Jump to content

Recommended Posts

39 minutes ago, alex230ro said:

min 19 😞  incolo, sau 20.10-20.56 ca si concluzie

Pai e normal. Si cum bateriile avanseaza ca tehnologie, probabil in 10 ani o sa fie masini electrice mai usoare, cu incarcare mai rapida, si la fel de puternice ca cele de acum.

3 hours ago, bimmer90f30 said:

 

Asta nu stiu daca e relevant pentru situatia din UE. In primul rand ca au fost cazuri si pe la noi de masini cu probleme mari. Nu era unul acum cativa ani care colantase un A6 cu "Audi e cea mai proasta masina"? Si parca mai era si cineva cu un BMW M caruia ii crapase motorul la foarte putini km. Plus bmw-urile diesel care tot iau foc.

In al doilea rand, nu cred ca o sa-si permita customer service prost in UE. Asta pentru ca UE are legislatie buna (probabil cea mai buna de pe toate continentele) de protejat clientul. In plus, iti dai seama ca toate organele din UE o sa ii caute pe chinezi la basca si o sa-i arda cu orice ocazie. 

In al treilea rand, daca nu erau chinezii, toti europenii vindeau in continuare fericiti mizerii de genul ID3 si Pejo 308 cu 50k euro. Adica, hai sa fim seriosi..In plus, mi se pare ca la europeni calitatea e din ce in ce mai proasta, pe cand la chinezi e din ce in ce mai buna. Si asta pentru ca sunt disperati sa intre pe piata din UE. Pe piata din China s-a cam terminat cererea, pentru ca marea masa a oamenilor nu-si permite o masina electrica. In State nu prea au loc, ca sunt taxe mari si risca un ban oricand ca e razboi economic. Deci a ramas UE, care isi doreste masini electrice si are si taxe mici. Doar ca in UE oamenii vor calitate mai buna decat chinezii sau americanii. Si atunci chinezii produc ce se cere. Pentru ca, orice ai spune, ei se adapteaza cel mai repede la productia de masa.

  • De acord! 4
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mgi said:

dica, hai sa fim seriosi..In plus, mi se pare ca la europeni calitatea e din ce in ce mai proasta, pe cand la chinezi e din ce in ce mai buna

Cu destule sunt de acord doar pentru ca Asa a Se Prezinta SITUATIA.

Cu, ce am citat nu pot sa fiu de acord pentru ca asta se intampla foarte foarte probabil din cauza "iubitorilor de mediu" 😡😡😡 europeni care ...daca aud ca scaunele is din piele (aud parca cat a suferit animalu.. si nu mai cumpara! ..si cate si mai cate iar fabricantii se conformeaza.. 

Pe chinez il doare fix >acolo< si acu' poate sa faca ce vrea el..  ieftin sa vanda, sa-i duduie economia, ca are guri de hranit, cam un miliard_jumate!

Dupa cum scrii la punctul 3 o zici de parca banii tai ii merita 》》cinezii《《.

Asa cum am mai spus nu mi-as lua masina electrica chinezeasca nici cadou sa mi se faca. Uite'asa de ciuda. 

Edited by bimmer90f30
Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca iubitorii de mediu ii obliga pe fabricanti sa puna plastice mai proaste si piese care rezista mai putin in timp in masini. Daca te uiti la bmw, calitatea pielii de la interior a scazut de la o generatie la alta (cea din echiparea normala, nu Individual). Si e tot piele. Plus plastice care fac greieri mai repede si asa mai departe.

In plus, masinile electrice sunt inca tehnologie in dezvoltare. Bateriile si motoarele evolueaza destul de mult intr-un interval de 3-4 ani (cat sa zic ca ar tine cineva o masina). Deci e foarte probabil ca devalorizarea unei masini noi sa fie foarte mare in intervalul asta. Pentru mine (si probabil ca si pentru altii), asta inseamna ca nu vreau sa dau 70-80k euro pe o masina pe care s-o vand cu 20k peste 4 ani, pentru ca a iesit noua generatie mult mai performanta intre timp. Nu produc bani cu masina, si am lucruri mai bune de facut decat sa blochez 40-50k euro in plus intr-o masina care e 'nice to have'. Da, stiu ca pana acum valoarea masinilor electrice s-a pastrat bine in piata sh. Dar nu cred ca o sa mai tina mult situatia asta, pentru ca acum exista masini noi disponibile in stocuri si probabil o sa tot fie in viitor.

Pe de alta parte, daca dau 35k-40k pe o masina si o vand cu 15k peste 4 ani, e destul de ok. Ori,in gama asta de pret, exista Tesla si chinezii. Daca chinezu' aduce o masina care are calitate comparabila, se conduce cam la fel, dar arata mai bine, are manete pe volan, senzori de parcare, autopilot functional si garantie mai mare la acelasi pret, in mod clar o sa iau varianta in considerare. La o adica, dupa 4 ani, una e sa vinzi o masina care mai are garantie 2 ani si alta e sa vinzi una proaspat iesita din garantie. Fireste, daca exista si retea de service pentru marca respectiva, nu import direct din China 🙂

Link to comment
Share on other sites

Just now, alex230ro said:

Sa stii ca am incercat sa inteleg logica a ce spune initiatorul legii, si din multe puncte de vedere face sens. Tu dai bani de la buget pentru panouri, nu ca cineva sa isi umple buzunarele ci pentru ca sa isi faca omul acasa pentru necesar. In plus vrei sa stimulezi si stocarea.

Citeste atent ca am gasit explicatiile celui care a venit cu propunerea. Nu e aiurea.

 

Quote

Autoritățile spun că unii dintre românii care produc energie verde au început să facă asta pentru profit. Adică vând surplusul de energie în rețea, lucru pe care legea de altfel nu-l interzice. Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. Nu poți avea o capacitate de zece ori, de douăzeci de ori, de treizeci de ori mai mare decât cea necesară pentru autoconsum, pentru că înseamnă că beneficiezi de anumite facilități pe care nu ar trebui să le ai. Și stocarea energiei ar fi o soluție pentru ca sistemul național să nu aibă probleme din cauza inflației de prosumatori. Însă bateriile de stocare costă aproape jumătate din investiția din fotovoltaice. Din acest motiv, autoritățile vor ca de la anul să ofere bani românilor și pentru baterii, prin programul Casa Verde.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/autoritatile-vor-sa-i-sanctioneze-pe-romanii-care-isi-instaleaza-panouri-fotovoltaice-pentru-profit-si-nu-pentru-consumul-propriu-2596791

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

 

Link to comment
Share on other sites

Ehh , "logica" odata , trebuiau sa se astepte la asta ca nu ai ce face cu energia care e "pe plus" a doua problema ar fi ca "Însă toată această energie verde pune presiune pe rețeaua națională de electricitate. Asta pentru că sistemul care a fost construit în mare parte în anii 60 nu a mai avut parte de investiții în ultimii ani."

Cum ziceam in alt topic lipsa de "viziune" clar fotovoltaicele au fost cu "dedicatie" si sa ia fraierii domne - daca nu ma insel primim fonduri UE, apoi ne plangem de poluare and shit dar sistemul e din anii 60, spunem ca vrem masini electrice, ca vrei sa facem sa dregem dar nu incepem cu baza.

Pe scurt? Romania

edit: probabil ca la anul pun si eu fotovoltaice- aparent le-a picat fisa ca ar putea sa subventioneze si bateriile vad :)) 

 

Edited by alex230ro
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Romulus said:

 Tu dai bani de la buget pentru panouri, nu ca cineva sa isi umple buzunarele ci pentru ca sa isi faca omul acasa pentru necesar. 

Sunt de acord ca nu are sens definitia 'prosumatorului' asa cum exista ea acum la noi. Asta pentru ca multi sunt de fapt producatori, si pentru ca au parcuri de sub 400 KWp (acum chiar 900!!!) se pot incadra la prosumatori. Insa statul nu finanteaza capacitati de genul asta pentru ferme. Ce-i doare pe ei e ca furnizorii sunt obligati sa preia curentul produs de prosumatori si sa-i plateasca. Si in perioadele de peak, asta inseamna ca au niste curent cu care n-au ce sa faca, sau trebuie sa-l vanda la spot, ieftin. Si nu le convine, ca nu mai fac profitul ala gras.

Oricum toata legislatia din domeniul energiei e facuta doar cu dedicatie de vreo 5 ani incoace. Adica erau si inainte 'baietii destepti', dar n-aveau legi facute chiar pentru ei. Acum insa..

Edited by mgi
Link to comment
Share on other sites

@mgi corect, dar esti de acord ca trebuie sa incepe sa stocam energia, sa stimulam capacitatile de stocare. nici nu ar trebui sa fi prosumator daca ai putea stoca tot ce produci si sa consumi cand nu este soare sau vant.

Pana la urma, utopic vorbind, daca azi, acum fiecare din noi ar putea stoca macar dublul consumului mediu zilnic, la fiecare in casa cumva... atunci la toti s-ar merita panouri solare si problema ar fi rezolvata. Stocarea e marea problema si marea "buturuga financiara" care nu o vom putea trece usor.

De altfel ca si la EV-uri si telefoane. Stocarea ne mananca urechile. Nu producerea.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Romulus said:

@mgi corect, dar esti de acord ca trebuie sa incepe sa stocam energia, sa stimulam capacitatile de stocare. nici nu ar trebui sa fi prosumator daca ai putea stoca tot ce produci si sa consumi cand nu este soare sau vant.

Tot e greu sa consumi ce ai produs si daca ai baterii. Am o cunostinta care are panouri si el in tot anul a consumat 1.8 mWh si a dat in retea 4.9 mWh si daca ar fi avut baterii, nu ar fi avut ce sa faca cu acel curent. Mai bine investesc in retea si asa avem energie aproape nelimitata

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Alex3245 said:

Tot e greu sa consumi ce ai produs si daca ai baterii. Am o cunostinta care are panouri si el in tot anul a consumat 1.8 mWh si a dat in retea 4.9 mWh si daca ar fi avut baterii, nu ar fi avut ce sa faca cu acel curent. Mai bine investesc in retea si asa avem energie aproape nelimitata

Deci practic, furnizorul de electricitate, i-a platit lui 4,1 mWh, curent care probabil in mare parte s-a risipit nefiind stocat, nefiind nevoie de el la acele ore produse, cand probabil toti sunt la munca si nu acasa. Nu?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Romulus said:

Deci practic, furnizorul de electricitate, i-a platit lui 4,1 mWh, curent care probabil in mare parte s-a risipit nefiind stocat, nefiind nevoie de el la acele ore produse, cand probabil toti sunt la munca si nu acasa. Nu?

Pai ar trebui ca acesti producatori de energie sa isi dezvolte retelele si asa curentul ala care il iau cand toti sunt la munca il dau seara cand vin toti acasa. Pana acum ceva timp de plangeam ca energia este foooarte scumpa si ca nu avem indeajuns cand defapt nu prea era asa.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, alex230ro said:

Clar doar ca , cu 100 lei iau 5 paini azi si in 2023.... 🙂 /Sau daca vrei altfel pana in 2025 banii aia ar putea "produce dobanda"  . 

PS : asa sunt ficele au intotdeauna dreptate si stiu tot 

Da-mi mie 10 milioane de euro in credit, cu plata lor in 2035 si iti arat ca ii cheltui pe toti astazi. Sigur, voi plati o dobanda pe ce cheltui dar asta e problema? Banii sunt bani. Intreba-l pe Freon Rusk cum face.

Link to comment
Share on other sites

Quote

El a atras atenția asupra ideii că susținătorii vehiculelor electrice nu iau în considerare emisiile generate de producerea de energie electrică, precum și costurile asociate trecerii la vehiculele electrice.

image.thumb.png.2a4bd23c2f53cf51e21323a90b76743c.png

Pentru ei nu este asa benefic ca majoritatea energiei este facuta din ardere.

Dar pentru partea asta a Japoniei este ok:

image.thumb.png.fa2cbdc5725bce9e67767042fb1825fc.png

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Alex3245 said:

Pentru ei nu este asa benefic ca majoritatea energiei este facuta din ardere.

Care e dupa tine este "combustibilul" (sursa naturala de energie) prezentului pentru producerea unei cantitati SUFICIENTE si necesare electricitatii pentru masinile electrice si a altor lucruri.. necesare omului? (Ca banuiesc ca pe cel al viitorului il stii.!)

Edited by bimmer90f30
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.