Jump to content

HOW TO: Scadere pret RCA (in anumite circumstante)


minu94

Recommended Posts

Postez aici in ideea ca poate va ajuta experienta mea in a scadea pretul la RCA.

Totul a inceput in urma ofertelor de asigurare primite pt un BMW 335i din 2011, sofer 61 ani, clasa de asigurare B4. 

Cele mai mici 3 oferte: Groupama 3900 lei, Omniasig 5100 lei, Hellas 7500 lei, toate pe 12 luni.

Acum incepe identificarea. Exista o procedura in urma careia, in cazul in care te incadrezi sub "asigurat cu risc ridicat", poti cere sprijinul BAAR astfel incat sa poti scadea tariful RCA.

Stiu ca pot parea ca multi pasi insa e ft simplu si dureaza doar cateva minute! Pe scurt, 3 oferte de la asiguratori, talon, buletin!

Cum?     https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/

"Aveti cel putin 3 oferte de asigurare aflate in perioada de valabilitate primite de la asiguratori RCA diferiti;

ofertele sunt calculate pentru perioade de asigurare de 12 luni si reprezinta prima de asigurare totala obtinuta prin insumarea primei de asigurare nete de cheltuieli de distributie cu cheltuielile de distributie aferente canalului de vanzare utilizat de catre potentialul asigurat, fara acoperirea serviciului de decontare directa si fara alte clauze si acoperiri suplimentare;

toate primele de asigurare totale din ofertele primite, calculate ca mai sus, sunt mai mari, la data formularii respectivelor oferte, decat: tariful de referinta pentru vehicul (a se vedea mai jos)X factorul N (a se vedea mai jos) X coeficientul pentru clasa de bonus-malus in care sunteti incadrat (a se vedea mai jos)" 

 

Cand poti solicita:

"Puteti solicita, de la BAAR, alocarea unui asigurator RCA, pentru incheierea contractului de asigurare RCA, doar in situatia in care primele de asigurare totale (fara acoperirea serviciului de decontare directa si fara alte clauze si acoperiri suplimentare), ofertate de cel putin 3 asiguratori RCA pentru 12 luni, sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care faceti parte. Prin urmare, majorarea nu se raporteaza la prima de asigurare pe care ati platit-o pe polita anterioara / anul trecut, ci la tariful de referinta în vigoare, publicat de ASF.

In situatia in care va incadrati in categoria asiguratilor cu risc ridicat, se calculeaza prima recomandata, reprezentand prima de asigurare care se comunica asiguratorului RCA alocat."

Tarife de referinta in functie de varsta si cilindree: 

https://www.asfromania.ro/ro/a/2879/tarife-de-referinta-rca---decembrie-2023. Nu uitati de clasa voastra de Bonus/Malus cand calculati tariful de referinta: 

 • Clasa Bonus Malus B0 – categoria de bază
 • B1 – 5% reducere
 • B2 – 10% reducere
 • B3 – 15% reducere
 • B4 – 20% reducere
 • B5 – 25% reducere
 • B6 – 30% reducere
 • B7 – 40% reducere
 • B8 – 50% reducere
 • Clasa M1 + 10% majorare
 • Clasa M2 + 20% majorare
 • Clasa M3 + 30% majorare
 • Clasa M4 + 40% majorare
 • Clasa M5 + 50% majorare
 • Clasa M6 + 60% majorare
 • Clasa M7 + 70% majorare
 • Clasa M8 + 80% majorare

 

Tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti pe site-ul https://public.riscridicat.ro/, selectati "Inregistrare caz nou" si acolo atasati asa: 

- 3 din cele mai mici oferte RCA in format de la asigurator, nu se accepta calculatiile facute pe PINT, Economo, Emag sau alte siteuri online.  Eu am apelat la un broker de RCA care mi-a trimis ofertele de asigurare in format PDF de la asiguratori (un PDF, o oferta de la un asigurator). Acolo sa contina numarul de oferta, clasa B/M, datele asiguratului si toate ofertele facute pe aceeasi perioada, masina si utilizator. 

Copie dupa certificatul de inmatriculare/inregistrare a vehiculului pentru care se solicita incheierea asigurarii; strict pentru cazurile in care ofertele primite de la asiguratorii RCA sunt pentru un vehicul care urmeaza sa fie inmatriculat/inregistrat, in lipsa certificatului de inmatriculare (talonului), se poate prezenta cartea de identitate a vehiculului (CIV) impreuna cu un document care sa ateste dreptul de proprietate sau utilizare asupra acestuia (exemplu: contract de vanzare-cumparare, contract de leasing etc.);

Copie dupa actul de identitate al proprietarului/utilizatorului vehiculului – persoana fizica pentru care se solicita asigurarea;

Copie dupa certificatul de inregistrare intr-unul din registrele prevazute de lege al proprietarului/utilizatorului vehiculului pentru care se face solicitarea, daca acesta este persoana juridica, respectiv:

certificat de inregistrare la Registrul Comertului, in cazul societatilor
sau

certificat de inscriere a persoanei juridice fara scop patrimonial, in cazul asociatiilor si fundatiilor (Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, etc.),

Copie dupa certificatul de inregistrare fiscala al proprietarului/utilizatorului vehiculului pentru care se face solicitarea, daca acesta este o entitate inregistrata fiscal, alta decat societatile, asociatiile si/sau fundatiile (de exemplu: o forma de exercitare a profesiei de avocat, notar, personal medical, societate civila etc.);

Copie dupa mandatul reprezentantului conventional, in cazul in care solicitarea se face de catre o alta persoana decat asiguratul (de exemplu o companie de brokeraj).

Incarcati acolo toate aceste documente si da-ti submit. In aprox 5 zile lucratoare ei vor raspunde. La mine de exemplu raspunsul primit a fost urmatorul: fqusUXo.jpeg

Asta inseamna ca acum ori ma preia un asigurator in termen de o zi lucratoare din platforma ori mi se aloca automat unul de catre BAAR dupa acea zi la tariful comunicat. 3114.07 lei.

Asadar, in urma a putin research si 5 minute din timp, am reusit sa scad RCA de la 3900 minim la 3114.07 lei.

 

Las aici si un snip din oferta de la Groupama, care mentioneaza in mod explicit faptul ca trece de tariful de referinta si poti apela la BAAR.

zaIrdKq.jpeg

 

Sper ca postul meu a fost de ajutor si usor de inteles. In caz ca va mai vin idei sa modific textul astfel incat sa fie mai usor de inteles, please say

Edited by minu94
 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ba chiar mergea mai jos, nu stiu de ce au calculat asa ca in mod normal ar fi trebuit sa fie 2960 lei, aprox.

Asa de mult deoarece se bazeaza pe niste tarife de referinta x 1.36. Multi asiguratori ofera scoruri astronomice, peste acele tarife de referinta reglementate de ASF.

Link to comment
Share on other sites

@Romulus, in calculul unui RCA se iau in calcul mai multi factori, printre care: 

"Lista de criterii pentru stabilirea primei de asigurare RCA este complexa si difera de la asigurator la asigurator, dar in principiu urmatorii factori sunt comuni la fiecare asigurator in parte (lista de mai jos nu este exhaustiva):

rata daunalitatii;

puterea vehiculului;

marca si modelul vehiculului;

varsta conducatorului auto;

localitatea de domiciliu."

 

Factorii cei mai importanti sunt reprezentati de marca, varsta si cilindree. De ex, la 420d asigurarea a fost 1800 lei pe 12 luni pe acelasi asigurat.

Clasa de bonus/malus iti acorda reducere/majorare de pret la RCA. Dupa fiecare 12 luni fara incidente, cresti o clasa de bonus. In caz de accident, se scad doua clase de bonus. Daca de ex ai B0 si faci accident scazi la M2 (clasa de malus doi, cu majorare de pret, sunt trecute procentele in primul post)

 

@goangaus, nu are legatura varsta. In mod normal ar fi trebuit sa am/aiba B6, insa a avut un accident si a scazut doua clase acum cativa ani. Masinile mele sunt pe numele mamei mele pt ca eu nu am inca varsta de 31 de ani implinita astfel incat sa am asigurare "decenta". Acum 6 ani (de aici si clasa de bonus) a inmatriculat masina pe numele dansei, pana atunci toate masinile din familie fiind pe numele tatalui, el avand B8.

Link to comment
Share on other sites

nu se dicuta  anterior acestui topic faptul ca e o piata libera si ca asiguratorii au dreptul sa ceara oricat pana la urma ? Cand va deveni un pret astronomic pt toata lumea gen 6000 , 9000 ron va aparea si neconcordanta de piata , venituri , masina , migrarea catre 1,1 cmc  80 cai max etc . In principiu fac fix ce vor fara o plafonare. Totusi ,nu stau sa caut , cineva a descris asta ca economie de piata . Pana si interventia BAAR ce e ? De ce nu i-au dat din start suma , doar obligat se poate ?

Edited by Myx
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca pot face ce vor pentru ca RCA este obligatoriu și ar trebui sa fie niște tarife reglementate. Desigur piata stabileste nivelul primei dar sa rămânem totuși în limite rezonabile, ajungem sa coste RCA mai mult decât Casco?

Link to comment
Share on other sites

Din pacate, se intampla cum a zis colegul @Myx…si eu am ramas socat cand am vazut ca dau pe RCA la un seria 3 din 2011 cat dau pe casco aproape la seria 4. 
La fel, e o bataie de joc ca trebuie sa mai faci nspe mii de pasi ca sa ajungi la un pret. De asta am si decis sa postez ce am facut deoarece mai poate ajuta pe cineva. Cand refac la seria 4 o sa procedez iar la acelasi lucru deoarece am vazut ca si acolo se aplica asta cu “risc ridicat”

Link to comment
Share on other sites

Preturile la RCA sunt date si de riscul de accidente din acea zona/oras. Tatal meu are 2 masini,B8, ambele 2 litri, una diesel si bmw-ul meu benzina, am de platit acum in aprilie 960 lei la GRAWE pe un an cu decontare directa. Masinile sunt inmatriculate pe Botoșani. 

Recent vorbeam cu unul din baietii care fac retrofituri in Iasi, si-a luat un seria 8 840i care inca e inmatriculat pe Hunedoara parca (posibil sa gresesc) dar i-a facut proprietarul din acte inca, asigurare pe un an si a dat 1300 lei cu B4 sau B2. 

In Iasi cu motor de 3 litri inainte platea peste 1800 lei cu B8. 

E discrepanta foarte mare intre preturi. Cel mai misto e sa iti faci o mutatie intr-o comuna pierduta de lume si platesti 2 lei la asigurari. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Very well said, asa e. Capitala nu ajuta deloc la asta, am vazut si eu diferente ft mari…sincer, asta planuiesc sa fac atunci cand o sa mut masinile pe numele meu. As avea o varianta chiar la Hunedoara, funny that you said:))

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.