Jump to content

Recommended Posts

On 3/6/2026 at 12:31 PM, Bala said:

Am vazut pe undeva, facusera poza cu range-ul din bord si era 900 si ceva de km. {...] Dar ma astept real la un 600km si tot e f ok. 

Eu sunt ceva mai sceptic cu range-ul.

Din propria experienta - asa redusa cum e - cu autoturisme electrice, coroborat cu feedback-ul altora, cred ca este foarte dificil sa poti obtine un consum mai mic de 22 kWh / 100Km, in conditiile in care mergi non-sportiv dar cu respect fata de timpul tau (= la limita de viteza pe autostrada, evident nu in Germania), fara sa te apuce range anxiety daca urci dealuri sau ai vant din fata, si fara sa suferi iarna de frig sau vara de cald. Cu exceptia unor relativ putine zile de primavara / toamna.
Pe de alta parte, daca nu vrei sa iti bati joc de baterie sau sa risti o pana prostului, poti utiliza cel mult 85% din capacitatea neta a acesteia. BMW i3 NA0 are 109 kWh net, deci range-ul maxim pe care sa te poti bizui in regim de drum intins ar depasi cu putin 400 km. Ceea ce e respectabil, dar foarte departe de 900 Km in real life.

Inteleg bine ca, daca o iei pe drumuri nationale cu 50-60 Km/h in localitati si 100 km/h in afara, range-ul devine foarte sexi. Dar pentru o astfel de utilizare nu ai nevoie sa dai atatia bani pe o masina electrica premium cu o baterie mare (pentru ziua de azi).

Cat despre poza cu range-ul din bord, cu niste ani in urma m-am jucat cu un F31 316d si am reusit o medie de 3.0 l/100 Km, conducand ca pe ace cu 80 Km/h si fara clima. Am mers asa in suferinta cateva zeci de Km, dar n-as mai repeta vreodata acea experienta. La "poza" acel F31 ar fi fost capabil de un range de ~1800 Km (+ niste motorina ramasa sa umezeasca fundul rezervorului), dar in viata de zi cu zi asa ceva este o prostie. Am motive sa cred ca si cu noul i3 e aceeasi situatie.