Jump to content
Hai si tu la Fantanita Haiducului (Bradu, judetul Sibiu) la intalnirea anuala BMW Club in perioada 16-18 Mai !!! ×

Confort plus la F11

Helmuth P

Recommended Posts

Bună stimabililor. Fiind mai puțin tinerel… pensionar de luna viitoare, mă învățasem să merg la drum lung doar pe confort sau confort plus. Nu mică mi-a fost surpriza zilele trecute când deranjat puțin de hârtoapele drumului am văzut că opțiunea de confort plus a dispărut din lista de la bord. Am cei drept sport plus… dar mie-mi trebuia pentru protecția fundului varianta confort plus pe care o foloseam până acum. M-am gândit la ce s-a făcut în ultimile 3 luni la mașină, … burdufuri noi pe spate în iarna, o pompă-compresor nou pentru suspensie spate prin februarie și apoi și două amortizoare spate  noi în martie. Oare la care din aceste lucrări e posibil să se fi făcut ceva ce mi-a dezafectat varianta confort plus? Am încercat cu bimmercode sau bimmerlink să caut greșeala dar nu am găsit nimic…. Și hârtoapele mă enervează. Are careva vreo idee unde-i greșeala?  

Ultima lucrare , cea cu schimbul de amortizoare a fost făcută la Arad la recomandarea servicelui de acolo odată cu schimbarea lanțului de distribuție, lucrare planificată din vreme. Nu am fost informat ca s-a făcut ceva la soft… probabil va trebui să întreb la acel service specializat în BMW când în iunie ajung în România ..

On 5/6/2025 at 11:15 PM, Helmuth P said:

Ultima lucrare , cea cu schimbul de amortizoare a fost făcută la Arad

Confort plus exista exclusiv pe masinile care au EDC/VDC (electronic damper control/vertical damper control) - S223A. Ai avut / pastrat tipul asta de amortizoare pe masina?

37116863121 / 37116863122 - cca 3.046,44 RON/buc

• De acord! 1

9 hours ago, zeronoo said:

Confort plus exista exclusiv pe masinile care au EDC/VDC (electronic damper control/vertical damper control) - S223A. Ai avut / pastrat tipul asta de amortizoare pe masina?

37116863121 / 37116863122 - cca 3.046,44 RON/buc

Am avut bănuiala asta când am văzut cum arată amortizoarele pe căutare Google dar bănuiesc că acum sunt amortizoare normale …m-am uitat pe prețul trecut în nota de plată de cei de la Optimal Auto din Arad, erau la 800 lei bucata. 

4 hours ago, Helmuth P said:

Am avut bănuiala asta când am văzut cum arată amortizoarele pe căutare Google dar bănuiesc că acum sunt amortizoare normale …m-am uitat pe prețul trecut în nota de plată de cei de la Optimal Auto din Arad, erau la 800 lei bucata. 

Extrem de urat ca au facut asa ceva. Macar sa te fi intrebat, daca vrei cele normale sau vrei sa nu dai asa multi bani si renunti pentru altele mai ieftine care ciuntesc masina.

E.nu as folosi TISul ca referinta pemtru ca acesta este doar un manual de reparatii general generat pentru un anume VIN.. dar care acopera si alte echipari mai specifice nu neaparat doar cele care sunt gasite prin vindecoder..

As merge la dealer sa ii intreb, sa le spun sa se uite fizic la suspensie sau sa afle prin metodele lor daca masina are EDC sau nu.

Si daca ai avut amortizoare EDC sa mergi la service-ul ala sa le dai cu firma'n cap.

Sau:

"Basically there are EDC I, EDC II, EDC III,
EDC I+II have the wire connectors on top, you can easily see that from the rubber cap in the engine room on the shocks and the wires which comes out.

EDC III has 2 connectors at the shocks and the control module has also 2 connectors.
In case of my Highline built in 1990 it has EDC II and the control module is located next to the battery (metal box with cooling ribs).

EDC III has 3 accelleration sensors.
EDC I+II is from Sachs, EDC III is from Boge, meanwhile Boge and Sachs are one company group.

Till mid 1990 EDC I is installed.
But you can see the difference immy. Often a sticker is inside the fuse box stating EDC I or III."

https://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?507902-how-to-tell-if-car-has-EDC

Edited by bimmer90f30

Multumesc pentru raspunsurile voastre, știu ca aveam obținea confort plus… dar văd și eu acum ca seria șasiului spune altceva. Voi trece cândva pe la service și mă lămuresc. Nevasta mă dădăcește ca oricum după 7 ani ar fi cazul să nu mai investesc și să mă uit după urmașă… poate are dreptate deși eu am îndrăgit confortul acestei F11 și cilindrea de 3 litri cu puterea aferentă 😂.

Multumesc domnilor.

2 hours ago, Helmuth P said:

dar văd și eu acum ca seria șasiului spune altceva

Atunci probabil amortizoarele montate nu au fost nici pe aproape de cele originale. Confirma exact presupunerea mea, ca amortizoarele se iau in pereche cu tipul (ce recomanda fabricantul) arcului.

Edited by bimmer90f30

Eu zic ca amortizoarele vechi fiind la final de viata, confortul era mai bun, masina mai “barcuta” in dauna stabilitatii. Acum cu amortizoare noi, suspensia este mai ferma si de aici neplacerea. 

Daca nu ai suspensie activa din fabrica (controlata electronic) ci amortizoare normale, modul Confort/Sport nu afecteaza raspunsul suspensiei, nu are cum

Edited by Cosminbad