Jump to content
Intalnire BMW Club 12-14 Decembrie 2025 - Resort 7 Crai, Zarnesti (Brasov) ×

Benzină cu plumb

Pavelx

Recommended Posts

Am pus 15L de benzină cu plumb într-un e90 din 2006, în rezervor mai aveam cc 7 litri, motorul a început să vibreze, ce aș putea să fac? Și cat de grav este?

m-am deplasat 12km după ce am alimentat 

Edited by Pavelx

Eu cred ca mai degraba problema e din cauza benzinei foarte vechi.  Probabil ca avea peste 20 de ani, deci a avut timp sa degradeze. Cifra octanica a scazut (oricum era 90-91 daca tin minte bine) si e foarte probabil sa apara detonatii, ceea ce nu e un lucru tocmai bun.

Scoate ce a ramas, schimba filtrul de combustibil, baga benzina buna si vezi cum functioneaza motorul. 

Oare sunt singurul care observa ca de la o intrebare simpla topicul asta a devenit un fel de telefonul fara fir.. 🎾

Eu nu am aflat de niciunde ca ar fi catastrofal pentru motor benzina cu plumb..

https://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1529168-Use-of-Leaded-Fuel-for-Unleaded-Tank

Ba, dimpotriva parese ca benzina cu plumb e foarte buna pentru senzorii predetonare. Adica nu ar exista predetornare:

"Leaded fuel is great for its anti-knock properties..but unless u want to shell out hundreds for o2 sensors I would not run it..."

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=583100

Asa cum am/s-a zis afecteaza catalizatorul si ceva senzori.. 

Restul de unde vine? Din folclor? 🤭

Edited by bimmer90f30

Având în vedere că nu se mai vinde benzina cu plumb de mai bine de 20 de ani, ce ai băgat tu in motor nu e benzina. Plumbul nici nu mai contează.

12km, o distanta suficientă ca detonațiile, imposibil de prevenit prin avans la ce cifra octanica mai are amestecul ăla de l-ai pus în rezervor, sa fi făcut pagube nereparabile.

Scopul plumbului in benzina era de a mari rezistenta benzinei la detonatii, sau cu alte cuvinte de a ridica cifra octanica. Dar o benzina CU plumb cu CO91 e mai proasta decat o benzina FARA plumb cu CO95 din acest punct de vedere, acest lucru e efectiv prezent in definitia CO si in numerele din numele benzinei. Plumbul nu face minuni, nu "anuleaza" detonatiile.