Jump to content

Recommended Posts

Am intrebat scurt ai-ul, ia uite ce sumar frumos:

Active and Near-Opening Factories in Europe
  • BYD: Constructing a major passenger EV manufacturing hub in Szeged, Hungary, with initial production targeted to begin. The company also paused its planned $1 billion factory in Manisa, Turkey, to prioritize its EU-based footprint.
  • Chery: Partnered with Spanish EV brand Ebro to utilize a former Nissan assembly plant in Barcelona, Spain.
  • SAIC (MG): Planning its first dedicated European manufacturing plant based in Galicia, Spain.
  • Xpeng: Utilizes contract manufacturing via Magna Steyr in Graz, Austria.
  • SWM (Brilliance Auto Group): Working on a production facility through a joint venture in Turkey's Eskisehir province. 
Proposed Ventures and Factory Takeover Talks
  • Geely: Expanding manufacturing footprints through agreements tied to existing European facilities, including looking at portions of Spanish plants. 
  • Hongqi (FAW Group): In active discussions with Stellantis to manufacture vehicles at underutilized European/Spanish factories. 
  • Leapmotor & Dongfeng: Evaluating various underused legacy European sites (including potential capacities in Italy and Spain) via joint ventures.

Si uite asa vor lua o palma ( binemeritata ) dupa ceafa , toti producatorii de autoturisme , europeni si in final ori vor scadea preturile nesimtite ori vor da faliment.

Vw deja e pe punctul de a inchide cateva fabrici din Germania, ne bucuram maxim de concurenta ( not ). 

Cand autoturismele chinezesti vor invada piata si nu vor mai avea rivali in eu , vor mari preturile si ei pt ca cererea va fi mai mare ca oferta... nu vin vremuri bune clar.

Oricum masinile chinezesti sunt prea scumpe dupa parerea mea, si nu din cauza de taxe. Atat considera ei ca vrea sa plateasca europeanu'. Eu, sincer sa fiu, sper sa se ieftineasca pe masura ce vand mai multe. 

1 hour ago, BaXXon said:

Si uite asa vor lua o palma ( binemeritata ) dupa ceafa , toti producatorii de autoturisme , europeni si in final ori vor scadea preturile nesimtite ori vor da faliment.

Vw deja e pe punctul de a inchide cateva fabrici din Germania, ne bucuram maxim de concurenta ( not ). 

Cand autoturismele chinezesti vor invada piata si nu vor mai avea rivali in eu , vor mari preturile si ei pt ca cererea va fi mai mare ca oferta... nu vin vremuri bune clar.

Buni si orezarii la ceva. Ii sparg acum pe producatorii europeni cu, concurenta. Atatia ani au jupuit consumatorii cu preturi dand in acelasi timp tehnologia chinezilor gratis ca sa poata sta pe piata chineza. Acum ori se trezesc la viata si ofera ce trebuie pentru banii ce ii cer, ori ies din business.

41 minutes ago, mgi said:

Oricum masinile chinezesti sunt prea scumpe dupa parerea mea, si nu din cauza de taxe. Atat considera ei ca vrea sa plateasca europeanu'. Eu, sincer sa fiu, sper sa se ieftineasca pe masura ce vand mai multe. 

Daca tin eu bine minte din ce am învățat, cand cererea depășește oferta prețul crește pana cele 2 se "egalizeaza".

• De acord! 1

chinezi nu mai copiaza demult. au copiat au invatat ,. prima data au inceput cu tehnica militara, vezi avioanele de vanatoare copiate de la rusi, vezi j11 j15. j16 au invatat si acum produc avioane de lupta de clasa mondiala, intrecandui pe americani. chiar am citit pe un blog militar cum chinezii radeau la ceva air show chinezesc de su-57 lor cat de prost e facut

chinezi avanseaza , americani se duc in jos, vezi de exemplu boeing cu 737 max, 777 asta nou, noul boeing de realimentat si lista continua. in plus au votat in cretin care a stricat in cativa ani tot ce a construit america de la al doilea razboi mondial incoace

acuma china dupa ce a proritat tehnica militara, face si alte chestii ex masini, mai bune si mai ieftine decat toti , vor urma telefoane de top, televizoare etc

europa e in curul gol , lovita din toate partile, americanii , chinezi si rusii baga bani in extremisti, europa ii voteaza neatiiind ca isi voteaza sfarsitul

lumea se schima si china e in fata, new world order, 

Inovația Chinei are limite structurale, E adevărat că China a trecut de la copiat la inovație (mai ales pe mașini electrice și baterii).Totuși, în sectoarele cele mai critice; cum ar fi microprocesoarele avansate și utilajele de litografie, unde ASML din UE deține un monopol, China este încă la ani distanță. Fara tehnologia europeană și americană, producția lor tech de vârf se duce.

Producția masivă nu înseamnă dominanță totală, China produce ieftin și mult, dar se confruntă cu o criză demografică și o criză imobiliară. O economie bazată doar pe exporturi depinde direct de pietele bogate care îi cumpără produsele adică exact SUA și Europa.

Europa nu este neputincioasă, ci reglementează, Europa nu concurează pe producție ieftină de masă, ci pe înaltă tehnologie, servicii, produse de lux, farmaceutice și standarde. UE este cel mai mare bloc comercial din lume: dacă Europa pune taxe vamale pe mașinile chinezești, China pierde piața sa cea mai profitabilă.

Războiul hibrid și politica: Amestecul Rusiei și Chinei în politica europeană prin dezinformare este o amenințare reală. De asta și avem impresia asta falsă ca Europa e praf când nu e așa.

Asa este împinsă și narativă ca Europa e în spatele Americii cu mult și lala-uri de genul pentru a dezbina Europa, pentru eu și SUA

Pe când Europa este înaintea Americii pe PPP care reflectă mai bine economia, unde China are ~44T  dolari, Europa 35T, SUA 32 T.

Plus ca Europa este cel mai mare exportator de servicii de înaltă valoare adăugata

Toate narativele de genul Europe is dead si astea sunt făcute pentru a încerca să-i reducă puterile Europei și să o dezbine.

Plus un video care explică asta mai bine:

Edited by Alex3245