Jump to content

Sfat achizitie - BMW Seria 4 vs...

gHapcIu

Recommended Posts

Face coasting, când o scoți din viteză și o lași pe liber, logic. Care ar fi logica ca o manuală să se decupleze singură de la arborele cotit ? Plus de asta legislația spune clar că transmisia nu trebuie să fie decuplată de motor in timpul mersului. 

Cutia de viteze manuală este cuplată sau decuplată printr-un ansamblu de elemente mecanice , disc de ambreiaj - placă de presiune - rulment. Pompa este acționată de pedala de ambreiaj. Cuplarea sau decuplarea se face prin presiune hidraulică de la pompa de ambreiaj, care folosește lichidul de frână in sistem. Nu există nimic electric care să poată decupla de capul ei cutia de viteze de motor.

Edited by HitmaNLive
  • De acord! 1

Cred ca fiecare intelege altceva prin coasting, dar asa as zice si eu ca e imposibil sa faci coasting cu o manuala .F21 sigur nu facea.De E30/E46 nici nu se pune problema .Pe automate cel mai "evident" coasting il face Patrol-ul dar si X1 (6HP) si DSG urle le fac parca nu la fel de "evident"

Edited by alex230ro

Daca mergi in oras, nu te incurca cu manuala.

Nu sunt rele, mie mi se par foarte similare cutiile manuale intre seriile E si F.

Ce e amuzant e ca inca nu am intalnit o cutie manuala de BMW care dupa ce sta mult in trafic sa nu produca trepidatii.

Nu as lua manual decat pe o masina pe care imi propun sa o conduc sportiv. Daca e masina de zi cu zi + mers in oras, nu are sens.

Edited by paul_e88
  • De acord! 2

Nu am avut ocazia să merg perioade mai lungi cu vreun BMW manual, așa că nu știam de treaba cu trepidațiile. Interesant.

În condițiile în care pe Mobile nu există niciun model 2020 sau mai nou cu manuală, iar M nu intră în discuție, cel mai probabil trenul ăsta a plecat definitiv din gară.

În altă ordine de idei, zăpezile de săptămâna trecută nu m-au prins în țară. Ieri am ieșit prima dată în traficul Bucureștiului. Vai, mamă!!!

Am pierdut cel puțin 1,5 ore în plus față de ce planificasem, doar pe căutat parcări.

Evident că pentru 3 săptămâni de disconfort nu e cazul, dar Polo ăla cinstit mi-a făcut de mai multe ori cu ochiul.

On 2/22/2026 at 9:33 AM, HitmaNLive said:

Face coasting, când o scoți din viteză și o lași pe liber, logic. Care ar fi logica ca o manuală să se decupleze singură de la arborele cotit ? Plus de asta legislația spune clar că transmisia nu trebuie să fie decuplată de motor in timpul mersului. 

Asta e definitia clara a coastingului. Nu exista loc de interpretare.

Singura nu se decupleaza de la arborele legat de motor decat prin vointa soferului la manuala, ..cu pedala de ambreiaj apasata sau scoasa complet in neutru!

Legea rutiera nu iti permite sa scoti o manuala pe liber in mers..

Ca multi o fac scotand cutia de viteza "in gol" (sau "pe liber") pentru ca nu stiu sa decelereze cu masina in viteza.. sau crezand (fals!) ca fac economie de combustibil.. asta e altceva..

Iar singura cutie manuala careia nu ii vibreaza schimbatorul atat de mult, sau poate mai deloc.. ESTE pe E90 diesel de dinainte de 2006! 🤣 Nu ma bate la palma cand pun mana pa schimbator la peste 500k km cu doar ulei schimbat de 3 ori si timonerie o data..

Edited by bimmer90f30
  • De acord! 1

1 hour ago, gHapcIu said:

În altă ordine de idei, zăpezile de săptămâna trecută nu m-au prins în țară. Ieri am ieșit prima dată în traficul Bucureștiului. Vai, mamă!!!

Si DA o manual pe timp de iarna cu zapada pe strada e visul umed al oricarui sofer; controlul masinii e fara echivoc si indoiala. Si e fun!

Confirm cu desăvârșire afirmatia de mai sus. Nu există senzație mai plăcută la volan, și nici nu va exista alta vreodată.

Cât despre vibrații in schimbător, benzinarele nu fac așa, pentru că motoarele nu produc atât de multe vibrații ca un diesel. Nici E92 nu face , nici F32 nu face.

• Like 1

Nu face sens sa mai discutam pe topicul omului despre face coasting si nu face.

Fiecare relatam despre propria masina si experienta, plus ca am indicat faptul ca e vorba de masina dupa 2019.

Din ce retin chiar mai era un coleg care a beneficiat de un update de soft si s-a pricopsit cu acelasi comportament.

Legat de scosul pe liber in mers nu este specificat nicaieri in lege ca este interzis.

Nu e musai sa fim toti de acord cu acceasi idee, mai ales cand nu avem material de lucru asemanator. 

Acum pe mobile este doar un singur seria 4 GC manual, apar rar si foarte rar in configuratie deosebita.

• Like 1

4 hours ago, bimmer90f30 said:

Legea rutiera nu iti permite sa scoti o manuala pe liber in mers..

sigur ca da, te opreste politia “cand coborai dealul parea ca masina e in N, hai o amenda” 

4 hours ago, bimmer90f30 said:

Iar singura cutie manuala careia nu ii vibreaza schimbatorul atat de mult, sau poate mai deloc.. ESTE pe E90 diesel de dinainte de 2006! 🤣 Nu ma bate la palma cand pun mana pa schimbator la peste 500k km cu doar ulei schimbat de 3 ori si timonerie o data..

ultimul bmw adevarat

Eu am explicat exact logic si concret ce înseamnă o transmisie manuală; dacă unii colegi se ambiționează prostesc să nu își pună mintea la contribuție și să înțeleagă fenomenul, nu înseamnă că ceea ce cred ei e real. Real este ceea ce poate fi explicat concret. 

Dintre cei care susțineți încă sus și tare ca o manuală face coasting, aștept o explicatie logică si factuală a ceea ce se întâmplă in mersul mașinii, care poate face asta, fără a se apăsa pedala de ambreiaj. Dacă nu aveți explicația, nu mai induceți in eroare oamenii care vor să își achiziționeze o mașină. Pe lângă să știi să tii volanul în mână, de regulă ar trebui să mai știi si cum funcționează unele chestii. 

Eu unde am susținut ceva greșit, am revenit ulterior si am specificat că greșit cu acea informație.

Cât despre mersul pe liber, dacă nu știi de ce nu este recomandat , ci eate chiar periculos, atunci nu cunoști comportamentul unei mașini cu adevărat când e sau nu e cuplată la transmisie. Vă doresc succes ! (Cand am dat eu pentru permis, era întrebare legată de legatura dintre transmisie și motor; ceea ce înseamnă că se găsește în legislație).

51 minutes ago, Viper05 said:

sigur ca da, te opreste politia “cand coborai dealul parea ca masina e in N, hai o amenda” 

ultimul bmw adevarat

Carisma ta ma inebuneste.. 🤪

Dar cum ramane cu luminita aia din bord de la F10? Mergeai mult timp cu ea asa!? Cam cat? 

Nu de alta dar stiu cam cine face coasting. Si da coasting nu e legal nici in UK. Adica e mai ilegal si mai cauzator de accidente decat legal, ca sa se inteleaga bine. Cauta si afla.

Sa fim intelesi, eu nu intentionez sa stric topicul omului ci sa privim cu totii si sa intelegem ce e bine si ce nu inainte de a spune ca e nu e in lege.

Bine ca acum toti avem automate. Am scapat de o grija, @Viper05 nu-i asa!?

34 minutes ago, Viper05 said:

cum sa fie ilegal coasting omule? 

Am zis mai sus ca nu e complet ilegal ci, ca e riscant si cauzator de accidente. Ma cam mir ca nu cunosti acest amanunt. Adica chiar nu stim ca o masina manuala trebuie sa fie in viteza 99% in deplasarea sa?? Adica mai continuam sa ne contrazicem cum e bine si cum nu?

Iata un articol poate edificator:

UK Drivers could face £1,000 fine for common mistake in cars | The Northern Echo

Rule 122 of the Highway Code states that: "Coasting, a term describing a vehicle travelling in neutral or with the clutch pressed down., can reduce driver control."

Evident ca politia nu stie in ce viteza esti cu motorul, dar intructorul auto cu siguranta ti-a explicat ca o masina "manuala" nu se controleaza la fel de bine decat atunci cand e in viteza, conectata prin transmisie la sosea... sau poate unora le-a scapat aspectul asta cand au facut scoala de soferi.. 🙂

Si pentru satisfactie personala, da al meu E90 E Ultimul BMW adevarat! Acum stiu si de ce ma tine atat de mult. 😉

Edited by bimmer90f30

Întreruperea legăturii dintre cutia de viteze și motor în timpul mersului (cunoscută popular ca „mersul pe liber” sau scoaterea din viteză/punerea în N) este legală, dar extrem de nerecomandată și periculoasă, fiind o practică neregulamentară din perspectiva siguranței rutiere, deși nu există un articol specific în Codul Rutier român care să o sancționeze direct prin amendă.

Iată aspectele cheie pe care trebuie să le iei în considerare:

Siguranța rutieră: Conform regulilor generale de siguranță, conducătorul auto este obligat să aibă permanent controlul asupra vehiculului. Mersul pe liber reduce controlul asupra mașinii.

Lipsa frânei de motor: Întreruperea legăturii motor-cutie elimină frâna de motor. În situații de urgență, vei depinde exclusiv de frâna de serviciu (pedală), care se poate supraîncălzi, ducând la pierderea eficienței (efectul de fading).

Riscuri specifice:

Cutie manuală: Scoți din viteză (sau apeși ambreiajul) pentru a rula la vale, mașina devenind greu de controlat pe viraje sau la viteze mari.

Cutie automată: Trecerea în "N" (Neutru) în timpul mersului poate afecta lubrifierea cutiei de viteze și este, de asemenea, periculoasă pentru că pierzi controlul imediat al accelerației.

Consumul de combustibil: Spre deosebire de miturile vechi, la mașinile moderne cu injecție, mersul pe liber consumă mai mult combustibil decât mersul în viteză (cu pedala de accelerație eliberată), deoarece motorul trebuie să consume combustibil pentru a se menține la turația de ralanti, în timp ce în viteză, roțile învârt motorul (consum zero - cut-off)

Concluzie: Deși nu vei fi sancționat de poliție doar pentru că ești în "N" sau pe liber, fapta este considerată un condus imprudent care pune în pericol siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Se recomandă utilizarea frânei de motor.

Cred că nu mai există dubii că nu scrie în legislație, nu? 

• Like 1

Sincer nu stiu care e scopul discutiei despre coasting cu cutia manuala, dar poate ajuta la incheierea ei:
H.G. 1391/2006 - Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, Art. 148, pct. 13:
'Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
13. să lase liber în timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comandă, să oprească motorul ori să decupleze transmisia în timpul mersului;'

• Like 2

Tot la un 430i Coupe ma gandesc si eu ca inlocuitor pentru actualul 320d...doar ca vreau xDrive si sunt mai putine pe piata. Mi se pare mult mai atragatoare decat GC-ul si oricum nu am nevoie de 4 portiere. Misto mi se pare si CLE-ul de la Mercedes, insa 300 4Matic e cam 60k (cu 1 an vechime si rulaj mic).

Daca vrei Coupe, nu ai prea multe optiuni...eventual Mustang.