Jump to content

B48 Vanos Exhaust Position not reached

Recommended Posts

Am reușit astăzi după muncă să trag o fugă la baiatul la care am facut tot E92 😅, si mi-a facut o diagnoză. Una dintre erori este Vanos Solenoid Valve , Exhaust position not reached. 

Stiam de inainte de problema cu acele valve din centrul variatoarelor. Cel puțin pe evacuare se distrug si trebuie înlocuită.

Ce am mai auzit de la un service destul de cunoscut BMW, că trebuie inlocuit si variatorul totodată. Alți bani, altă distracție 😅.

Aveți ceva experiențe cu problema asta? 

Actuator vanos prima data apoi vanos dacă nu merge .Se schimba relativ ușor, ai și cheie specială daca nu vrei sa improvizezi ."boala" lor .Actutorul e vreo 500 lei bucata parca , cheia e 200 .Eu am dat actuatoarele cu mașină 🙂  le luasem preventiv.

Edited by alex230ro

Am comandat un actuator, zilele urmatoare il schimb. O să văd dacă dispare eroarea de vanos , si o sa vad daca dispare si eroarea de Fuel Air Misture too rich. Din câte am citit, dacă vanosul nu funcționează conform, apare diferențe pe amestec, consum, emisii... 

Din start eroare pe amestec aveam.

Consumul totuși mi se pare mare, am avut 9 si ceva de la Botoșani la Iasi pe BC. Consumul ăsta il aveam pe N43, bănuiesc că ar fi trebuit măcar un 8 să iasă; având in vedere ce date oficiale dă BMW, consum extraurban, 6(?) 🤔.

• 4 months later...

Valvele de comandă vanos vin pe original de la INA. Eu am pus pe evacuare original si pe admisie INA. Diferența de preț a fost foarte mare, valvele arătau identic și totodată vreau să văd in timp dacă se defectează mai rapid cea pe INA.

• 3 months later...
On 2/27/2026 at 2:43 PM, HitmaNLive said:

Valvele de comandă vanos vin pe original de la INA. Eu am pus pe evacuare original si pe admisie INA. Diferența de preț a fost foarte mare, valvele arătau identic și totodată vreau să văd in timp dacă se defectează mai rapid cea pe INA.

Salut!

Multumim pentru experientele impartasite. Topicul acesta si cel cu masina ta mi-a mai dat raspunsuri, in general.

Am gasit si eu ieri pe ISTA+ eroarea "130714: VANOS solenoid valve, exhaust: Position not reached". Eroarea este de acum 1700 km, nu este existenta/persistenta - nu am primit nimic in bord, gen Check Engine sau alte warning-uri, doar am gasit-o stocata in istoricul de erori generat de ISTA+.

Am un F36 2016 420xi cu B48, iar in momentul de fata are 186.000 km rulati.

Pentru valva/supapa centrala VANOS, realoem imi indica Cod OE: 11368696446 (vad ca e diferit fata de codul pus de tine), in numar de 2 bucati.

https://www.bavauto.ro/vanos-central-valve-11368696446

Ar trebui sa le schimb si eu sau ce ar trebui sa investighez mai mult/bine?

Legat de aceste valve, daca ar fi doar ele, sa merg pe BMW sau INA?

Multumesc!

Cele de B48 30i sunt diferite ca cod față de cele de B48 20i, deci ce ai pus tu ca link sunt cele corecte pentru tine. 

Problema de position not reached pe exhaust , in urma mai multor discutii apare din cauză că pe evacuare temperaturile sunt mai mari și apar deformații la nivel structural al materialelor , de unde și generala problema pe evacuare.

Dacă nu ai nici un istoric al schimbării acelor valve centrale de pe vanos, îți recomand să desfaci capacul culbutori și să le schimbi pe amândouă. (Aceeași idee și cu capacul culbutori, care are incastrat in el valva PCV, dacă nu știi să fie schimbat, schimbă-l și pe el cu unul OE)

Ce recomand eu e în funcție de buzunarul fiecăruia, dacă crezi că ai bani de OE, pune OE , dacă nu vrei să cheltui mult, pune INA. Eu am pus una si una ca să încerc să dezmint mitul dublului standard la nivel de piese. 

Revenind la acele valve, dacă nu ai istoric , cel mai probabil sita de pe evacuare a plecat la plimbare, mai ales dacă nu a fost schimbată valva niciodată. Dar eu nu m-aș risca să schimb doar actuatorul de pe evacuare, care de regulă e problema acestei erori la nivel de eroare software. ( Din cauza uleiului se șiclește pinul care comandă valvele centrale) 

Ce aș face eu?

Schimb valve centrale ambele,(ina sau oe),  schimb capac culbutori OE și schimb actuatori vanos , ambii OE. 

Dacă nu vrei să bagi "nici un leu" , schimbă actuatorul vanos de pe evacuare și vezi dacă dispare eroarea.(Dar nu recomand doar acest schimb)

• Thanks 1

Capacul culbutori a fost schimbat acum aproape 2 ani (20.000 km - nu fac multi pe an) pe OE.

Valvele centrale VANOS nu cred ca au fost schimbate vreodata. Ce nu inteleg la valvele centrale VANOS:

-- pe bavauto.ro le gasesc bucata la 736,53 RON: https://www.bavauto.ro/vanos-central-valve-11368696446

-- pe piese-auto.ro, bucata costa 357 RON (tot OE, nu AM): https://www.piese-auto.ro/supapa-principala-pozitie-arbore-cu-came-oe-bmw-11368696446-prdtparo-4620554.htm (deci la jumate de pret. E ceva dubios la mijloc?)

Legat de actuator, pe realoem gasesc doar unul singur, dar nu stiu daca e de admisie sau evacuare (sunt identice, si pe admisie, si pe evacuare, in numar de 2 in total?):

https://www.bavauto.ro/actuator-11378652738

Vad ca e foarte scump unul (aproape 2000 ron).

26 minutes ago, HitmaNLive said:

Problema de position not reached pe exhaust [...] apare din cauză că pe evacuare temperaturile sunt mai mari și apar deformații la nivel structural al materialelor

Daca acest lucru se intampla la B48 non-TU, imi imaginez ce idee buna a avut BMW ca la B48TU si B58TU (mai putin cele high-output) sa integreze galeria de evacuare in chiulasa.

@blueyedmind, actuatorul ăla e de valvetronic , nu de vanos. Cele de Vanos sunt 200-300 lei originale, și sunt identice ca part number pe evacuare si admisie. 

Cât despre prețul celor de la piese auto, nu știu ce să zic, poate sunt din stoc vechi și vor să scape de ele (chiar nu am idee).

@FiveThreeFive, in acest caz , se reduce foarte mult din temperatură, datorită sistemului de răcire cu antigel. Oricum, fiind motoare care lucrează in temperaturi destul de mari, și a materialelor din ce in ce mai proaste (eco friendly )nu mă miră faptul că trebuie să găsească fel de fel de soluții care să reducă din temperaturi.

• Like 1

4 minutes ago, HitmaNLive said:

se reduce foarte mult din temperatură, datorită sistemului de răcire cu antigel

Sunt sceptic. Ai un traseu de evacuare semnificativ mai lung in chiulasa de aluminiu. Pe o parte gaze fierbinti la 500-700 gr. C, pe de cealalta parte fie antigel la cca. 100 gr. C, fie turbina, cu un perete de aluminiu facut sandwich intre ele.
In B58TU Engine Product Information BMW zice:
The following benefits could be achieved with the integration of the exhaust manifold in the cylinder head housing:
1. Benefits in fuel consumption and pollutant emissions due to faster warm-up of the engine.
2. Weight reduction with the use of aluminum instead of steel.
3. Cost reduction by eliminating the need for a separate exhaust manifold.
4. Simple disassembly and installation both of the cylinder head and the exhaust turbocharger.

Nu ai cum sa nu iubesti pct. 3.

1 hour ago, FiveThreeFive said:

Nu ai cum sa nu "iubesti" pct. 3.

Cui sa ii placa asa ceva? Desigur doar fabricantului..

1 hour ago, FiveThreeFive said:

Benefits in fuel consumption and pollutant emissions due to faster warm-up of the engine.

Exact asta au facut cu B47.. L-au imbracat in izolatie termica.

Acum mai nou vad ca baga si evacuare in admisie de dragul incalzirii rapide. 

Nu mai conteaza ce se intampla dupa ce iese motorul din garantie...

Sa mai tragi ani si ani de un motor.. ?? asta devin basme pentru urmasi! 😡

Mai pe topic, si eu as recomanda INA daca direct de la dealer e prea scump..

Edited by bimmer90f30
Gramatica. Rearanjare idei

1 hour ago, HitmaNLive said:

@blueyedmind, actuatorul ăla e de valvetronic , nu de vanos. Cele de Vanos sunt 200-300 lei originale, și sunt identice ca part number pe evacuare si admisie. 

Cât despre prețul celor de la piese auto, nu știu ce să zic, poate sunt din stoc vechi și vor să scape de ele (chiar nu am idee).

@FiveThreeFive, in acest caz , se reduce foarte mult din temperatură, datorită sistemului de răcire cu antigel. Oricum, fiind motoare care lucrează in temperaturi destul de mari, și a materialelor din ce in ce mai proaste (eco friendly )nu mă miră faptul că trebuie să găsească fel de fel de soluții care să reducă din temperaturi.

Nu reusesc sa identific actuatorul specific de VANOS pe realoem (gasesc doar cel de valvetronic). Ma poti ajuta tu, te rog? Link-ul duce catre masina mea cu VIN-ul precompletat:

https://www.realoem.com/bmw/enUS/partgrp?id=4D71-EUR-04-2016-F36-BMW-420iX&mg=11