Jump to content

Recommended Posts

@bimmer90f30 - din nou campion la whataboutism !!! 

Nu poti face protectie sociala ingradind piete. E milogeala si o ascundere a problemelor (lacomiei) pe care le ai. 

Diferenta de costuri nu ar fi atat de mare daca ar iesi din bula lor cretina unde fie au mod de lucru greoi si invechit, fie vin cu avioane nerealiste de care in realitate foarte putini au nevoie. 

Compara Tesla care are fabrica unde e cat se poate de scump (Berlin) si compara cu Chinezi. Pai daca ar produce Tesla la Topolovatul Mare din Tm, ar fi cam tot pe acolo ca pret cu chinezii.  

Asta doar printr-un design, mod de lucru si organigrame eficiente. Fara ingradiri birocratice 

Nu imi place masina, cum nu imi plac chinezismele dar fara a-i ingradi au ajuns in zona aia de pret si mai au potential de scadere a lui. 

Deci suntem lacomi si vom suferi consecinte.

Iar China nu e pentru ca nu ii dam voie europenii sa se desfasoare.. Si sigla aia CE cred ca ar trebui inlaturata sa vedem cu, ce ne alegem. (NU stiti ca nu a-to vazut cu proprii ochi ce inseamna si ce toot incearca China..)

Sunt curios cati sunt pregatiti pentru asa ceva.

Nu sunt deloc rege.. a nimic; e doar o parere fata de ceea ce ni se poate intampla! Dar unii nu cred, de aceea primesc raspunsuri care primesc.

Nu ma intereseaza cum face Tesla masini. Daca vinde in conditiile pietei impuse e foarte bine. Daca nu vinde probleme.. si mai bine..

Asa cum noi romanii vindem IN EUROPA masini IEFTINE pe care europeanul de rand le foloseste mi se pare absolut normal si firesc ca un outsider.. care stim ca e extrem EXTREM de puternic, ...sau nu poti recunoaste asta macar... (sau e tot un whatabout-ism al meu cu care sunt plesnit aiurea peste bot de fIecare data cand exprim o parere..) nu ti se pare NORMAL sa fie taxat maxim cand are atata si atata putere finaciara!?!?!

Edited by bimmer90f30

Este normal pe o piata competitiva sa nu fie restrictii, sa fie concurenta reala. Dar cu conditia ca toti sa joace acelasi joc cu aceleasi reguli.  Dar daca China ofera subventii companiilor producatoare de masini, astfel incat produsul final sa fie mai ieftin decat la producatorii europeni si/sau poate calitatea de fabricatie/siguranta masinilor nu este la standardul cu care ne-au obisnuit producatorii germani de exemplu, nu este ok sa nu iei masuri de protectie pentru companiile carora tu, UE, le-ai impus conditii de lucru la anumite standarde, care implica costuri aditionale si pe care nu le ajuti cu subventii, cum face chinezul.   

(PS - acelasi lucru se intampla acum cu acordul Mercosur- UE , unde UE pare ca le-a pus gand rau fermierilor europeni, - putem face o analogie si la situatia cu masinile din China-  fermieri europeni care au de indeplinit niste standarde de calitate/iginena, mai stiu eu ce si care isi vand produsele la un pret in care toate costurile astea se reflecta, iar tarile din America de Sud au productie mare la costuri mici, iar piata poate fi invadata de produse ieftine si multe, dar de o calitate/sanatate care poate nu este la standardul UE.)

(PS2 - Acum daca ma gandesc si producatorii europeni au adaosuri nesimtite fata de costurile reale de productie la o masina si concurenta China poate este benefica si mai scad si ei din preturi/profit)

Edited by Cosminbad

UIte exemplu: 

Acum cateva luni, s-au incordat olandezii si au preluat controlul a unei firme cu actionari chinezi si care produceau chipuri in multe locuri in lume. Dar unele cipuri doar in China

China s-a suparat si a interzis exportul componentelor respective, de la acel producator. Efectul: in 3 luni au ajuns sa inchida OEMi fabrici pt ca nu mai aveau ce circuite sa puna pe masini.

A intervenit UE si si-au revenit olandezii iar chinezii au suspendat interdictia. 

Multe din componentele alea sunt componente banale. Nimic special si puteau fi produse oriunde.

De ce ani de zile nu au facut nimic, sa produca si in UE de ex? Ce i-a oprit? Sau in US?

Cumva goana dupa profit? Lipsa de strategie? Lipsa de viziune? Ca o lipsa tot e !

Deci cand nu te constrange nimic, multi CHIAR nu fac NIMIC. Ori asta inseamna stagnare. 

P.S. Unii oemi, premium chiar, au acceptat inlocuirea unor componente de la astia cu componente din consumer. Cine e cel care sufera pana la urma? Care ajunge in service mai repede cu masina lui produsa fix in urma cu cateva luni?

Treaba e cumva la mijloc  . Odata China a avut si are costuri de productie mai mici, apoi multi producatori au facut fabrici acolo pentru a-si vinde masinile . Chinezii au tot copiat pana au invatat lectiile si au inceput sa scoata si ei una alta , cat de bune sau rele sunt masinile e irelevant , o sa fie oameni care se vor uita strict la pret si vor cumpara .

Edited by alex230ro

27 minutes ago, Cosminbad said:

(PS - acelasi lucru se intampla acum cu acordul Mercosur- UE , unde UE pare ca le-a pus gand rau fermierilor europeni, - putem face o analogie si la situatia cu masinile din China-  fermieri europeni care au de indeplinit niste standarde de calitate/iginena, mai stiu eu ce si care isi vand produsele la un pret in care toate costurile astea se reflecta, iar tarile din America de Sud au productie mare la costuri mici, iar piata poate fi invadata de produse ieftine si multe, dar de o calitate/sanatate care poate nu este la standardul UE.)

Acordul ala trebuie vazut si din perspectiva cumparatorului.

Erau exemple cu carnea de pui. Mult mai ieftin din import fata de ce ai in UE. 

Pana la urma eu consumator mi se pare ok sa pot alege ce pui vreau sa manc. Ieftin sau scump.

Culmea e ca la protestul agricultorilor am vazut multe John Deer, modele noi. Alea au fost luate cash? Sau fonduri UE cand era UE buna ??? Intreb retoric, desigur

Deci sa ne mai scuteasca cu plansetele. Ca taranul roman, ala de moare de foame, produce cu pret de Gewrmania sau mai mare. Vinde 3 kg de grau si vrea sa fie milionar. 

La plans campioni. Doar scutiri, taxe pt altii si interziceri pt altii. Hai cu monopolul si adaos pana la luna ca doar tot de la noi vor cumpara pana la urma

Ce spune Bala se refera la Nexperia unde de fapt americanii au intervenit in Europa fortand nota... prin marirea influienteisi in Europa prin supra-taxarea introdus fata de China.

Da China are dreptul sa faca ce vrea cu fabrica din Europa. Asta a fost de la inceput o miscare strategica in 2018 cand a cumparat ce avea Philps.. ca sa isi/ne pastram locurile de munca.. in Europa. Ce a facut China intre timp? Si-a marit influienta cumparand subtil tehnica, tehnologie, know-how.. cu acealasi scop.. In timp ce noi Europeni prosti si deschisi am crezut ca doar daca fabricam ieftin in china de ani si ani ..china nu o sa miste un deget; o absokuta prostie din partea noastra a Vesticilor a societatii libere.. (e drept ca multe companii au dus-o bine..) Acum a venit vremea sa ne trezim si sa realizam..  ce se intampla nu ii afecteaza pe cei de dus din conducere ci tot pe cei de jos.. marea majoritate adica noi astia de cauta deal-uri dim care ies din ce in ce mai sifonati financiar cu fiecare an.. deceniu..

..Oare Taivan-ul al cui e? Al englezilor sau al Chinei? Da Taiwan.. unde se fac cipurile alea bune si multe de ani si ani de zile!

Sa o recunostem pe aia dreapta China ne tine de ousoare..

Dar macar acuma in ceasul al 11 sa ne trezim ca la 12 comunism chinez scrie pe noi.. bine asta prin control cibernetic, modern..

Daca nici AI-ul nu aduna si explica cun sta realitatea dintre muritori atunci cine?

China and Holland scandal" refers to the recent diplomatic and corporate dispute between the Netherlands and China over Nexperia, a Chinese-owned semiconductor company headquartered in Nijmegen, involving the Dutch government's move to seize control due to governance failures, leading to Chinese export restrictions, concerns over technology transfer, and global supply chain disruptions for the auto industry. After intense talks, the Dutch suspended their seizure, but the underlying tensions over control of critical tech remain a significant geopolitical issue. 
Key Details of the Nexperia Dispute:
  • Dutch Intervention (Oct 2025): The Dutch government invoked emergency powers to take management control of Nexperia, citing "severe governance failures" and concerns about sensitive technology potentially falling into the wrong hands, as Nexperia is owned by China's Wingtech.
  • Chinese Reaction: Beijing was furious, accusing the Netherlands of political interference and halting exports of Nexperia chips from its Chinese facilities, causing major supply chain chaos for global carmakers.
  • Escalation: The dispute became a front in the broader US-China tech rivalry, with the US also placing restrictions on Nexperia.
  • Resolution (Nov 2025): Following negotiations, the Dutch suspended their seizure, and China granted exemptions for some Nexperia chip exports, though demanding the Netherlands fully reverse its actions. 
Why It's a Scandal/Major Issue:
  • National Security: The case highlights fears over Chinese acquisition of critical Western technology, especially in the vital semiconductor sector.
  • Supply Chain Vulnerability: It exposed how geopolitical tensions can disrupt the flow of essential components, impacting industries like automotive manufacturing.
  • Sovereignty vs. Investment: It's a conflict between a nation's right to protect strategic industries and the principle of free investment, with potential long-term implications for Chinese tech companies in Europe. 
Edited by bimmer90f30

...cand Realitatea se intalneste cu avionul electric.. Kerosenul castiga:

https://www.telegraph.co.uk/business/2026/01/22/labour-donor-dale-vince-pulls-plug-on-net-zero-airline/

Nu s-au mai gasit fonduri (investori..) pentru un proiect care aproape din start era imposibil pentru ca echivalentul unui litru de kerosen consumat in electricitate e de 10kW..

Oare cei care s-au gandit ca ar fo posibil se doteze un avion cu baterii pentru o distanta Londra - Paris.. AI-ul nu le dadea acelasi raspuns ca si mine?  Pentru 3600 tone de kerosen folosit in acest zbor este neboie de o baterie de 144 de tone!!!

Energy Content of 3.6 Tonnes of Jet Fuel 
  • Mass: 3,600 kg
  • Energy Density: Jet fuel has a specific energy of roughly 43–46 MJ/kg (approx. 12,000 Wh/kg or 12 kWh/kg).
  • Total Energy:
    3,600 kg×12 kWh/kg=43,200 kWh3 comma 600 kg cross 12 kWh/kg equals 43 comma 200 kWh
    3,600 kg×12 kWh/kg=𝟒𝟑,𝟐𝟎𝟎 kWh
    (or 43.2 MWh) of energy. 
2. Battery Equivalent (Current Technology) 

• Current Battery Energy Density: State-of-the-art lithium-ion cells provide roughly 250–300 Wh/kg (0.25–0.3 kWh/kg) at the pack level.
  • Required Battery Mass: To get 43,200 kWh, you would need:
    43,200 kWh0.3 kWh/kg≈144,000 kg (144 tonnes)the fraction with numerator 43 comma 200 kWh and denominator 0.3 kWh/kg end-fraction is approximately equal to 144 comma 000 kg (144 tonnes)
    43,200 kWh0.3 kWh/kg≈𝟏𝟒𝟒,𝟎𝟎𝟎 kg (144 tonnes)
  • Comparison: 3.6 tonnes of fuel would require over 140 tonnes of batteries to provide the same energy, which is over 40 times the weight of the fuel it replaces. 
3. Key Factors 
  • Weight Disparity: Jet fuel has a specific energy nearly 50 times higher than current lithium-ion batteries.
  • Efficiency Factor: While electric motors are more efficient (approx. 90%) than jet engines (approx. 30–40%), the sheer weight difference makes battery-only flights unfeasible for anything other than very short-range, small aircraft.
  • Takeoff Weight: In a traditional plane, 3.6 tonnes of fuel is consumed during flight, reducing weight. A 144-tonne battery pack remains at full weight for the entire flight, requiring significantly more energy just to stay in the air. 
Conclusion: 3.6 tonnes of aviation fuel (~43,200 kWh) would require roughly 140+ tonnes of current-gen batteries, making direct replacement impossible for commercial aviation. 
  • Haha 2

17 hours ago, RedCap said:

Bimmere ce anti electrice si tehnologie esti. 😄 

Nu stiu cum sa zic.. cel mai mult sacaie faptul ca factorii decizionali (politicienii) ar lasa sa para ca ei vad "the big picture" cand iau asa decizi drastice sa elimine ceva si sa inlocuieasca cu altceva.. care ghici,  ce..? nu se bucura de o Infrastructura solida si de ce nu ieftina (ma refer la pretul pe kW platit cand esti plecat departe cu electrica..).

Pai cand tu nu ai suficiente resurse.. si mai si scumpesti ce ai, ce produci.. mai vrei sa si atragi.. punand bete in roate, eliminand sorind sa elimini automobile dovedit fiabile. Nu este asta o prostie? In loc sa lucrezi la EDUCARE tu biciuesti.. pedepsesti fimanciar! 😡

Eu nu am auzit si nu aud in lumea asta civilizata a Europei ..cea poluata ca se vor face centrale atomice ..langa centrale atomice (ca asta e singura solutie in supra-electrificarea asta mult dorita.

..Sa fie clar energia verde e pur si simplu praf in ochi... (in comparatie cu necesarul de energie electrica in ansablu(!)

..iar avionul zburator cu 142 de tone dupa el pe distante lungi e o alta utopie, fara suparare..

Sunt pentru tehnologie, dar sa fie dovedit fiabil nu doar prin ceva calcule economice care nu au aplicabilitate in viata de zi cu zi a oamenilor.

Edited by bimmer90f30

@bimmer90f30  - bagi un curs de pilotaj la astia?

https://www.pipistrel-aircraft.com/products/velis-electro/

Sau vrei neaparat un avion "diesel", vechi, fara GPS si fara asistenta ca sa te simti oldschool ? 

FYI, in zonele cu insule, un astfel de avion are suficient range. Ex Madeira

Si mai sunt insule izolate unde nu ai parte de cherosen, issule dinalea cu mult soare unde cresc diverse specii care sunt monitorizate. Acolo e mai usor cu dinastea

Dar daca tot e sa postam ceva irelevant, hai sa discutam cum e cu submarinele si bateriile. Doar asa, for fun. 

1 hour ago, Bala said:

daca tot e sa postam ceva irelevant, hai sa discutam cum e cu submarinele si bateriile. Doar asa, for fun. 

Nu stiu cat de irelevant este dar zborul cu avionul e mai aproape de noi ca civilizatie, calatorii (.. ca si oameni obisnuiti, sa isi poata permita, adica ne permitem deocamdata.. ) decat transportul cu submarinul.

Daca bateriile se dovedesc utile in submarine cum lasi sa se inteleaga ma bucur si chiar nu am ce, comenta.

Asadar eu inca cred ca in ultima replica a mea s-a inteles clar ce am vrut sa zic. Nu intelg de ce nu sunt contrazis in privinta necesarului de energie. Producem suficienta energie oare la cate masini electrice face China? Ma indoiesc.

Energia verde a cauzat fluctuatii in retea in 2025 undeva prin Spania:

https://en.wikipedia.org/wiki/2025_Iberian_Peninsula_blackout

Nu mai bine plecam de la faptul acesta intamplat.. si nu comentam despre submarine!?

Ca submarinele isi fac veacul pe la fundul marilor si oceanelor bine mersi..

in definitiv eu i-am replicat lui  @RedCap

incercand sa ii spun ca incerc doar sa fiu rational si realist uitandu-ma in jur la ce se intampla si cum suntem manati din urma..

Edited by bimmer90f30

Atat investitiile cat si legislatia daca tin pasul, va fi totul ok. 

In exemplul tau cu Spania a fost cam invers. Nu consumul mare a dus la blackout. Supraproductia foto vs. inertia retelei. 

Intotdeauna ai un mix de productie necesar nu din pct de vedere al costului ci al stabilitatii retelei. 

Inertia unei retele este data de producatorii traditionali (hidro, thermo, nuclear) care au rotoare ce se invart constant. Cand consumul scade, nu neaparat creste tensiunea ci incepe frecventa sa creasca incet. Atunci dispeceratul central (la noi se cheama DEN) decupleaza unele surse si astfel frecventa scade usor. Si invers daca frecventa scade, se adauga productiesi va incepe sa creasca la loc. 

In Spania, in acea zi, energia era asigurata de solar in mare proportie. Solarul nu regleaza frecventa ci se ghideaza dupa ea. 

A mai fost si ceva eroare umana care pe varf in loc sa opreasca fortat solarul, au mai oprit din hidro (parca) si s-a mai pierdut din inertie si mai mult. Sistemul a inceput sa oscileze si au inceput decuplarile. Ajungandu-se la black-out.  

Daca se taia solarul in loc de hidro sau alte surse clasice, nu se intampla blackout-ul. 

Oricum, acum se schimba legislatia. Nu mai stiu din ce an, pentru producatorii din fotovoltaice vor fi obligatorii invertoarele GFM care adauga inertie retelei. Apoi vor deveni obligatorii si la prosumatori. Se vor monta invertoare noi cu GFM. Cele vechi pot ramane

Practic, ca sa nu se intample ce s-a intamplat in Spania, nu numai productia "mecanica" de energie (hidro, thermo, nucleara, eoliana) ci si solara va contribui la stabilizarea retelei. 

Se va reveni la sistemul clasic cand toate sursele contribuie la stabilitatea frecventei retelei. Deci se va imbunatati situatia pe viitor.

Si nu, nu are legatura blackout-ul cu consumul mare. 

2 hours ago, Bala said:

Si nu, nu are legatura blackout-ul cu consumul mare

Daca insisti ca black out nu are legatura cu consumul mare atunci de ce a avut loc black-out daca nu datorita unui consum. Sau a picat reteaua din senin? Ei nu au spus ca faceau vreun experiment.. S-a produs o fluctuatie datorata desigur si unei supra-productii necontrolate (tu o numesti eroare umana, eu as numi-o wroare tehnologica) pentru ca, cu rezilienta retelei electrice nu e de joaca! Nu lasi sau o gandesti niciodata prin energia verde! Esti de accord sau nu?

Edited by bimmer90f30

Evident ca nu. Tocmai ce am explicat fenomenul.

Reteaua electrica functioneaza la o frecventa anume. Este rau si cand ai consum prea mare fata de cat produci (scade frecventa) si cand ai consum prea mic fata de cat produci (creste frecventa). 

Cum consumul fluctueaza, trebuie si sursele de energie sa fie adaugate sau scoase din sistemul energetic. 

Este foarte important sa pastrezi totusi surse care asigura stabilitatea pentru ca nu ai cum sa ai exact 1 la 1 consumul vs productia si te bazezi pe o oarecare inertie a sistemului. Inertia este data de producatorii clasici, cu turbine. 

Sa zicem ca ai solar putere instalata 60%.

Daca sa zicem ai consum de sub 50% din puterea maxima, este important sa pastrezi un minim de surse de energie care pot tine stabil sistemul. Nu le scoti pe cele care asigura stabilitate si lasi doar foto pt ca vor incepe fluctuatii si apoi se vor deconecta retelele pentru a evita desincronizarile. 

Deci chiar daca ai avea foto cat consumi, reteaua va cadea. Ai nevoie de un mix. De o reteta.

Era undeva un raport in care scria ca cei din Spania au deconectat in continuare hidro pt ca apa se acumuleaza in timp ce solarul daca nu il produci atunci cand ai soare il pierzi  pt ca nu prea ai in ce sa-l bagi inafara de baterii. Practic au vrut sa fie eficienti 🙂

Nu exista un prag teoretic sub care sistemul nu mai ramane stabil. Se pare ca ei au atins pragul si asta e. Acum e studiu de caz pt altii.

3 hours ago, Bala said:

Inertia este data de producatorii clasici, cu turbine. 

Inertia e creata de consum nu de cine produce curentul electric. Ce sustii mai sus este un raspuns dat de google nu o realitate in sensul a ce anume suporta efectiv reteaua nationala in cazul unei cereri masive de electricitate! Tocmai aceasta "inertie" (in sistem) creaza potenta in caz de necesitate; termenul de fapt rezilienta cel mai potrivit. "Reziliența în rețeaua națională de electricitate reprezintă capacitatea sistemului energetic de a anticipa, absorbi, adapta și recupera rapid în fața unor perturbări majore, cum ar fi fenomene meteo extreme, atacuri cibernetice sau defecțiuni tehnice. Aceasta asigură continuitatea alimentării cu energie, reducând impactul incidentelor asupra consumatorilor." si chiar crestere a consumului dat de necesarul de energie catre populatie.

..."Inertia" e efectul intarziat dat de cerere de electricitate care fluctueaza la anumite intervale orare in 24 de ore. De aceea este si greu de controlat cand vorbim de cerere mare pecum incarcarea brusca a mai multor parcuri auto de maisini masini electrice urmata apoi de  stagnare (sau incetinire) la fel de brusca! ...Desigur se poate anticipa consumul dar anticiparea trebuie sustinuta printr-o productie masiva de electricitate ca apoi sa fie incetinita cand e necesar.. cine poate face asta? Energia verde care functioneaza doar cand e soare sau vant sau ..puterea valurilor?? Esti dus in eroare daca iti pui increderea in asa ceva. Astea pot mai mult dauna decat ajuta daca nu sunt controlate IN PERMANENTA!

Inca o data repet, daca nu ai consum masiv, esti bine mersi, nimic rau nu se intampla! poti i cetini producerea..  Cand ai consum care fluctueaza masiv ai si mari probleme. Daca nu ai un sistem exttem de masiv capabil ca in fractiuni de secunda sa sustina fluctuatia consumului!

E chiar atat de greu?

Si da turbinele centralelor termoelectrice sau hidrolectrice impreuna cu centtalele nucleare sunt singurele care pot plusa masiv (sau stagnarea) cand este necesar producerea de energie electrica , nu energia verde! NU. Stagnarea se face desigur prin decuplarea anumitor generatoare.. fapt care e la indemana .. in timp ce un surplus dat de soare ziua il opresti.. dar de unde scoti soare (pardon, energie solara..) vant cand poate nu mai bate asa tare.. noaptea cand ai nevoie de curent sa incarci electrica..? si nu una ci sute si mii, sute de mii?

Asta e parerea mea si nu mi-o voi schimba pentru ca, cunostintele nu imi permit sa ma mint. 

Edited by bimmer90f30

12 hours ago, bimmer90f30 said:

E chiar atat de greu?

La capitolul energie si parte electrica chiar nu m-ai nimerit.

Dar cum eu nu ma documentez pe google ci sunt de profesie, si nu Dorel ci cu proiecte si licente, sa postezi cea de mai sus deja o dam grav in penibil. 

Considera asta un ultim avertisment. 

Inertia e creata de consum nu de cine produce curentul electric.

Afirmatia asta este cretina si nu are legatura cu fenomele fizice.

Așa este la noi, cel care este expert(adică de profesie) este contrazis de cineva care nu are nici o treabă cu domeniul, dar el se uită la clipuri pe yt sau articole cu fantezii de pe google.

Se intampla din ce in ce mai des, in orice domeniu, asa ma contraziceam și eu in weekend pe ceva legat de programare cu cineva care avea 10 clase dar el știa mai bine fiind șofer.

Asta se întâmplă și cu EV-urile

• Haha 2

Da. La haos mai participa si presa care scrie articole din burta sau bazat tot pe google. 

Cred ca primul articol scris corect si explicat corect a aparut dupa vreo luna, dupa publicarea unor grafice, decizii ale dispeceratelor din logurile lor si procedurile de reconectare. 

Cum am scris mai sus: este studiu de caz pt ca nefiind o reteta exacta a mix-ului de surse de energie necesar la un moment din zi plus interconectarea pe diverse linii si mai ales pe diverse tipuri de linii, a fost o foarte buna si utila lectie pentru mai toate Dispeceratele energetice.