Jump to content

Recommended Posts

O stire care este si buna si proasta in acelasi timp:
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/prima-masina-de-serie-cu-baterie-solida-vine-din-vest-nu-din-china-22476836

Este veste buna pentru ca exista si o companie americana - Factorial Energy - in avangarda dezvoltarii unei baterii solid-state pentru industria auto. China nu are monopol deplin.
Este o veste proasta pentru ca, desi fondatoarea are un Ph.D si un MBA de la Cornell University, ea s-a nascut in Nanjing, China si a studiat chimia la Xiamen University in China. O cheama Siyu Huang.

Am dus masina la Porsche pentru test de baterie.

Masina are 157500km iar bateria este sever degradata. Garantia pe baterie este de 160k km sau 8 ani. Deci aflata in garantie. 

Din diagnoza, mie imi da ca sunt 2 celule afectate.

Una, celula #56 se descarca foarte repede. Fata de medie se duce si la 20-30mV diferenta la baterie de sub 20% incarcare

A doua, celula #90 (parca) se incarca f mult. Ea are tensiune cu 20-30mV mai mare fata de medie cand baterie se incarca. 

Practic, prima celula nu lasa sa se descarce cat trebuie si a doua nu permite incarcarea pana la 100% a multor celule dar si limiteaza viteza de incarcare. 

Teoretic, schimband 2 module din cele 12, modulele care contin celula #56 si celula #90 ar trebui sa rezolve.

Ramane intrebarea daca accepta schimbarea pe garantie sau nu. Am ceva emotii. Maine aflu 🍀

Masina are range vara, pe DN, mers normal si legal sub 300km. Din 510km... 

1 hour ago, alex230ro said:

Parca acelasi probleme le au si ID3 urile si Ford Explorer din aceasi perioada?  Ma rog dezamagitor as spune , desi inteleg ca nici Tesla nu mai sta asa extraordinar cum se tot spunea .

ID3, ID4 si Enyaq au aceleasi baterii. 

Cele din primul an sunt mai cu probleme. Dupa un an au schimbat furnizorul.

Eu am din primul an 😞

15 minutes ago, BaXXon said:

Mergi la garantie fara emotii si le ceri înlocuirea bateriei cu totul, nu reparatii . Orice răspuns primești , sa fie in scris . 

Cica diagnoza cu acel aparat poate scoate un certificat al bateriei. Ma gandesc ca il primesc. 

Este acelasi cu certificatul care e utilizat cand cumperi un EV sh.