Jump to content

Proiect e39 528i

Emil2708

Recommended Posts

Salutare. 

Pe 13.04.2026 am devenit proprietarul unui frumos si intretinut exemplar: e39 touring din ianuarie 2000, motor M52B28.
Deci motor 2.8, automata ZF5HP, 193 cai, 280 Nm.
Motorul ruleaza impecabil, iar cutia pur si simplu nu se simte cand schimba. 
I-am dat si pe autostrada sa vad ce poate: ajunge la 140 intr-a 3-a/ intr-a 5-a sta la 2000 turatii la 140.. am urcat in 150-160, si merge perfect. Mai mult nu avea sens sa ii dau.
Interiorul aproape impecabil (arata mai bine decat al meu f11 din 2012)
Exteriorul are rugina, dar nu exagerata si rezolvabila.
Absolut toate butoanele merg, trapa merge in orice pozitie. Toate comenzile volan functioneaza. 
Scaune sport full electrice, usile si geamurile la fel, volan electric. (in principiu are mai multe dotari decat f11-le meu, care si ala e full cu panoramic)
Nu scartaie interiorul, nu are nimic nelalocul lui (aproape ca s-a oprit in timp la un moment dat)
Portbagaj cu soft close, spalatoare functionale.
Perne spate. 
!!! Pana si telefonul din cotiera e functional, am si incarcatorul la el.
Televizorul merge, tot sistemul de sunet merge.
Jante originale pe 17. (O sa trec pe la RAR sa adaug in carte mai mari)
Km 260xxx reali.
In partea dreapta a motorului este o placuta cu "BMW Individual - apoi seria", din ce stiu, inseamna ca e facuta la comanda. 
Carvertical "curat" : in sensul in care apar 3 daune 2012-2015. Doua intre 0 si 2000 si una intre 2000-6000 lei. Adica niste nimicuri./ KM buni: A intrat in tara in septembrie 2023 cu 215K km
Istoric pe scurt: Nascuta in Germania, ianuarie 2000, 3 daune minore acolo, pare foarte intretinuta, apoi adusa Romania septembrie 2023 pana acum recent. Eu sunt al doilea proprietar in Romania. 
Probleme:
- Mici scurgeri pe aici pe colo pe langa motor 
- Exista o fisura pe undeva pe la mijloc in evacuare, scoate un sunet puternic la accelerare, dar nu grosolan, ci mai degraba zici ca e o evacuare mai low cost, dar o s-o rezolv.
- Ventilatorul motor merge bine, dar se aude foarte tare, trebuie sa verific. 
- Scartaie amortizoare si discurile fata sunt ovalizate. 
- In rest, eu nu am gasit probleme. 

Am dat pe ea 3200 euro, Iar pretul mediu este 3500 euro pentru 523 si 525. Este singurul care era la vanzare cu motorizarea asta. Unul foarte bine intretinut si aranjat am vazut ca ajunge la 7000, apoi alea modificate se duc la peste 15000. 
Nu am luat-o pt profit, am luat-o pt mine. 
Planul este in ordinea asta: Inmatricularea pe numele meu, apoi Tinichigerie, apoi servisare calumea, apoi elemente de M exterior + fumurii, apoi revopsire (o sa pastrez gri, dar o sa caut o alta nuanta, mai inchisa), apoi faruri de LCI, Jante mai mari, suspensie sport (sau adaptiva, inca ma gandesc aici)... si tot asa.. 
Ce sugestii aveti? 
Ce pareri aveti de motor? 2.8 193 cai, 280 Nm.  Am inteles ca nu e prea modificabil, dar nici nu-mi doresc sa il duc in multi cai. 

WhatsApp Image 2026-04-14 at 20.26.57 (2).jpeg

WhatsApp Image 2026-04-14 at 20.26.57.jpeg

WhatsApp Image 2026-04-14 at 20.26.58.jpeg

Edited by Emil2708

Atunci , are admisie de M54 ... desi nu, pare ca e M54 chiar si cu admisie de M54 partea din fata trebuia sa fie aceasi .Sigur nu apare in carte motor schimbat sau ceva ? seria de motor cum ai verificat-o ? ai citit direct pe bloc ? 

In partea dreapta a motorului este o placuta cu "BMW Individual - apoi seria" 🙂  aici e de studiat ce inseamna ce zici tu acolo. Ma rog nu mai conteaza orice motor ar fi important e sa mearga bine .Pune seria de sasiu- posibil sa fie individual masina .

inca un edit 2000 ture 140 inseamna ca ai ceva schimbat pe acolo - teoretic ar trebui sa fie ca aici 

Edited by alex230ro

Am gresit. vreo 3000 ture are la 140.
+ Am cautat pe mai multe site-uri. 
am bagat seria motor, seria vin. este M52TUB28. Probabil facute modificari ori update, cine stie. Nu stiu cum sa verific altfel. 

Edited by Emil2708

8 minutes ago, Emil2708 said:

este M52TUB28.

Exact, ai varianta TU a lui M52.  Are dublu Vanos si tehnic seamana mai mult cu M54 decat cu M52. Cu marele avantaj ca nu ai segmentii slabi ai lui M54, deci nu ar trebui sa iti consume ulei.  Ma astept sa aibe norma Euro 3, in loc de Euro 2 la M52 non-TU. Pe scurt, un motor excelent, daca a fost intretinut corect.

Iti recomand insistent sa urmezi sfaturile de mai sus si sa lasi masina in configuratia initiala. Avand si cutie automata, prin chip tuning nu o sa o faci sesizabil mai rapida, dar vei pierde din finetea si fiabilitatea cu care a venit din fabrica.

Incearca sa ii remediezi micile probleme tehnice si utilizeaz-o frecvent, dar prepinderent la drumuri lungi si fara a deveni daily driver.