Jump to content

MEDES CALAN

Members
  • Posts

    32
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by MEDES CALAN

  1. Cer scuze daca nu m-am explicat bine. Am vrut sa scriu ca, daca "bate caseta", cu rectificatul nu se rezolva nimic. Cu rectificatul se scoate rugina de pe ax dar la dinti nu ai cum sa umbli asa ca, daca dinti au uzura, asta ramane si dupa rectificatul. Mai ales ca si pinionul distributorului poate sa aibe dinti uzurati. Dupa care venim la alte. De mai multe ori servodirectia ia vina de "batai" cand sunt alte elemente care produc aceast zgomot. BMW-urile sunt masine pretenziose la intretinere: daca cineva nu are capul de nemt care schimba tot ce trebuie cand trebuie o sa aibe mereu zgomoturile in masina. Pentru asta cand cineva ma suna si ma zice ca "caseta" lui face zgomot eu raspund mereu daca e sigur ca "caseta" e de vina dece am mai patit ca cineva, sigur ca bataie era din caseta, a cumparat de la mine o servodirectie noua ZF iar, dupa ca l-a schimbata, tot aceea bataie avea in masina. Si sa dai 695 de euro pentru nimic nu e frumos...
  2. Rectificatul nu are nici o legatura cu uzura dintilor, mai ales la E60. Dinti cremalierei E60 sunt obtinuti prin deformare la rece (?rulare?) nu prin frezare, asa ca singur problem care poate rezolva rectificatul este daca cremaliera este ruginita si budgetul proprietarului nu e in stare de a plati 170 de euro pentru o cremaliera noua.
  3. Daca puneti probleama asa nu am cum sa nu fiu de acord. Data viitoare o sa incerc sa pun unu dintre angajati mei sa corecteze ce scriu, daca sunt la serviciu. Gramatica romana nu e asa de usor de inviatat, daca esti strain.
  4. Cer scuze din tot suflet daca am scris asa cum stiu. Dar, fara superare, eu am crezut mereu ca scopul unui forum dedicat la un Brand de Masini este ca cei care au cunostinte in domeniu sa deie sugestii la cei care nu au. Mecanica face masini, nu gramatica...
  5. Atuncia daca servodirectia e idraulica din punct de vedere inginieristic nu e posibil sa nu aibe joc: intra volanul si roti (de data asta incerc sa fiu simplu) exista un arc de tip "bara de torsiune". Cand rotesti volanul cu motorul oprit inainte ca rotile se puna in miscare trebuie sa ajungi la capat de cursa unghiulara, daca masina nu e pe gheata sau ridicata pe elevator. E inginieria de constructi simpla, in Italia se inviata la Liceu: cuplu de care e nevoie sa deformezi bara de torsiune nu e suficent sa invinga resistenta opusa de ulei in piston si de frictiunea rotilor. Inviati sa faci calculele astea la 17 ani, in scoale specifice. Revenim la bara de torsiune: ea, in timp ca se deformeaza, transmite forta aplicata la volan la roti, prin intermediu de ansamblu pinion/cremaliera. Dar, in general, bara de torsiune se deformeaza cu cupluri cuprinse intra 1 si 2 N/m. Prea putin pentru a invinge toate resistente. Dar cine stie, poate E90 are o bara de torsiune care se deformeaza cu 10 sau clar 20 de N/m. E o masina sport si trebuie ca asistenta sa nu fie prea "invasiva"… nu e asa?
  6. Ai E90 cu servodirectia idraulica sau electrica? Asta e foarte important fata de joc cu motorul oprit, datorat sistemul de functionare total diferit.
  7. "Lagul" cu motor oprit e datorat faptul ca pinionul, la servodirectie, e facut din 2 bucati pastrati intr-o pozitie specifica de o bara de torsiune. Cu volanul drept nemiscat uleiul intra direct in retur fara sa fie deviat catre pistonul. Cand miscati volanul cu motorul pornit partea superiora pinionului decaleaza un pic fata de cea inferioara, care ingraneaza pe cremaliera, si se deschid respectiv circuitele de intrare si iesire. Circuitul de intrare alimenteaza pistonul in directia in care doriti sa curbati, cel de iesire permite la ulei care se gaseste in celalalta camera din cilindru servodirectiei sa se aduca pe retur. Decalarea partea superiora pinionului fata de cea inferioara regleaza cantitatea de ulei care se aduce si pleaca din cilindru. Pentru a evita ca, in caz ca bara de torsiune se rupe, volanul se misca in gol in piantonul sunt niste capete de cursa unghiulara care nu permire rotirea respectiva peste un anumit prag. Acuma, daca D-vs miscati volanul de o masina echipata cu o servodirectia, iar motorul este oprit, partea superioara pinionului decaleaza fata de cea inferioara, bara de torsiune find insuficent de tare sa transmita un cuplu suficent la punere in miscare roti, pana cand nu ajunge la capete de cursa unghiulara. Depinde de model dar sunt cateva grade dreapta-stanga si volanup pare aibe un joc speriator. Joc ca de mai multe ori dispare cand motorul este oprit, dece pinionul, cu ulei pus in miscare de pompa, poate sa functioneze asa cum e prevazut sa faca. Pentru asta o "proba de joc" la targ de masini pe o masina cu motorul oprit o sa deie mereu rezultatul "Uitate ce joc are caseta...".
  8. Dei care au verificar toate bucsile si bratile o a facut ridicand masina pe elevator sau prin canal? Intreb asta dece de niste ori daca ridici masina pe elevator bratele sunt trase de amortizori si par bune dar cand le incerci pe canal se misca rau. Nu e prima data cand dau o caseta noua originala ZF la un BMW si clientul revine zicand ca tot troncana clar daca ii am zis inainte sa o vind sa verifice masina inca o data dece servodirectia e prima piesa scosa de vina dar, de mai multe ori, troncanitul apare din cauza alte componente care nu a fost verificate cum trebuie.
  9. Da, se pot schimba doar ca joc cremaliera-pinionul va a ramane.
  10. Daca zgomotul apare fara ca caseta de directie sa fie miscata, si clar cand masina e oprita, ori are o probleama senzor optic de pozitie ca trimite comenzile gresite (miscari alternative foarte scurte dreapta-stanga) la motoras de asistenta ori nu stiu la ce altceva ma pot gandi. Cred ca cel mai bine e ca masina sa fie scanata pentru erori. PS zgomot se aude in oricare pozitie sunt roti/volanul sau doar cand rotile sunt drepte?
  11. Servodirectie fost inlocuita cu una noua sau cu una second? A doua intrebare: dupa cum am inteles zgomot pare o bataie care e mai pronuntata cand invarti volanul cu masina oprita sau aproape oprita. Zgomot arata ca ceva care intra in tensiune si sare? In aceast caz sa-r putea sa fie curea care pune in miscare bucsa cu recirculare de bile la caseta de directie.
  12. Noi ne am una noua originala ZF pentru care un client ne a platit avansul si cand a ajuns ne a spus ca a vandut masina Daca va convine pot sa la vind la 397 euro + TVA, fara uzatul la schimb. 2 ani garantie. Pe cat tine de o caseta reconditionata in momentul de fata am ramas fara cremaliere noi iar daca va spun la ce pret ajunge o caseta reconditionata cu o cremaliera noua (nu "rectificata", dece oameni care zic asa inca trebuie sa imi explice cum pot sa rectifice dinti fara sa atace resistenta cremalierei ) vi se face rau... Sincer cred ca, in caz de budget limitat, servodirectie SH de la doi oameni care au scris inainte de mine, daca sunt intradevar fara scurgeri si batai, merita.
  13. Pretul nostru pentru o Servodirectie 3E46 ZF este de 820 Lei +TVA. Garantie 18 luni prin Certificat de Garantie. Servodirectia o avem pe stoc asa ca nu trebuie sa la demontati si la trimiteti la noi pentru reparat dece noi putem sa va trimitem, prin Fancurier, aceasta servodirectia reconditionata si D-vs ne veti trimite cea veche inapoi dupa ca l-ati schimbata. Pret de mai sus e "curat", adica nu se schimba dupa stare de caseta D-vs dece deja stiu ca caseta D-vs nu curge dar bate asa ca trebuie neaparat schimbata cremaliera 0731 991660
  14. Cer scuze, n-am intrebat clar dar ati inteles lafel. Cu 245000 km in spate si planetare s-ar putea sa aiba uzura. Tot ramane sugestia mea: daca trepidatie apare doar la acelerare si despare imediat cand lasati aceleratorul un control la planetare nu ar stricat. Sarbatori Fericite!
  15. Cer scuze, sunt italian si in Italia "lascia il gas" inseama "lĂŁsați acceleratorul". Cap de Planetara intern (spre diferential), mai ales la o masina cu tractiune prin spate, nu face zgomot cand are uzura dar da trepidati la acelerare dece rola sau sfera ciclic "pica in gol" adica intra pe gaura care s-a facut in sediul (zisa si "pista") ei si are de facut o miscare suplimentara sa iesa din el producand o vibratie. In schimb nu vibreaza de loc la ralenti dece cand masina incetineste rola sau sfera lucreaza pe o "pista" fara uzura. nu inteleg!ce sa fac?sa ma duc la drum si cand incepe trepidatia ce lasa???
  16. Si planetare dau trepidatii la acelerare. Fai o proba: dute pe un drum lung si cand incepe trepidatia lasa gas. Daca nu mai trepideaza s-ar putea ca de acolo vine. In Italia ne reconditionam sute de planetare de la BMW, mai multe decat cardane.
  17. Nu am cerut pret de mult la un E46 la ZF dar, datorit faptul ca un E60 costa, nou, in jur de 550/600 euro+TVA greu cred ca un E46 poate sa coste in jur de 800 euro+TVA...
  18. D_ul alexandry, zgomot nu e chestia de uns: daca ulei, cand virati volanul nu face spuma 99% ve se a stricat inca o data pompa. daca face spuma completati nivel si faceti aerisirea (daca nu reusiti sa faceti aerisirea e posibil ca pompa "suge" air fals de la furtun de alimentare, asa ca trebuie sa va uitati la coliere sau la furtun, care poate sa aibe microfracturi). Singura veste buna care poate sa va dau este ca daca servo nu e grea de dimineata pe primi 2/3 minute inca nu se a stricat (pilitura pompei se comporta ca un agent abraziv inpreuna cu segmenti servodirectiei, producand o uzura pe cilindru si distribuitor). Daca poate sa va dau o sugestie data viitoare cand cumparati o pompa, noua reconditionata sau la mana 2, e mai bine sa demontati rezervorul si o spalati cat mai bine, dece pilitura care, probabil, are in interiorul lui produce o uzura din ce in ce mai mare pe placile de presiune al pompei. Pilitura asta e ce care negreste uleiul D_vs. In plus ar trebuit ca spalati si instalatia, adica sa cumparati cam un litru de ulei in plus, conectati furtun de presiune (pompa>servodirectie) dar nu cel de retur (care trebuie bagat intra un contenitor suficient sa contina ulei care iese), si portiti la motor varsand ulei in rezervor pana cand nu mai aveti in sticla si oprind motorul IMEDIAT cand pompa incepe sa deie in gol. Ulei care iese e negru ca carbune, dece a luat cu el multe de cele impuritatii care strica pompele. Dupa ca ati facut aceasta operatie conectati furtun de retur la rezervorul si incarcati instalatia. Daca sunteti o persoana care se pricepe cu mecanica puteti si sa deschideti capacul din spate al pompei: nu e greu (sunt 4 sau 6 sruburi, depinde de model/producator) si (deobicei) nu se strica nimic: numai mare grija la paleti (daca deschideti sa o faceti cu capac in sus, dece ele pica mereu). Daca placile sunt inca perfecte poate sa fie supapa zgriata, daca au o uzura unde roteste paleti (ca niste canale in zona rectificata) ati descoperit de unde vine zgomot. Supapa e mai grea de depistat, dece poate sa fie ea zgriata (ceva care se vede imediat) sau cilindrul ei (ceva care se vede numai cu o sonda cu telecamera). Va spun ce as face eu daca ar fost masina mea: m-as uitat daca face spuma in rezervor si, daca face, as completat si facut aerisire. Daca problema se resolve (si ramane rezolvat o saptamana) as schimbat inca o data tot uleiul din instalatiei, dece daca uleiu e negru cum spuneti D_vs pompa se va a strica repede. Altceva daca problema nu se rezolva cu completarea si aerisirea as inceput sa caut o alta pompa.
  19. Eu cunosc cel putin 3 firme, in Romania, care repara/reconditioneaza (RAR-ul inca nu are clar incadrare semantica de aceasta meserie) servodirectie si insoteste fiecare servodirectia cu certificat de garantie conform legislatia Romana... Nu tot Romani sunt infractori Intotdeuna ramane clar ca oricine primeste ce plateste: cu 120 euro cine repara nu are cum sa schimbe cremaliera uzata cu una noua la un E46, dece ea singura costa intre 150-180 euro. Clientul face o alegere, cum imi a spus o persoana pe un alt forum, dupa bugetul lui. Dar, daca nu se schimba cremaliera, doar semeringuri si bucsele, 120 euro e un pret asa asa (in Italia aceasta operatie la un Punto/Tipo costa in jur de 60-80 de euro) dar romani, se stie, castiga mai bine decat italieni si poate sa se permite de plati mai mult... In orice caz sunt de acord cu D_vs: un strop de sudura acolo si acolo impreuna cu o mare creativitate face un artist bun, nu o reparatie afidabila. Noi am deja platit de situatie asta, in Italia: firma noastra de acolo fost infintiita in 1952 si, pe vremurile, reconditionava amortizoare. Pe sfarsitul de ani '60 a nascut o gramada de firme care reconditionava amortizoare moka, pentru a cuceri piata. Clar ca ei nu schimbava nici supape nici axul, doar uleiul, dar oameni fost incantati de pret. Dupa putine ani aproape nici un service, in Italia, a vrut sa cumpara amortizoare reconditionate dece au patit atate probleme ca a intrat in capul de mecanici o equatie aberanta: amortizor reconditionat=defect sigur. Noi am lasat amortizoare si ne am concentrat pe alte produse, dar colegi mei care nu a lasat segmentul de suspensie ne zicea ca a trebuit aproape 20 de ani sa piata inca o data acepte idea ca un amortizor, daca este reconditionat cum trebuie, este bun ca unu nou.
  20. Cu ceva Va contrazic, D_ul Roco: daca cumparati o servodirectie noua de la un Dealer ZF el nu va cere servodirectia uzata inapoi, dece ZF nu cere, la randul ei, sa ii si trimita servo uzata inapoi. Clar ca si ZF are un program de servodirectie reconditionate, si ca pentru ele cere uzatul inapoi. dar asta e cu tot altceva... Cu niste ani in urma a trebuit sa cer la un distribuitor roman de renume o pompa noua LuK dece nu mai am avuta pe stock si pretul ei fost OK fata de pret de achizitionare din Italia + transport. Cand am primit pompa fost reconditionata. Eu am sunat la agentul sa ii am zis ca nu m-a trimis piesa ca am comandat si el m-a raspuns ca, pentru ei, reconditionata sau noua sunt lafel dece asa primesc de la LuK si, dupa ce spune Uniune Europeana, o piesa reconditionata este ca una noua. Eu i am spus ca daca comand o piesa noua in Italia noua primesc, si Italia este in Uniune de mai mult timp decat Romania si el ne a facut factura cu minus numai ca sa se scape de mine. Luand asta in considerare nu ini pare ciudat ca cineva cere piesa uzata inapoi in schimb la una noua. Dar chestie importanta este una: un servo ZF (E46/E60), cumparat de la un Dealer ZF, nu are cum sa fie mai mult de 550-650 euro + TVA, fara uzat la schimb. Daca e vorba de un servo E60 Active Steering, sau E90 Electrica, chiar pret creste in jur de 1300 de euro plus TVA, dar tot uzatul ramane la D_vs.
  21. Rotile de 18"/19" afecteaza mai mult servodirectia, dece suprafata de contact mai mare forteasa cremaliera pe distribuitor (daca ati mers pe drumuri cu sine "sapate" de la tiruri v-ati sigur dat seama cat de mult rotile forteaza volanului). Si pompa este afectata: pentru a invinge atritul cauciucurilor trebuie sa impinga la o presiune ma ridicata dar, deobicei, componenta care sufera mai mult este servodirectia.
  22. Daca schimbati, in registru, bucsa "Y" si o strangeti remediati doar pe moment (zicem 6 lune, poate mai putin). Singura solutie este de inlocui, cel putin, axul vechiu cu unu nou. ZF vinde axul pentru toate servodirectie din gama lor la cei care au contract cu lor sau, daca cineva nu are contract cu ZF, poate cumpara axul de aproape orice mare dealer de piese de schimb pentru servodirectie in Europa. Si fara un ax nou greu se scapa de bataie...
  23. Nu neaparat trebuie schimbate furtune (daca nu sunt rupte , of course) cand se schimba o pompa: daca spalati bine instalatia cu ulei (ZF scrie in instructiuni ca instalatie trebuie spalata cu lichid de frana, dar eu nu l-as face nici mort) deobicei "pilitura" care fost produsa de la uzura pompei se aduce. Pe cat tine de problema D_vs daca nu auziti nici un zgomot atuncia ati un problem destul de ciudat, dece ulei iese din borcan sau daca ati pus peste nivel (ce care nu ati facut) sau daca face spuma, dar spuma fara zgomot cam nu exista. S-ar putea ca, daca ati curatat interiorul rezervorului, ati miscat ceva ca acuma face ca ulei care se intoarce in el sa fie deviat in sus (filtru din rezervor?) dar, cum va zic, e destul de ciudat. De asta puteti sa va dati seama daca deschideti rezervor in timp ca motor merge si va uitati daca ulei face o "fantana" care trece peste marginea rezervorului. Sau sunt numai gropi care transfoarma rezervor, din cand in cand, intr-un "shaker" si ulei "shakerat" fuge de la gura de aerisire. Datorit faptul ca in 2 ani ati pierdut practic numai stropuri de ulei asta imi pare cel mai probail caz. Pe cat tine de tema fac meseria asta din 1986 si nici imaginati de cate ori m-am :bashwall: cu problemele ciudate. In viata viitoare ma fac politician: mai multi bani si mai putine probleme :winkcool: !
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.