000 E deocamdata la 330D plus cca 1000 arcuri, bare, manopera etc). Nu regret in vreun fel alegerea, poate doar ma asteptam la un 'WOW' la toate capitolele... Oricum va mai tin la curent cu imbunatatiri, efecte etc.
  23. Salutare, Din lipsa de timp am tot amanat un update pe tema discutata mai sus - achizitia unui 330D. Ei bine, am facut-o! Dupa multe nopti nedormite cautarile s-au redus la 3 berline negre care corespundeau criteriilor stabilitate cand am pornit la drum: 330D LCI berlina, cutie manuala, doar tractiune spate (propulsie mai bine spus), desigur stare cat mai buna, km cat mai putini si dotari de bun simt (navigatie macar mica, climatronic si Xenon aveau cam toate pe motorizarea asta etc). Alesul a fost un 2011 cu 87.000km (cel mai scump din selectie - verificat la BMW Stuttgart) dar tinand cont ca celelalte aveau 80-100.000km in plus am zis ca merita diferenta de pret de 4-5000E pentru o masina cu ~100.000km mai tanara... Si acum cateva impresii dupa 3 saptamani si 4000km; incerc sa fiu cat mai obiectiv dar nu pot sa nu fac niste paralele cu fosta masina: un Peugeot 406 berlina 2.2HDI cu exact 10 ani mai batran, resoftat la ~180 cai, montat cutie in 6 trepte plus cateva modificari (o masina care a costat cam 4000E cu modificari cu tot si care la 303.000km merge si alearga impecabil). 1) performante - diferenta de putere este clar vizibila, practic 330D trage liniar pana la limitare (255 pe bord - cu incetinire a ritmului de crestere dupa 200; Peugeot se plafona la 235 insa dupa 200 cresterea e muuult mai lenta). Si in treptele mici 330D trage liniar de la turatia de cuplu maxim pana la 4000+ rpm - BMW este clar la inaltimea asteptarilor 2) tinuta de drum - ei bine, din pacate acest capitol este o mare dezamagire... Ambele masini au punte multi-brat pe spate insa la 330D exista permanent acea nevoie de corectie traiectorie la cea mai mica denivelare luata la viteza (mai ales incretituri transversale nu prea pronuntate ale soselei). Am mari sperante la imbunatatiri dupa ce ii dau jos RunFlat-urile, ii montez Einbach-uri ProKit si bare stabilizatoare tot de la Eibach. Inca o speranta este sa nu afectez foarte mult confortul (zdruncinaturile) care si asa sunt mult mai pronuntate decat la 406 (repet, sper la minuni dupa ce dau jos RunFlat-urile). Ca idee merg des pe o portiune din Germania fara limita pe care sunt si niste curbe largi (alergatorii le iau cu 200+). Cu 406 in acele curbe la 200-210 nu aveam nici cea mai mica senzatie de nesiguranta, ca sa nu mai zic ca in 406 la 200 si linie dreapta pot simula o ocolire de obstacol (bineinteles, nu foarte din scurt) fara ca masina sa intre in vreun tangaj etc. Cu 330D in zona aia este permanent nevoie de corectare a traiectoriei din volan si over-all ai o senzatie mai putin placuta. Pacat... Sunt constient ca aici compar 2 masini din clase diferite dar atentie, 406 l-a costat 21.000E nou in 2001 pe primul proprietar iar 330D 51.000E in 2011 - parca la 2.5 ori diferenta de pret ai pretentie la o masina mai bine conceputa. De cand am pornit la achizitie m-a incantat 330D fiindca are cifre similare sau chiar mai bune la ampatament, inaltime, latime, ecartamente fata/spate la o comparatie 1:1 cu 406. Tinand cont ca 330D are si 200kg in plus ma asteptam la o tinuta de drum mai buna sau macar egala. Si un alt mare dezavantaj este mersul la viteza cu vant lateral - din pacate aici diferenta este si mai usturatoare, fiind necesare permanent mici corectii din volan... Dar, dupa cum spuneam, am mari sperante ca lucrurile sa se imbunatateasca dupa ce o mai rigidizez si cobor putin... 3) confort/dotari - aici ajungem din nou la capitolul 'nu comparam masini din aceeasi clasa'. O problema de care am fost constient de la inceput a fost spatiul interior (multi m-au sfatuit sa ma orientez spre 530D ca sa nu simt un downgrade). Spatiul la picioare mult mai inghesuit nu ar fi o problema majora, mai degraba in zona bustului ma simt cam 'sufocat'. Am avut o surpriza cand am vrut sa imi scot un hanorac de pe mine si am lovit cu coatele in cotiera, in usa etc (lucruri care nu se intamplau pana acum). Din moment ce masina este mai lata decat 406 nu pot sa-mi explic decat prin capitonaje interioare mult mai generoase/groase ale usilor si tunelul cardanului care consuma din spatiul disponibil. O alta problema pentru altii ar putea fi scaunele fata (standard, nu sport) care par destul de inguste - pe mine ma imbraca foarte bine dar sunt destul de firav (1.83 cu 70kg) - un sofer mai bine facut ar sta cu picioarele/sezutul pe umerii laterali ai scaunului, ceea ce nu e prea confortabil. Banuiesc ca si la scaune suprafata de asezare mai mica desi masina este mai lata se datoreaza tunelului pentru cardan care fura din spatiul disponibil. Incalzirea din scaune cu 3 trepte a fost apreciata de sotie (la 406 exista o singura treapta termostatata) plus reglajul lombar eficient, climatronicul cu 2 zone este binevenit pentru cei cu sotii mai friguroase decat soferul : ) . Si aeratoarele pentru locul din spate ajuta cu ventilare/incalzire pe pustiul neasptamparat (care se tot joaca la ele). Fata de 406 trebuie sa mai investesc intr-un set de jaluzele de soare (am vazut ca se cam duce spre 200E setul de luneta si usi spate) - daca se potriveau le mutam pe cele de pe 406 : )))) . Inca o chestie foarte enervanta - tetierele din scaunele fata. Cat de complicat era sa le faca 'aplecabile'?! Si asta a fost extra-optiune?! La 406 se inclinau aproape de 90 de grade si la drum intins gaseai o pozitie foarte confortabila in scaun - ma mai interesez daca exista si pentru E90 desi greu de crezut ca le gasesc si la culoare. Deranjanta este si lipsa buzunarelor de pe spatarele scaunelor fata dar si a buzunarelor din usile spate, locuri in care isi tinea cel mic jucariile, sticla de apa etc - ne reorientam poate catre o husa de spatar cu buzunar . Alt minus este lipsa unui loc de depozitare in fata schimbatorului: ai un spatiu de depozitare la cotiera dar nu e asa usor de accesat daca vrei sa te mai tot uiti la telefon etc; in fata are scrumiera si bricheta pe care urmeaza sa le dau jos (mi-am comandat spatiul de depozitare mai mare, fara usita) insa locul va fi tot destul de redus - ne obisnuim... Si torpedo-ul este mult mai mic dar nu e un capat de tara; portbagajul, desi pe hartie este mai mare, in realitate este mai neincapator: ai spatiu suplimentar de depozitare pe inaltime insa asta nu este intotdeauna foarte practic (la 406 portabagajul este mai lat dar mai 'scund'). Navigatia mare - este utila mai ales in speranta ca voi elimina blocarea de play movie in miscare (poate vedea pustiul desene/filme in mers). In rest computer-ului cu meniuri extinse nu pot spune ca-i duceam lipsa - oricum sunt mai tipicar si fac periodic diagnoze masinilor pe care le am (la fel si mare parte din mentenanta o fac singur), nu ma bazez asa mult pe indicatiile din on-board computer (cat mai merg cu placutele de frana sau cand trebuie sa schimb uleiul). Senzorii de parcare sunt si ei utili dar nu sunt genul de sofer care nu poate parca fara ei : )))) . Bi-xenon-ul lumineaza chiar ok. Enervanta e zgarcenia (sau care o fi fost motivul) pentru care au renuntat la termometrul de apa motor. Inteleg mandria lor ca este BMW, nu se strica etc dar totusi mai ales la 320D am tot auzit de termostate picate si parca nu as vrea sa merg cu masina pana se aprinde becul de temperatura apa (in unele cazuri cand se aprinde becul la 115 grade, in functie de sarcina motorului din acel moment, e posibil ca garnitura de chiulasa sa fie deja ciupita : ( ). Mi-am comandat un device care se conecteaza la OBD si citeste mai multi parametri simultan - din pacate nu si temperatura ulei (330D nu are si senzor temperatura de ulei - foarte util de monitorizat dupa resoftarea care e in plan). Ca o concluzie - cum era si normal - cu mici exceptii e diferenta intre cele 2 modele confort/dotari - climatronic (dual) mult mai performant decat la 406, la fel si senzorul de ploaie permite reglaje mai fine, park-tronic, servotronic, comenzi pe volan (406 avea 'stick-uri' pentru comanda CD/magazie si pt pilot automat), pilot automat cu reglaj mult mai fin, trapa etc. Un mare avantaj 330D este zgomotul la viteza: de pe la 180 in 406 se aud vartejurile de vant iar de pe la 210 auzi si motorul; la 330D de pe la 210 incepi sa auzi discret curentii de aer si mai zgomotoasa devine de la 240... Hm - era sa uit - inca un mare minus la BMW - cutia de viteze/ambreiajul. Pe de-o partea smuceala din ambreiaj la sincronizare cu schimbatul treptelor (sesizata la 3 masini probate si care se mai reduce cu obisnuinta) se poate elimina aproape total din ce inteleg dupa ce ii anulez valva CDV. Ce e insa cu adevarat deranjant - efortul de schimbare e treptelor: mai ales in treptele mici (1-3) intra mai smucit schimbatorul (impins mai cu efort) - la 406 schimbatorul (mult mai lung si inestetic ce-i drept) aluneca mult mai fin in toate treptele. Problema asta am sesizat-o la toate 3 masinile probate si mai citisem ca in ultimii ani la BMW cutiile manuale nu sunt punctul forte insa, tinand cont ca nu merg deloc in oras, nu e o asa mare problema... In cazul meu in care fac drumuri lungi ar fi ajutat un rezervor ceva mai mare (61 la 330D fata de 70+ la 406) dar nu pot numi asta un real minus. Interesante sunt consumurile: cu 406 la regimul meu de mers numai autostrada (preponderent Germania - cum se elibereaza in fata sprint pana la peste 200) consumul era 7.1-7.3. Au fost niste prieteni la noi si am repetat acelasi drum cu ambele masini (ei in 406 si noi in 330D)- deci exact acelasi regim de autostrada, aceeasi viteza si aceleasi sprint-uri in treapta a 6-a. Consum(plin -> plin la aceeasi pompa): 7.12 la 406 si 7.08 la 330D : )))) . Cu BMW am facut apoi singur un drum pana in Romania si mi-am dat seama ca in realitate consumul va creste fata de 406 fiindca va creste si viteza medie dar mai ales cerintele la sprinturi (in Germania am avut consum 8.4). Din randurile de mai sus nu intelegeti ca regret vreun pic alegerea facuta. Desi 406-le inca se tinea foarte bine mi-am dat seama ca ce caut eu (330D, propulsie, cutie manuala, berlina) este pe cale de disparitie. In inca 2 ani cat mai voiam sa tin 406 numarul E90-urilor cu km putini si in stare f buna scadea simtitor iar F30 deja se face doar cu cutie automata (cam respecta trendul actual pentru toate motoarele Diesel puternice care nu se mai monteaza cu cutii manuale). Va mai tin la curent cu pareri dupa modificarile pe care mi le-am propus. Intre timp daca aveti recomandari, comentarii etc sunt binevenite : )
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.