Jump to content

aitilop

Members
  • Posts

    76
  • Joined

  • Last visited

Contact Methods

  • Website URL
    http://

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Bucuresti

Previous Fields

  • Masina
    BMW

aitilop's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

42

Reputation

  1. Am selectat trei fraze din mesajul tau, din care trag concluzia ca nu este un moment oportun sa iti iei un BMW. Chiar si cel mai bun BMW pe care l-ai putea cumpara in bugetul mentionat mai sus iti va aduce cheltuieli semnificative de intretinere, pe care sunt convins ca le subestimezi. Un BMW nu este in nici un caz genul de automobil personal care sa se potriveasca unei persoane cu un venit modest spre mediu. Te-ai putea trezi in situatia de a fi nevoit sa faci compromisuri absurde, care te-ar putea forta sa traiesti la / sub limita decentei. Sfatul meu ar fi sa mai amani cca. 2-3 ani achizitionarea unui BMW. Vei fi intr-un alt moment in viata si foarte probabil mai bine plasat din punct de vedere financiar. Daca ai musai nevoie de o masina acum, orienteaza-te catre un model mai nou al unei marci populare, care nu implica cheltuieli mari de intretinere. Ideal ar fi sa-ti iei o masina care inca mai este in garantie. BMW-ul poate sa mai astepte.
  2. aitilop

    BMW M4

    In Romania, cei 27cmc peste 3000cmc costa ~560 Euro /an Din cauza lor, noul M4 se va incadra in clasa maxima de impozit, care conform legii de acum inseamna ~ 1050 Euro/an. Asta pana nu s-o "actualiza cu inflatia". Evident, multi vor spune ca daca iti iei M4 nu te mai uiti la impozit. Oare?
  3. Azi a aparut stirea aceasta: http://www.hotnews.r...n-antonescu.htm E greu de spus ce se intampla de fapt. Nu este tarziu azi (vineri 20 sep.) + maine (samb. 21 sep.) sa trimiteti ceva puncte de vedere asupra proiectului de lege la legislatie@mai.gov.ro
  4. Ai dreptate in ceea ce priveste solidaritatea. Insa pana cand noi romanii vom reusi sa fim solidari si sa manifestam in masa, actiunile individuale sunt singurele care conteaza. Exista doua alternative: sa nu protestam in nici un fel, sau sa transmitem in scris dezacordul cu anumite legi. A nu face nimic consider ca este o atitudine gen "mielul la taiere" prin care legitimam niste proiecte de legi care, in fapt, ne dezavantajeaza. Iar guvernul isi freaca mainile de multumire: am suspus dezbaterii publice o lege si, iata, aproape nici o reactie negativa - deci legea este considerata binevenita de catre mase. Dimpotriva. Trebuie sa reactionam (in cadrul legal) si sa ne exprimam punctul de vedere. Cateva sute sau mii de mesaje negative la un proiect de lege conteaza. Solidaritatea pleca mai intai de la nivel individual. Nu trebuie sa asteptam ca altii sa initieze o actiune (o manifestatie de protest, o strangere de semnaturi, etc.). Trebuie ca fiecare dintre noi sa isi exprime cumva nemultumirea.
  5. Cei care nu sunt de acord cu modificarile propuse la legea 195/2002 (codul rutier) au ocazia de a transmite Ministerului de Interne o opinie / sugestie. Textul cu modificarile propuse a fost publicat in 11 sept. pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne: http://www.mai.gov.ro/index02_3.htm Conform legii, sugestiile / opiniile / propunerile cetatenilor pot fi transmise prin email la adresa: legislatie@mai.gov.ro in termen de 10 zile de la publicare (deci cel tarziu vineri 20 sept.) Inseamna ca, in loc sa ne vaicarim pe forumuri, putem scrie Ministerului. Evident, efectul acestor opinii este foarte discutabil, dar solidaritatea poate avea consecinte interesante. Vor putea ignora usor cateva opinii negative, dar nu vor putea trece cu vederea sute de mesaje impotriva legii. Cum spunea dna profesoara de latina in cls. a VIII-a: Qui habet aures audiendi, audiat.
  6. +1 Lipsa solidaritatii si educatia precara sunt cauzele majore ale situatiei curente din Romania. Ar trebui sa invatam despre solidaritate de la alte natii, precum unguri (probabil exemplul care ne deranjeaza cel mai tare - dar chiar sunt un exemplu de urmat in aceasta privinta) sau greci. Nu pomenesc de nemti si celelalte natii care "joaca" in liga superioara. Gradul de solidaritate se poate remedia in termen relativ scurt. Indiferent de parerea pe care o avem despre proiectul Rosia Montana, manifestarile publice din ultimele zile sunt un mic semn in directia buna. Cu educatia insa este mult mai greu. Daca incepem acum, primele efecte apar abia peste 20 de ani...
  7. Tot in spiritul comunitatii, te rugam si noi ca, dupa ce vei diagnostica si remedia defectiunea, sa postezi in acest topic informatii in acest sens - ideal si niste poze ale pieselor defecte. Ar putea fi utile candva in viitor, cand alt posesor de BMW se va lovi, poate, de aceeasi problema. Si as mai adauga un sfat - tot cu titlu de parere personala: la modelele de BMW pentru care producatorul recomanda intervale lungi de inlocuire a uleiului motor, consider ca este o buna "profilaxie" respectarea unui interval de schimb mai agresiv. Oricat de mult a avansat tehnologia uleiurilor, schimbul la zeci de mii de Km are ratiuni mai mult ecologice si de economie, decat tehnice. Eu recomand inlocuirea uleiului de motor + filtrului aferent la maxim 12.000 Km pentru motoarele non-turbo si maxim 10.000 Km pentru motoarele turbo (dar in nici un caz mai tarziu de momentul indicat de computerul de bord). Costul suplimentar este neglijabil, fata de posibilele beneficii asupra vietii motrorului.
  8. HGT, sper ca intelegi faptul ca, in cazul problemei descrise de tine, orice diagnostic primesti aici pe forum are cel mult valoare de parere, iar probabilitatea de a fi eronat este foarte mare. Lucru valabil si pentru parerea care urmeaza. Nu este exclus sa ai o bataie de cuzinet de biela, sau - mai putin probabil - cuzinet de arbore cotit. Dar, indiferent de tipul cuzinetului uzat, bataia ar trebui sa fie mai intensa in accelerare sau decelerare - nu la turatie constanta. Ceea ce in cazul tau nu se intampla. De obicei, cuzinetii de arbore se uzeaza foarte rar, in special dupa rulaje mari (peste 250.000 Km) si/sau daca schimburile de ulei au fost efectuate incorect, adica prea rar si cu ulei necorespunzator. Daca ai vreun istoric de service al masinii, ai putea verifica aceste lucruri. Cuzinetii de biela se uzeaza insa mult mai usor. Inca un indiciu: uzura cuzinetilor (in special) de arbore este insotita de o scadere a presiunii uleiului. Ar trebui sa mergi la un service care stie sa masoare presiunea uleiului la motorul tau. Daca presiunea este sub specificatii, atunci poti suspecta cuzinetii. Este foarte relevant faptul ca s-au gasit bucatele de metal in filtrul de ulei. Daca le mai ai, incearca sa identifici daca sunt din cupru sau cositor, respectiv din fier sau aluminiu. Un magnet te poate ajuta la indentificare. In primul caz se indica uzura a cuzinetilor. In al doilea caz, uzura la distributie / axa cu came. Daca ai timp, mai fa urmatorul test: - incalzeste motorul pana la temperatura de la care incepe sa se auda bataia; - trage zdravan frana de mana, accelereaza pana la cca. 2000 rpm (nu 2.800!) si tine turatia in acel punct, apoi cupleaza treapta intai si elibereaza foarte usor ambreiajul pana cand turatia motorului incepe sa scada (si se simte cum incearca sa invinga rezistenta franei de mana); - opreste-te cu ambreiajul in acel punct si tine turatia constanta cateva secunde. Daca bataia se aude, atunci foarte probabil ai cuzineti uzati. Daca nu, cauza este mai degraba in alta parte. Incearca sa aloci mai mult timp diagnosticarii. Cauta pe forumuri cazuri similare cu al tau, la acelasi tip de motor. Consulta cativa mecanici cu experienta in acest tip de motor. Desi nu trebuie exclusa o problema de cuzineti, verifica mai serios daca sursa batatii nu este in alta parte (in special distributie, cu tot ce inseamna asta: came uzate, lant / intinzator, VANOS, Valevetronic). Altfel, te poti trezi in situatia de a inlocui o groaza de piese, cu costuri semnificative - iar problema sa persiste.
  9. Am cateva intrebari: Bataia se manifesta (in conditiile mentionate de tine, adica peste 2.800 rpm si la turatie constanta): a - din momentul in care pornesti motorul, indiferent de temperatura uleiului (motor cald sau rece) si nu dispare pana nu opresti iar motorul? b - numai dupa ce uleiul ajunge la o anumita temperatura (deci nu si cand motorul este rece), dar dupa ce incepe sa bata nu dispare pana nu opresti motorul? c - intr-un interval limtat de temperatura a uleiului (adica nu bate cand motorul este rece, nu bate nici dupa ce ajunge la regimul termic normal)? Este destul de ciudat faptul ca bate numai daca mentii o turatie constanta. Daca accelerezi foarte usor mai bate? Daca iei piciorul de pe acceleratie continua sa bata (in timp e turatia scade, fie si pana la un anumit prag)? Poti delimita mai exact intervalul de turatii intre care bate (mentinand turatia constanta)?
  10. Alex, daca posibilitatea de a efectua reparatii la masina (ceva mai complexe decat inlocuirea placutelor de frana si becuri) este un criteriu important pentru tine, atunci iti recomand sa nu cumperi o generatie BMW mai noua de E46 (serie 3), E39 (serie 5), E38 (serie 7). Pentru platformele mentionate si toate cele anterioare lor exista manuale de reparatii si documentatie suficient de vaste, precum si enorm de multa experienta pe forumuri. Pentru platformele mai noi, posibilitatile DIY sunt foarte limitate, deci in consecinta drumurile la service greu de evitat. Evident, toate aceste modele au deja multi ani vechime si e destul de greu sa gasesti masini cu rulaje decente. In plus, te vei lovi de doua probleme fiscale: timbru de mediu si impozitul (motoarele aveau capacitati cilindrice ceva mai mari fata de modelele moderne, la putere similara). Observ ca urmaresti un serie 5 cu o motorizare Diesel. Daca poti duce impozitul anual la un motor de 3 litri, un e39 530d (fab. 2000-2003, 193 CP, motor 6 cilindri in linie) este o masina care cred ca s-ar potrivi foarte bine cu ceea ce cauti. O alternativa mai abordabila dpdv impozit este e39 525d (fab. 2000-2003, 163 CP, motor 6 cilindri in linie - dar 2.5 litri. Cu ceva efort inca poti gasi in Romania, dar si in Germania / Olanda / Belgia exemplare care au rulat max. 100.000 - 120.000 Km. Ambele modele (E39 530d / 525d) au o versiune de motor M57 care a dovedit o foarte buna fiabilitate (cu niste mici amanunte care insa se remediaza ieftin). Ai grija insa la valoarea timbrului de mediu!
  11. August 2013: Evitati DN7A, drum care face legatura intre Valea Oltului si Valea Jiului, prin Voineasa. Pe sectiunea cuprinsa intre DN7 localitatea Brezoi si DN67C (Transalpina), asfaltul de pe DN7A este foarte denivelat si peticit. singurul aspect pozitiv este ca nu sunt gropi. Deplasarea este insa foarte inconfortabila. Mare atentie insa la sectiunea cuprinsa intre DN67C Transalpina si pana aproape de Petrosani, din acelasi DN7A: drumul este dezastruos, in special in judetul Hunedoara. Multe gropi, unele acoperite in graba cu un fel de bolovanis colturos, denivelari si zone de drum de pe care a disparut asfaltul. Viteza medie de deplasare nu poate trece de 20 Km/h, si chiar asa pune probleme serioase suspensiilor. Nu aveti ca cauta cu un BMW pe aceasta sectiune. Mare pacat, pentru ca daca DN7A ar avea asfalt proaspat si de calitate, ar putea fi unul dintre cele mai interesante trasee de munte din tara.
  12. FRE, se pare ca, cel putin pe termen scurt, ai luat o decizie buna sa renunti la tuning: http://www.benzboost...-feet-of-torque
  13. Da, numai ca ceea ce scrie in articol nu se regaseste (sau nu am regasit eu) in textul de lege. Deci este posibil ca cel care a scris articolul sa fi interpretat gresit.
  14. Exact aici nu mi-e clar. Nu am gasit in formularea legii ceva care sa sugereze ca acciza se va aplica numai pentru partea care depaseste 3.000 cmc - ceea ce inseamna ca se va aplica 1 Euro pentru fiecare cmc. Mi-ar placea sa ai dreptate, dar poate indici cumva si cum ai ajuns la acel rationament, pe baza textului legii.
  15. Am mai spus si in alte randuri: de fiecare data cand bugetul are nevoie de mai multi bani, posesorii de autoturisme - altele decat cele "populare" - sunt in prima linie de donatori. Incepand cu 1 septembrie 2013 se va modifica din nou codul fiscal. Intrucat se prevede reducerea TVA la paine, gaura de la buget va fi acoperita si de catre cei care vor cumpara autoturisme care au motoare peste 3.000 cmc. Stirea: http://economie.hotn...odul-fiscal.htm Pe scurt: - la art. 207 cod fiscal (Alte produse accizabile - Sfera de aplicabilitate) se introduce pct. (i): "autoturisme Âşi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziĂžionate intracomunitar, noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 Âşi 8703 33, a cĂŁror capacitate cilindricĂŁ este mai mare sau egalĂŁ cu 3000 cm3." - in tabelul din Anexa nr. 2 la Titlul VII „Accize Âşi alte taxe speciale” din Codul fiscal apare pozitia: "Autoturisme Âşi autoturisme de teren inclusiv din import rulate a cĂŁror capacitate cilindricĂŁ este mai mare sau egalĂŁ cu 3000 cm3: 1 Euro / cm3" Nu sunt sigur ca interpretez corect, dar aceasta inseamna ca pentru orice autoturism cu capacitate cilindrica de la 3.000 cmc in sus, achizitionat incepand cu 1 septembrie, se va plati mai intai o acciza de 1 Euro/cmc, dupa care urmeaza timbrul de mediu si celelalte. Se pare totusi ca acciza se va plati numai pentru masini cumparate de la reprezentante / dealeri / alte firme care fac comert cu autoturisme, nu si pentru cele cumparate de la persoane fizice, probabil nu si de la firmele straine, intrucat art. 209 cod fiscal zice: "1)PlĂŁtitorii de accize pentru produsele prevĂŁzute la art. 207 lit. a) - c) Âşi lit. f) – k) sunt operatorii economici care produc, achiziĂžioneazĂŁ din teritoriul comunitar, ori importĂŁ astfel de produse." De unde rezulta ca, daca cineva vrea sa-si ia un BMW 650i nou (motor 4.395 cmc), va prefera sa-l cumpere direct din Germania, pentru ca aceeasi masina la Automobile Bavaria il va costa 4.495 Euro in plus (acciza). Sper sa interpretez corect noile reglementari. Luati de va bucurati...
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.