Jump to content

Recommended Posts

@bimmer90f30 - din nou campion la whataboutism !!! 

Nu poti face protectie sociala ingradind piete. E milogeala si o ascundere a problemelor (lacomiei) pe care le ai. 

Diferenta de costuri nu ar fi atat de mare daca ar iesi din bula lor cretina unde fie au mod de lucru greoi si invechit, fie vin cu avioane nerealiste de care in realitate foarte putini au nevoie. 

Compara Tesla care are fabrica unde e cat se poate de scump (Berlin) si compara cu Chinezi. Pai daca ar produce Tesla la Topolovatul Mare din Tm, ar fi cam tot pe acolo ca pret cu chinezii.  

Asta doar printr-un design, mod de lucru si organigrame eficiente. Fara ingradiri birocratice 

Nu imi place masina, cum nu imi plac chinezismele dar fara a-i ingradi au ajuns in zona aia de pret si mai au potential de scadere a lui. 

Deci suntem lacomi si vom suferi consecinte.

Iar China nu e pentru ca nu ii dam voie europenii sa se desfasoare.. Si sigla aia CE cred ca ar trebui inlaturata sa vedem cu, ce ne alegem. (NU stiti ca nu a-to vazut cu proprii ochi ce inseamna si ce toot incearca China..)

Sunt curios cati sunt pregatiti pentru asa ceva.

Nu sunt deloc rege.. a nimic; e doar o parere fata de ceea ce ni se poate intampla! Dar unii nu cred, de aceea primesc raspunsuri care primesc.

Nu ma intereseaza cum face Tesla masini. Daca vinde in conditiile pietei impuse e foarte bine. Daca nu vinde probleme.. si mai bine..

Asa cum noi romanii vindem IN EUROPA masini IEFTINE pe care europeanul de rand le foloseste mi se pare absolut normal si firesc ca un outsider.. care stim ca e extrem EXTREM de puternic, ...sau nu poti recunoaste asta macar... (sau e tot un whatabout-ism al meu cu care sunt plesnit aiurea peste bot de fIecare data cand exprim o parere..) nu ti se pare NORMAL sa fie taxat maxim cand are atata si atata putere finaciara!?!?!

Edited by bimmer90f30

Este normal pe o piata competitiva sa nu fie restrictii, sa fie concurenta reala. Dar cu conditia ca toti sa joace acelasi joc cu aceleasi reguli.  Dar daca China ofera subventii companiilor producatoare de masini, astfel incat produsul final sa fie mai ieftin decat la producatorii europeni si/sau poate calitatea de fabricatie/siguranta masinilor nu este la standardul cu care ne-au obisnuit producatorii germani de exemplu, nu este ok sa nu iei masuri de protectie pentru companiile carora tu, UE, le-ai impus conditii de lucru la anumite standarde, care implica costuri aditionale si pe care nu le ajuti cu subventii, cum face chinezul.   

(PS - acelasi lucru se intampla acum cu acordul Mercosur- UE , unde UE pare ca le-a pus gand rau fermierilor europeni, - putem face o analogie si la situatia cu masinile din China-  fermieri europeni care au de indeplinit niste standarde de calitate/iginena, mai stiu eu ce si care isi vand produsele la un pret in care toate costurile astea se reflecta, iar tarile din America de Sud au productie mare la costuri mici, iar piata poate fi invadata de produse ieftine si multe, dar de o calitate/sanatate care poate nu este la standardul UE.)

(PS2 - Acum daca ma gandesc si producatorii europeni au adaosuri nesimtite fata de costurile reale de productie la o masina si concurenta China poate este benefica si mai scad si ei din preturi/profit)

Edited by Cosminbad

UIte exemplu: 

Acum cateva luni, s-au incordat olandezii si au preluat controlul a unei firme cu actionari chinezi si care produceau chipuri in multe locuri in lume. Dar unele cipuri doar in China

China s-a suparat si a interzis exportul componentelor respective, de la acel producator. Efectul: in 3 luni au ajuns sa inchida OEMi fabrici pt ca nu mai aveau ce circuite sa puna pe masini.

A intervenit UE si si-au revenit olandezii iar chinezii au suspendat interdictia. 

Multe din componentele alea sunt componente banale. Nimic special si puteau fi produse oriunde.

De ce ani de zile nu au facut nimic, sa produca si in UE de ex? Ce i-a oprit? Sau in US?

Cumva goana dupa profit? Lipsa de strategie? Lipsa de viziune? Ca o lipsa tot e !

Deci cand nu te constrange nimic, multi CHIAR nu fac NIMIC. Ori asta inseamna stagnare. 

P.S. Unii oemi, premium chiar, au acceptat inlocuirea unor componente de la astia cu componente din consumer. Cine e cel care sufera pana la urma? Care ajunge in service mai repede cu masina lui produsa fix in urma cu cateva luni?

Treaba e cumva la mijloc  . Odata China a avut si are costuri de productie mai mici, apoi multi producatori au facut fabrici acolo pentru a-si vinde masinile . Chinezii au tot copiat pana au invatat lectiile si au inceput sa scoata si ei una alta , cat de bune sau rele sunt masinile e irelevant , o sa fie oameni care se vor uita strict la pret si vor cumpara .

Edited by alex230ro

27 minutes ago, Cosminbad said:

(PS - acelasi lucru se intampla acum cu acordul Mercosur- UE , unde UE pare ca le-a pus gand rau fermierilor europeni, - putem face o analogie si la situatia cu masinile din China-  fermieri europeni care au de indeplinit niste standarde de calitate/iginena, mai stiu eu ce si care isi vand produsele la un pret in care toate costurile astea se reflecta, iar tarile din America de Sud au productie mare la costuri mici, iar piata poate fi invadata de produse ieftine si multe, dar de o calitate/sanatate care poate nu este la standardul UE.)

Acordul ala trebuie vazut si din perspectiva cumparatorului.

Erau exemple cu carnea de pui. Mult mai ieftin din import fata de ce ai in UE. 

Pana la urma eu consumator mi se pare ok sa pot alege ce pui vreau sa manc. Ieftin sau scump.

Culmea e ca la protestul agricultorilor am vazut multe John Deer, modele noi. Alea au fost luate cash? Sau fonduri UE cand era UE buna ??? Intreb retoric, desigur

Deci sa ne mai scuteasca cu plansetele. Ca taranul roman, ala de moare de foame, produce cu pret de Gewrmania sau mai mare. Vinde 3 kg de grau si vrea sa fie milionar. 

La plans campioni. Doar scutiri, taxe pt altii si interziceri pt altii. Hai cu monopolul si adaos pana la luna ca doar tot de la noi vor cumpara pana la urma

Ce spune Bala se refera la Nexperia unde de fapt americanii au intervenit in Europa fortand nota... prin marirea influienteisi in Europa prin supra-taxarea introdus fata de China.

Da China are dreptul sa faca ce vrea cu fabrica din Europa. Asta a fost de la inceput o miscare strategica in 2018 cand a cumparat ce avea Philps.. ca sa isi/ne pastram locurile de munca.. in Europa. Ce a facut China intre timp? Si-a marit influienta cumparand subtil tehnica, tehnologie, know-how.. cu acealasi scop.. In timp ce noi Europeni prosti si deschisi am crezut ca doar daca fabricam ieftin in china de ani si ani ..china nu o sa miste un deget; o absokuta prostie din partea noastra a Vesticilor a societatii libere.. (e drept ca multe companii au dus-o bine..) Acum a venit vremea sa ne trezim si sa realizam..  ce se intampla nu ii afecteaza pe cei de dus din conducere ci tot pe cei de jos.. marea majoritate adica noi astia de cauta deal-uri dim care ies din ce in ce mai sifonati financiar cu fiecare an.. deceniu..

..Oare Taivan-ul al cui e? Al englezilor sau al Chinei? Da Taiwan.. unde se fac cipurile alea bune si multe de ani si ani de zile!

Sa o recunostem pe aia dreapta China ne tine de ousoare..

Dar macar acuma in ceasul al 11 sa ne trezim ca la 12 comunism chinez scrie pe noi.. bine asta prin control cibernetic, modern..

Daca nici AI-ul nu aduna si explica cun sta realitatea dintre muritori atunci cine?

China and Holland scandal" refers to the recent diplomatic and corporate dispute between the Netherlands and China over Nexperia, a Chinese-owned semiconductor company headquartered in Nijmegen, involving the Dutch government's move to seize control due to governance failures, leading to Chinese export restrictions, concerns over technology transfer, and global supply chain disruptions for the auto industry. After intense talks, the Dutch suspended their seizure, but the underlying tensions over control of critical tech remain a significant geopolitical issue. 
Key Details of the Nexperia Dispute:
  • Dutch Intervention (Oct 2025): The Dutch government invoked emergency powers to take management control of Nexperia, citing "severe governance failures" and concerns about sensitive technology potentially falling into the wrong hands, as Nexperia is owned by China's Wingtech.
  • Chinese Reaction: Beijing was furious, accusing the Netherlands of political interference and halting exports of Nexperia chips from its Chinese facilities, causing major supply chain chaos for global carmakers.
  • Escalation: The dispute became a front in the broader US-China tech rivalry, with the US also placing restrictions on Nexperia.
  • Resolution (Nov 2025): Following negotiations, the Dutch suspended their seizure, and China granted exemptions for some Nexperia chip exports, though demanding the Netherlands fully reverse its actions. 
Why It's a Scandal/Major Issue:
  • National Security: The case highlights fears over Chinese acquisition of critical Western technology, especially in the vital semiconductor sector.
  • Supply Chain Vulnerability: It exposed how geopolitical tensions can disrupt the flow of essential components, impacting industries like automotive manufacturing.
  • Sovereignty vs. Investment: It's a conflict between a nation's right to protect strategic industries and the principle of free investment, with potential long-term implications for Chinese tech companies in Europe. 
Edited by bimmer90f30