Jump to content
20-22 Noiembrie 2026 - Intalnire BMW Club, Hotel Escalade, Poiana BV ×

Înlocuire sau reparație parbriz

Breezy

Recommended Posts

4 hours ago, Breezy said:

Îmi poți spune în care reprezentanta mai exact ?

Automobile Bavaria Cluj.

3 hours ago, wolf20 said:

Tocmai, atelierele au curtea plină, la bmw mai pică un gușter la 6 luni….

E ca și cum te ai duce la BMW să ti monteze 4 cauciucuri de la pirelli

Hai nu zau! La atelierele mici te duci sa-ti schimbe parbrizul cu o imitatie ordinara ca esti rupt in fund si n-ai 5 lei in buzunar , asta e realitatea!

3 hours ago, BaXXon said:

Chiar e o mizerie s gobain , nu mai e ce a fost acum xx ani , la prima pietricica e pa.

Mnea, nu-i chiar asa. E chestie de norme europene. Totusi, daca vrei sa cumperi AM, atunci tot Saint-Gobain e de ales in detrimentul chinezilor, chiar daca OE, Gemini zice ca nu sunt diferente intre SG si Fuyao.

"

Tranziția dintre Saint-Gobain (Sekurit) și Fuyao pe mașinile fabricate de BMW reflectă modul în care concernul german și-a optimizat lanțul de aprovizionare. Ambii sunt producători de prim-echipare (OEM), dar există nuanțe privind utilizarea și percepția lor.

Originea și furnizarea pe modelele BMW

• Saint-Gobain Sekurit (Franța/Europa): A fost decenii la rând furnizorul istoric tradițional pentru BMW (alături de Pilkington și AGC). Majoritatea modelelor din generațiile anterioare (seriile E, F și prima parte din seria G, cum ar fi G30/G20 timpurii) au ieșit din fabrică cu geamuri Saint-Gobain sau Pilkington purtând sigla BMW.
  • Fuyao Glass (China): Deși la origini este un gigant chinez, Fuyao a investit masiv în unități de producție globale (inclusiv SUA și Europa). BMW a început să folosească tot mai mult Fuyao ca furnizor OEM primar, începând cu modelele asamblate în SUA (seria X - X3, X5, X7) și extinzându-se ulterior pe modelele din seria G (G30 LCI, G20, noile serii iX, Seria 7 etc.).
Important: Un parbriz Fuyao stamped cu logo-ul BMW este 100% piesă de origine (OEM), exact la fel cum este și unul Saint-Gobain stamped cu logo-ul BMW.

Comparație tehnică și experiență practică

Criteriu Saint-Gobain Sekurit Fuyao Glass
Statut OEM BMW Furnizor istoric / tradițional Furnizor OEM actual din ce în ce mai dominant
Rezistență la zgârieturi / ciupituri Medie (sticlă ecologică mai moale conform normelor UE) Similară (sticlă moale specfică generațiilor noi de mașini)
Claritate optică & HUD Excelentă, fără distorsiuni sau efecte de lense Foarte bună pe variantele OEM (cu siglă); pe variantele AM pot apărea mici abateri de curbură
Compatibilitate senzori / KAFAS Potrivire perfectă pe suportul de cameră Suportul OEM este perfect; atenție la variantele Fuyao Aftermarket
Izolare acustică (Acoustic Glass) Tehnologie Climatronic/Acoustic consacrată Tehnologie acustică conformă tuturor standardelor BMW

Aspecte cheie de luat în considerare

1. Evoluția industriei (Sticla „moale” modernă):
    Proprietarii de mașini moderne observă adesea că parbrizele actuale (fie că sunt Saint-Gobain, Fuyao sau Pilkington) se zgârie și fac micro-ciupituri de la nisip mult mai repede decât pe mașinile din anii 2000. Acest lucru nu ține de marcă, ci de normele moderne de securitate și mediu (eliminarea plumbului/metalelor grele și proiectarea sticlei astfel încât să se deformeze controlat la impactul cu pietre sau pietoni).
  2. Diferența dintre OEM și Aftermarket (AM):

• Fuyao OEM (cu sigla BMW): Respectă riguros toleranțele geometrice impuse de BMW. Camerele KAFAS (pentru lane assist, recunoaștere semne) se calibrează fără probleme.
    • Fuyao Aftermarket (fără siglă BMW): Este o variantă mai accesibilă financiar. Deși calitatea sticlei este bună, uneori suportul din plastic al camerei de pe parbriz poate avea abateri mici de aliniere, ceea ce îngreunează calibrarea senzorilor de asistență.
    • Saint-Gobain (varianta Aftermarket / Sekurit Service): Pstrează matrițele și toleranțele identice cu varianta de reprezentanță, fiind considerată de mulți montatori alegerea cea mai sigură când nu se cumpără pe original.
  3. Head-Up Display (HUD) și geam acustic:
    Dacă mașina este echipată cu HUD sau pachet acustics (geam dublu/izolat), parbrizul are o folie internă în formă de pană (wedge shape) pentru a preveni dublarea imaginii. Atât Fuyao OEM, cât și Saint-Gobain OEM oferă această funcție la parametrii specificați de producător.
Dacă trebuie să schimbi parbrizul pe CASCO sau din surse proprii și mașina are sisteme avansate de asistență (camere KAFAS, HUD), varianta optimă este comandarea parbrizului original (OE) pe serie de șasiu (VIN). Producătorul atribuit (fie el Fuyao sau Saint-Gobain) va funcționa fără cusur. Dacă optezi pentru o variantă aftermarket fără siglă, Saint-Gobain sau Pilkington au rate marginal mai mici de eroare la calibrarea camerelor decât variantele Fuyao aftermarket.

"

La subiect...am schimbat 3 parbrize pe Casco la Serie 3, dintre care 2 la Bavaria si unul la un service agreat de asigurator. Masina trecuse de 5 ani si asiguratorul mi-a spus ca nu imi mai deconteaza la reprezentantă pt ca pretul e prea mare sau daca insist polita va avea o crestere considerabila anul urmator.

Si acestia din urma au pus tot parbriz cu logo BMW, schimbat chedere. Totul ok, nu pare sa fie ceva diferit fata de primele.

Am vazut si unii care schimba parbrize la domiciliu/in fata casei...asta ce e drept imi pare cam fortat.

1 hour ago, Tarabostes said:

Am vazut si unii care schimba parbrize la domiciliu/in fata casei...asta ce e drept imi pare cam fortat.

Nu e nimic fortat. In cel putin o tara Vestica o compania mare are practic o folta de dubite care asta fac de dimineata pana seara si chiar si pe ploaie; doar sa nu toarne cu galeata..