Jump to content
Intalnire BMW Club 12-14 Decembrie 2025 - Resort 7 Crai, Zarnesti (Brasov). Hai si tu cu noi la intalnire! ×

Activare Faza lunga G20 adaptive led

lillejhon

Recommended Posts

Salutare, 
De cand am luat masina, G21 cu adaptive led (fara laser) ma tot intreb daca merita sa dau 150 euro sa activez faza lunga automata. Sunt curios de la cei care au, o folositi des sau e doar asa un moft. Din cate am inteles nu are functia de "con de lumina", cum au unele modele cu faruri laser, ci doar comuta faza lunga scurta in functie de masina din fata. Cu bimmercode se poate activa? 

4 minutes ago, goangaus said:

Eu o folosesc, nu pot sa zic ca e ceva absolut necesar, dar ajuta. Daca ai adaptive asta fac, ajustează fluxul luminos in functie de traficul din fata astfel incat sa nu orbeasca, nu stiu exact ce inseamna functia de "con de lumina".

Sunt doua lucruri diferite ce zici tu acilea. Difera fata de ce intreaba initiatorul. Din ce am citit, el vrea sa stie daca se merita acel feature care pana nu demult se numea High-Beam Assistant, feature ce presupune switch-ul automat intre Low-Beam si High-Beam doar, fara ca sa fi tu nevoit sa schimbi manual de pe maneta atunci cand iti vine din sens opus sau ai pe altcineva in fata ta si ai putea deranja daca mergi cu un High-Beam conventional. Al doilea aspect, la care face referire prin acel "con de lumina" e reprezentat de functia de AHL care iti permite sa mergi in exterior cu High-Beam-ul activat tot timpul, fara sa produci glare celorlalti participanti la trafic. Acest lucru se face prin camera din parbriz, dar si a radarului care citeste traficul si modifica distributia luminoasa intr-un mod dinamic a.i. tu sa beneficiezi de iluminare optima tot timpul si nu doar sa comute intre LB si HB asa cum face un far cu xenon la fel de bine ori cu halogen. Sunt doua sisteme separate. 

Daca-i vorba doar de High-Beam assistant, acel switch automat intre LB si HB, eu zic ca nu prea merita. Zic asta pt ca la F10 am avut doar acest sistem, fara AHL si dadea destul de multe rateuri, in sensul ca primeam destul de multe flash-uri. Avea momente cand functiona bine, dar nu tot timpul. Pe autostrada nu reusea sa detecteze traficul de pe sensul opus cred din cauza parapetilor si TIR-istii cel putin ma flash iau continu.

In schimb la G31 avand faruri Full LED Adaptive, au prin urmare si functia de AHL si n-am intampinat pana acum nici un fel de failure, in sensul in care sa primesc flash-uri. 

Pai asta am zis si eu, daca are faruri led adaptive (nu stiu daca sunt mai multe feluri de adaptive) atunci e ok, detectează masinile din fata si modifica intensitatea si direcția luminii astfel încât sa nu deranjeze. Nu in 100% din cazuri, ma mai blitzuiesc si pe mine tiruri din cand in cand, dar sa zicem ca 95% din timp e ok.

Farurile sunt 100% adaptive, dar nu stiu daca as avea AHL cu opțiunea High Beam, din ce citesc opțiunea doar comuta high low beam automat dar nu cred ca distribuie fluxul luminos. Sunt curios daca are cineva la g20 faruri adaptive cu opțiunea asta cumpărată/activata. Mișc eu maneta și rămân cu 180 euro.

IMG_2593.png

37 minutes ago, lillejhon said:

Farurile sunt 100% adaptive, dar nu stiu daca as avea AHL cu opțiunea High Beam, din ce citesc opțiunea doar comuta high low beam automat dar nu cred ca distribuie fluxul luminos. Sunt curios daca are cineva la g20 faruri adaptive cu opțiunea asta cumpărată/activata. Mișc eu maneta și rămân cu 180 euro.

IMG_2593.png

Pai AHL vine tocmai de la "Adaptive Head Light". Cel mai probabil daca nu ai aceasta optiune dpdv fizic pe farurile tale, inseamna ca nu sunt adaptive si pot face doar acel switch automat intre LB si HB, functie care este mai basic si ti-am explicat mai sus ca s-a introdus de ceva timp, functionand inclusiv pe xenon si halogen. Pune seria de sasiu si vedem in lista de optionale ce zice la faruri. Ideea este ca sunt vreo 3 variante de faruri pe G20. Am intrebat pe ChatGPT si uite ce mi-a raspuns:

Trei niveluri de faruri LED pe G20

Un utilizator pe Reddit le-a sumarizat perfect:

„There were three different headlight options:
1: Halogen were standard (these are the one you have)
2: LED were an option, but were included in some packages
3: adaptive LED were the top of the line headlights” Reddit

Astfel rezultă:

1. Halogen (niveau de bază, standard)

2. LED (non-adaptive) – o versiune modernă, mai luminoasă

3. LED Adaptive – top of the line, se adaptează la condiții, fază lungă/ scurtă inteligente

Context oficial: variante originale (OE) BMW

LED non-adaptive (standard LED)

• Sunt disponibile ca piesă originală BMW, dar fără funcții adaptive BimmerWorldBavAUTO.

• Cod OE: de ex. 63118496154 pentru dreapta; nu sunt compatibile cu opțiuni ca AHL (Adaptive) sau Laserlicht BavAUTO.

LED Adaptive (AHL)

• AHL = Adaptive Headlights. Acestea pot regla automat unghiul și intensitatea fasciculului, oferind un iluminat mai sigur în diferite condiții de drum BavAUTO.

Laser / LED Laser Style

• Există opțiuni aftermarket care imită faruri cu tehnologie laser LED (nu confunda cu adevăratele BMW Laserlicht). Sunt variante de tip “Laser Style” sau “Laser LCI Style”, oferind un look agresiv și funcționalitate avansată. Unele versiuni includ schimbare de culoare (white, yellow, dual-color, RGB)