Jump to content

Upgrade sistem audio E90


David Dobre

Recommended Posts

2 hours ago, HitmaNLive said:

Da, fostul proprietar a pus niste MBQUARTZ pe 2 cai, mid-high. Le-am vandut recent cuiva, care m-a cautat dupa ce le-a montat si a zis ca se aud fenomenal. Eu sincer nici nu am dat importanta la cum se auzeau 🤣

Mbquartz in loc de prologic 7 și se auzeau mai bine? Scuze n am fost atent la tot topicul. 

Link to comment
Share on other sites

Update pentru cine interesează, am pus difuzoare de logic 7 în ușile față, cu HU original, ca și volum se aud mai tare puțin, dar claritatea este mult mai bună, iar muzica se aude mai plăcut, mai am unul pe care plănuiesc să îl montez în bord

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, David Dobre said:

Update pentru cine interesează, am pus difuzoare de logic 7 în ușile față, cu HU original, ca și volum se aud mai tare puțin, dar claritatea este mult mai bună, iar muzica se aude mai plăcut, mai am unul pe care plănuiesc să îl montez în bord

ai si sita pt bord? 

Link to comment
Share on other sites

Fara intentia de a lua din satisfactia modificarilor punctuale, dar de multe ori nu se va obtine un sunet corect in felul asta.

Ca e perceput diferit, sau mai "placut" tine de fiecare si de dorinta fiecaruia de a justifica banii cheltuiti. 

Doar prin schimbarea difuzoarelor (partiala), diferenta e mica, iar sunetul rezultat e unul complet aleator.

Impedante, sensibilitati (db), putere, pentru fiecare difuzor vor fi dezechilibratate, in lipsa unei solutii integrate.

Recomand 2 variante, dpmdv, in functie de buget, asta luand in calcul ca baza de pornire sistemul Hi-Fi.  (cine are sistem standard, primul pas e cablarea  Hi-Fi)

1. set complet de difuzoare. Daca exista deja wooferele de Hi-Fi, care sunt decente, atunci e ok si doar set de difuzoare de usi + tweeter de la acelasi producator.

2. amplificator dedicat, care sa inlocuiasca amplificatorul Hi-Fi.

Orice alta abordare punctuala (schimbat difuzoare pe sistemul de baza) sau schimbat doar tweetere/woofere/difuzoare usi pe sistemul Hi-Fi duce adesea la un sistem dezechilibrat.

Completarea cu bucati din L7 iarasi este o greseala, ele functioneaza pe alte impedante si pe alta sensibilitate decat sistemul vostru. Vor suna diferit si poate vor parea mai clare. (vor parea, pentru ca sunt un pic stridente si sunetul - inaltele - ies in fata.)

Ce am scris, am scris cu intentia de a ajuta pe cine e interesat de sunet mai bun sa nu cheltuie bani in directia asta, punctuala, pentru ca daca va fi nemultumit, va fi inchis intr-un colt - difuzoare pestrite intr-un sistem dezechilibrat.  Iar orice intentie de a aduce sistemul de sunet la o calitate rezonabila va insemna alti bani pentru un sistem complet de la un producator, cu riscul banilor pierduti pe experimente cu difuzoare din alte sisteme.

Daca e multumit de sunet (e posibil si-asa), ok. Dar nu inseamna ca se aude (obiectiv) bine, poate doar din noroc si nimereala in f putine cazuri.

 

Edited by paul_e88
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Obiectiv nu o sa se auda niciodata bine sau excelent sau super.. intre "experti", pareri din experienta mai multa sau mai putina..

De ce? 

Pentru ca gusturile in materie de sunet nu se discuta (!) - da, asta e ultima "reduta" prin care unii isi justifica parerea fata de o calitate sau alta..

Pentru curiosi, pot sa va pun sub nas tone (adica enorme) de discutii despre sisteme in masina. Unii mai experti ca altii..

Nu-i usor sa separi pleava.. in privinta parerilor impartasite. Ce am sugerat ca sistem in prima pagina a acestui topic a fost si este cea mai flexibila adaptare de nivel mediu spre superior in raportul pret/calitate, cu posibilitate de imbunatatire.

Desigur cel mai bine e sa mergi pe mana unui fabricant cu reputatie in sist audio de la A la Z..

@David Dobre probabil a a observat o imbunatatire a sunetului schimband "traductoarele" dar pe undeva a imbunatatit ceva, dar ne-imbunatatind sursa audio asta nu inseamna ca a pus in valoare maxima calitatea difuzoarelor.

E un inceput intr-o mare de pareri. 👌🏻

 

 

Edited by bimmer90f30
Link to comment
Share on other sites

HU-ul standard se poate coda ca cel de pe Hi-Fi ca sa scoata EQ-ul de pe standard care favorizeaza inaltele. Eu am luat pana la urma kit-ul recomandat de colegul @HitmaNLive, chiar cel pe care l-a trimis el cateva posturi mai sus. Revin in weekend dupa ce il instalez si codez HU-ul cu impresii despre cum se aude, dar dupa cum zici si tu mai sus, parerea va fi clar subiectiva. Fiecare persoana are alte preferinta in materie de muzica. Inalte clare sau joase puternice etc

Edited by minu94
Link to comment
Share on other sites

Nu susțin ca am ajuns la o calitate de audiofil, și eu remarc ce nu e bine insa e o îmbunătățire, și cu boxa in bord se aude mai tare, ca nici volumul nu era mulțumitor, știu ca boxele de logic 7 pot mult mai mult, dar cum anume sa fac codare la hi-fi cu HU original? Pe hi-fi e stație separată pentru sistemul audio, le-am analizat foarte mult, totuși la ce te referi?

Cat despre inalte, tweeterele hertz aftermarket se aud foarte strident, au venit cu condensatoare și își fac treaba chiar bine 

  • De acord! 1
Link to comment
Share on other sites

Nu e vb de audiofilie (nici sistemele scumpe din fabrica nu sunt considerate), dar avem niste repere pentru un sunet corect, oricat de subiectiva ar fi perceptia.

Fabrica ofera niste sisteme pe diferite nivele de calitate, H/K, Hi-Fi, B&W, etc. care au fost gandite pe de-a intregul, cu un numitor comun, publicul tinta si urechea lui.

Adica niste referinte exista, dar nu prea ai cum sa ajungi la acea calitate schimband cu difuzoare aleator sau luand difuzoare din sistemele superioare, fara nici o alta modificare sau pregatire a sistemului standard.

Codarea Hi-Fi are sens in momentul in care exista un amplificator - fie el Hi-Fi-ul, fie aftermarket si elimina, pe de o parte, amplificarea care este realizata doar de unitate in varianta basic si, pe de alta parte, EQ-ul care compenseaza lipsa tweeterelor in varianta basic, cum a spus si @minu94 . Codarea Hi-Fi poate fi facuta pe orice masina, indiferent de HU.

@David Dobre Boxa centrala si scopul ei e greu de justificat. Un sistem in mod normal e stereo, boxa centrala trebuie sa primeasca un semnal prelucrat de un DSP (cum e in cazul Logic 7). Altfel, boxa centrala nu prea aduce beneficii, e discutabil si ceea ce face deja in cazul Logic 7.

@minu94 Sunt curios de impresii dupa montaj, sper sa revii cu informatii

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 5/16/2024 at 12:49 PM, paul_e88 said:

 

@minu94 Sunt curios de impresii dupa montaj, sper sa revii cu informatii

 

Sigur, am inceput azi instalarea dar maine o sa termin, nu ma tine spatele atata :))

Am facut un video inainte, urmeaza sa fac si dupa inainte sa codez HU si dupa ce codez HU.

Link to comment
Share on other sites

Pana la urma am mai prins ceva energie si am pus-o in folos :)) am terminat cu retrofitul si la prima ascultare eram putin nemultumit de cum se auzea, inca erau inaltele ciudatele si joasele nu ft prezente. Apoi am facut codarea HU-ului la HiFi si complet altceva! Acum e ft separat si se aude exceptional! Acum parca nu mai sunt asa de nefericit cand vin de pe cealalta cu Harman Kardon :)) 

Atasez si videouri.

Standard: 

 

Retrofit fara codare: 

 

Retrofit cu codare HiFi:

 

Sper ca a reusit sa capteze si telefonul diferenta pe care am sesizat-o si eu 😄 

Link to comment
Share on other sites

Diferenta se simte chiar si ascultand pe telefon. E mai complet sunetul. Pana la urma ai pus si amp alpine sau doar difuzoarele? Si eu am vrut sa fac retrofit la kitul cu amp alpine avand sistemul basic(bleah) dar nu am gasit la vremea respectiva si am mers pe full custom de la audison totul plug n play. Amp de 2000w cu DSP, coaxiale spate medii tweetere si woofere fata. Se auzea decent dar mediile si inaltele erau cumva agresive. Pana la urma pe fata am pus medii si twittere logic 7 si am lasat restul Audison. Am sunet foarte fain acum si volum cat vreau fara distorsiuni. Nu am codat HU pentru ca as fi pierdut din volum la senzorii de parcare. Dar am reglat egalizarea din procesor. Am un player fiiox3 prin care ascult muzica flac. E ce trebuie pt urechile mele si sunt multumit.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, minu94 said:

Sper ca a reusit sa capteze si telefonul diferenta pe care am sesizat-o si eu

Diferenta sau o imbunatatire clar se observa numai ca cred ca s-ar fi auzit mai bine diferenta in stereo. Telefonul tau inregistreaza doar mono?

Rapciuga mea antica Samsung Note 9 a inregistrat acum 3 ani cand disperat cautam o solutie pe net asta care iti da de toate mai putin ce iti lipseste; solutia la oprirea zgomotului de masa ce trece prin tot sistemul nestingherit; dar asta era alta problema..:

 

@David Dobre am pentru tine un exemplu despre cum se aude un "DSP" (nu digital ci analog) adica un matrix analog, surround analog, sau A(nalog)SP.. In zece secunde, de la 48 pana pe la 1 minut poti observa cand "intra", e accentuata vocea prin cresterea volumului pe boxa de pe bord.

Ignora restul pentru ca video e facut pentru zgomot si am umblat in decursul clipului pe aproape toate setarile..

Cand gasesc timp o sa pun un clip si cu BMW UP7 DSP. Dar ala nu are reglaj decat din softul DSPului. De aceea la E90 am integrat unul analog. Sa ma pot juca cu reglaje dupa placul inimii; lasand durerile de cap din trecut..

Din nou daca gasesc timp o sa mai pun un clip despre cum se aude acum dupa toata munca de la zero in schimbat sistemul la un E90 pe placul meu. Si tot nu sunt multumit.. lipsind cam 15%... (Dar am ales sa fac o pauza..)

Edited by bimmer90f30
Link to comment
Share on other sites

@Nym, am pus si amp-ul de la Alpine. Ce nu am pus din kitul pe care l-am luat sunt subwooferele de HiFi. La mine cu codarea HU a fost fix invers. Necodand, se auzeau extrem de tare senzorii si gong-ul. Dupa codare, sunt back to normal.

@bimmer90f30, telefonul inregistreaza stereo. Acum daca Youtube o fi aplicat vreo compresie, I don’t know.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, minu94 said:

Pt ca am realizat ca trebuie sa scot scaunele din masina ca sa pot accesa subwooferele si mi-a fost putin cam lene :)) dar le voi pune. 

Are subwooferele standard  😄

Sunt patru suruburi de dat jos pe fiecare scaun si alte patru pentru woffere.. 

Bine, mai trebuie sa deconectezi si bateria ca trebuie deconectat conectorul de airbag..

Link to comment
Share on other sites

Pune neaparat wooferele, cele standard sunt foarte slabe - o sa vezi si greutatea lor cand le schimbi.

Din ce vazusem in anuntul din care le-ai cumparat, nu pareau wooferee de Hi-Fi totusi, par altfel de difuzor.

Vezi ca se pot schimba fara sa deconectezi bateria si fara sa scoti scaunele. Doar scoti suruburile scaunelor si ridici scaunul de fata, o sa ai acces usor la woofere. Ai grija la covor doar.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Revin cu un mic update la ce fac eu, am conectat stația și la subwooferele de sub scaune, rezultatul e incredibil, bass mult și clar, iar claritatea per totală a sunetului e îmbunătățită, cred ca și subwooferele de sub scaune având o amplificare proasta de fabrică aduceau neclaritate, pentru ca acum se aude mai clar și mai plăcut tot, iar bass-ul mi se pare incredibil 

Link to comment
Share on other sites

On 5/19/2024 at 4:30 PM, paul_e88 said:

Pune neaparat wooferele, cele standard sunt foarte slabe - o sa vezi si greutatea lor cand le schimbi.

Din ce vazusem in anuntul din care le-ai cumparat, nu pareau wooferee de Hi-Fi totusi, par altfel de difuzor.

Vezi ca se pot schimba fara sa deconectezi bateria si fara sa scoti scaunele. Doar scoti suruburile scaunelor si ridici scaunul de fata, o sa ai acces usor la woofere. Ai grija la covor doar.

Si eu am crezut ca erau alte woofere dar acelea sunt, verificate dupa cod. Probabil au scos mai multe design-uri, who knows

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Acesta e rezultatul dacă e cineva curios, sună mulțumitor însă pe unele melodii încă se aude o mica distorsionare pe bass, trebuie să îmi vină niște subwoofere de hi-fi, să mă orientez ce și cum după ce vin, dar nu e rău unde am ajuns!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Din nefericire unul din tweeterele hertz s-a ars, și una din boxele de prologic nu se mai aude (i s-a dezlipit magnetul, de centrat & lipit am reușit dar nu pot să îi mai pun conul că l-am dat naiba), dar la 150 de lei 3 boxe, am rămas cu una în stare perfectă (că una nu mergea de la început), e acceptabil:))

Între timp am înlocuit subwooferele de sub scaune cu unele de HI-FI, amplificate prin aceeași stație cu cel din portbagaj, am mai mult bass decât pe sistemul hi-fi pe majoritatea melodiilor (cu unele nu se înțelege așa bine) dar pe 90% din melodii sună plin și plăcut, chiar am făcut o treabă mulțumitoare aici și pe partea de bass cred că am încheiat bâlciul.

Acum am rămas cu un difuzor de L7 în bord, iar în uși răpciugile mele philips, si tweetere... niște chinezării vechi de le aveam pe acasă, foarte rău nu se aude dar nici foarte bine, a mai scăzut din calitate și volum pe medii respectiv înalte.

Ideea mea, am comandat difuzoarele acestea (sper ca acum să nu se mai ardă hertz-urile) și un amplificator pentru boxe, ca să fac o treabă, precum acesta.

Ce părere aveți, e o combinație bună? Oare duc tweeterele din boxe înaltele cum trebuie fără să mai compensez cu tweetere separate? (nu suport chinezăriile astea de pe temu de le am acum și vreau sa le dau jos). O fi ceva de capul difuzoarelor ăstora?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.